Η θεολογική ερμηνεία του γεγονότος
Στο γεγονός της μεταμόρφωσης έχουμε τα έξης ενδιαφέροντα στοιχεία για μια ουσιαστική θεολογική προσέγγιση. Καταρχήν έχουμε την εμφάνιση του Μωϋσή και του Ηλία, δύο προσώπων της ιερής ιστορίας του Ισραήλ που συνδέονται άμεσα με την έλευση και την εμφάνιση του Μεσσία. Ο χαρακτήρας του γεγονότος, επομένως, είναι σαφώς μεσσιανολογικός και άρα η όλη ευαγγελική διήγηση είναι καθαρά χριστοκεντρική . Με άλλα λόγια έρχεται να φωτίσει το μυστήριο του προσώπου του Ιησού Χριστού και να δώσει σαφή απάντηση στο ιστορικό ερώτημα «τις γαρ ούτος έστιν ;».
Ο Ιησούς δεν είναι μόνο ιστορικό πρόσωπο, που γεννάται σε κάποιο συγκεκριμένο χώρο και χρόνο, «εν Βηθλεέμ της Ιουδαίας και εν ημέραις Ηρώδου τον Μεγάλου», που γενεαλογείται ως μέλος κάποιας συγκεκριμένης οικογένειας της φυλής και του γένους Δαβίδ, αλλά είναι και ο αναμενόμενος δια μέσου των αιώνων Χριστός του Κυρίου που θα έρθει για τη σωτηρία της ανθρωπότητας. Αυτή δε η έλευση του θα επιβεβαιωθεί, κατά την παράδοση, από την παρουσία των αποκαλυπτικών προσώπων του Μωϋσή και του Ηλία.
Η παρουσία δε αυτή του Μωϋσή και του Ηλία έχει μια βαθιά παράδοση στην εσχατολογία και τη μεσσιανολογία του Ισραήλ. Όπως και η εμφάνιση, κατά μια άλλη παράλληλη παράδοση, του Μωϋσή και του Ενώχ. Τα πρόσωπα αυτά αποτελούν την εγγύηση και την επιβεβαίωση μιας αληθινής μεσσιανικής παρουσίας αλλά και θεοφάνειας . Και δεν επιβεβαιώνουν μόνο την παρουσία του Μεσσία -Χριστού στο ιστορικό παρόν, αλλά τα ίδια τα πρόσωπα αυτά υπάρχει παράδοση ότι θα συνοδεύσουν τον Χριστό και κατά τη δευτέρα και ένδοξη εσχατολογική παρουσία. Γι' αυτό ακριβώς και το γεγονός της μεταμόρφωσης αποτελεί πρόγευση και προμήνυμα και της ένδοξης δευτέρας παρουσίας. Έτσι στο γεγονός αυτό έχουμε την ιστορία της μεταμόρφωσης, αλλά και την προοπτική της εσχατολογικής εξέλιξης και πλήρωσης.
Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο της μεταμόρφωσης είναι η εμφάνιση και η παρουσία του ακτίστου φωτός. Το φως της μεταμόρφωσης περιβάλλει κατά κύριο λόγο τον Ιησού Χριστό και κατ' επέκταση τους μαθητές, τον κόσμο όλο και όλη την κτίση. Διερωτάται βέβαια κανείς τι είδους φως είναι αυτό και ποια η σημασία του. Μήπως πρόκειται για μια απλή ανταύγεια ακτίνων του ηλίου που φωτίζουν τα πράγματα και λαμπρύνουν τα αντικείμενα, ή πρόκειται για κάποιο άλλο «φως», άλλης φύσεως και άλλης ποιότητας; Το ερώτημα αυτό που τίθεται από πολλούς απαιτεί όχι μόνο ιστορική προσέγγιση αλλά και θεολογική διερεύνηση.
Η πατερική ερμηνευτική θεολογία κάνει ενδιαφέρουσες προσεγγίσεις. Ειδικότερα ο Μέγας Βασίλειος στο έργο του «Εξαήμερος», σχολιάζοντας τα γεγονότα της αρχικής δημιουργίας, ομιλεί σε κάποιο σημείο για ένα πρωταρχικό «φως» της πρώτης ημέρας. Αυτό το «φως» το αποκαλεί «φως καθαρότατον », «ειλικρινές» και « άϋλον ».
Το διακρίνει δε με κάθε σαφήνεια από το γνωστό μας φως του ηλίου και της σελήνης και αφήνει να νοηθεί ότι μάλλον πρόκειται για κάποιο «άκτιστο» φως που να δηλώνει την παρουσία του δημιουργού Θεού. Πολύ αργότερα, ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς θα μιλήσει και αυτός πάλι με μεγάλη σαφήνεια για την ύπαρξη ενός « ακτίστου φωτός» και θα το διακρίνει από κάθε κτιστό και υλικής φύσεως φως. Το κτιστό ανήκει στη δημιουργία και στον κόσμο μας, το άκτιστο ανήκει στο θεό και στην παρουσία του. Το ένα είναι υλικό και θαμπό, το άλλο είναι « άϋλο » και «καθαρότατο». Επομένως, η θεολογία του αγίου Γρηγορίου συναντάται με την ερμηνεία του Μεγάλου Βασιλείου και μπορεί να θεωρηθεί ως προηγούμενο για μας για την κατανόηση του φωτός της μεταμόρφωσης και του φωτός του κενού τάφου και της ανάστασης. Αυτό το ίδιο φως πληροί την πνευματική μας πορεία και μεταμορφώνει τις υπάρξεις μας. Υπ' αυτή την έννοια το φως της μεταμόρφωσης του σημερινού ευαγγελικού αναγνώσματος επιδέχεται βαθιά θεολογική προσέγγιση και δεν μας επιτρέπει μονοσήμαντες και αφελείς ερμηνείες.
http://www.pentapostagma.gr/2011/08/blog-post_3897.html#ixzz22TbFK7pB
ΠΗΓΗ: iereasanatolikisekklisias.blogspot.gr
Σχόλιο: τί προχειρότης και τί ασέβεια από τον κ. Πατρώνο να ταυτίζει το άκτιστον φως της Μεταμορφώσεως με τον νοερόν φως της πρώτης ημέρας. Να συγχέει το κτιστό με το άκτιστο. Το φως της πρώτης ημέρας, την οποία ο Προφήτης ονομάζει ημέρα μία καί όχι ημέρα πρώτη, είναι η πηγή της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας. Το επέκεινα της ουσίας του Πλάτωνα και το Ένα του Πλωτίνου. Αυτό που τροφοδοτούσε τον νου πριν την ενσάρκωση του Κυρίου. Αυτό το φως είναι η αιτία να ονομάσει ο Αυγουστίνος τις ενέργειες του Θεού ότι γίγνονται και απογίγνονται, διότι όπως μας διδάσκει ο Μέγας Βασίλειος το φως αυτό συστέλλεται και γίνεται σκότος. Αντιθέτως το άκτιστο φως, το φως της Εκκλησίας και όχι της φιλοσοφίας, εμφανίστηκε και στον Απ.Παυλο στον δρόμο προς τη Δαμασκό και τον τύφλωσε. Πώς είναι δυνατόν το νοερό φως να τυφλώσει άνθρωπο; Είναι απολύτως βαρετή η προχειρότης της συγχρόνου θεολογίας.
6 σχόλια:
Ευτυχώς, η λαμπρή εικόνα της Μεταμορφώσεως και το σχόλιο που δημοσιεύετε, παρηγορούν μέσα σε τόσο σκοτάδι...
Πώς μας έμπλεξαν έτσι, οι άπονες εξουσίες κοσμικών και λαϊκών "σοφών"...
Έστω και για μια στιγμή να γίνουμε ικανοί να δεχθούμε αυτό το Φως, μακάρι να είναι αυτή η μόνη έγνοια μας...
Υφίσταται κάποια σχέση και συσχέτιση και σύνδεση και διασύνδεση και επαφή και ομοιότητα μεταξύ της κτιστής και της άκτιστης πραγματικότητας;Πώς 'μπορούμε να τα εξομοιώνουμε αυτά;Πώς 'μπορούμε να χρησιμοποιούμε την αναλογία και την αναλογικότητα 'σε αυτά;Έχουμε παραφρονήση τελείως και μας εξαπατούν τόσο το παπαδαριό όσο και οι θεολογούντες,εις έκαστος που παντελώς άγευστος της εμπειρίας του Φωτός Αυτού επιθυμεί και...να μας ''διδάξη'';Να...μας ''διδάξη'' τι;Πόσον ανάγκης δείτε της μετανοίας του από του Κυρίου και πόσον αμαρτωλός τυγχάνει ενώπιόν Του;Χους και σποδός ο άνθρωπος,αδελφοί.Χους και σποδός.Χους εστί(ν) και εις χουν απελεύσει.Χους εις χουν και πνεύμα εις Πνεύμα απελεύσει.
Ο Γ.Πατρώνος ΔΕΝ "ταυτίζει το άκτιστον φως της Μεταμορφώσεως με τον νοερόν φως της πρώτης ημέρας". Απλώς αναφέρει ότι
"... ο Μέγας Βασίλειος στο έργο του «Εξαήμερος», σχολιάζοντας τα γεγονότα της αρχικής δημιουργίας, ομιλεί σε κάποιο σημείο για ένα πρωταρχικό «φως» της πρώτης ημέρας. Αυτό το «φως» το αποκαλεί «φως καθαρότατον », «ειλικρινές» και « άϋλον »..."
Άλλο το ένα, άλλο το άλλο.
ΣΥΝΈΧΙΣΕ ΤΉΝ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΣ.
Το πυρ εν των τεσσαρων στοιχειων εστι, κουφον τε και ανωφερεστερων( πιο ελαφρυ ) των λοιπων καυστικον και φωτιστικων, ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ ΥΠΟ ΤΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥ ΚΤΙΣΘΕΝ' ΦΗΣΙ ΓΑΡ Η Θ Ε Ι Α Γ Ρ Α Φ Η. Και ειπεν ο Θεος' γεννηθητω φως, και εγενετο φως. Ουχ ετερον γαρ εστι το πυρ ει μη το φως, ως τινες φασιν. Εν αρχην μεν ουν ΕΠΟΙΗΣΕΝ Ο ΘΕΟΣ το Φ Ω Σ, ητοι ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΗΜΕΡΑ καλλωπισμον και κοσμον πασης της ορατης κτισεως' αφελε ( αφαιρεσε ) γαρ το φως και παντα εν τω σκοτει αδιαγνωστα μενουσι την οικειαν μη δυναμενα αυπρεπειαν επιδειξασθαι.Εκαλεσε δε ο Θεος το μεν φως ημεραν, το δε σκοτος εκαλεσε νυκτα. Σκοτος δε εστιν ουκ ουσια τις, αλλα συμβεβηκος' φωτος γαρ εστι στερησις.
συγγνωμη. Ειναι απο, Εκδοσις ακριβης της Ορθοδοξου Πιστεως, του Αγιου Ιωαννη του Δαμασκηνου.
Δημοσίευση σχολίου