Σάββατο 26 Αυγούστου 2023

Ridley: Χαρείτε, η Γη γίνεται πιο πράσινη

Εν μέσω όλων των συζητήσεων για μια επικείμενη πλανητική καταστροφή που προκαλείται από εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ένα άλλο γεγονός συχνά αγνοείται: το παγκόσμιο πράσινο αυξάνει πιο γρήγορα από την κλιματική αλλαγή. Η ποσότητα της βλάστησης που αναπτύσσεται στη γη αυξάνεται κάθε χρόνο για τουλάχιστον 30 χρόνια. Τα στοιχεία προέρχονται από τον ρυθμό ανάπτυξης των φυτών και από δορυφορικά δεδομένα.

Το 2016 δημοσιεύθηκε μια εργασία από 32 συγγραφείς από 24 ιδρύματα σε οκτώ χώρες που ανέλυσαν δορυφορικά δεδομένα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι είχε σημειωθεί περίπου 14% αύξηση της πράσινης βλάστησης για 30 χρόνια. Η μελέτη απέδωσε το 70% αυτής της αύξησης στο επιπλέον διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, Zaichun Zhu του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, λέει ότι αυτό ισοδυναμεί με την προσθήκη μιας νέας ηπείρου πράσινης βλάστησης διπλάσιου μεγέθους από την ηπειρωτική χώρα των Ηνωμένων Πολιτειών.

Το παγκόσμιο πρασίνισμα έχει επηρεάσει όλα τα οικοσυστήματα - από την αρκτική τούνδρα μέχρι τους κοραλλιογενείς υφάλους, το πλαγκτόν και τα τροπικά δάση - αλλά εμφανίζεται πιο έντονα σε άνυδρες περιοχές όπως η περιοχή Σαχέλ της Αφρικής, όπου η ερημοποίηση έχει πλέον αντιστραφεί σε μεγάλο βαθμό. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φυτά χάνουν λιγότερο νερό κατά τη διαδικασία απορρόφησης διοξειδίου του άνθρακα εάν η συγκέντρωση του διοξειδίου του άνθρακα είναι υψηλότερη. Τα οικοσυστήματα και τα αγροκτήματα θα υποστούν μικρότερη πίεση στο νερό στο τέλος αυτού του αιώνα από ό,τι σήμερα σε περιόδους χαμηλών βροχοπτώσεων.

Δεν θα έπρεπε να υπάρχει καμία έκπληξη για αυτή την είδηση. Χιλιάδες πειράματα έχουν διεξαχθεί εδώ και πολλά χρόνια στα οποία τα επίπεδα CO2 είχαν αυξηθεί σε καλλιέργειες ή άγρια ​​οικοσυστήματα και ενίσχυσαν την ανάπτυξή τους. Οι ιδιοκτήτες εμπορικών θερμοκηπίων συνήθως αντλούν CO2 στον αέρα για να επιταχύνουν την ανάπτυξη των φυτών. Το CO2 είναι φυτική τροφή.

Αυτό το πρασίνισμα είναι τά καλά νέα. Σημαίνει περισσότερη τροφή για έντομα και ελάφια, για ελέφαντες και ποντίκια, για ψάρια και φάλαινες. Σημαίνει υψηλότερες αποδόσεις για τους αγρότες. Πράγματι, η επίδραση έχει πιθανώς προσθέσει περίπου 3 τρισεκατομμύρια δολάρια στα αγροτικά εισοδήματα τα τελευταία 30 χρόνια. Χρειάζεται λοιπόν λιγότερη γη για τη διατροφή του ανθρώπινου πληθυσμού και αντ' αυτού μπορεί να εξοικονομηθεί περισσότερη για την άγρια ​​ζωή.

Ωστόσο, αυτό δεν αναφέρεται ποτέ. Στην απελπισία τους να διατηρήσουν τον φόβο σε τροχιά, οι ακτιβιστές που ζουν από τον τρόμο της κλιματικής αλλαγής κάνουν ό,τι μπορούν για να αγνοήσουν αυτήν την ενοχλητική αλήθεια. Όταν δεν μπορούν να αποφύγουν το θέμα, λένε ότι το πράσινο είναι ένα προσωρινό φαινόμενο που θα αντιστραφεί στο δεύτερο μέρος αυτού του αιώνα. Τα στοιχεία για αυτόν τον ισχυρισμό προέρχονται από μερικά μοντέλα που τροφοδοτούνται με ακραίες υποθέσεις, επομένως δεν μπορεί να είναι αξιόπιστο.

Αυτό το βιολογικό φαινόμενο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εξήγηση του ερχομού και της παρόδου των εποχών των παγετώνων. Ήταν πάντα ένα παζλ ότι οι εποχές των παγετώνων γίνονται σταδιακά πιο κρύες για δεκάδες χιλιάδες χρόνια, και μετά ξαφνικά θερμαίνονται ξανά σε διάστημα μερικών χιλιάδων ετών, οπότε οι τεράστιοι πάγοι της Ευρασίας και της Βόρειας Αμερικής καταρρέουν και ο κόσμος εισέρχεται σε πιο ζεστό διάλειμμα, όπως αυτό που απολαμβάνουμε εδώ και 10.000 χρόνια.

Οι προσπάθειες να εξηγηθεί αυτό το κυκλικό μοτίβο έχουν ως επί το πλείστον αποτύχει μέχρι στιγμής. Τα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα παρακολουθούν την αλλαγή, αλλά αυτά αυξάνονται αφού ο κόσμος αρχίζει να θερμαίνεται και πέφτουν αφού ο κόσμος αρχίσει να ψύχεται, επομένως δεν είναι η αιτία. Οι αλλαγές στο σχήμα της τροχιάς της γης παίζουν ρόλο, με τα στρώματα πάγου να καταρρέουν όταν τα βόρεια καλοκαίρια είναι ιδιαίτερα ζεστά, αλλά μόνο μερικά από αυτά τα λεγόμενα «μεγάλα καλοκαίρια» καταλήγουν σε αποπαγετοποίηση.

Οι πρόσφατοι πυρήνες πάγου από την Ανταρκτική φαίνεται να έχουν βάλει τέλος στον ένοχο: όλα έχουν να κάνουν με τα φυτά. Κατά τη διάρκεια των παγετώνων, το επίπεδο του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα μειώνεται σταθερά, επειδή οι ψυχρότεροι ωκεανοί απορροφούν περισσότερο αέριο. Τελικά φτάνει σε τόσο χαμηλό επίπεδο – περίπου 0,018% στην κορύφωση της τελευταίας εποχής των παγετώνων – που τα φυτά δυσκολεύονται να αναπτυχθούν καθόλου, ειδικά σε ξηρές περιοχές ή σε μεγάλα υψόμετρα. Ως αποτέλεσμα, γιγαντιαίες καταιγίδες σκόνης καλύπτουν ολόκληρο τον πλανήτη, φτάνοντας ακόμη και στην Ανταρκτική, όπου η ποσότητα της σκόνης στον πάγο αυξάνεται δραματικά προς τα πάνω. Αυτές οι καταιγίδες σκόνης μαυρίζουν ιδιαίτερα τα βόρεια στρώματα πάγου, καθιστώντας τα εξαιρετικά ευάλωτα στο γρήγορο λιώσιμο όταν φτάσει το επόμενο υπέροχο καλοκαίρι. Η εποχή των παγετώνων ήταν μια φρικτή εποχή για να ζεις ακόμα και στις τροπικές περιοχές: κρύο, ξηρό, σκονισμένο και πολύ λιγότερη φυτική ζωή από ό,τι σήμερα.

Όπως είπε ο Svante Arrhenius, ο Σουηδός που μέτρησε πρώτος το φαινόμενο του θερμοκηπίου: «Με την επίδραση του αυξανόμενου ποσοστού ανθρακικού οξέος στην ατμόσφαιρα, μπορεί να ελπίζουμε να απολαύσουμε ηλικίες με πιο ισότιμα ​​και καλύτερα κλίματα». Απολαύστε το καταπράσινο τοπίο του σημερινού κόσμου και απολαύστε το γεγονός ότι η πράσινη βλάστηση αλλάζει ταχύτερα από τις μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

https://www-marcelloveneziani-com.translate.goog/articoli/e-se-il-mediterraneo-non-fosse-solo-turismo-e-migranti/?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp