Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΟΛΟΓΙΑΣ
[π. Σεραφείμ Ρόουζ]
Η Κατακομβική Εκκλησία της Ρωσίας δεν είναι πρωτίστως μια αντίπαλη «εκκλησιαστική οργάνωση» που απαιτεί αλλαγή της επισκοπικής πειθάρχησης, αλλά πάνω απ’ όλα είναι η σημαιοφόρος της πίστης στον Χριστό που εμπνέει μια διαφορετική στάση προς την Εκκλησία και την οργάνωσή της από αυτή που επικρατεί σήμερα σε μεγάλο μέρος του Ορθόδοξου κόσμου.
Σχολιάζει ο π. Πέτρος Χιρς.
Και ποια είναι αυτή η στάση που κυριαρχεί σε μεγάλο μέρος του Ορθόδοξου κόσμου; Την ζούμε έντονα σήμερα. Τότε και σήμερα. Και έχει χαρακτηριστεί ως ένα είδος καισαροπαπισμού. Αυτή λοιπόν είναι μία όψη της παραμόρφωσης της Ορθόδοξης εκκλησιολογίας που ζούμε.
Άλλη όψη θα μπορούσε να είναι ένα είδος εταιρικής / οργανωσιακής συμπεριφοράς, κυρίως μεταξύ κληρικών αλλά και λαϊκών. Μία τυφλή υπακοή ανεξάρτητα από τις Ορθόδοξες αρχές, ανεξάρτητα από την Ορθόδοξη εκκλησιολογία και την Ορθόδοξη πίστη. Μία αδιαφορία για το ήθος και το πνεύμα των Κανόνων που γίνεται νομικίστικη προσέγγιση. Και αυτό είναι απολύτως εμφανές και στα δύο άκρα. Σε αυτούς που έχουν αγκαλιάσει το κοσμικό πνεύμα και σε εκείνους που έχουν πέσει στον εκ δεξιών φαρισαϊσμό και έχουν υιοθετήσει μία στάση ανωτερότητας λόγω της οργάνωσής τους. Σα να εκφράζουν το αλάθητο, σα να είναι αυτοί η φωνή της Εκκλησίας πριν γίνει Σύνοδος.
Αυτή ΔΕΝ είναι η στάση των νεομαρτύρων, οι οποίοι εστιάζονται μονίμως σε μία μελλοντική Σύνοδο. Μία μελλοντική Σύνοδο η οποία θα αποφανθεί οριστικά πάνω στις αποφάσεις που πήραν. Όχι μόνο στις αποφάσεις του Σέργιου αλλά και στις δικές τους. Είπαν, θα υποβάλλουμε τους εαυτούς μας στην κρίση μίας Συνόδου, η οποία θα κρίνει τί κάναμε και τί έκανε ο Σέργιος. Αυτή ήταν η στάση, η ταπεινότητα, η αγάπη και το εκκλησιαστικό φρόνημα των νέων μαρτύρων. Δεν είχαν αυτήν την αλαζονεία που βλέπουμε μερικές φορές στα δεξιά αλλά και στα αριστερά.
Είναι πράγματι ειρωνικό να βλέπει κανείς το ίδιο πνεύμα σε κάποιους προβεβλημένους ιεράρχες, οι οποίοι επιλέγουν τους Κανόνες που θέλουν να επιβάλλουν εναντίον των αντιπάλων τους. Είπανε μετά την Κρήτη (σ.σ. την ψευδοσύνοδο), ότι κάποιοι άνθρωποι πρέπει να καθαιρεθούν διότι αθέτησαν έναν Κανόνα, ενώ οι ίδιοι τσαλαπατούν ένα σωρό Κανόνες αριστερά και δεξιά.
Αυτήν την υποκριτική και νομικίστικη προσέγγιση των Ιερών Κανόνων την βλέπουμε και στα δύο άκρα. Δεν είναι η βασιλική οδός του Αγίου Κυρίλλου (του Καζάν) για παράδειγμα που θα κοιτάξουμε σήμερα, ο οποίος είναι εν πολλοίς το πρότυπο και ο καθοδηγητής της στάσης απέναντι στον Σέργιο και στον κάθε Σέργιο, απέναντι στον κάθε παπισμό, και νομικισμό, και εκκοσμίκευση … Θα είναι συγκλονιστικό να εμβαθύνουμε σε αυτά που έγραψε.
Σχολιασμός αποσπασμάτων του βιβλίου Russia’s Catacomb Saints : Lives of the New Martyrs, του Ιβάν Αντρέγιεφ και του π. Σεραφείμ Ρόουζ.
Πρώτα ο Θεός… συνεχίζεται.
μετάφραση ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ
2 σχόλια:
Sygnomi alla den boroun na krinoun me tipota tin Orthodoxi istoria oi neoprosylitoi oute o makaristos Rose oute o en zoi Texanos Hirs. Proerxontai apo mia xora me pliri thriskeytiki eleytheria opou epi paradeigmati o Rose perase apo atheia voudismo kai telika xristianismo xoris na tou zitisei kanenas logariasmo. Opou anoigei kapoios mia sexta px tous Mormonous i to Islam Nation kai an plironei tous forous einai ola OK. I Orthodoxia epi aiones itan alysodemeni I Valkaniki stous Tourkous I Rosiki stous Tsarous kai meta pliros apagoreymeni epi kommounismou. Einai adynaton se Amerikanous pou en pliri Vietnamiko polemo ginotan en mesi odo sto fos tis imeras to Woodstock na sylavoun ti anagase ton Sergio se symvivasmous. Ego den thelo na krinoun oi Amerikanoi prosylitoi oute kan to Fanari. Kanonika kanenas prosylitos apo Dytiki xora den tha eprepe na ginotan iereas. AM
Ολα οφείλονται στόν Αγιο Ιωάννη Μαξίμοβιτς.
Δημοσίευση σχολίου