Τρίτη 29 Αυγούστου 2023

«ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ (δεύτερο μέρος)» Ρόμπερτ Πεκιόλι

Η ενιαία σκέψη παρουσιάζεται σήμερα με μια μορφή και με τρόπους πολύ διαφορετικούς από αυτούς του χθες, αλλά με τους συνήθεις στόχους.

ΜΙΑ ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ 

(δεύτερο μέρος)

Οι μακρινές απαρχές της σύγχρονης δυτικής ενιαίας σκέψης μπορούν να αναχθούν στη διαίρεση της γνώσης που προώθησαν οι Descartes και Bacon τον 17ο αιώνα, με την ηγεμονία της τεχνικής, επιστημονικής και οργανικής γνώσης, την οποία ο 19ος αιώνας θα όριζε ως «θετική». Ο κόσμος δεν είναι παρά ένας μηχανισμός. Γεννήθηκε «το γεωμετρικό πνεύμα» (Σπινόζα), η μηχανιστική σύλληψη του σύμπαντος, ο γενικευμένος ωφελιμισμός που καθιστά τη διαλογιστική σκέψη το πίσω μέρος της τεχνολογίας, ανεβάζοντας τη μυθογραφία της προόδου.

Αν όλα είναι μηχανισμός, αρκεί να ανακαλύψουμε και να οργανώσουμε τη λειτουργία του, που από τη φύση του είναι αδιάφορη για το κοινό καλό και για κάθε άλλο σκοπό που δεν μπορεί να ανιχνευθεί στη λειτουργική σφαίρα. Το καλά κατασκευασμένο μηχάνημα κινείται μόνο του προς τη χρησιμότητα. Η πολιτική -δηλαδή η συζήτηση για τις αρχές και τους σκοπούς της κοινής ζωής- πρέπει να απομακρυνθεί από την τύχη και τα πάθη της στιγμής, δηλαδή από την ελεύθερη σκέψη, για να οικοδομηθεί μια απόλυτα ορθολογική κοινωνία στην οποία το ανθρώπινο πρόσωπο έχει τό καταστατικό του ατόμου ή ενός γραναζιού. Η βούληση πρέπει να κατευθύνεται στην επιδίωξη ενός ενιαίου συμφέροντος, ατομικής χρησιμότητας. Σε αυτές τις προϋποθέσεις, η σκέψη γίνεται μια «τεχνική» άσκηση σύμφωνα με σταθερούς κανόνες εν όψει της καλύτερης, αναπόφευκτα μοναδικής, λύσης.
Η αποδέσμευση του Σπινόζα από τον σχολαστικισμό και από τον Ντεκάρτ
Γεννήθηκε η τεχνοκρατία, σκοπός της οποίας ήταν να φέρει την ακρίβεια των λεγόμενων θετικών επιστημών. Αν αυτός είναι ο μόνος στόχος, πρέπει να απορριφθεί η κριτική σκέψη, τα θεμέλια της οποίας αφορούν τη σφαίρα των σκοπών, που επιλύονται χάρη στον προληπτικό προσδιορισμό της μοναδικότητας ενός προκαθορισμένου σκοπού, που ταυτίζεται με την ορθολογιστική και οργανωμένη συνεχή πρόοδο. Επομένως, η κοινωνία πρέπει απλώς να διοικείται, να διοικείται βάσει κανόνων που παρουσιάζονται ως επιστημονικοί, ορθολογικοί και μη αμφισβητούμενοι νόμοι, στήν διακυβέρνηση. Η παραγωγή, η οικονομική χρησιμότητα, η υλική ευημερία, η ανάπτυξη ταυτίζονται με το Καλό: δεν χρειάζεται πλέον να φανταστούμε κάτι άλλο. Η σκέψη εστιάζει αποκλειστικά σε τεχνικά μέσα για να προσθέσει έναν ενιαίο σκοπό, ο οποίος είναι επίσης τεχνικός.

Η τεχνοκρατική προσέγγιση εξουδετερώνει όλα τα ασύμβατα με αυτήν συστήματα σκέψης, αρνούμενη τη σύγκρουση μεταξύ πολιτισμικών και πολιτικών παραγόντων ως άχρηστη, αδρανή, παράλογη. Η σκέψη δεν έχει πια λόγο να προφέρει στούς σκοπούς. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να αφεθούμε στους τεχνοεπιστημονικούς κανόνες που ορίζει η νέα κατηγορία ειδικών. Κάθε ερώτημα –κοινωνικό, πολιτικό, ηθικό, πολιτιστικό– είναι ένα τεχνικό πρόβλημα, η λύση του οποίου, όπως και στον μαθηματικό υπολογισμό, είναι μοναδική. Ο αλγόριθμος – στη μορφή και για τους σκοπούς αυτών που τον κατασκευάζουν – γίνεται το κυρίαρχο στοιχείο : η μηχανική έναντι της σκέψης.

Η τεχνική πρόοδος είναι το κριτήριο της ιστορίας, η αγορά το πρότυπο κοινωνικής δράσης. Η νομιμότητα –δηλαδή η τήρηση ηθικών κριτηρίων– περιορίζεται στην συμμόρφωση, δηλαδή στη σωστή διαδικασία στο πρότυπο των επιστημονικών πρωτοκόλλων. Ο νόμος γίνεται τεχνική και χάνει την ηθική του έννοια της αναζήτησης δικαιοσύνης. Η βασική ιδέα αυτού του συστήματος σκέψης διατυπώθηκε τη δεκαετία του 1980 από τη Μάργκαρετ Θάτσερ: δεν υπάρχει εναλλακτική, πρέπει να ζούμε σε έναν ορίζοντα μοίρας, μέσα σε έναν ντετερμινισμό στον οποίο οι πίνακες των εντολών είναι αυτοί της οικονομίας, τής τεχνικής προόδου, που έγινε για να συμπέσει με το Καλό.

Το τιμόνι της μηχανής (της οποίας οι κύριοι είναι οι νικητές του στημένου ανταγωνισμού στην παγκόσμια αγορά!) είναι στα χέρια της τεχνοδομής, η αρχή "δεν υπάρχει εναλλακτική" (ΤΙΝΑ, δεν υπάρχει εναλλακτική) επεκτείνεται σε κάθε τομέα της ανθρώπινης δράσης. Υπό αυτή την έννοια, η ενιαία σκέψη γίνεται αναπόφευκτη, αφού το Καλό και το Σωστό – αποχαρακτηρισμένο από την αποτελεσματικότητα στον ωφελιμιστικό σκοπό – μπορεί να επιτευχθεί αποκλειστικά μέσω τεχνικής και επιστημονικής έρευνας. Δύο συν δύο ίσον τέσσερα. Αυτή η βεβαιότητα κάνει όλα τα άλλα περιττά. Δεν έχει νόημα να αντιτασσόμαστε σε αναπόφευκτες διαδικασίες, για τις οποίες επιβεβαιώνεται ο θετικός ντετερμινισμός, πολύ λιγότερο να συζητάμε το νόημα ή την ευκαιρία τους. Μάταιο, γελοίο να εκφράζονται αξιολογικές κρίσεις.

Ο καπιταλισμός της αγοράς δεν είναι ένα μέσο οικονομικής οργάνωσης, αλλά η φυσική κατάσταση της ανθρώπινης κοινωνίας. Τέλος της ιστορίας, ματαιότητα της σκέψης. Ηττημένη ελευθερία, αποδυναμωμένη δημοκρατία από μια επιλογή μεταξύ διαφορετικών σχεδίων σε μια υπολειπόμενη, μερική διαδικασία, καθησυχαστική για τα υποκείμενα, που προορίζονται να ευνοήσουν - το πολύ - έναν ελεγχόμενο κύκλο εργασιών ηγετικών ομάδων πιστών στη γραμμή, κατά τα άλλα ίσων.

Υπηρετείται η ενιαία σκέψη: η αυτοκρατορία της εμπορικής λογικής στην οποία το κοινωνικό ασφυκτιά από το μονοπώλιο της αγοράς όπου ο μεγαλύτερος διώχνει όλους τους άλλους. Η αποτελεσματικότητα είναι το μόνο κριτήριο αξιολόγησης και η πρόοδος είναι πάντα μεγαλύτερη από χθες και μικρότερη από αύριο. Τα υπόλοιπα είναι άσχετα, περιττά, μπελάς για όσους διαχειρίζονται τη μηχανή, που πρέπει πρώτα να γελοιοποιηθούν, μετά να εξαλειφθούν ως άχρηστη, αφηρημένη, αναχρονιστική ουτοπία μιας παιδικής ανθρωπότητας. Η αμφιβολία - μηχανή της σκέψης - έχει ως αποτέλεσμα να κλείνει τις πόρτες της συζήτησης. Η αυτοαποκαλούμενη ανοιχτή κοινωνία απαγορεύεται σε όποιον εγείρει αντιρρήσεις.

Κάθε φαινόμενο που καθορίζεται από τους παγκόσμιους δασκάλους -όπως η εξάλειψη θρησκευτικών, κοινοτικών, εθνικών και τώρα και σεξουαλικών ταυτοτήτων και ιδιαιτεροτήτων- παρουσιάζεται ως μια μοιραία, ακόμη και φυσική διαδικασία, στην οποία είναι παράλογο να αντιταχθεί κανείς. Αντίθετα, είναι κατασκευές που βασίζονται σε ιδεολογικές πεποιθήσεις που μεταμφιέζονται σε αντικειμενικά γεγονότα. Για να ενισχύσουν τη λαβή τους στην κοινή γνώμη, οι κύριοι της ενιαίας σκέψης επιβάλλουν την αφαίρεση της μνήμης, του παρελθόντος, εν τέλει της σκέψης, που είναι πάντα μια δυναμική αντιπαράθεση με κάτι ήδη δεδομένο. Είναι η κουλτούρα της ακύρωσης, του μίσους προς τον εαυτό, η tabula rasa που ο συγγραφέας έχει ορίσει ως τη θέληση για ανικανότητα.

Δεδομένου ότι τα πάντα από τον άνθρωπο δεν μπορούν να εξαλειφθούν χωρίς συνέπειες, η επόμενη πράξη είναι να γεμίσει το κενό με τον πολλαπλασιασμό της επιθυμίας, η οποία με τη σειρά της γίνεται η κυρίαρχη σκέψη. Αυτό επιτυγχάνει τον διπλό στόχο της εφαρμογής της κατανάλωσης -δηλαδή των κερδών της κυρίαρχης ολιγαρχίας- και της φυλάκισής μας σε έναν χαμηλού προφίλ, εγωιστικό ατομικισμό που αρνείται την κοινωνική φύση του ανθρώπου στις ρίζες του. Το τελικό αποτέλεσμα είναι η περαιτέρω ενίσχυση της εξουσίας μέσω μιας ενημερωμένης έκδοσης του αιωνόβιου "διαίρει και βασίλευε". Κλίμα εξιλασμού επιβάλλεται σε όλους, οι ταραξίες καταγγέλλονται ως «φορείς μίσους», ποινικοποιώντας τις ασυμβίβαστες σκέψεις και συναισθήματα.

Ανεβάζουν τον παιάνα στον πλουραλισμό αλλά τόν αρνούνται στην πράξη. Η μοναχική σκέψη χρειάζεται τιμωρίες: επομένως δημιουργείται ένα μόνιμο κλίμα κυνηγιού μαγισσών. Η έκφραση θυμίζει τη θρησκευτική μήτρα. Το χαρακτηριστικό της σύγχρονης ενιαίας σκέψης, επαναλαμβάνουμε, είναι ότι παρουσιάζεται ως υψηλό ήθος, ως υψηλή ηθική. Γεννήθηκε στην Αμερική και από την αυθεντική κουλτούρα των ΗΠΑ έχει διατηρήσει - στρίβοντάς την - τον πουριτανισμό των Πατέρων  Προσκυνητών (Pilgrim Fathers). Το να τοποθετεί κανείς τον εαυτό του στο επίπεδο της ηθικής σημαίνει να τοποθετεί τις πεποιθήσεις του σε δόγματα. Το δόγμα είναι ένα άυλο ταμπού: η άρνηση ή η αμφιβολία σημαίνει ότι είσαι αιρετικός, εχθρός του Δικαίου και του Καλού. Αυτό είναι: η αντίθεση και η αμφιβολία/αμφισβήτηση γίνονται αμαρτίες.
Robert Walter Weir, The Embarkation of the Pilgrim Fathers, 1857, Μουσείο Μπρούκλιν, Νέα Υόρκη.
Ο αντίπαλος δεν υπάρχει πια, αλλά ο απόλυτος εχθρός, ο πονηρός εναντίον του οποίου κάθε μέσο είναι όχι μόνο νόμιμο, αλλά και απαραίτητο. Ένα άλλο χαρακτηριστικό της ενιαίας σκέψης είναι ότι αντιμετωπίζει αυτό που αποδοκιμάζει ως ασθένεια. Οι νεολογισμοί που καταλήγουν σε «φοβία» είναι αχαλίνωτοι. Η Ρόζα Λούξεμπουργκ αναγνώριζε ότι ελευθερία είναι πάντα να σκέφτεσαι διαφορετικά, αλλά σήμερα αυτό απορρίπτεται ως παράλογη ψυχική ασθένεια που πρέπει να θεραπευθεί μέσω ιατρικών θεραπειών. Ο πολλαπλασιασμός των φοβιών είναι μια πτυχή της ιατρικοποίησης της ζωής: εάν είστε φοβικοί, πρέπει να υποβληθείτε σε θεραπεία ή επανεκπαίδευση, με την επιφύλαξη της τοποθέτησης μιας ετικέτας. Τίποτα καινούργιο κάτω από τον ήλιο.

Όποιος έχει αμφιβολίες για τη μετανάστευση είναι αναμφίβολα ξενοφοβικός. Αν επιμείνει, γίνεται ρατσιστής, ανίατος ασθενής για να τον κλείσουν στο μεταμοντέρνο λεπροκομείο. Εάν δεν εκτιμάτε ορισμένους «σεξουαλικούς προσανατολισμούς», είστε ομοφοβικός (μια γκροτέσκα λέξη που σημαίνει φόβος για το ίδιο…) ή τρανσφοβικός, ένας φρικτός όρος που είναι δύσκολο να προφερθεί. Ψυχικές ασθένειες που γίνονται εγκλήματα.

Διπλό πλεονέκτημα: ο ορισμός της ασθένειας της σκέψης ή του εγκλήματος απαλλάσσει τον κόπο να το συζητήσουμε. Η σκέψη είναι μοναδική ακριβώς γιατί δεν περιλαμβάνει εξαιρέσεις, πολύ λιγότερο αντιρρήσεις: η αλήθεια είναι εκεί, έτοιμη, συσκευασμένη από ψηλά. Οι αποδείξεις της είναι τέτοιες που μια αντίθετη γνώμη αρκεί για να εξαπολύσει, με το αντανακλαστικό του Παβλόφ, την αγανάκτηση των πιστών. Όπου απαγορεύεται η συζήτηση, ανεξαρτήτως θέματος, κάποιος τοποθετείται έξω από τη λογική σκέψη. Είναι μια μαγική σκέψη, μια παραμορφωμένη μορφή θρησκείας στην οποία ο αντίπαλος –ο άπιστος– δεν διαψεύδεται αλλά αφορίζεται. Δεν υπάρχουν επιχειρήματα, καταργούνται όλες οι εξαιρέσεις.

Εδώ διευκρινίζεται ένα άλλο καθοριστικό σημείο: η κύρωση, η συκοφαντική ταμπέλα, η διάκριση, ο εκβιασμός - ηθικός και υλικός - έχουν συγκεκριμένο σκοπό, την αποφυγή λογομαχιών, κρίσης και επί της ουσίας αντιπαράθεσης. Είναι ένα ολοκληρωτικό χαρακτηριστικό, που αντιπροσωπεύεται καλά από αυτό που φώναξε η κατηγορία των Ιακωβίνων στον βασιλιά: δεν είμαστε εδώ για να σε κρίνουμε, αλλά για να σε καταδικάσουμε. Η γκιλοτίνα δεν έχει ακόμη στηθεί, αλλά υπάρχει μια αμείλικτη προληπτική ηθική καταδίκη, χωρίς έφεση, η οποία απαλλάσσει την εξέταση των απόψεων.

Η απάτη φτάνει στο αποκορύφωμά της, και σε επίπεδο συναισθηματικής πυράκτωσης για τους «πιστούς», με τις δύο πιο διαβόητες κατηγορίες: τον ρατσισμό και τον φασισμό. Τίποτα δεν έχει σημασία αν η έννοια του ρατσισμού επεκταθεί πέρα ​​από κάθε όριο, χάνοντας τον αρχικό ορισμό της θεωρίας που υποθέτει την ανωτερότητα κάποιου με βάση εθνικά και βιολογικά κριτήρια. Ακόμη λιγότερη λαβή έχει η αρχή της πραγματικότητας που αναγνωρίζει την απουσία του φασισμού, η οποία μετατράπηκε από μια ιδεολογία του πρώτου μισού του εικοστού αιώνα σε μια αιώνια κατηγορία κακού, σύμφωνα με το μοντέλο του «Ur-φασισμού»(Αιώνιου Φασισμού) που θεώρησε ο Umberto Eco.

Η μοναδική σύγχρονη σκέψη διακηρύσσει τον πλουραλισμό κατά την αναχώρηση (στην αρχή) για να τον αρνηθεί κατά την άφιξη (στο τέλος). Σε αντίθεση με τη χριστιανική θρησκεία, η παραδοχή της ενοχής δεν ακολουθείται από τό έλεος.

Η κατηγορία του ρατσισμού έχει σκοπό να αποτρέψει μια συζήτηση για την ετερότητα, για τις διαφορές που η νεωτερικότητα αδυνατεί να αντιμετωπίσει ή να εξηγήσει, περιοριζόμενη στην προκατειλημμένη άρνηση: η σκόνη κάτω από το χαλί. Η κατηγορία του αντιφασισμού είναι ξεπερασμένη και μάλιστα κωμική, εκτός κι αν πειστεί κανείς –το θέλει η μόνη σκέψη– ότι οποιαδήποτε έκφραση του «Άλλου εκτός του εαυτού» είναι παράξενη και επομένως ο ίδιος ο φασισμός. Μαγική σκέψη, στην πραγματικότητα, καθώς και ένα ψέμα πιστεύεται από τον υπερτονισμό, τον καταναγκασμό σε επανάληψη.

Το 1997, ένας αρθρογράφος της αστικής εφημερίδας Le Monde έγραφε: «δεν διαφωνεί κανείς με την ακροδεξιά, την διώχνει». Εξυπακούεται ότι η απόφαση για το ποιος είναι και ποιος είναι η ακροδεξιά εναπόκειται στους κυρίους/αφέντες. Η παρέα των κακών έχει αρκετό κόσμο και στις αίθουσες αναμονής κατηγορίες, παρέες, πάντα νέες σκέψεις συσσωρεύονται. Ο Λέο Στράους το ονόμασε reductio ad hitlerum, τη συνεχή σύγκριση με το απόλυτο κακό για να δυσφημήσει κάθε διαφορετική σκέψη. Περιοδικά –διδάσκει ο René Girard– σκηνοθετείται ένα συλλογικό ψυχόδραμα, με την τελετουργική θυσία του αποδιοπομπαίο τράγου (του φασίστα, του ρατσιστή, του ομοφοβικού, του σεξιστή ή του Άλλου).

Το πιο περίεργο είναι ότι ο αντιφασισμός ερήμην του φασισμού είναι μια κερδοσκοπική μορφή φασισμού. Αν αυτό είναι ένα παράδειγμα μισαλλοδοξίας, άρνησης της ελευθερίας, της ελεύθερης σκέψης (ή δικαστηρίου σκέψης, σύμφωνα με τον Norberto Bobbio), οι φασίστες, αυστηρά μιλώντας, είναι οι κύριοι και οι πιστοί της τρέχουσας τάξης πραγμάτων. Τέλος, ο σημερινός αντιφασισμός είναι η τέλεια παγίδα, ένας λόγος στην υπηρεσία της καπιταλιστικής υπερτάξης. Μέχρι να κινητοποιηθούν οι λεγόμενες ανταγωνιστικές δυνάμεις ενάντια σε ένα φάντασμα, η Νέα Τάξη, η πραγματική δύναμη, θα κοιμάται ανάμεσα σε δύο μαξιλάρια.

Η μεγαλύτερη επιτυχία της ενιαίας σκέψης είναι το σβήσιμο της κριτικής συνείδησης, της κόρης του πολιτισμού, της σύγκρισης, της ορθολογικής ανάλυσης. Είναι ο πυλώνας μιας αγωνιώδους νεωτερικότητας επειδή είναι θεσμικά αρνητική («η σκέψη που πάντα αρνείται»), που υποστηρίζεται όχι από έναν μηχανισμό αρχών, αλλά από μπαμπούλες που ταράζονται εμμονικά να κρύψουν τις κοινωνικές παθολογίες που έχει δημιουργήσει και την προοδευτική κατάργηση τών συγκεκριμένων ελευθεριών. Έχοντας επίγνωση του μηδενισμού της, η σύγχρονη σκέψη εγκυμονεί/χειρίζεται ψευδείς κινδύνους για να κρύψει τους πραγματικούς από ένα ναρκωμένο πλήθος. Δεν μπορεί να αντέξει το επιχείρημα: η σκαλωσιά θα έπεφτε, παρόμοια με την κατάρρευση ενός ερειπωμένου κτιρίου. Αναγγέλλει μια σειρά από απόλυτων κακών και βάζει τις υποψίες έξω από την ανθρωπότητα. Εκχωρεί ετικέτες και τις εφαρμόζει όπως ισόβια κάθειρξη ή κίτρινο αστέρι. Οι φτηνοί ψυχαναλυτές ερμηνεύουν κάθε άρνηση των θυμάτων ως περαιτέρω επιβεβαίωση, παίρνοντας τον παραισθησιογόνο αέρα των αγανακτισμένων ηθικολόγων, ισάξιων του χθεσινού θρησκευτικού φανατισμού.

Το συμπέρασμα είναι ότι η ενιαία σύγχρονη σκέψη διακηρύσσει τον πλουραλισμό στην αρχή για να τον αρνηθεί κατά την άφιξη, στο τέλος. Ξεκίνησαν, στη διακήρυξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με τη διαβεβαίωση ότι «ένα από τα πιο πολύτιμα δικαιώματα είναι η ελεύθερη επικοινωνία ιδεών και απόψεων». Αυτή η ελευθερία πλέον απαγορεύεται για δήθεν «ηθικούς» λόγους, απορρίπτοντας εκ των προτέρων τη νομιμότητα των ανεπιθύμητων προσανατολισμών. Η ενιαία σκέψη γίνεται θεολογία, το ευαγγέλιο μιας υλιστικής και ντετερμινιστικής ψευδοθρησκείας. Είναι το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό του, το οποίο επιτρέπει την επικύρωση διαφορετικών συναισθημάτων («ρητορική μίσους»), εξισώνοντάς τα με αμαρτίες: σκέψεις, λόγια, έργα και παραλείψεις. Σε αντίθεση με τη χριστιανική θρησκεία, η παραδοχή της ενοχής δεν ακολουθείται από έλεος.

Τελικά, πέρα ​​από τα ενδεχόμενα χαρακτηριστικά και παρά τις διακηρύξεις της ελευθερίας, κάθε υποχρεωτική σκέψη -άρα μοναδική- είναι η επανέκθεση/επαναπρόταση με διάφορες μορφές του επιχειρήματος του σοφιστή Θρασύμαχου στη Δημοκρατία του Πλάτωνα: το δίκαιο είναι το κέρδος του ισχυρότερου. Είκοσι πέντε αιώνες μετά, έχουμε κλείσει τον κύκλο μας.

Ρόμπερτ Πεκιόλι


ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΣΤΕΙ Ο ΔΥΣΤΥΧΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΟΤΙ ΑΜΕΣΩΣ ΘΑ ΣΥΝΑΝΤΟΥΣΕ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΗ ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ. ΤΗΣ ΜΟΝΑΔΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ, ΣΑΝ ΠΙΣΤΗΣ.

"Αυτό που θα μας σώσει είναι η ενότητά μας, η αλήθεια του Κυρίου, όπως την διδάσκει η Εκκλησία μας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: