Πέμπτη, 26 Μαρτίου 2020

Τραγική...ειρωνεία: Υπάρχει Αγία Κορόνα και είναι προστάτιδα από τις επιδημίες

Τραγική...ειρωνεία: Υπάρχει Αγία Κορόνα και είναι προστάτιδα από τις επιδημίες - Media
Ο Καθεδρικός Ναός στο Άαχεν στη Γερμανίας ανέσυρε από τον ειδικό θάλαμο όπου φυλάσσονται θησαυροί της χριστιανικής πίστεως  τα λείψανα της, άγνωστης σε πολλούς, Αγίας Κορόνας η οποίας θεωρείται προστάτιδα από τις επιδημίες αλλά και προστάτιδα των ξυλοκόπων. Ο σχεδιασμός φυσικά είναι, αφού η πανδημία περάσει, τα λείψανα να εκτεθούν και περίτεχνος ναός μινιατούρα μέσα στον οποίο έχουν τοποθετηθεί να εκτεθούν.
Όπως αναφέρει το huffingtonpost.gr η πανδημία, που έχει κοστίσει τη ζωή σε περισσότερους από 22.000 ανθρώπους ενώ περισσότερο από 500.000 άνθρωποι σε όλες τις χώρες του κόσμου έχουν ασθενήσει ήταν αναμενόμενο να τονώσει και το ενδιαφέρον για την Αγία Κορόνα που σύμφωνα με την χριστιανική παράδοση θανατώθηκε από τους Ρωμαίους πριν από περίπου 1.800 χρόνια.
The spread of the coronavirus disease (COVID-19) in
Η μνήμη της, ως Αγία Κορόνα ή Στεφανίδα, εορτάζεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 11 Νοεμβρίου, ενώ οι ρωμαιοκαθολικοί την τιμούν στις 14 Μαΐου.
Ο καθεδρικός ναός του Άαχεν, όπως αναφέρει το Reuters, είχε προγραμματίσει πριν την εξάπλωση του κορονοϊού παγκοσμίως να εκθέσει τα λείψανα της Αγίας φέτος το καλοκαίρι στο πλαίσιο έκθεσης για τη χειροτεχνία χρυσού.
Τώρα πια, είναι  αβέβαιο το πότε θα μπορέσουν να δουν από κοντά τον επίχρυσο ναό - μινιατούρα και να προσκυνήσουν τα οστά της Αγίας οι πιστοί αφού ισχύουν αυστηροί περιορισμοί προς αποτροπή της μετάδοσης του ιού.
Ωστόσο, οι ειδικοί εργάζονται κανονικά καθαρίζοντας προσεκτικά τον ναό μινιατούρα από χρυσό, χαλκό και ελεφαντόδοντο καθώς επί 25 χρόνια ήταν κρυμμένο στην αίθουσα των θησαυρών του καθεδρικού ναού.
«Είχαμε ανασύρει τον ναό λίγο νωρίτερα απ’ ότι είχε είχε προγραμματιστεί και τώρα αναμένουμε πως θα υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον λόγω του ιού», δήλωσε εκπρόσωπος του Καθεδρικού του Άαχεν, Ντανιέλ Λόεβενιτς.
Η Κορόνα εκτιμάται πως ήταν μόλις 16 ετών όταν εκτελέστηκε από τους Ρωμαίους στη  Συρία και μαρτύρησε για την πίστη της αφού πρώτα παραβρέθηκε στον επίσης μαρτυρικό θάνατο του Αγίου Βίκτορα.
Άγιος Βίκτωρ και Αγία
Άγιος Βίκτωρ και Αγία Κορόνα
Βάσει της χριστιανικής παράδοσης υπέστη φρικτό θάνατο αφού οι Ρωμαίοι την έδεσαν σε δύο φοίνικες που πρώτα τους είχαν λυγίσει προς την πλευρά της και στη συνέχεια τους απελευθέρωσαν διαμελίζοντας το κορμί της.
«Αυτή είναι μια πολύ φρικτή ιστορία και εξαιτίας αυτής η Κορόνα έγινε και προστάτιδα των ξυλοκόπων» αναφέρει η Μπριγκίτε Φαλκ επικεφαλής υπεύθυνη του Θησαυροφυλακίου του Καθεδρικού Ναού του Άαχεν, προσθέτοντας ότι από τύχη έγινε και προστάτιδα Αγία για τις επιδημίες.
Τα λείψανα της Αγίας, μεταφέρθηκαν στο Άαχεν από τον Βασιλιά Όθωνα το 997 και φυλάσσονταν σε έναν τάφο κάτω από μια πλάκα στον καθεδρικό ναό μέχρι το 1911-12, όταν τοποθετήθηκαν στο ιερό, το οποίο είναι 93 εκατοστά ψηλό και ζυγίζει 98 κιλά.
Ο ρωμαιοκαθολικός καθεδρικός ναός στο Άαχεν, που χτίστηκε από τον αυτοκράτορα Καρλομάγνο τον 9ο αιώνα αιώνα, είναι ένας από τους παλαιότερους της Ευρώπης. Ο Καρλομάγνος θάφτηκε εκεί το 814 και ο καθεδρικός αξιοποιήθηκε για τη στέψη των Γερμανών βασιλιάδων.
Οι υπεύθυνοι του καθεδρικού ναού τονίζουν πως η αγία Κορόνα είναι προστάτιδα για όλες τις επιδημίες και φυσικά όχι μόνο για τον κορονοϊό ο οποίος έχει την συγκεκριμένη ονομασία (όπως και άλλοι της ίδιας οικογένειας) επειδή στο μικροσκόπιο μοιάζει με σφαίρα που περιβάλλεται από άλλα μικρά σφαιρίδια που φαίνεται να σχηματίζουν ένα στέμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: