Κυριακή 19 Αυγούστου 2012

"Δεν φτάνουν τα 11,5 δις περικοπών" λέει το SPIEGEL, "βρείτε 14" !


Και έχει απόλυτο δίκιο.
Επειδή η κοινή γνώμη βομβαρδίζεται από ειδήσεις για την κρίση, χωρίς κανείς να της εξηγεί τι είναι όλα αυτά που ακούει, ας τα εξηγήσουμε με κατανοητό τρόπο, χωρίς ψευτοεπιστημοσύνες:
Η Ελλάδα δεν μπορεί να δανειστεί πλέον από την αγορά. Δεν μας δίνουν δηλαδή δανεικά, ακριβώς όπως δεν δίνει μια τράπεζα δάνειο σε έναν "μπαταχτσή" ιδιώτη, που μπαίνει στη μαύρη λίστα (στον Τειρεσία ας πούμε).
Και δεν μας δανείζουν, επειδή βλέπουν ότι δεν θα μπορέσουμε να τους ξεπληρώσουμε.
Και δεν θα μπορέσουμε να τους ξεπληρώσουμε, επειδή έχουμε συνεχώς έλλειμμα. Τα έξοδα δηλαδή του κράτους είναι περισσότερα από τα έσοδα, άρα χρειάζεται νέα δάνεια.
Το κεντρικό ζητούμενο των μνημονίων είναι, πολύ απλό: να γίνει ο προϋπολογισμός πλεονασματικός.
Για να γίνει αυτό πρέπει να μειωθούν δαπάνες του κράτους και να αυξηθούν τα έσοδά του.
Έτσι, η τρόικα κατέληξε ότι η Ελλάδα, πρέπει να μειώσει τα έξοδά της κατά 11,5 δις, ώστε να μην έχει και πάλι έλλειμμα. Επειδή, ας πούμε, υπολογίζεται ότι θα είχε έσοδα, πριν τα μέτρα, 88,5 δις και έξοδα 100. Άρα θα είχε έλλειμμα 11,5. Οπότε έρχεται η τρόικα και λέει "κόψτε 11,5 δις από δαπάνες, για να πέσουν κι αυτές στο ύψος των εσόδων, δηλαδή 88,5 δις και να μην έχετε πάλι έλλειμμα. Αφού θα έχετε έσοδα 88,5 κανονίστε και τα έξοδά σας στα 88,5, όχι παραπάνω".
Αυτό είναι -υπεραπλουστευμένα- το σχήμα.
Όμως, λόγω της ύφεσης, της χειροτέρευσης της οικονομίας δηλαδή, τα έσοδα δεν θα είναι 88,5 ! Θα είναι 2,5 δις λιγότερα, δηλαδή 86. Πέφτει δηλαδή ο "τζίρος" της χώρας. Οπότε, με το κόψιμο των 11,5 δις, τα έξοδα θα είναι μεν 88,5, αλλά θα έχουμε χάσει τα έσοδα! Οπότε θα υπάρχει πάλι έλλειμμα, άρα η περικοπή δεν πρέπει να είναι 11,5, αλλά 14, ώστε από τα σημερινά 100, να πέσουμε στα 86.

(οι αριθμοί δεν είναι ακριβείς, ούτε τα μέτρα αφορούν ένα έτος, αλλά δίνονται για να γίνει κατανοητό από τον καθένα, τι ακριβώς συμβαίνει με όσα ακούγονται για την κρίση).

Αυτή λοιπόν είναι η λογική των μέτρων, για αυτό το κράτος ψάχνει να κόψει από παντού, χωρίς φυσικά να μπορεί κανείς να εγγυηθεί, ότι με τη μείωση των δαπανών κατά "χ" ποσό, θα εξασφαλιστεί το πολυπόθητο πλεόνασμα, αφού μειώνοντας δαπάνες, μειώνονται και τα έσοδα κι έτσι γεννιέται νέο έλλειμμα. Αυτός είναι ο περίφημος "φαύλος κύκλος της κατάρρευσης".
Για την ιστορία, το άρθρο του SPIEGEL, είναι εδώ, αν και η ανάγνωση του ξένου τύπου, με τις αντιφατικές προβλέψεις και δηλώσεις, δεν προσφέρει τίποτε στην αληθινή ενημέρωση του πολίτη, παρά μόνο άχρηστη υπερτροφοδότηση με πληροφορίες, που μόνο σύγχιση προκαλούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: