Τετάρτη 11 Μαρτίου 2020

Ο δεκάλογος του κορωναϊού

Μην πανικοβάλλεστε, αλλά μην υποτιμάτε και την κατάσταση. Ενεργήστε με γνώμονα την λογική, μειώστε στο ελάχιστο την εξάπλωση για να προστατεύσετε τους άλλους, απολαύστε τον χρόνο με τους αγαπημένους σας. Ενεργήστε σαν να είναι πανδημία, έτσι ώστε να μην τη δείτε να συμβαίνει.

Ξένη Δημοσίευση

– του Μανώλη Κέλλη, καθηγητή ΜΙΤ
(1) Ο ιός εξαπλώνεται ασυμπτωματικά. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να τον έχετε ήδη κολλήσει και να τον μεταδίδετε χωρίς να το ξέρετε. Για να περιορίσουμε αυτήν την εκθετική εξάπλωση, παρακαλώ μειώστε στο ελάχιστο μεγάλες συναθροίσεις, ταξίδια, χειραψίες, αλλά και την επαφή με το πρόσωπό σας.
(2) Ο κύριος λόγος που οι αριθμοί παγκοσμίως έχουν μείνει χαμηλά, ειδικά στην Κίνα, έχει να κάνει με την επιστήμη: είναι ο εντοπισμός, η αναγνώριση, τα πειράματα, ο βαθμός ετοιμότητας και τα δρακόντεια μέτρα. Χωρίς όλα αυτά, θα μετρούσαμε εκατομμύρια θανάτους, μόνο σε κινέζικο έδαφος, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.
(3) Μη γελάτε με τον ιό: (α) ο ρυθμός εξάπλωσής του είναι πολύ χειρότερος από την γρίπη, (β) η θνητότητα είναι πολύ χειρότερη από την γρίπη, (γ) η έμφυτη ανοσία μας είναι σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο απ’ ότι έναντι της γρίπης, (δ) σε αντίθεση με την γρίπη, δεν υπάρχουν εμβόλια, (ε) η ασυμπτωματική του εξάπλωση συνεπάγεται ότι δεν μπορούμε να την περιορίσουμε ζητώντας από τον κόσμο να μείνει σπίτι. Μικρές διαφορές στην εκθετική εξάπλωση μπορούν να μετατρέψουν 10.000 θανάτους σε 50 εκατομμύρια, γι’ αυτό μην υποτιμάτε την κατάσταση.
(4) Μη φοράτε μάσκα προσώπου. Συγκεντρώνει τα μικρόβια που στη συνέχεια απλώνονται στο πρόσωπό σας, στο σπίτι σας, αλλά και στους αγαπημένους σας, όταν θα την βγάλετε. Αν έχετε αρρωστήσει και υπάρχει «ανάγκη» να βγείτε έξω, ναι, φορέστε μια ιατρική μάσκα για να προστατεύσετε τους άλλους. Αλλά, αν δεν είστε άρρωστοι, αυτές οι μάσκες θα σας αρρωστήσουν κι επίσης θα λείψουν σημαντικά από τα κοντινά νοσοκομεία και τους θεράποντες ιατρούς/νοσηλευτές. Γι΄αυτό παρακαλώ μην τις μαζεύετε σπίτι σας χωρίς λόγο.
(5)  Αν είστε όντως άρρωστοι με μέτρια συμπτώματα γρίπης, μείνετε σπίτι αντί να πάτε στο νοσοκομείο, έτσι θα κάνετε χώρο για πιο σοβαρές περιπτώσεις. Πιθανότατα θα έχετε γρίπη, αλλά ακόμα κι αν είναι ο κορονοϊός δεν υπάρχει θεραπεία, ούτε εμβόλιο, ούτε κάποια ειδική φροντίδα που μπορεί να παρέχει το νοσοκομείο σε περιπτώσεις μέτριου κινδύνου. Για αυτό αφήστε τα κρεβάτια ελεύθερα για εκείνους που χρειάζονται οξυγόνο και συσκευές αναπνοής.
(6) Αντιμετωπίστε κάθε επιφάνεια σαν να είναι μολυσμένη. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας. Να αγγίζετε όσο λιγότερο μπορείτε το πρόσωπό σας. Να αντικαταστήσετε τις χειραψίες με χαιρετισμούς με τον αγκώνα. Να αντιμετωπίσετε το κινητό σας σαν να είναι μόνιμα μολυσμένο, να το απολυμαίνετε με ειδικά μαντηλάκια και να το κρατάτε μακριά από το κρεβάτι σας. Να ανοίγετε τις πόρτες με τα πόδια σας, ή κρατώντας οποιοδήποτε απολυμαντικό μέσο, ή το πίσω μέρος του χεριού σας. Συνεχίστε να πνίγετε τα παιδιά σας με φιλιά (έτσι κι αλλιώς μοιράζεστε όλα τα μικρόβια του σπιτιού), αλλά κρατήστε μακριά τα εξωτερικά μικρόβια. Κάποια από αυτά [τα εσωτερικά μικρόβια] θα γίνουν προοδευτικά ουδέτερα και μπορεί η γρίπη της επόμενης χρονιάς να μην είναι τόσο σοβαρή με καλύτερη οικιακή υγιεινή.
(7) Αν γινόμαστε παρανοϊκοί, τότε μπορούμε απλά να μειώσουμε στο ελάχιστο την έκθεση μας, δίνοντας την ευκαιρία στο σύστημα υγείας να ασχοληθεί με έναν χαμηλότερο δείκτη σοβαρών κρουσμάτων. Ναι, είστε υγιείς και δε θα αρρωστήσετε. Ναι, επίσης, μπορεί και όλοι όσοι ξέρετε να εκτεθούν στον ιό. Όλα έχουν να κάνουν με τον ρυθμό των μολύνσεων. Αν τον επιβραδύνουμε, τότε τα νοσοκομεία μας δε θα μπουκώσουν και ο βαθμός θνησιμότητας θα είναι πολύ χαμηλότερος.
(8) Σταδιακά, ελπίζουμε ότι ο ζεστός καιρός θα σταματήσει την εξάπλωση σωματιδίων του ιού, θα τα οδηγήσει στην εξαφάνισή του από οποιαδήποτε τυχαία επιφάνεια κι έτσι θα σταματήσει η εκθετική εξάπλωση της επιδημίας. Ελπίζουμε ότι μέχρι την επόμενη «σεζόν του κορονοϊού», θα έχουμε το εμβόλιο που θα τον υποβιβάσει σε μια απλή γρίπη. Όμως, οι αμέσως επόμενες εβδομάδες είναι κρίσιμες. Γι’ αυτό ας τις αντιμετωπίσουμε σαν πανδημία, ακριβώς για να μην τη δούμε να συμβαίνει.
(9) Είναι υπέροχο να χρησιμοποιήσετε την περίσταση για να περάσετε χρόνο με την οικογένειά σας. Προσωπικά, ακύρωσα 4 εκδηλώσεις μόνο την περασμένη εβδομάδα (το πάρτι γενεθλίων μου, ένα κοινό session με άλλα 5 εργαστήρια, μια ομιλία στο ελληνικό προξενείο κι ένα συνέδριο στην Ευρώπη). Δεν μετανιώνω για τίποτα, θα περάσω περισσότερο χρόνο με τους φοιτητές μου, την οικογένειά μου, τους στενούς μας φίλους, μαθαίνοντας, ενημερώνοντας (όπως σε αυτό το post) και δουλεύοντας πάνω σε σημαντικές εργασίες και υποτροφίες. Μια αυτό-επιβολή ταξιδιωτικής αργίας είναι θα είναι στην πραγματικότητα θαυμάσια, και θα εστιάσει ξανά την προσοχή μας στα σημαντικά πράγματα.
(10) Περισσότερο απ’ όλα, υποστηρίξτε τις βασικές αρχές της επιστήμης, εμπιστευθείτε τις συμβουλές των ειδικών κι εκτιμήστε την φοβερή πρόοδο της ιατρικής επιστήμης και του εντοπισμού των ασθενειών. Θα αντικρίζαμε δεκάδες εκατομμύρια θανάτους αν δεν υπήρχε αυτή η πρόοδος και θα αναρωτιόμασταν γιατί οι θεοί είναι τόσο θυμωμένοι (μπορούμε ακόμα να αναρωτιόμαστε, αλλά τουλάχιστον να κάνουμε και κάτι γι’ αυτό)
Συμπέρασμα: Μην πανικοβάλλεστε, αλλά μην υποτιμάτε και την κατάσταση. Ενεργήστε με γνώμονα την λογική, μειώστε στο ελάχιστο την εξάπλωση για να προστατεύσετε τους άλλους, απολαύστε τον χρόνο με τους αγαπημένους σας. Ενεργήστε σαν να είναι πανδημία, έτσι ώστε να μην τη δείτε να συμβαίνει.

1 σχόλιο:

Νίκος Κ. είπε...

Μέτρα από την Ι.Μ. Μεσογαίας για τον κορονοϊό:
α)Δεν θα τελεσθούν οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί των Κυριακών, της Β΄ Νηστειών (15 Μαρτίου), της Σταυροπροσκυνήσεως (22 Μαρτίου) και της Γ΄ Νηστειών (29 Μαρτίου), συμπεριλαμβα­νομένων κυρίως αυτών στους οποίους επρό­κειτο να χοροστατήσει ο Μητροπολίτης
β)Οι καθ’ ημέραν ακολουθίες του Όρθρου, των Ωρών, του Εσπερινού και του Μεγάλου Αποδείπνου,καλό είναι να περιορισθούν ή να τελούνται κατ’ιδίαν από τους ιερείς
γ)Οι ακολουθίες των Χαιρετισμών(Παρασκευές 13, 20 και 27 Μαρτίου)συνιστάται είτε να μην τελούνται ή να τελούνται σε μικρά παρεκκλήσια ή κατά την κρίση των ιερέων
δ)Δεν θα τελεσθούν οι Προηγιασμένες, πλην αυτών για τις οποίες έχει ήδη γίνει η εξαγωγή του Αμνού,δηλαδή αυτής της εβδομάδος (Τετάρτη 11 Μαρτίου και Παρασκευή 13 Μαρτίου).

Τοποθέτηση Μητροπολίτου Μόρφου για Εκκλησιαστικές Ακολουθίες και κορονοϊό:"Τό Μυστήριο τῆς Θείας Εὐχαριστίας, ἀλλὰ καὶ ὁποιοδήποτε Μυστήριο τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας, ποὺ τελοῦνται μὲ τὴ συνάθροιση τῶν πιστῶν ἐπὶ τὸ αὐτό,δὲν μποροῦν νὰ ὑποβιβαστοῦν καὶ νὰ θεωρηθοῦν ὡς ἁπλὲς συναθροίσεις ἀνθρώπων...«οὗ γὰρ εἰσὶ δύο ἢ τρεῖς συνηγμένοι εἰς τὸ ἐμὸν ὄνομα, ἐκεῖ εἰμι ἐν μέσῳ αὐτῶν»...Γιατί, καὶ κατὰ τὸν ποιητὴ Γ.Σεφέρη,«στὴν Κύπρο (καὶ σὲ κάθε Ὀρθόδοξο τόπο) λείτουργεῖ ἀκόμη τὸ θαῦμα»...".Επίσης η Εκκλησία της Κύπρου ανακοίνωσε ότι: θὰ τελεῖ ἀνελλιπῶς τὶς ἀκολουθίες της.Οἱ πιστοί, ὅπως πάντα, καλοῦνται νὰ συμμετέχουν σ’ αὐτές, χωρὶς νὰ ἐξαναγκάζονται πρὸς τοῦτο.

Βλέπετε διαφορές στον τρόπο προσέγγισης αυτής της δοκιμασίας;