O AK ΣΥΝΕΧΊΖΕΙ : (Συμπληρωμένο)
---------------------------------
Λέει η κριτική: Δίδασκε σε οπαδούς της αιρέσεως των Κουακέρων, για τους οποίους επιμελώς αποκρύπτεται ότι είναι αιρετικοί, ερμηνεία του Ευαγγελίου.
--------------------------------
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Δεν το ξέραμε πως το να διδάσκεις αλλοδόξους είναι έγκλημα. Καιρός να το μάθουμε και αυτό. Δηλαδή ενώ ο συγγραφέας της κριτικής αλλού γράφει πως η Γερόντισσα δεν κατηχούσε στην ορθοδοξία και δεν νοιαζοταν στο να φέρει στην Εκκλησία ανθρώπους, εδώ λέει το ανάποδο πάλι σαν μειονέκτημα! Δηλαδή το να διδάξεις Ορθόδοξα το Ευαγγέλιο σε Κουακέρους και να τους κατηχήσεις με αυτό τον τρόπο (ισως έτσι γίνουν Ορθόδοξοι) είναι αρνητικό; Με ποια λογική του παραλόγου είναι αυτο;
Το σχόλιο πως "απέκρυψε" το ότι είναι αιρετικοί είναι απο την φαντασία του συγγραφέα της κριτικής. Απο την στιγμή που το βιβλίο δεν είναι εγχειρίδιο δογματικής δεν γράφει τα πάντα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως αποκρύπτεται κάτι σκόπιμα. Πρόκειται για αναπόδεικτη δήλωση..
------------------------------
λέει η κριτική:" Τηρούσε αυστηρά τους κανόνες της χορτοφαγίας, μιας χορτοφαγίας μάλιστα ούτε τυχαίας ούτε “υγιεινής” αλλά μιας, ινδουιστικής προελεύσεως χορτοφαγίας, – αυτό αποδεικνύεται στη μελέτη μας (προσκλήσεις σε συνέδρια Χορτοφαγίας, κατηγορίες για όσους τρώνε ακρίδες, ψάρια η βακαλάο και ταραμάδες, ταύτιση του Θεού με το σύμπαν κ.ο.κ). "
------------------------------
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Για την χορτοφαγία είπαμε στο προηγούμενο: http://amethystosbooks.blogspot.com/2010/06/blog-ant.html
"Ταυτιση του Θεού με το σύμπαν" δεν υπάρχει στο βιβλίο απ'όσο γνωρίζουμε.
Ας γράψουμε όμως κάτι άλλο που το λέει στο βιβλίο ομιλεί η Γερόντισα. Η...φίλη των Γκουρου:
.....................
"...o γκουρού είναι ενσάρκωσις θεού, τότε... Αυτό τo παιδάκι, αυτόν τον σκοπό είχε. -προσπαθούσε να γίνει σαν τον γκουρού. Τι έπαθαν οι Πρωτόπλαστοι; Θέλησαν να γίνουν θεοί. Τι παθαίνουν κι αυτά τα παιδιά; Θέλουν να γίνουν θεοί κι επομένως είναι πολύ φυσικό να φύγει το μυαλό.
Κατάλαβες τι γίνεται; Θυμάσαι τότε που μίλησα σ' εκείνο το άλλο παιδάκι και τον ρώτησα: «Ποιος είναι εκείνος που όταν κάνεις περισυλλογή και αυτοσυγκέντρωση, σε οδηγεί μέσα σου για το θέλημα του Θεού, για να κόψεις τις κακίες που έχεις μέσα σου; Ποιος σε οδηγεί για όλα αυτά»; Και είπε: «Ο γκουρού, εκείνον σκέφτομαι, εκείνον βλέπω, εκείνο κάνω»... αν, Τ μου, αν τον ανθρώπινο γκουρού τον είχε βάλει κατά μέρος και έβλεπε με την ίδια αγάπη, με την ίδια προσπάθεια, τον Χριστό και το Πρόσωπό Του, αυτό το παιδί σήμερα θα ήταν ένας από τους εκλεκτούς δούλους του Χριστού και εργάτης Του. Αλλά το παιδάκι έπαθε αυτό τώρα, και είναι πολύ δύσκολο... Γιατί χρειάζεται πάρα πολλή προσευχή εκ μέρους των Χριστιανών. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια από την μητέρα του πρώτα, προ πάντων από την μητέρα του, γιατί η μητέρα του το ξέρει από παιδί, πώς μεγάλωσε, τι είχε στο παρελθόν, τι παιδικά χρόνια πέρασε, τι αντιλήψεις είχε, πώς ήθελε να διασκεδάζει, πώς ήθελε να μελετά... Όλη την ψυχή του παιδιού, η μητέρα την ξέρει. Λοιπόν η μητέρα εάν προσπαθήσει τώρα, χωρίς να κάνει «διδαχή», να του δείχνει μία απεριόριστη αγάπη, και χωρίς να τον αφήσει να καταλάβει ότι είναι άρρωστο, το θεωρήσει ότι είναι γερό κι αν πάει σε μία Εκκλησία και παρακαλέσει τον Ιερέα να διαβάσει τους Εξορκισμούς του Αγ. Βασιλείου - είναι περίφημοι Εξορκισμοί που διαβάζονται σε όλες τις Εκκλησίες- και να έχει το όνομα του παιδιού, και αν την ώρα εκείνη και η ίδια με μεγάλη πίστη και ευλάβεια παρακαλέσει τον Χριστό να συγχωρήσει αυτό το παιδάκι... Γιατί σίγουρα υπάρχουν σφάλματα και της μητέρας σ' αυτή την υπόθεση. Γιατί καμιά φορά, με το να πεις «απόψε έχω ραντεβού να πάω σε κάποιο Σύνδεσμο ή κάπου»... και το παιδί εκείνη τη στιγμή έχει ανάγκη από της μητέρας την συμβουλή μπορεί να γίνει κάτι στην ψυχή του παιδιού. Είναι τόσο λεπτό πράγμα η ψυχή... Και να φροντίσει προπαντός να βρει Χριστιανό Γιατρό. (σελ 210)"
---------------
Λέει η κριτική: Διάβαζε μανιωδώς και εξίσωνε τα γκουρουϊστικά βιβλία με το άγιο Ευαγγέλιο και οδηγούσε τους ανθρώπους σε γκουρού τους οποίους προέβαλλε ως αγιασμένα γεροντάκια.
---------------
ΑΠΑΝΤΗΣΉ:
Φαντασιώσεις.
Ας αρχίσουμε ανάποδα. Οδηγούσε τους ανθρώπους σε Γκουρού, λέει η κριτική.
Περιγράφεται η περίπτωση του Αλαν. Ο Αλαν ήταν Δυτικός που ήρθε στην Ινδία να βρει γκουρού. Δεν ήθελε να ακούσει τίποτα για τον Χριστιανισμό. Ευτυχώς στο βιβλίο περιγράφεται πως τελικά η εγωϊστική συμπεριφορά του Γκουρού ( ο οποίος ήθελε "δώρα"...) αηδίασε τον Αλαν. Όμως ο Αλαν δεν ήθελε να ακούσει τίποτα για Χριστιανισμό, όσο και να προσπαθούσε η Γερόντισσα. Τι έκανε τότε εκείνη; Αντί να τον αφήσει να πάει σε κάποιον άλλον Γκουρού που θα τον κατέστρεφε τον πήγε σε κάποιον που όπως λέει στο βιβλίο "δεν έκανε προσηλυτισμό".
Δηλαδή επιβράδυνε με αυτό τον τρόπο την επιρροή του ινδουισμού πάνω του. Προτίμησε το "μικρότερο κακό" ώστε να κερδίσει χρόνο και να σωθεί το παιδί. Και πράγματι. Στον κατάλληλο χρόνο και μετά από προσευχή ο Άλαν γύρισε προς την πίστη και μάλιστα βαπτίστηκε Ορθόδοξος. Αφήνω στην κρίση του αναγνώστη αν έπραξε καλώς η κακώς. Το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από εμφανές.
Που λέει πως διάβαζε μανιωδώς Ινδουϊστικά βιβλία; (... όταν μάλιστα στις σελ 421-522 και 428-430 του βιβλίου, η Γερόντισσα επικρίνει όσους πηγαίνουν στην Ινδία. Και λέει πως αντί να διαβάζουμε τα της Ινδικής Φιλοσοφίας, θα έπρεπε να διαβάζουμε τους Πατέρες.)
Λέει πως διάβαζε κάποια ποιήματα του ινδουϊσμού (ανάλογα έχουμε και εμείς την Ιλιάδα η την οδύσσεια) αλλά απ'ότι φαίνεται για λογοτεχνικούς σκοπούς μόνο. Δεν τα εξίσωνε με το Ευαγγέλιο. Όταν κάνεις Ιεραποστολή πρέπει να γνωρίζεις τα πάντα για την περιοχή στην οποία βρίσκεσαι.
-----------------------
λέει η κριτική: "Στή σελ. 42, ο “θρασύς συγκρητισμός” ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια, καθώς , όπως διαβάζουμε, η Αυρηλία, η γερόντισσα ως λαϊκή, φεύγοντας για την Ινδία, πήρε μαζί της μόνο δύο βιβλία. Τό ένα ήταν το Ευαγγέλιο και το άλλο ένα βιβλίο τού γκουρού Sivananda[4]. Καί ενώ για το Ευαγγέλιο ούτε λόγος γίνεται, το βιβλίο τού γκουρού την ενθουσιάζει τόσο πολύ, που ψάχνει απεγνωσμένα το συγγραφέα του. Αυτός με τή σειρά του “ως εκ θαύματος”, την ακολουθεί παντού και την βοηθά πολύ περισσότερο στο ξεκίνημά της στην Ινδία[5], για να μας αποδείξει, άτυπα έστω, πόσες δυνάμεις κρύβονται στον Ινδουισμό και στους γκουρού, τις οποίες αν και αγνοούμε, μπορούμε όμως σταδιακά να ανακαλύψουμε και να ευεργετηθούμε απ’ αυτές."
--------------------------
Η φαντασιοπληξία συνεχίζει. Για το Ευαγγέλιο, μιλάει σε ολόκληρο το βιβλίο. Λέει πως κάθε ημέρα το διάβαζε!
Κατ’ αρχάς το ότι κάτι σου κάνει εντύπωση, δεν σημαίνει πως εγκρίνει και το περιεχόμενο. Εντύπωση μου κάνει και το βιβλίο «ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ. Αλλά σας διαβεβαιώ πως δεν είμαι Ναζιστής.
Αλλά να δούμε λίγο πως ΔΙΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ το κείμενο. Στην σελ 43 , λέει συγκεκριμένα, πως δεν ήταν το βιβλίο που την εντυπωσίασε αλλά «Ο Θαυμασμός του Καθηγητή γι’αυτό».
Επίσης στην σελ 42 αναφέρει πως πήρε το βιβλίο του Γκουρού, απλά γιατί κάποια φίλη της , της το έδωσε. Δεν μας αναφέρει ΚΑΝ αν το διάβασε.
Απλά το πήρε ως αφορμή πως έπρεπε να πάει εκεί και να κηρύξει την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.
Και αυτό έκαμε. Στη σελ 51-52 μας λέει πως δρούσε ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΑ , προσπαθώντας να αποτρέψει , όσους ερχόντουσαν να γίνουν Ινδουιστές. Μάλιστα αποκαλεί αυτούς τους ανθρώπους (που πήγαιναν στους ινδουιστές )«απολωλότα πρόβατα».
Επίσης στην σελ 53 ο Sai baba , αποκαλείται Μάγος. Στην σελ 54 οι Γκουρού κατηγορούνται επειδή επιτρέπουν να λατρεύονται ως Θεοί.
--------------------------
Βρήκα τελικά και που νομίζουν πως μιλάει για ταύτιση του Θεού με το σύμπαν. Είναι εξαιρετικό δείγμα του "κόψε ράψε" για να αλλάξεις το νόημα.
---------
σελ. 199: Η ίδια λέει: «Αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εξ' όλης της ψυχής και εξ όλης της καρδίας σου και εξ' όλης της διανοίας σου, το Σύμπαν δηλαδή».
--------------
Εδώ, απομονωμένο απο το υπόλοιπο κείμενο, μοιάζει άκρως...Ινδουϊστικό! Οταν το είχα πρωτοδιαβάσει στην κριτική νομιζα πως είχε δίκιο ο συγγραφέας της.
Όμως η λέξη "Συμπαν" δεν αναφέρεται στην λέξη Θεός, αλλα στο "εξ'όλης της διανοίας σου". Δεν χρησιμοποιεί την λέξη σύμπαν για να δηλώσει ολη την κτίση.
Χρησιμοποιεί την λέξη σύμπαν, για να τονίσει πως πρέπει ΑΠΟΛΥΤΑ να δώσουμε ΟΛΑ στον Θεό. Ολο μας το είναι!
Το εξηγεί, στην αμέσως επόμενη φράση: "Όλο μας το είναι τον αγαπά"
Την φράση αυτή ο συγγραφέας της κριτικής βέβαια δεν την αναφέρει. Ίσως γιατί ξέρει πως θα του "χαλάσει το μαγείρεμα".
Αραγε ο συγγραφέας της κριτικής...είναι αγραμματος;; Δεν νομίζω. Αλλά σίγουρα η Γερόντισσα ήταν μορφωμένη και ήξερε να κάνει πολύ καλή χρήση τόσο των νέων Ελληνικών όσο και των Αρχαίων και της καθαρεύουσας.
Απο το "Λεξικόν της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης" του Ι. Σταματάκου, εκδ. Φοινιξ, 1972:
"το σύμπαν=το όλον ομού, το σύνολον της υποθέσεως- τό σύμπαν και ως επιρρ. καθόλου, γενικώς, εν γένει, ολοτελώς, καθ'ολοκληρίαν, εντελώς"
Η λέξη σύμπαν λοιπόν δεν χρησιμεύει για να ταυτίσει τον Θεό με την κτίση, αλλά αντίθετα για να δείξει την ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΉ αφιέρωση στον Θεό.
Είναι όμως μια αριστοτεχνική παραχάραξη κειμένου.
A.K.
Αμέθυστος
8 σχόλια:
Η προηγούμενη απάντηση:
http://amethystosbooks.blogspot.com/2010/06/blog-post_3964.html
Αγαπητέ Αμέθυστε, είχα γράψει και μία απάντηση ακόμα. Την ξαναγράφω εδώ.
---------------------
----------------
Λέει η κριτική: Διάβαζε μανιωδώς και εξίσωνε τα γκουρουϊστικά βιβλία με το άγιο Ευαγγέλιο και οδηγούσε τους ανθρώπους σε γκουρού τους οποίους προέβαλλε ως αγιασμένα γεροντάκια.
---------------
ΑΠΆΝΤΗΣΉ:
Φαντασιώσεις.
Ας αρχίσουμε ανάποδα. Οδηγούσε τους ανθρώπους σε Γκουρού, λέει η κριτική.
Περιγράφεται η περίπτωση του Αλαν. Ο Αλαν ήταν Δυτικός που ήρθε στην Ινδία να βρει γκουρού. Δεν ήθελε να ακούσει τίποτα για τον Χριστιανισμό. Ευτυχώς στο βιβλίο περιγράφεται πως τελικά η εγωϊστική συμπεριφορά του Γκουρού ( ο οποίος ήθελε "δώρα"...) αηδίασε τον Αλαν. Όμως ο Αλαν δεν ήθελε να ακούσει τίποτα για Χριστιανισμό, όσο και να προσπαθούσε η Γερόντισσα. Τι έκανε τότε εκείνη; Αντί να τον αφήσει να πάει σε κάποιον άλλον Γκουρού που θα τον κατέστρεφε τον πήγε σε κάποιον που όπως λέει στο βιβλίο "δεν έκανε προσηλυτισμό".
Δηλαδή επιβράδυνε με αυτό τον τρόπο την επιρροή του ινδουισμού πάνω του. Προτίμησε το "μικρότερο κακό" ώστε να κερδίσει χρόνο και να σωθεί το παιδί. Και πράγματι. Στον κατάλληλο χρόνο και μετά από προσευχή ο Άλαν γύρισε προς την πίστη και μάλιστα βαπτίστηκε Ορθόδοξος. Αφήνω στην κρίση του αναγνώστη αν έπραξε καλώς η κακώς. Το αποτέλεσμα είναι παραπάνω από εμφανές.
Που λέει πως διάβαζε μανιωδώς Ινδουϊστικά βιβλία; (... όταν μάλιστα στις σελ 421-522 και 428-430 του βιβλίου, η Γερόντισσα επικρίνει όσους πηγαίνουν στην Ινδία. Και λέει πως αντί να διαβάζουμε τα της Ινδικής Φιλοσοφίας, θα έπρεπε να διαβάζουμε τους Πατέρες.)
Λέει πως διάβαζε κάποια ποιήματα του ινδουϊσμού (ανάλογα έχουμε και εμείς την Ιλιάδα η την οδύσσεια) αλλά απ'ότι φαίνεται για λογοτεχνικούς σκοπούς μόνο. Δεν τα εξίσωνε με το Ευαγγέλιο. Όταν κάνεις Ιεραποστολή πρέπει να γνωρίζεις τα πάντα για την περιοχή στην οποία βρίσκεσαι.
-----------------------
λέει η κριτική: "Στή σελ. 42, ο “θρασύς συγκρητισμός” ξεπερνάει κατά πολύ τα όρια, καθώς , όπως διαβάζουμε, η Αυρηλία, η γερόντισσα ως λαϊκή, φεύγοντας για την Ινδία, πήρε μαζί της μόνο δύο βιβλία. Τό ένα ήταν το Ευαγγέλιο και το άλλο ένα βιβλίο τού γκουρού Sivananda[4]. Καί ενώ για το Ευαγγέλιο ούτε λόγος γίνεται, το βιβλίο τού γκουρού την ενθουσιάζει τόσο πολύ, που ψάχνει απεγνωσμένα το συγγραφέα του. Αυτός με τή σειρά του “ως εκ θαύματος”, την ακολουθεί παντού και την βοηθά πολύ περισσότερο στο ξεκίνημά της στην Ινδία[5], για να μας αποδείξει, άτυπα έστω, πόσες δυνάμεις κρύβονται στον Ινδουισμό και στους γκουρού, τις οποίες αν και αγνοούμε, μπορούμε όμως σταδιακά να ανακαλύψουμε και να ευεργετηθούμε απ’ αυτές."
--------------------------
Η φαντασιοπληξία συνεχίζει. Για το Ευαγγέλιο, μιλάει σε ολόκληρο το βιβλίο. Λέει πως κάθε ημέρα το διάβαζε!
Κατ’ αρχάς το ότι κάτι σου κάνει εντύπωση, δεν σημαίνει πως εγκρίνει και το περιεχόμενο. Εντύπωση μου κάνει και το βιβλίο «ο Αγών μου» του Αδόλφου Χίτλερ. Αλλά σας διαβεβαιώ πως δεν είμαι Ναζιστής.
Αλλά να δούμε λίγο πως ΔΙΑΣΤΡΕΦΕΤΑΙ το κείμενο. Στην σελ 43 , λέει συγκεκριμένα, πως δεν ήταν το βιβλίο που την εντυπωσίασε αλλά «Ο Θαυμασμός του Καθηγητή γι’αυτό».
Επίσης στην σελ 42 αναφέρει πως πήρε το βιβλίο του Γκουρού, απλά γιατί κάποια φίλη της , της το έδωσε. Δεν μας αναφέρει ΚΑΝ αν το διάβασε.
Απλά το πήρε ως αφορμή πως έπρεπε να πάει εκεί και να κηρύξει την ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ.
Και αυτό έκαμε. Στη σελ 51-52 μας λέει πως δρούσε ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΑ , προσπαθώντας να αποτρέψει , όσους ερχόντουσαν να γίνουν Ινδουιστές. Μάλιστα αποκαλεί αυτούς τους ανθρώπους (που πήγαιναν στους ινδουιστές )«απολωλότα πρόβατα».
Επίσης στην σελ 53 ο Sai baba , αποκαλείται Μάγος. Στην σελ 54 οι Γκουρού κατηγορούνται επειδή επιτρέπουν να λατρεύονται ως Θεοί.
--------------------------
Βρήκα τελικά και που νομίζουν πως μιλάει για ταύτιση του Θεού με το σύμπαν. Είναι εξαιρετικό δείγμα του "κόψε ράψε" για να αλλάξεις το νόημα.
---------
σελ. 199: Η ίδια λέει: «Αγαπήσεις Κύριον τον Θεόν σου εξ' όλης της ψυχής και εξ όλης της καρδίας σου και εξ' όλης της διανοίας σου, το Σύμπαν δηλαδή».
--------------
Εδώ , απομονωμένο απο το υπόλοιπο κείμενο, μοιάζει άκρως...Ινδουϊστικό! Οταν το είχα πρωτοδιαβάσει στην κριτική νομιζα πως είχε δίκιο ο συγγραφέας της.
Όμως η λέξη "Συμπαν" δεν αναφέρεται στην λέξη Θεός, αλλα στο "εξ'όλης της διανοίας σου". Δεν χρησιμοποιεί την λέξη σύμπαν για να δηλώσει ολη την κτίση.
΄Χρησιμοποιεί την λέξη σύμπαν, για να τονίσει πως πρέπει ΑΠΟΛΥΤΑ να δώσουμε ΟΛΑ στον Θεό. Ολο μας το είναι!
Το εξηγεί, στην αμέσως επόμενη φράση: "Όλο μας το είναι τον αγαπά"
Την φράση αυτή ο συγγραφέας της κριτικής βέβαια δεν την αναφέρει. Ίσως γιατί ξέρει πως θα του "χαλάσει το μαγείρεμα".
Αραγε ο συγγραφέας της κριτικής...είναι αγραμματος;; Δεν νομίζω. Αλλά σίγουρα η Γερόντισσα ήταν μορφωμένη και ήξερε να κάνει πολύ καλή χρήση τόσο των νέων Ελληνικών όσο και των Αρχαίων και της καθαρεύουσας.
Απο το "Λεξικόν της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσης" του Ι. Σταματάκου, εκδ. Φοινιξ, 1972:
"το σύμπαν=το όλον ομού, το σύνολον της υποθέσεως- τό σύμπαν και ως επιρρ. καθόλου, γενικώς, εν γένει, ολοτελώς, καθ'ολοκληρίαν, εντελώς"
Η λέξη σύμπαν λοιπόν δεν χρησιμεύει για να ταυτίσει τον Θεό με την κτίση, αλλά αντίθετα για να δείξει την ΟΛΟΚΛΗΡΩΤΙΚΉ αφιέρωση στον Θεό.
Είναι όμως μια αριστοτεχνική παραχάραξη κειμένου.
Ερευνώντας για την ''Ασκητική της αγάπης'' 'βρήκα τα ακόλουθα και τα παραθέτω:
Η ζωή της γερόντισσας
Γαβριηλία
Η Γερόντισσα Γαβριηλία Παπαγιάννη, γεννήθηκε στις 2/15 Οκτωβρίου του 1897 (ημέρα εορτασμού των Αγίων Κυπριανού και Ιουστίνης) στην Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας της ήταν εύπορος ξυλέμπορος κι έζησε σε ένα περιβάλλον με πολλές ανέσεις στην Πόλη, στο Φανάρι.
Ήταν ένα χαριτωμένο κοριτσάκι, γεμάτο αγάπη για όλον τον κόσμο. Τις ημέρες που το αρχοντικό των Παπαγιάννη «δεχόταν» η χαρά της μικρής Αυρηλίας (το όνομά της πριν δεχτεί την μοναχική κουρά) έτρεχε αμέσως για ν’ ανοίξει και να υποδεχθεί εκείνη τους επισκέπτες.
Ήταν το τέταρτο και το τελευταίο παιδί της οικογενείας. Από τα αδέλφια της η μεγάλη, η Βασιλική ήταν εκείνη που της πρωτομίλησε για τον Θεό. Μαζί με τα παραμύθια που της διάβαζε, της έλεγε ιστορίες από το Ευαγγέλιο και την Παλαιά Διαθήκη. Μια μέρα λοιπόν, της είπε ότι ο Θεός είναι «πανταχού Παρών» κι ότι κι αν κάνουμε Εκείνος το βλέπει… Τότε η μικρή Αυρηλία που ήταν 4-5 χρονών τα έχασε και με τρομαγμένη φωνή ρώτησε: « Κι αν πάω και κλειστώ μέσα σ’ εκείνο το ντουλάπι, θα με βρει»; «Ναι» της λέει. «καλά, κι αν γίνω μικρή-μικρή και μπω σ’αυτό το σπιρτόκουτο κι εκεί θα με βλέπει»; «Κι εκεί». Τότε κατάλαβε ότι η ζωή είναι σοβαρή υπόθεση κι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε συνέχεια πράγματα του κεφαλιού μας κι αταξίες, μα πρέπει να είμαστε καλά παιδιά γιατί μας βλέπει «Εκείνος που-είναι παντού»! Ξέσπασε τότε σε κλάματα και χώθηκε στην αγκαλιά της αδελφής της. «Δηλαδή , πάει χάθηκα»!!!
Τα χρόνια περνούσαν και η μικρή Αυρηλία αγαπούσε όλον τον κόσμο κι όλος ο κόσμος την αγαπούσε! Μετά το γυμνάσιο, έφρυγε για να συνεχίσει τις Σπουδές της στην Ελβετία στην Σχολή Γεωπονικής του Estavayer-Le-Lacε ιδιαίτερα τα φυτά και κυριολεκτικά μέχρι το τέλος της ζωής της «μιλούσε» μαζί τους και λες κι έβλεπες κάθε φορά την ανταπόκριση τους.
Το 1923 βρίσκεται οικογενειακώς στην Θεσσαλονίκη. Εκεί μπαίνει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, ως Ακροάτρια στην Φιλοσοφική Σχολή. Μετά το τέλος των σπουδών τις φθάνει στην Αθήνα και η πρώτη της φροντίδα ήταν να πιάσει κάποια δουλειά. Έπιασε λοιπόν δουλειά σε μια ψυχιατρική κλινική όπου παρέμεινε έναν μόνον χρόνο. Έπειτα ακολούθησε η Αγγλία, μόνη με μοναδική περιουσία μια χάρτινη Λίρα Αγγλίας… Η εν Χριστώ περιπέτεια της μόλις άρχιζε… Εκεί βρήκε διάφορες εργασίες ενώ παράλληλα βοηθούσε πλήθος απόρων και ανέργους, επίσης φρόντιζε δωρεάν πολλούς φτωχούς. Κι έρχεται το 1954 , η χρονιά σταθμός στην πνευματική της ζωή. Ήταν 24 Μαρτίου την ημέρα που έφυγε για την άλλη ζωή η μητέρα της. Για κείνη, μόλις άρχιζε η Μεγάλη περιπέτεια της Πίστης στον Χριστό.
Από κει και πέρα ξεκίνησε η μεγάλη ιεραποστολή της στις πέντε ηπείρους της υφηλίου. Το 1954 πήγε στην Ινδία όπου και παρέμεινε 5 χρόνια. Ήταν μεγάλος σταθμός στην ζωή της και η ίδια αγαπούσε ιδιαίτερα την Ινδία. Εκεί βοηθούσε ακατάπαυστα πλήθος λεπρών και αρρώστων και τους έδειχνε απεριόριστη αγάπη! Όλοι την αγαπούσαν και την φώναζαν αδελφή Λίλα. Στο καθημερινό της κουραστικό πρόγραμμα ήταν απαραίτητη η δίωρη ανάγνωση της Αγίας Γραφής και πολλές ώρες προσευχής. Είχε απόλυτη εμπιστοσύνη στον Θεό και γι’ αυτό ποτέ δεν κρατούσε χρήματα πάνω της. Όλα της τα έδινε εκείνος, έλεγε, εκείνη το μόνο που έκανε ήταν να αφεθεί στα χέρια Του. Αεροπορικά εισιτήρια, τροφή, κατάλυμα και ότι άλλο της χρειαζόταν της το έδινε ο Θεός. Βοηθούσε πλήθος ανθρώπων ενώ ήταν η αιτία πολλοί άνθρωποι να βαφτιστούν Ορθόδοξοι. Ποτέ δεν μιλούσε σε άλλους για τον Χριστό αν δεν της το ζητούσαν οι ίδιοι. Έκανε σημαντικές γνωριμίες (Μητέρα Τερέζα, Sivananda, Baba Amte).
Την καλούσαν σε διάφορες χώρες για να μιλήσει για τον Ορθόδοξο Χριστιανισμό και πραγματικά άφηνε τα πλήθη άλαλα. Μετά την Ινδία βρέθηκε στα Ιμαλάια για έναν χρόνο με λιτή τροφή, μόνη μόνω τω Θεώ, σε ώρες ατελείωτης προσευχής. Η ίδια έλεγε αργότερα ότι εκείνο τον χρόνο έζησε τον ησυχαστικό μοναχισμό χωρίς καν να το γνωρίζει!
Πίστευε πλέον ότι έκανε το θέλημα του Θεού όταν ξαφνικά της ήρθε το μήνυμα από τους αγγέλους όπως η ίδια έλεγε, «τώρα είσαι σε θέση να πας για Μοναχή». Τότε κατάλαβε ότι ο μοναχισμός είναι ένας ιδιαίτερος και ανώτερος τρόπος ζωής. Η ίδια άφησε το θέμα ανοιχτό και πίστευε ότι ο Θεός για άλλη μια φορά θα την οδηγούσε. Συναντήθηκε λοιπόν με έναν κύριο ο οποίος της ζήτησε να την συνοδεύσει στην Βηθανία σ’ ένα μοναστήρι. Τα ναύλα για άλλη μια φορά βρέθηκαν με θαυματουργικό τρόπο κι έτσι πήγε στην Βηθανία, σε ηλικία 62 ετών(!)όπου ξεχώρισε για την αγάπη και την υπομονή της. Κι εκεί που νόμιζε ότι αυτή θα ήταν πλέον η ζωή της άρχισε πάλι τα ταξίδια για να βοηθήσει, να μιλήσει για τον Χριστό και να αγαπηθεί από όλον τον κόσμο. Ακολουθεί η Αθήνα όπου έκανε εγχείρηση για να θεραπευτεί από την 100% τύφλωση του αριστερού ματιού της. Όταν έγινε η εγχείρηση «εγένετο φως». Παρέμεινε στην Αθήνα στην Ιερά Μονή Ευαγγελίστριας, την Νέα Ιερουσαλήμ όπως η ίδια έλεγε. Μέσα από το μοναστήρι αλληλογραφούσε και βοηθούσε πολλούς ανθρώπους. Ακολουθεί η Αφρική, η Αθήνα, όπου έμεινε στο σπίτι των αγγέλων όπως το αποκαλούσαν τα πνευματικά της παιδιά, όπου κάθε μέρα δεχόταν πονεμένους ανθρώπους και τους βοηθούσε, η Αίγινα και η Λέρος, όπου και εκοιμήθη σε ηλικία 95 ετών, στις 28 Μαρτίου του 1992 ανασηκώνοντας τα χέρια της στον ουρανό… Εκείνη την στιγμή τα πνευματικά της παιδιά άκουσαν καθαρότατα μια νεανική φωνή να τραγουδά μια μελωδία άγνωστη, χαρμόσυνη, Αγγελική… Αυτό κράτησε μόλις λίγα δευτερόλεπτα και μετά μια σιωπή πλημμύρισε το κελί της…
Όλες οι καμπάνες της Λέρου χτυπούσαν πένθιμα και στην κηδεία της παρευρέθη πολύς λαός. Εψάλλη η Εξόδιος Ακολουθία για Μεγαλόσχημο Μοναχή και την ώρα που την συνοδεύσανε Μοναχές στον τάφο ο Δεσπότης θέλησε να δει για τελευταία φορά το πρόσωπο της. Κανείς δεν ανέπνεε. Όσοι το είδανε, κάνανε τον Σταυρό τους και λένε ότι δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν το πρόσωπο του ανθρώπου που είδανε…
Η Γερόντισσα Γαβριηλία ήταν ένας σπάνιος άνθρωπος με απεριόριστη αγάπη προς τον πλησίον. Αξιώθηκε επίσης και της απόκτησης του διορατικού χαρίσματος. Έλεγε ότι κάποτε οι άγγελοι της είπαν ότι αυτό που μετράει πιο πολύ είναι το ποσόν και το ποιόν της αγάπης που δίνεις στους άλλους χωρίς διακρίσεις! Όλοι την ρωτούσαν πως ήταν δυνατόν να αγαπάει τόσο πολύ ακόμα και τους αγνώστους και πως ήταν δυνατόν να κάνει υπακοή σε όλον τον κόσμο και να ταξιδεύει συνεχώς για να βοηθήσει έστω και έναν μόνο άνθρωπο. Δίκαια λοιπόν η ζωή της χαρακτηρίζεται ως η ασκητική της αγάπης! Κάποτε την είχε χαρακτηρίσει ένας ξένος ιεραπόστολος «κακή χριστιανή», γιατί σε αντίθεση με τους άλλους ιεραπόστολους στην Ινδία, άλλων θρησκειών που γνωρίζανε πολλές ντόπιες διαλέκτους εκείνη δεν ήξερε καμία και μιλούσε μόνο Αγγλικά και αυτή του απάντησε ότι ξέρει πέντε γλώσσες: Η πρώτη είναι το χαμόγελο, η δεύτερη τα δάκρυα, η τρίτη είναι το άγγιγμα, η τέταρτη είναι η προσευχή και η πέμπτη είναι η αγάπη. Μ’ αυτές τις πέντε γλώσσες γύριζε όλον τον κόσμο. Τότε ο ιεραπόστολος της ζήτησε να ξαναπεί αυτές τις «πέντε γλώσσες» για να της γράψει…
Πηγή athos.edo.gr
http://truth.freeforums.org/topic-t2401.html
Αγαπητέ διαχειριστή του Ιστοχώρου αυτού,
Σχετικά με την σχέση της Γερόντισσας Γαβριηλίας με τους Κουάκερους έχω άρθρο εδώ http://thriamvos.weebly.com/1/post/2010/06/2.html . Η Γερόντισσα ΔΕΝ συν-προσευχόταν με ετερόδοξους. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας.
Φιλικά,
Θεμιστοκλής Π.
(Χριστιανός Κουάκερος)
----------------------
λέει η κριτική: "Είχε συνεχώς πειρασμικά και δαιμονικά οράματα και οράσεις, μηνύματα και αγγελοφάνειες και τις οποίες άκριτα δεχόταν ως θεϊκές παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι ο Σατανάς εύκολα μετασχηματίζεται σε άγγελο Φωτός και ότι κατά τη διδασκαλία της Γραφής και των Πατέρων “τα ενύπνια πολλούς επλάνησαν "
--------------------------
ΑΠΆΝΤΗΣΗ:
Συνεχίζουμε με άσχετες και αναπόδεικτες κατηγορίες.
Οντως αναφέρονται και μηνύματα και οράσεις. Αλλα αυτό δεν συμβαίνει σε αυτό το βιβλίο μόνο, αλλα και σε πολλά βιβλία Γερόντων.
Τώρα το πως του ήρθε του συγγραφέα της κριτικής πως ταχα "δεν είχε Πνευματικό η Γερόντισσα", είναι αγνωστο. Το λέει καθαρότατα πως ο Πνευματικός της γνώριζε όλη της την ζωή (σελ 258). Αρχικά είχε ΓΕΡΟΝΤΑ (αυτή την λέξη χρησιμοποιεί) τον ΓΝΩΣΤΟΤΑΤΟ π. Αμφιλόχιο Μακρη, που συμβουλευόταν (σελ99) και μετά τον π. Λεβ ζιλέ. Ο συγγραφέας η έχει παχυλή άγνοια του βιβλίου η ψευδεται. Η Γερόντισσα μιλάει για την ΥΠΑΚΟΗ, στις σελ 100, 91-92 κ.α.
Το ότι γνωρίζει η Γερόντισσα πως υπάρχουν και πειρασμικά οράματα, φαίνεται στην σελ 428-431 που λέει:
.....
Ξέρεις τι φοβερό είναι όταν έρχεται μία Δύναμις, που δεν είναι δύναμις από το Φως και σου παρουσιάζει ορισμένα πράγματα με τέτοια ομορφιά, με τέτοια δύναμη, με τέτοια καλοσύνη και με όλα αυτά τα πράγματα που κάνουν τον καλό άνθρωπο, που μπορεί και να τα βάλεις σε πράξη... Αυτό, να το προσέχουμε.
....
Ίσως θα έπρεπε να το λέει περισσότερες φορές στο βιβλίο η συγγραφέας.
Το βιβλίο αυτό όμως δεν φιλοδοξεί να είναι το μόνο Ορθόδοξο βιβλίο που θα διαβάσει κάποιος. Συστήνει και πολλά πατερικά βιβλία μέσα που αν κάποιος τα μελετήσει θα βρει πολύ περισσότερα και ωφέλιμα.
Α.Κ.
Θα συνεχίσουμε αργότερα με την βοήθεια του Θεού.
Κάποιος προσπαθεί να συλλαβίσει μια απάντηση , μπροστά στον κόλαφο αυτό των προβληματικών ερμηνειών. Ειδαμε μια απάντηση σε κείμενο μας για την δήθεν "προτεσταντικού τύπου" Γλωσσολαλιά της Γερόντισσας. Κοιτάξτε να δείτε πως με δήθεν και με "μάλλον" προσπαθούν να σπιλώσουν συνειδήσεις.
----------------------------------
λεει: " Η γλωσσολαλιά αυτού του είδους δεν έχει καμμια σχέση με την υποτιθέμενη του γ.Πορφυρίου. Ποιος άκουσε ποτέ τον π.Πορφύριο ή τον γ.Παΐσιο να γλωσσολαλούν κατ ιδίαν ή κατά την προσευχή τους; Η γερόντισσα, όπως αναφέρεται στο βιβλίο γλωσσολαλούσε τις νύχτες, ή τουλάχιστον τη νύχτα που την κρυφάκουσαν, προφανώς κατά τη διάρκεια της προσευχής της, «χάρισμα» το οποίο παραπέμπει στους ψευτοχαρισματικούς πεντηκοστιανους…
-------------------------------
ΑΠΑΝΤΗΣΗ:
Το ότι τάχα γλωσσολαλούσε "κατα την διάρκεια της προσευχής" είναι φαντασιοπληξία. Βάζουμε ένα "προφανώς" και ξεμπερδέψαμε. Λέει αν μιλούσε σε κάποιον άλλον εκείνη την ώρα η αν ήταν μόνη; Επισης δεν θα διαφωνήσουμε -πως θα μπορούσαμε με τον π. Σεραφείμ Ρόουζ. Το να μιλάς γλώσσες που δεν γνωρίζεις είναι απο σπάνιο εως εξαφανισμένο. Δεν αποτελεί -απο μόνο του- αποδειξη υπαρξης του Αγ. Πνευματος και μάλιστα σε ανθρώπους εκτός Εκκλησίας όπως οι Πεντηκοστιανοί και λοιποί αιρετικοί.
Δεν είναι ομως ανύπαρκτο όπως είδαμε με την περίπτωση Παϊσιου και Πορφυρίου,οσο και αν προσπαθούν να βγάλουν απο "την μύγα ξύγκι"... εκτός αν σώνει και καλά έχουν βάλει σκοπό να πείσουν πως ήταν πεντηκοστιανή, θα πρέπει να μας δώσουν και άλλα στοιχεία , όχι απλά επιχειρήματα τύπου "Προφανώς". Οποιος έχει διαβάσει Αγια Γραφή ξέρει πως οι πρώτοι Χριστιανοί μιλούσαν ξένες γλώσσες χωρίς πάντοτε να γίνονται αντιληπτοί απο τους γύρω τους και γι'αυτό οι Απόστολοι ζητούσαν να υπάρχει και διερμηνέας, αλλιώς να λαλεί τις γλώσσες μόνος.
......
΄΄ο γαρ λαλών γλώσση, ουκ ανθρώποις λαλεί αλλά Θεώ.Ουδείς γαρ ακούει, Πνεύματι δε λαλεί μυστήρια. Ο δε προφητεύων ανθρώποις λαλεί οικοδομήν... ο λαλών γλώσση εαυτόν οικοδομεί. Θέλω δε πάντας υμάς λαλείν γλώσσαις, μάλλον δε ίνα προφητεύετε. Μείζον δε ο προφητεύων ή ο λαλών γλώσσαις... εάν γαρ προσεύχομαι γλώσση, το πνεύμα μου προσεύχεται, ο δε νους μου άκαρπος εστιν. Τι ουν εστιν; Προσεύξομαι τω Πνεύματι, προσεύξομαι δε και τω νοϊ. Ψαλώ τω Πνεύματι, ψαλώ δε και τω νοϊ.
Επεί εάν ευλογείς εν Πνεύματι, ο αναπληρών τον τόπον τού ιδιώτου πώς ερεί το αμήν επί τη ση ευχαριστία; Επειδή τι λέγεις ουκ οίδεν... πάντων υμών μάλλον γλώσσαις λαλώ. Αλλά εν Εκκλησία, θέλω πέντε λόγους τω νοϊ μου λαλήσαι... ή μυρίους λόγους εν γλώσση... είτε γλώσση τις λαλεί... και εις διερμηνευέτω. Εάν δε μη... σιγάτω εν εκκλησία, εαυτώ δε λαλείτω και τω Θεώ΄΄. (-Α΄ Κορινθίους 14/ιδ΄ 2-6, 14-19,27,28.)
........
Ο π. Σεραφείμ Ρόουζ μπορεί να είπε πως δεν υπήρχε καθόλου, είδαμε όμως πως τουλάχιστον σε π. Παϊσιο / πορφύριο υπήρχε κάποιου είδους ομιλία γλωσσών. Μια και δεν είμαστε διορατικοί η προορατικοί (ο συγγραφέας της κριτικής είναι;;) μονο υποθέσεις μπορούμε να κάνουμε.
Αν δεν υπήρχε καθόλου δεν θα έπρεπε ούτε αυτού του είδους ούτε κανενός άλλου να υπήρχε. Και όμως.
Στην περίπτωση δε της γερόντισσας όσο και να τραβολογάνε το κείμενο απλά δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία.
Η δε γλωσσολαλιά των πεντηκοστιανών σχεδόν ποτέ δεν είναι πραγματική γλώσσα αλλα απλά μια κατάσταση έκστασης και ντελίριου. Ούτε κάτι τέτοιο φαίνεται.
Τελος, επειδή δεν είμαστε απόλυτοι. αφήνουμε και μία πιθανότητα να είναι απλά λάθος εκτίμηση της Συγγραφέως του βιβλίου και η Γερόντισσα να μιλούσε απλά γλώσσες που είχε διδαχθεί χωρίς κανέναν ίχνος υπερφυσικού. Το βιβλίο δεν αναφέρει αρκετά για να υπάρχει ολοκληρωμένο συμπέρασμα.
Οπως και να'χει όμως το να στηρίξουμε πως η Γερόντισσα είναι πλανεμένη σε 2/3 φράσεις που δεν δίνουν αρκετά στοιχεία δείχνει απο μόνο του εμπάθεια. Εμπάθεια που έχει πιστοποιηθεί στα κολοβωμένα χωρία και την παραχάραξη αποψέων της Γερόντισας σε άλλα μέρη της κριτικής.
[ΣΥΝΕΧΕΙΑ]
Αν είναι έτσι γιατί να μην δεχθούμε και την -ανόητη- κριτική παλαιοημερολογιτών που λένε πως ο Γεροντας Πορφύριος (ο Θεός να με συγχωρέσει) ήταν "μέντιουμ" γιατί έπιανε το χέρι ορισμένων ώστε να διαβάσει την ψυχή τους; Το ότι έπιανε το χέρι τους ο Γέροντας τι αποδεικνύει; Δεν υπάρχει στους Πατέρες ούτε σε κάποιο Γεροντικό πως ήταν αναγκαίο να "πιασεις το χέρι" . Δεν μοιάζει με μεντιουμίστικο "διαβασμα"; Υπάρχει πουθενά στην Γραφή και στους Πατέρες; εγώ δεν το ξέρω...
Συγνώμη που λέω ανοησίες για τον Γέροντα αλλά ακολουθώ παρόμοια γραμμή σκέψης(;)
Δημοσίευση σχολίου