Παρασκευή 18 Αυγούστου 2023

Roberto Pecchioli - Ο Τζορτζ Σόρος και η Ανοιχτή Κοινωνία (3)

 Συνέχεια από: Πέμπτη 17 Αυγούστου 2023

KATA ΛΟΥΔΟΒΙΚΟΥ (ΤΟ ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ)

 ΠΡΟΛΟΓΟΣ

Επιμέλεια Lorenzo Maria Pacini

Poderoso caballero es Don Dinero, ο ισχυρός ιππότης είναι τα λεφτά («Το χρήμα μιλάει»), έγραψε ο FRANCISCO DE QUEVEDO πριν από τέσσερις αιώνες.

Το "Follow the money" είναι μια έκφραση που έγινε διάσημη μέσω της ταινίας του William Goldman "All the President's Men" (1976), η οποία επικεντρώθηκε στο σκάνδαλο Watergate που κόστισε στον Richard Nixon τον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με την υπόθεση αυτή, το οικονομικό κίνητρο εξηγεί τις περισσότερες ανθρώπινες πράξεις - ο εντοπισμός των ιχνών του χρήματος καθιστά δυνατή την ερμηνεία των γεγονότων, την ανακατασκευή των γεγονότων, την ανακάλυψη των πραγματικών πρωταγωνιστών, την αποκάλυψη της ιστορίας. Σίγουρα, η δήλωση περιέχει στοιχεία αλήθειας. Ωστόσο, παραβλέπει πολλά άλλα κίνητρα πίσω από την ανθρώπινη δράση, από την αγάπη έως το μίσος, την ιδεολογία έως τη θρησκεία, ακόμη και τον πατριωτισμό, την επιθυμία για φήμη, τη δόξα, το πνεύμα της ανακάλυψης και της περιπέτειας.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, ωστόσο, ότι ενώ το χρήμα και ο πλουτισμός δεν είναι ο μοναδικός (και συχνά ούτε καν ο κύριος) στόχος των ανθρώπων - τα υλικά μέσα είναι απαραίτητα για κάθε προσπάθεια. Όταν ο στόχος είναι να αλλάξει ο κόσμος και να φέρει σε πέρας ένα τεράστιο έργο κοινωνικής και ανθρωπολογικής μηχανικής -δηλαδή να αλλάξει βαθιά το ανθρώπινο πλάσμα- απαιτείται μια μακροπρόθεσμη δράση, υποστηριζόμενη από μεγάλο αριθμό δεξιοτήτων, με ένα συνεκτικό σχέδιο που θα προωθηθεί σε διαδοχικά στάδια και φάσεις. Ο ηγετικός πυρήνας μιας τέτοιας φιλόδοξης επιχείρησης δεν μπορεί παρά να είναι μια συνεκτική ομάδα, ενωμένη γύρω από έναν τελικό στόχο, περιβαλλόμενη από έναν ευρύ μηχανισμό υποστηρικτών, πλευρών, προπαγανδιστών, διανοουμένων υπηρεσιών. Χρειάζεται μια διαρκής σύνδεση με τον κόσμο της πολιτικής, των επιχειρήσεων και του πολιτισμού, των σχολείων, των πανεπιστημίων, των μέσων ενημέρωσης, της ψυχαγωγίας. Για να λαδωθεί ο μηχανισμός, πρέπει να λαδωθούν οι τροχοί, δηλαδή να υπάρχουν πολλά χρήματα και η ικανότητα να τα χρησιμοποιήσεις, να τα διανείμεις στους κατάλληλους ανθρώπους, δηλαδή να τα βάλεις σε κυκλοφορία στην υπηρεσία ενός σκοπού. Αυτός που πληρώνει τους μουσικούς, αποφασίζει τη μουσική.

Το προοίμιο είναι απαραίτητο, προς όφελος του αναγνώστη που πρόκειται να διαβάσει ένα βιβλίο αφιερωμένο στον Τζορτζ Σόρος και το πλάσμα του, το Ίδρυμα για μια Ανοιχτή Κοινωνία. Ο Τζορτζ Σόρος, δισεκατομμυριούχος, αλλά και οικονομικός στοχαστής, κατά κάποιο τρόπο φιλόσοφος, ακόμη και ιδεολόγος, είναι στην πραγματικότητα το πρόσωπο που περισσότερο από κάθε άλλον, εδώ και μισό αιώνα, εργάζεται για να αλλάξει τον κόσμο με βάση μια ιδεολογία που ονομάζει "ανοικτή κοινωνία" και μια σειρά πρακτικών αρχών που συνοψίζονται στη λεγόμενη θεωρία της αντανακλαστικότητας. Με τον όρο "ανοικτή κοινωνία" εννοεί ένα μείγμα οικονομικού και χρηματοπιστωτικού φιλελευθερισμού, οικουμενικότητας, κοσμοπολιτισμού, πρακτικού υλισμού και ακραίου ελευθερισμού σε κοινωνικά, ηθικά και μορφωτικά ζητήματα. Η αντανακλαστικότητα για τον Σόρος, ο οποίος δανείστηκε τον όρο από τον αγαπημένο Αυστριακό στοχαστή Καρλ Πόπερ, είναι η αρχή με την οποία τα ανθρώπινα όντα σχετίζονται με τις καταστάσεις που αντιμετωπίζουν, μέσω δύο λειτουργιών, της γνωστικής με την οποία προσπαθούν να κατανοήσουν την πραγματικότητα και της χειριστικής με την οποία προσπαθούν να παρέμβουν, να αλληλεπιδράσουν με τις συνθήκες και να τις μετασχηματίσουν.


Είναι η μόνη από τις μεγάλες μορφές του νέου καπιταλισμού που εξέφρασε με σαφήνεια και έθεσε γραπτώς μια κοσμοθεωρία την οποία δεν είχαν άλλοι μεγάλοι της οικονομίας του παρελθόντος, όπως ο Χένρι Φορντ, ο καπετάνιος της βιομηχανίας που εφηύρε τον τρόπο παραγωγής σε γραμμές συναρμολόγησης. Ο Σόρος ίδρυσε έναν μεγάλο ιδιωτικό οργανισμό με διεθνή εμβέλεια, το Open Society Foundation (OSF), δίνοντάς του μεγάλο μέρος της προσωπικής του περιουσίας, η οποία τον Μάιο του 2017 υπολογιζόταν σε 25,2 δισεκατομμύρια δολάρια, κατατάσσοντάς τον μεταξύ των τριάντα πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο. Μετά από αυτή τη συναλλαγή, διατήρησε για τον εαυτό του περιουσιακά καί επιχειρησιακά  στοιχεία αξίας "μόλις οκτώ δισεκατομμυρίων δολαρίων".

Τα τελευταία τριάντα χρόνια, μετά την κατάρρευση του πραγματικού κομμουνισμού του 20ού αιώνα και την έναρξη της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής παγκοσμιοποίησης, γίναμε μάρτυρες μιας τρομερής συσσώρευσης ιδιωτικού πλούτου στα χέρια πολύ λίγων παικτών. Στις παραδοσιακές μεγάλες οικογένειες του χρηματοπιστωτικού, επιχειρηματικού και βιομηχανικού τομέα, Ροκφέλερ, Γουόρμπουργκ Ρότσιλντ και μερικές άλλες, προστέθηκαν μερικοί γιγαντιαίοι οικονομικοί και κυρίως χρηματοπιστωτικοί παράγοντες, οι οποίοι πραγματοποίησαν αυτό που ο Ελβετός οικονομολόγος και πολιτικός Ζαν Ζίγκλερ αποκάλεσε "ιδιωτικοποίηση του κόσμου". Στη νέα χιλιετία, μια 
νέα κατηγορία υπερπλούσιων, οι άρχοντες της τεχνολογίας, οι δημιουργοί των τεράστιων παγκόσμιων "ψηφιακών" επιχειρήσεων, που τείνουν να αποεδαφικοποιηθούν, οι Gafam (Google, Amazon, Facebook, Apple, Microsoft) με έδρα τη λεγόμενη Silicon Valley, στην Καλιφόρνια. Ορισμένοι από τους εφευρέτες-ιδιοκτήτες τους είναι σήμερα οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον πλανήτη και ίσως σε ολόκληρη την ανθρώπινη ιστορία: Μπιλ Γκέιτς, Τζεφ Μπέζος, Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Ένας από τους "παραδοσιακούς" μεγιστάνες, ο σιωπηλός ομότεχνος του Σόρος, ο Γουόρεν Μπάφετ, του οποίου η περιουσία ανέρχεται, σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, στο τεράστιο ποσό των 103 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε το 2006, σε συνέντευξή του στους New York Times, ότι στον κόσμο διεξάγεται ένας πραγματικός ταξικός πόλεμος, τον οποίο κερδίζουν αυτοί, οι υπερπλούσιοι. Πράγματι, το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι κύριος του χρήματος, το οποίο δημιουργείται από το τίποτα με ένα κλικ στους διακομιστές των ιδιωτικοποιημένων κεντρικών τραπεζών - μερικοί διασυνδεδεμένοι γίγαντες κατέχουν σχεδόν το σύνολο αυτού που ο Μαρξ ονόμασε "μέσα παραγωγής". Τους ανήκουν οι τεχνολογίες που γεννούν την τέταρτη βιομηχανική επανάσταση που βασίζεται στην τεχνολογία της πληροφορίας και στις δυνατότητες επιτήρησης, όπως έχει δείξει η Shoshana Zuboff στο δοκίμιο The Capitalism of Surveillance (2019), ελέγχουν το δίκτυο του Διαδικτύου, κυριαρχούν στις χρηματοπιστωτικές αγορές, είναι οι κύριοι μέτοχοι της Big Pharma, του ομίλου χημικών-φαρμακευτικών εταιρειών στα χέρια του οποίου βρίσκεται η υγεία -άρα και η ζωή- μεγάλου μέρους του παγκόσμιου πληθυσμού.

Πρόκειται για μια τεράστια δύναμη, μια βιοεξουσία, σύμφωνα με τον όρο που επινόησε ο Μισέλ Φουκώ, η "μηχανή" που είναι ικανή να ελέγχει τη βιολογική ζωή και το ίδιο το φυσικό σώμα των ανθρώπινων όντων. Είναι επομένως προφανές ότι το χρήμα, ο πλουτισμός, δεν είναι πλέον ο στόχος αυτής της υπερ-κάστας, της ολιγαρχίας, στα χέρια της οποίας, μέσω ενός πολύπλοκου καρουζέλ διασταυρούμενων συμφερόντων, υπάρχουν πολυεθνικές εταιρείες, χρηματοπιστωτικές οντότητες, επενδυτικά κεφάλαια, βιομηχανίες από ένα μεγάλο μέρος του κόσμου και στην ουσία από πολλά εθνικά κράτη που έχουν αδειάσει από κυριαρχία.

Κέρδισαν τον ταξικό πόλεμο και υπερηφανεύονται γι' αυτό. Τους ανήκουν (σχεδόν) τα πάντα - ό,τι απομείνει μπορεί να καταλήξει στα χέρια τους μέσα σε λίγα χρόνια. Αυτό το κατέστησε σαφές ένας από τους υψηλόβαθμους αξιωματούχους τους, ο Κλάους Σβαμπ, ο εμψυχωτής του WEF, του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, του πάρτι του Νταβός, που πήρε το όνομά του από την ελβετική πόλη όπου συνεδριάζει. Δεν θα έχετε τίποτα και θα είστε ευτυχισμένοι είναι ένα από τα συνθήματά τους. Εμείς δεν θα έχουμε τίποτα, όχι "αυτοί", φυσικά. Οι νέοι σούπερ καπιταλιστές, οι κυρίαρχοι των πάντων, οι πλούσιοι πέρα από κάθε φαντασία, δεν έχουν πλέον ως στόχο τη συσσώρευση αγαθών: ο στόχος επετεύχθη. Αφού κατέχουν όλα τα μέσα, θέλουν τώρα να καθορίσουν και όλους τους σκοπούς (Φρίντριχ Φον Χάγεκ), δηλαδή να αλλάξουν τον κόσμο και να ξαναφτιάξουν τον άνθρωπο. Και αυτό είναι που ονομάζουν Μεγάλη Επαναφορά.

Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένοι από τους παγκόσμιους πλούσιους έχουν χιλιαστικούς, ακόμη και προμηθεϊκούς, στόχους: να αλλάξουν ριζικά τη Γη και τον κύριο κάτοικό της, τον άνθρωπο. Ο Τζεφ Μπέζος της Amazon στοχεύει στον αποικισμό του διαστήματος και εν τω μεταξύ εξαγοράζει εταιρείες που προσανατολίζονται στην επέκταση των ορίων της ανθρώπινης ζωής. Ο Μπιλ Γκέιτς (Microsoft), ο άνθρωπος που ελέγχει τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας μέσω της επιδεικτικής χρηματοδότησης του ιδρύματός του, θέλει να αλλάξει τη διατροφή του ανθρώπου (τεχνητή τροφή και έντομα) και μάλιστα, για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, προτείνει να σκοτεινιάσει ο ήλιος με τη διασπορά σκόνης ανθρακικού ασβεστίου στην ατμόσφαιρα. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ του Facebook, ο εφευρέτης του πιο δημοφιλούς παγκόσμιου κοινωνικού μέσου, το οποίο έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο επικοινωνίας μας, έθεσε πρόσφατα σε εφαρμογή το φιλόδοξο σχέδιο του metaverse - πέρα από το σύμπαν - "ένα σύνολο εικονικών χώρων για τη δημιουργία και την εξερεύνηση με άλλους ανθρώπους που δεν βρίσκονται στον ίδιο φυσικό χώρο με εσάς". Ο Elon Musk, ένας οραματιστής επιχειρηματίας, η εταιρεία του οποίου ονομάζεται Tesla, από το όνομα του λαμπρού, αμφιλεγόμενου Σέρβου εφευρέτη Nikola Tesla, επικεντρώνεται στην τεχνητή νοημοσύνη και τα ανθρωποειδή ρομπότ.

Όλοι αυτοί είναι στόχοι που ξεπερνούν τον άνθρωπο και κατευθύνονται προς μια υπό κατασκευή μετα-ανθρωπότητα. Εν ολίγοις, βυθιζόμαστε σε μια γιγαντιαία κοσμογονική μετάβαση που δεν είναι μόνο οικονομική ή τεχνολογική, αλλά ανθρωπολογική, μια υπαρξιακή αλλαγή παραδείγματος της οποίας εμπνευστές είναι οι πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο.

Δεν είναι φιλοδοξία αυτού του έργου να διερευνήσει αυτά τα φαινόμενα τεράστιας εμβέλειας, ούτε να τα κρίνει. Πιο σεμνά, στόχος μας είναι να γνωρίσουμε τη ζωή, το έργο και τις ιδέες ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της "ανατρεπτικής" ολιγαρχίας που αλλάζει ανεπανόρθωτα τον τρόπο ζωής, τις αντιλήψεις, τις ιδέες και τη συμπεριφορά εκατομμυρίων, ίσως δισεκατομμυρίων ανθρώπων, του Τζορτζ Σόρος, μαζί με το σημαντικότερο δημιούργημά του, το Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας. Ο αμερικανός δισεκατομμυριούχος ουγγρικής και 
εβραϊκής καταγωγής αντιπροσωπεύει τη σύνθεση ενός νέου καπιταλισμού - που κερδίζει με τα όπλα του παλιού - του οποίου η φιλοδοξία δεν είναι πλέον η αύξηση της παραγωγής, η πώληση αγαθών και υπηρεσιών και η συσσώρευση πλούτου, αλλά η ανατροπή του κόσμου, η γενική θεώρηση του ανθρώπου και της ζωής στη βάση ενός τεχνο-επιστημονικού σχεδίου που μοιάζει με το άνοιγμα του μυθολογικού κουτιού της Πανδώρας. Το αρχικό μέσο είναι το χρήμα, αλλά οι σκοποί δεν είναι οικονομικοί. Η κυριαρχία είναι ο όρος που τους συνοψίζει.

Για τον Τζορτζ Σόρος, ο πλούτος - που χτίστηκε από το μηδέν μέσω αδίστακτων επιτυχιών στην κερδοσκοπική χρηματιστηριακή οικονομία - βρίσκεται στην υπηρεσία μιας κοσμοθεωρίας που αποκαλεί Ανοιχτή Κοινωνία, στον απόηχο του σημαντικότερου έργου του Καρλ Πόπερ, του Αυστριακού φιλοσόφου και επιστημολόγου που πολιτογραφήθηκε Βρετανός. Η Ανοικτή Κοινωνία έγινε το όνομα του ιδρύματος που ίδρυσε με τη σημερινή του μορφή ο Σόρος τον Απρίλιο του 1993, κληρονόμος των "φιλανθρωπικών" (πρέπει να πούμε κάτι για το νόημα του όρου) δραστηριοτήτων του που είχαν αρχίσει τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια νωρίτερα. Για περισσότερα από σαράντα χρόνια -μια εποχή κατά την οποία η ιστορία κινείται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς- ο Σόρος είναι ένας από τους μεγάλους μαριονετίστες του κόσμου, μέσω ενός τριχοειδούς δικτύου επιρροών, οργανώσεων, ενώσεων και κινημάτων που φτάνει σε εκατόν είκοσι χώρες σε όλο τον κόσμο. Είναι ο άνθρωπος που περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον έχει επηρεάσει την πολιτική, τις επιλογές μεγάλων και μικρών εθνών σε τέσσερις ηπείρους και κυρίως τις ιδεολογίες και τα ανθρωπολογικά οράματα που έχουν γίνει κυρίαρχα στη Δύση. Το πεδίο εφαρμογής του είναι εκτεταμένο. Από την πολιτική μέχρι τις οικονομικές διευθετήσεις, από την προοπτική μιας παγκόσμιας κυβέρνησης μέχρι καθοριστικά ζητήματα όπως τα ναρκωτικά, οι αμβλώσεις, η μετανάστευση, η ευθανασία, η οικογένεια, η σεξουαλικότητα και το "φύλο" - ολόκληρη η ατζέντα του φιλελεύθερου προοδευτισμού - τα χρήματά του, η μορφή του και το OSF έχουν γίνει ένας ισχυρός παγκοσμιοποιητικός Αυλητής του Χάμελιν.

Ο ρόλος του Σόρος εκτείνεται πέρα από την οικονομία, πέρα από την παραδοσιακή πολιτική και τον κόσμο των ιδεών. Το όραμά του και οι συνεκτικές πράξεις που απορρέουν από αυτό, μέσω ποταμών χρήματος και ενός στρατού συνεργατών υψηλού επιπέδου, αποτελούν το κοινό νήμα που συνδέει τις διάφορες πτυχές της παγκοσμιοποίησης και της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Ο Σόρος και το Ίδρυμά του αποτελούν το πιο συγκεκριμένο παράδειγμα μεταπολιτικής [Η πολιτική μπορεί να οριστεί ως το σύνολο των αρχών, των συμβόλων, των μέσων και των πράξεων μέσω των οποίων ο άνθρωπος επιδιώκει το κοινό καλό της πολιτείας. Όμως η πολιτική δεν είναι το σύνολο του ανθρώπου. Υπάρχουν διαστάσεις της ανθρώπινης ύπαρξης που δεν ανήκουν στην πολιτική, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με αυτήν. Αυτό το σημείο συνάντησης της πολιτικής διάστασης και του ανθρώπου στο σύνολό του το ονομάζω μεταπολιτικό]. (Panikkar, R., II dàimon della politica: agonia e speranza, EDB, 1995).

Είναι λοιπόν απαραίτητο να επιχειρήσουμε να ανασυνθέσουμε την οικονομική και υπαρξιακή πορεία, το πολιτισμικό περιβάλλον στο οποίο διαμορφώθηκε, τις σκέψεις, τις πεποιθήσεις και τις ιδιοσυγκρασίες ενός ανθρώπου που δημιούργησε ένα από τα πιο διακλαδωμένα, εξελιγμένα και ισχυρά μέσα επιρροής και προσανατολισμού στον κόσμο, τον OSF, κάτι πολύ περισσότερο από ένα ίδρυμα ή ένα λόμπι, έναν οργανισμό που, σύμφωνα με τα δικά του επίσημα στοιχεία, έχει διανείμει πάνω από 16,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε χρηματοδότηση σε όλο τον κόσμο, έχει ετήσιο προϋπολογισμό (2020) 1,2 δισεκατομμύρια δολάρια, έχει περιουσιακά στοιχεία που υπολογίζονται το 2013 σε 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια και έχει μέχρι στιγμής χρηματοδοτήσει πάνω από 50.000 οντότητες. "Οι επιχορηγήσεις μας, οι οποίες κυμαίνονται από μερικές χιλιάδες έως εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια, χορηγούνται σε οργανώσεις, φοιτητές και ακτιβιστές σε περισσότερες από 120 χώρες". Σύμφωνα με άλλες πηγές, το συνολικό ποσό που δέσμευσε ο Σόρος για τη χρηματοδότηση δραστηριοτήτων κατά τη διάρκεια της ζωής του εκτιμάται σε 32 δισεκατομμύρια δολάρια, όσο το 79% των ποσών που κέρδισε κατά τη διάρκεια μιας πολύ μακράς καριέρας. Αφήνοντας κατά μέρος την κρίση για τους σκοπούς που επέλεξε ο πρώην Ούγγρος Ισραηλινός μετανάστης, πρέπει να παραδεχτούμε ότι -ανεξάρτητα από τα μέσα, τις μεθόδους και την οικονομική αδίστακτη συμπεριφορά- το χρήμα γι' αυτόν υπήρξε πάνω απ' όλα ένα εργαλείο στην υπηρεσία της κοσμοθεωρίας του.

Σύμφωνα με τον επίσημο ιστότοπο του OSF, "το Open Society Foundations του George Soros είναι ο μεγαλύτερος ιδιωτικός χρηματοδότης στον κόσμο ανεξάρτητων ομάδων που εργάζονται για τη δικαιοσύνη, τη δημοκρατική διακυβέρνηση και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Παρέχουμε χιλιάδες επιχορηγήσεις κάθε χρόνο μέσω ενός δικτύου ιδρυμάτων και εθνικών και περιφερειακών γραφείων, χρηματοδοτώντας ένα ευρύ φάσμα έργων, πολλά από τα οποία διαμορφώνονται τώρα από τις προκλήσεις της πανδημίας COVID".

Ο Τζορτζ Σόρος δεν είναι ο Μεγάλος Γέρος, ούτε το Απόλυτο Κακό, ούτε το OSF το μεταμοντέρνο Spectre (εγκληματική οργάνωση σε ταινίες του 007 James Bond). Αντίθετα, ο άνθρωπος και το πλάσμα του είναι το ορατό πρόσωπο, το καλύτερο παράδειγμα για το πώς λειτουργεί πραγματικά ο κόσμος, σε ποιανού τα χέρια βρίσκεται η εξουσία και για ποιους σκοπούς οργανώνεται, ποιες είναι οι ιδέες της εξουσίας και οι πραγματικοί στόχοι ενός παγκόσμιου καπιταλισμού που έχει δεσμευτεί να διαμορφώσει τον κόσμο και να τον αλλάξει σύμφωνα με ένα σχέδιο που ο Σόρος έχει περιγράψει σε πολυάριθμα συγγράμματα και σε μεγάλο βαθμό υλοποίησε μέσω της συνεχούς οικονομικο-χρηματοοικονομικής του δράσης και του αδιάλειπτου μεταπολιτικού του ακτιβισμού. Είτε μας αρέσει είτε όχι -και στον συγγραφέα δεν αρέσει καθόλου- η μορφή του Σόρος και η οργάνωσή του συγκαταλέγονται στους πρωταγωνιστές και αρχιτέκτονες της ιστορίας μας. Η επιρροή των ιδεών του, όχι λιγότερο από το υπερπολιτικό έργο του OSF, θα ξεπεράσει για πολύ τα βιολογικά όρια της ύπαρξης ενός ανθρώπου που γεννήθηκε το 1930. Είναι απαραίτητο να τις γνωρίσουμε για να τις κατανοήσουμε και να πάρουμε θέση. Αυτός είναι ο στόχος του βιβλίου: αξίζει να ξεκινήσουμε το ταξίδι.

ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΕΕΣ-ΕΝΝΟΙΕΣ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΥΡΙΑΡΧΟΥΝ ΣΤΟΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΙΣΜΕΝΟ ΝΟΥ ΣΑΝ ΛΟΓΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΒΕΒΑΙΩΣ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΛΑΤΩΝ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ, ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΟΧΗ ΑΠΟΛΥΤΟΥ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΣΟΦΙΣΤΙΚΗΣ, ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΔΟΞΑΣ, ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ ΦΘΟΝΟΥ, ΤΟ ΕΠΕΚΕΙΝΑ ΤΗΣ ΟΥΣΙΑΣ ΑΓΑΘΟ, ΤΗΝ ΑΛΗΘΙΝΗ ΠΗΓΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ, ΚΑΤΑ ΦΥΣΙΝ, ΙΔΕΩΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: