Η τέταρτη διαδικτυακή εκδήλωση της σειράς «Καιρός του ποιήσαι» της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 23 Μαρτίου και ώρα 19.00, μέσω της πλατφόρμας Zoom, με ελεύθερη πρόσβαση για το κοινό. Πρόκειται για στρογγυλή τράπεζα, με εισηγητή τον π. Ιωάννη Χρυσαυγή και συνομιλητές τον Βασίλειο Μακρίδη (Καθηγητή Κοινωνιολογίας του Ορθόδοξου Χριστιανισμού, Πανεπιστήμιο Erfurt, Γερμανία), τον Θανάση Ν. Παπαθανασίου (Αρχισυντάκτη του περιοδικού «Σύναξη», Αν. Καθηγητή της Ανωτάτης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Αθηνών και διδάσκοντα στο ΕΑΠ) και την Θεοδότα Νάντσου (Επικεφαλής Πολιτικής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση - WWF Greece). Το θέμα της στρογγυλής τράπεζας είναι «Υπέρ της του κόσμου ζωής»: Η κοινωνική διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Ως Ορθόδοξοι μιλούμε με περισσότερη άνεση για την επουράνια βασιλεία παρά για τα επίγεια προβλήματα. Η ένταση που βιώνει η Εκκλησία, όντας «εντός του κόσμου» αλλά όχι «εκ του κόσμου», οδηγεί σε μια κατάσταση που τείνει είτε να υποχωρεί σε κάποιο εξιδανικευμένο παρελθόν είτε να καταφεύγει σε κάποιο μυθολογικό μέλλον, χωρίς να επιχειρεί έναν διάλογο με το χειροπιαστό παρόν. Στις αρχές της περασμένης χρονιάς, το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενέκρινε συνοδικά ένα νέο κείμενο για τα κοινωνικά θέματα, συνταγμένο από θεολογική επιτροπή επίσημα διορισμένη από τον Πατριάρχη, που περιλαμβάνει τις γενικές θέσεις και τις κατευθυντήριες αρχές σχετικά με τον ρόλο της Ορθόδοξης Εκκλησίας και την ευθύνη των Ορθοδόξων στον σύγχρονο κόσμο. Το κείμενο, που φέρει τον τίτλο «Υπέρ της του κόσμου ζωής»: Το κοινωνικό ήθος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2020 σε πάνω από δώδεκα γλώσσες, αγγίζοντας κρίσιμα και αμφιλεγόμενα ζητήματα, όπως ο ρατσισμός και η φτώχεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και η βιοηθική, η τεχνολογία και η κλιματική αλλαγή. Το κείμενο αυτό θα αποτελέσει την αφετηρία της εισήγησης και της συζήτησης.
ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ
Ο εσωτερικός κριτής του ανθρώπου, (Ρωμ. 2,10-16)
«Αδελφοί, δόξα, τιμή και ειρήνη προσμένουν όποιον κάνει το καλό, πρώτα τον Ιουδαίο αλλά και τον εθνικό· γιατί ο Θεός δεν κάνει διακρίσεις. Έτσι, λοιπόν, όσοι αμάρτησαν χωρίς να ξέρουν τον νόμο του Θεού, θα καταδικαστούν όχι με κριτήριο τον νόμο. Κι από την άλλη, όσοι αμάρτησαν γνωρίζοντας τον νόμο, θα δικαστούν με κριτήριο τον νόμο. Γιατί στο θεικό δικαστήριο δεν δικαιώνονται όσοι άκουσαν απλώς τον νόμο αλλά μόνο όσοι τήρησαν τον νόμο. Όσο για τα άλλα έθνη, που δεν γνωρίζουν τον νόμο, πολλές φορές κάνουν από μόνοι τους αυτό που απαιτεί ο νόμος. Αυτό δείχνει πως, αν και δεν τους δόθηκε ο νόμος, μέσα τους υπάρχει νόμος. Η διαγωγή τους φανερώνει πως οι εντολές του νόμου είναι γραμμένες στις καρδιές τους· και σ’ αυτό συμφωνεί και η συνείδησή τους, που η φωνή της τους τύπτει η τους επαινεί, ανάλογα με τη διαγωγή τους. Όλα αυτά θα γίνουν την ημέρα που ο Θεός θα κρίνει διά του Ιησού Χριστού τις κρυφές σκέψεις των ανθρώπων, όπως λέει το ευαγγέλιό μου» (Ρωμ.2,10-16).
Όλοι οι άνθρωποι έχουν ένα αδέκαστο κριτή μέσα τους που λέγεται συνείδηση, η οποία ελέγχει η επιδοκιμάζει τις διάφορες πράξεις τους, ώστε να αισθάνονται «θλίψη» και «στενοχώρια», όταν διαπράττουν το κακό η «δόξα» και «τιμή» και «ειρήνη», όταν ενεργούν το καλό. Έτσι, σε κάθε άνθρωπο μπορεί να διαπιστώσει κανείς την παρουσία του Θεού μέσα του.
Το έργο της συνείδησης τελεί σε σχέση με την τελική κρίση. Τήν οποία όμως ανταλλάξαμε μέ τήν κριτική τού καθαρού λόγου τού Κάντ από όπου αντλούμε τά κριτήρια τής αυτοσυνειδησίας καί τήν κριτική τού Ευαγγελίου καί τών Πατέρων τής Εκκλησίας πού ασκεί ο μετα-πατερικός συρφετός.
Athonian Management | Thodoris Spiliotis | the Mindspark
(89) Athonian Management | Thodoris Spiliotis | the Mindspark - YouTube
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου