Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

«Καταρρέουμε»: Ο κορωναϊός χτυπά γιατρούς σε Ιταλία και Ισπανία

Σε μία άνιση μάχη βρίσκονται η Ιταλία και η Ισπανία με τον κορωναϊό, ο οποίος πλήττει την Ευρώπη.
Οι δύο χώρες κατέχουν τα θλιβερά πρωτεία των περισσότερων θανάτων από κορωναϊό παγκοσμίως, καθώς 9.134 Ιταλοί και 5.690 Ισπανοί έχουν χάσει τη ζωή τους. 
Παράλληλα, η Ιταλία αριθμεί 86.498 κρούσματα και η Ισπανία 72.248.
Σκληρή είναι η καθημερινότητα των γιατρών και των νοσηλευτών στα νοσοκομεία της Ιταλίας και της Ισπανίας, οι οποίοι «χτυπιούνται» και αυτοί από τον κοροναϊό...



Τα εθνικά συστήματα των δύο χωρών έχουν λυγίσει από το βάρος του όγκου των ασθενών. Γιατροί και νοσηλευτές μάχονται καθημερινά σε υποδομές που δεν αντέχουν άλλους ασθενείς, με ανεπαρκή προστατευτικό εξοπλισμό και πολλές φορές υπό την πίεση δύσκολων επιλογών: ποιος θα σωθεί και ποιος όχι…

Δεν είναι λίγοι και οι γιατροί που έχουν πέσει στο καθήκον: στην Ιταλία 43 γιατροί έχουν νικηθεί από τον κοροναϊό, ενώ εκατοντάδες είναι αυτοί που είτε αναγκάζονται να δουλεύουν άρρωστοι είτε έχουν τεθεί εκτός μάχης σε καραντίνα στο σπίτι τους, αφήνοντας ένα δυσανάλογο κενό πίσω τους.
Καταρρέουν τα νοσοκομεία της Ισπανίας

Το πρακτορείο Associated Press κατέγραψε την τραγική αυτή πραγματικότητα σε νοσοκομεία της Ισπανίας και της Ιταλίας.

Για την 32χρονη Πατρίσια Νούνεζ, μία 32χρονη νοσοκόμα στη Μαδρίτη, ήταν θέμα χρόνου να κολλήσει και αυτή και να αρχίσει να έχει έναν ξηρό βήχα, όπως ακριβώς οι ασθενείς της.

Μιλώντας μέσω βιντεοκλήσης από το σπίτι της, η Νουνέζ λέει πως θέλει να αναρρώσει για να επιστρέψει στην δουλειά της και να βοηθήσει τους συναδέρφους της που έρχονται αντιμέτωποι με ένα αυξανόμενο κύμα ασθενών αλλά και την συρρίκνωση του αριθμού των γιατρών και των νοσηλευτών.

«Το χειρότερο είναι ότι πρέπει να μείνεις στο σπίτι, ανησυχώντας για τους συγγενείς σου κι ενώ γνωρίζεις ότι είσαι πολύτιμη στην δουλειά» δήλωσε στο AP.

Το ξέσπασμα του κοροναϊού εξέθεσε τις αδυναμίες του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης της Ισπανίας, οι οποίες οφείλονται κατά κύριο λόγο σε περικοπές στον προϋπολογισμό του.

Τα νοσοκομεία στενάζουν κάτω από το βάρος της πανδημίας. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες από δύο νοσοκομεία στην ισπανική πρωτεύουσα έδειξαν ασθενείς, με φιάλες οξυγόνου, σε γεμάτους διαδρόμους και αίθουσες επειγόντων.

Στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο 12 de Octubre, οι ασθενείς φαίνονται ξαπλωμένοι στο πάτωμα περιμένοντας ένα κρεβάτι τις τελευταίες ημέρες.
Όλο και περισσότεροι γιατροί βρίσκονται θετικοί στον κοροναϊό

«Καταρρέουμε. Χρειαζόμαστε περισσότερους εργαζόμενους» δήλωσε η Λίντια Περέρα, μια νοσοκόμα που εργάζεται με την Νουνέζ στο Νοσοκομείο de la Paz της Μαδρίτης, το οποίο διαθέτει 1.000 κρεβάτια.

Αυτή την εβδομάδα, 11 από τους 14 ορόφους του νοσοκομείου είναι αφιερωμένοι στην φροντίδα των ασθενών με κοροναϊό και δεν υπάρχει αρκετός χώρος: Οι ασθενείς με πιο ήπια συμπτώματα του κοροναϊού τοποθετούνται στο γυμναστήριο του νοσοκομείου ή σε μια μεγάλη σκηνή έξω.



Το προσωπικό του νοσοκομείου ελέγχεται για κοροναϊό μόνο εάν έχει συμπτώματα. «Εάν το έκαναν πιο τακτικά, θα μπορούσαμε να καταλήξουμε χωρίς εργαζόμενους».

Οι εκτεταμένες λοιμώξεις μεταξύ των εργαζομένων στον τομέα της υγείας, αντικατοπτρίζουν την καθολική δυσκολία να εξαλειφθεί η εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού. Αλλά οι άρρωστοι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη κάνουν διπλή ζημιά: εμποδίζουν επίσης την ικανότητα αντίδρασης στην κρίση. Κι εκτός από αυτό, μετατρέπουν τα νοσοκομεία σε περιοχές αναπαραγωγής της λοίμωξης.
Κραυγή αγωνίας από τους Ιταλούς γιατρούς: «Μην μας αφήνετε μόνους»

Και η εμπειρία αυτή της Ισπανίας αντικατοπτρίζεται και αλλού.

Στην Ιταλία, οι γιατροί και οι νοσηλευτές ζητούν καθημερινά από την κυβέρνηση να τους παρέχει περισσότερες μάσκες, γάντια και γυαλιά.

«Μην μας αφήνετε μόνους: Βοηθήστε μας να σας βοηθήσουμε» γράφει η Δρ. Φραντσέσκα ντε Τζενάρο σε μια ανοιχτή επιστολή ζητώντας εργαλεία. Η Ντε Τζέναρο διευθύνει μια μικρή ιδιωτική ιατρική κλινική στο σκληρά χτυπημένο Μπέργκαμο στο οποίο έχουν νοσήσει και στελέχη του χώρου της υγείας και κάποιοι έχουν πεθάνει.

Τραγικές ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού

Οι ισπανικές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι η προστασία του ιατρικού προσωπικού είναι σημαντική στις προσπάθειές τους να κάνουν αυτό που είναι γνωστό ως «ισοπέδωση της καμπύλης»: εξάπλωση της χρονικής περιόδου κατά την οποία εμφανίζονται λοιμώξεις, προκειμένου να μειωθεί η επιβάρυνση των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας λένε ότι ακόμη και απλά πράγματα, όπως στολές και μάσκες, είναι σε έλλειψη.

«Σε όλη την χώρα, βλέπετε παραδείγματα εργαζομένων που εφευρίσκουν διάφορες στολές, χρησιμοποιώντας πλαστικά» δήλωσε η Δρ. Όλγα Μεντιάνο, ειδικός πνευμονολόγος στην Γκουανταλαχάρα, περίπου 65 χιλιόμετρα ανατολικά της Μαδρίτης.

Διαμαρτύρονται οι συνδικαλιστικές οργανώσεις

Οι συνδικαλιστικές οργανώσεις κατηγορούν τις περικοπές του προϋπολογισμού κατά την διάρκεια της δεκαετίας που ακολούθησε την τελευταία παγκόσμια οικονομική κρίση για την αποτυχία της προετοιμασίας των ισπανικών νοσοκομείων.

Σε απάντηση της κριτικής, οι Αρχές έχουν υποσχεθεί να διανείμουν εκατοντάδες χιλιάδες μάσκες και γρήγορα τεστ για τον κοροναϊό αυτή την εβδομάδα.



Την Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας Σαλβαδόρ Ιλά ανακοίνωσε την αγορά ιαπωνικού ιατρικού υλικού ύψους 432 εκατομμυρίων ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 500 εκατομμυρίων μάσκες, 5,5 εκατομμυρίων δοκιμαστικών κιτ και 950 αναπνευστήρων.

Οι αρχές απηύθυναν επίσης έκκληση για 50.000 επιπλέον εργαζόμενους, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων πτυχιούχων, και των συνταξιούχων γιατρών και νοσοκόμων.

Για πολλούς εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, ο ίδιος ο κοροναϊός είναι μόνο ένα μέρος της εξίσωσης: η υπερβολική εργασία, οι περιορισμοί της σωματικής επαφής με τους ασθενείς και το άγχος της γνώσης ότι βάζουν τους δικούς τους αγαπημένους σε κίνδυνο, παίζουν επίσης τον ρόλο τους.
Πέρα από τα σωματικά, υπάρχουν και τα ψυχικά τραύματα

Η Περέρα λέει ότι το να βλέπει τους ασθενείς να πεθαίνουν μόνοι τους, «μας σκοτώνει ψυχικά».

«Σωματικά αυτό είναι υπερβολικά πολύπλοκο, αλλά ψυχολογικά είναι τρομακτικό» λέει η Νουνέζ που αναρρώνει στο σπίτι της. «Αλλά πρέπει να αντιμετωπίσουμε πρώτα την πανδημία και μετά να σκεφτούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε τις πληγές που μας άφησε ανοιχτές ο κοροναϊός».

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

https://www.pentapostagma.gr/kosmos/6931571_kati-den-paei-kala-stin-katametrisi-ton-thymaton-apo-ton-koronoio-stin-italia
Κρύβουν θανάτους για την εικόνα της χώρας.Το κάνει και ο Ερντογάν στην γείτονα Τουρκία.

Ανώνυμος είπε...

Τίποτα καινούργιο κάτω απ' τον ήλιο : "Ήταν η τρίτη πανδημία του εικοστού αιώνα, μετά την ισπανική γρίπη του 1918 και την ασιατική γρίπη της δεκαετίας του 1950", δήλωσε στο AGI ο Giovanni Maga, διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Γενετικής του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας της Pavia. "Η αιτία της πανδημίας του 1968 ήταν ο ιός της γρίπης A-H3N2, ο ίδιος που κυκλοφορούσε από τότε ως εποχιακός ιός και επομένως βρισκόμαστε σε όλες τις εποχές της γρίπης", εξηγεί ο Maga. "Η θνησιμότητα αυτού του ιού ήταν μέτρια αν και με σημαντικές διαφορές: στην Ευρώπη λιγότερο έντονη απ 'ό, τι στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εκτιμάται ότι στην Ιταλία το 1968-1969 προκάλεσε περίπου 20.000 θανάτους και 1 εκατομμύριο παγκοσμίως", προσθέτει .

Μαρία Π. είπε...

Κορωνοιός - Covid 19: Η Κρίσιμη Καμπή Παγκόσμια και η Ελλάδα
https://www.youtube.com/watch?v=rHiP9bYfO1g

Στο 18.50 ακούμε τον καθηγητή λοιμωξιολογίας, στον Γ.Σαχίνη, για την διάψευση της έως τώρα εικόνας που είχαν με βάση την Κίνα, ότι η θνητότητα είναι 0.3-1%, η οποία ακόμα αναπαράγεται ενώ δεν ισχύει.
Λέει λοιπόν ότι σήμερα έχουμε στην Ελλάδα 2.6%, στην Ιταλία 10% (την προηγούμενη βδομάδα, η οποία αυξάνεται), στην Ισπανία 6.5%, και στην Αγγλία 5% έως τώρα.
Και ότι αυτό δεν είναι στάσιμο αλλά διαρκώς εξελίσσεται.
Θα προκύψει λοιπόν τελικά ένας μέσος όρος που δεν θα έχει καμία σχέση με την αρχική εικόνα της Κίνας.

amethystos είπε...

Πιστεύεις ότι υπάρχει χειραγώγηση τής πληροφορίας καί ότι τά ποσοστά καί οι θάνατοι καί οι πληροφορίες γιά τά συστήματα υγείας είναι πλαστά στοχεύοντας σέ κάτι άλλο;

amethystos είπε...

8.53 Οι αριθμοί τής γρίπης είναι τελικοί. Η σημερινή κατάσταση βρίσκεται ακόμη σέ εξέλιξη. Οταν ολοκληρωθεί θά δούμε.