Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Κλειδωμένα μυαλά

Η άλλη όψη του νομίσματος είναι το ότι, δεν πρέπει να μας απατούν τα φαινόμενα – αφού οι Πολίτες δεν θα ανεχτούν για πολύ χρόνο αυτό που συμβαίνει. Εάν δηλαδή συνεχιστεί η κατάσταση εγκλεισμού που τους έχουν καταδικάσει, με την παροχή δωρεάν χρημάτων που για το κράτος είναι μεν πολλά, αλλά για τους ίδιους ψίχουλα, τότε θα επαναστατήσουν – αφού θα διαπιστώσουν πως οι επιχειρήσεις τους χρεοκοπούν, οι θέσεις εργασίας τους χάνονται, τα χρήματα δεν τους φτάνουν, ενώ τα σπίτια τους κατάσχονται και πλειστηριάζονται. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μη συμβεί κάτι τέτοιο, να αρθούν τα μέτρα κλεισίματος γρήγορα και να κινηθεί ξανά η οικονομία με γρήγορους ρυθμούς – καθώς επίσης να έχει τα χρήματα η κυβέρνηση και να μην απογοητεύσει τους Πολίτες με κενές υποσχέσεις που δεν θα μπορεί να τηρήσει.  Τέλος, να σταματήσει η κυβέρνηση τον εποικισμό και άλλων νησιών από παράνομους μετανάστες (Κρήτη κλπ.), με την ευκαιρία του εγκλεισμού των Ελλήνων στα σπίτια τους και της υγειονομικής τρομοκρατίας που τους ασκείται σκόπιμα από τα ΜΜΕ, για να αποσπάται η προσοχή τους.

Επικαιρότητα

Η συνοχή της ελληνικής κοινωνίας απέναντι στην κρίση του κορωνοϊού είναι εντυπωσιακή, όπως επίσης η στήριξη της κυβέρνησης και των μέτρων που υιοθετεί – γεγονός που συμβαίνει σχεδόν νομοτελειακά κατά τη διάρκεια πολέμων. Ο πόλεμος όμως που βιώνουμε είναι υγειονομικός – την ίδια στιγμή που συνεχίζουμε να είμαστε αντιμέτωποι με τον ακήρυχτο οικονομικό πόλεμο της Γερμανίας.
Μίας Γερμανίας που όπως όλες οι άλλες μεγάλες δυνάμεις (Η.Π.Α., Κίνα κλπ.) δρομολογούν τα μεγάλα «κανόνια» τους – είτε με την εκτύπωση νέων χρημάτων, είτε με τα πλεονάσματα που διαθέτουν. Ο στόχος τους δεν είναι άλλος (των κερδοσκόπων επίσης που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την εξασφάλιση της μερίδας του λέοντος των πακέτων των κυβερνήσεων), από το να εκμεταλλευθούν τη μεγάλη ευκαιρία που τους προσφέρεται από την επιδημία – η οποία εξουθενώνει πολλές χώρες, ιδιαίτερα τις υπερχρεωμένες όπως η Ιταλία και η Ελλάδα.
Οι χώρες αυτές θα προσπαθήσουν επίσης να στηρίξουν την οικονομία τους, με μέσα όμως που δεν διαθέτουν – με αποτέλεσμα να εκτιναχθούν τα ελλείμματα τους στα ύψη, οπότε τα χρέη τους. Έτσι θα υποχρεωθούν να υπογράψουν νέα μνημόνια, τα οποία θα τους δώσουν τη χαριστική βολή – με το ξεπούλημα όσων έχουν και δεν έχουν, με την εξαθλίωση των Πολιτών τους και με τη μετατροπή τους σε αποικίες χρέους των δανειστών τους στο διηνεκές. Ενδεχομένως δε σε κάποιες από αυτές να γίνουν εύπεπτα – εύκολα αποδεκτά δηλαδή τα μνημόνια, αφού θα τους παρουσιαστούν ως το αντίτιμο για τους περιορισμένους θανάτους.
Ως εκ τούτου, όταν διαπιστώνουμε πως η κυβέρνηση παίρνει μη παραγωγικά μέτρα, μέχρι στιγμής δημοσιονομικά πάνω από 7 δις € και ταμειακά σχεδόν 15 δις €, κατανοούμε πως οδηγεί τη χώρα μας στο γκρεμό – όπως ο Κ. Καραμανλής στο παρελθόν (ανάλυση), αλλά και πολλοί άλλοι. Εάν εδώ προσθέσουμε τις ζημίες που θα υποστούμε από το κλείδωμα της οικονομίας σε κρατικό και ιδιωτικό επίπεδο, θα συμπεράνουμε πως κυβερνόμαστε από κλειδωμένα μυαλά – ανίκανα να σκεφθούν τις μελλοντικές συνέπειες των αποφάσεων τους, με την επίκληση μίας αμφιλεγόμενης πανδημίας με θύματα όσους περίπου πεθαίνουν ετησίως από τις εποχικές ασθένειες.
Ειδικότερα, με δεδομένο το ότι η σημερινή κρίση θεωρείται όπως η κρίση του 2008 και του 2001 μαζί, ενώ το έλλειμμα μας το 2009 χωρίς τις αλχημείες της ΕΛΣΤΑΤ ήταν της τάξης του 10% του ΑΕΠ, τα χρέη μας που ευρίσκονται ήδη στο ζενίθ θα αυξηθούν ανάλογα, καθιστώντας μας δούλους της Γερμανίας – η οποία, μεταξύ άλλων, θα μας υποχρεώσει να μετατραπούμε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης παράνομων μεταναστών, για να προστατευθεί η ίδια από τις απειλές της Τουρκίας.
Αυτή είναι όμως η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι το ότι, δεν πρέπει να μας απατούν τα φαινόμενα – αφού οι Πολίτες δεν θα ανεχθούν για πολύ χρόνο αυτό που συμβαίνει. Εάν δηλαδή συνεχιστεί η κατάσταση εγκλεισμού που τους έχουν καταδικάσει, με την παροχή δωρεάν χρημάτων που για το κράτος είναι μεν πολλά, αλλά για τους ίδιους ψίχουλα, τότε θα επαναστατήσουν – αφού θα διαπιστώσουν πως οι επιχειρήσεις τους χρεοκοπούν, οι θέσεις εργασίας τους χάνονται, τα χρήματα δεν τους φτάνουν, ενώ τα σπίτια τους κατάσχονται και πλειστηριάζονται.
Εν προκειμένω δεν είναι δικές μας προβλέψεις, αλλά διδάγματα από την ιστορία – όπου ακόμη και ο Γάλλος ιστορικός Alexis de Tocqueville δίδασκε ότι, οι Πολίτες μίας χώρας που ζουν με ένα φυσιολογικό βιοτικό επίπεδο για πολλά χρόνια, γίνονται πιο ευαίσθητοι όταν το χάνουν άδικα. Μπορεί λοιπόν οι Έλληνες να έχουν ανεχτεί πάρα πολλά τα τελευταία δέκα χρόνια, επειδή είχαν χειραγωγηθεί να πιστεύουν πως δεν υπήρχε άλλη λύση εκτός από τα μνημόνια, ειδικά με την προδοσία του 2015, αλλά κάποια στιγμή θα συνειδητοποιήσουν το λάθος τους – ενώ θα αντιληφθούν πως το κλείδωμα της οικονομίας δεν ήταν νομοτελειακό και δεν τους έσωσε από το θάνατο, αλλά μία ακόμη παγίδα.
Αν μη τι άλλο θα το καταλάβει η μεσαία τάξη, η οποία δρομολογεί συνήθως τις εξελίξεις – όταν υποβιβάζεται κοινωνικά σε επίπεδα που δεν διανοείται να ανεχθεί. Στα πλαίσια αυτά η κυβέρνηση, με τα μέτρα που πήρε, αγόρασε απλά χρόνο που όμως θα της κοστίσει πανάκριβα το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα – όταν οι πρώτες στατιστικές θα δείχνουν την κατάρρευση των δημοσίων εσόδων που θα είναι πολύ υψηλότερη από τα μέτρα, την κατακόρυφη πτώση του ΑΕΠ, τη ραγδαία άνοδο των ελλειμμάτων και των χρεών, την αύξηση των τιμών των προϊόντων λόγω χαμηλότερης παραγωγής/εισαγωγών, την αδυναμία επανεκκίνησης της οικονομίας κοκ.
Ελπίζουμε και ευχόμαστε να μη συμβεί κάτι τέτοιο, να αρθούν τα μέτρα κλεισίματος γρήγορα και να κινηθεί ξανά η οικονομία με γρήγορους ρυθμούς – καθώς επίσης να έχει τα χρήματα η κυβέρνηση και να μην απογοητεύσει τους Πολίτες με κενές υποσχέσεις που δεν θα μπορεί να τηρήσει.  Τέλος, να σταματήσει η κυβέρνηση τον εποικισμό και άλλων νησιών από παράνομους μετανάστες (Κρήτη κλπ., πηγή), με την ευκαιρία του εγκλεισμού των Ελλήνων στα σπίτια τους και της υγειονομικής τρομοκρατίας που τους ασκείται σκόπιμα από τα ΜΜΕ, για να αποσπάται η προσοχή τους.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εγώ προσπαθώ να καταλάβω το εξής:με 42.000 νεκρούς παγκοσμίως, μας δείχνουν τα διάφορα νοσοκομεία στην ευρώπη και στην αμερική που δεν τα 'βγάζουν πέρα', που γίνεται ο χαμός κλπ.Με 650.000 νεκρούς κάθε χρόνο παγκοσμίως απο γρίπη, πως τα νοσοκόμεια δεν ανατινάχθηκαν;

Ανώνυμος είπε...

Γιατί απορούν για την περίπτωση της ιταλίας; Ιδού η απάντηση στην τελευταία γραμμή:

flu epidemics
In the winter seasons from 2013/14 to 2016/17, an estimated average of 5,290,000 ILI cases occurred in Italy, corresponding to an incidence of 9%.
More than 68,000 deaths attributable to flu epidemics were estimated in the study period.

Italy showed a higher influenza attributable excess mortality compared to other European countries. especially in the elderly.
https://www.ijidonline.com/article/S1201-9712(19)30328-5/fulltext

amethystos είπε...

Διαφέρει ο τρόπος θεραπείας. Είναι σάν νά υποβάλλονται σέ εγχείρηση καί αναισθησία μερικές εκατοντάδες ασθενών ταυτόχρονα.

Ανώνυμος είπε...

Συγνώμη, αλλά όσοι πεθαίνουν από γρίπη,πεθαίνουν απο τις επιπλοκές, δηλαδή από πνευμονία ή από καρδιά, οπότε πάλι σε θεραπεία για πνευμονία υποβάλλονται.

amethystos είπε...

Συγχωρεμένος. Πιάσε καί κανα κομπολογάκι νά περνά η ώρα.

amethystos είπε...

11.30 Tαυτόχρονα;