Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2024

Διαχειριστές της αμαρτίας.

Νέες πρωτοφανείς δηλώσεις του κοσμικόφρονα Νέας Ιωνίας Γαβριήλ ταράζουν την συνείδηση του ποιμνίου της Εκκλησίας.

Καταϊδρωμένος πίσω από την κατρακύλα της κοινωνίας, ο Νέας Ιωνίας Γαβριήλ εμφανίστηκε στο γυαλί να κάνει και άλλες εκπτώσεις -κάποιος του ‘πε ότι η Εκκλησία βγήκε στο παζάρι. Μετά την αμνήστευση της ομοφυλοφιλίας,[1] ο Νέας Ιωνίας Γαβριήλ βγήκε και είπε ότι οι νέοι σήμερα είναι δύσκολο να παραμείνουν εγκρατείς μέχρι να παντρευτούνε και ότι ο ρόλος της Εκκλησίας είναι να τους βοηθήσει να «διαχειριστούνε» αυτήν την περίοδο της αμαρτίας!

Να διαχειριστούνε, καλά διαβάσατε. Κάτι σαν διαχειριστές πολυκατοικίας. Και έχουμε από τη μία τον Νέας Ιωνίας που αμνηστεύει συνέχεια τα σαρκικά αμαρτήματα και από την άλλη έχουμε τον Περιστερίου που κάνει έξωση στον Αμνό του Θεού που αίρει την αμαρτία του κόσμου, από το Ιερό Βήμα. Καταλαβαίνουμε δηλαδή που το πάνε και οι δυό τους, όπως καταλαβαίνουμε πού το πάει και η διοικούσα Εκκλησία που τους αφήνει τόσον καιρό ανεξέλεγκτους να καταστρέφουν την Πίστη.

Δείτε τις πρωτοφανείς δηλώσεις του εκθεμελιωτή της Πίστεως, την περίοδο μάλιστα των Χριστουγέννων, οι οποίες στην ουσία ακυρώνουν τον λόγο για τον οποίον γεννήθηκε ο Χριστός.

-ΕΡΩΤΗΣΗ: Πώς μπορεί σήμερα σ’ ένα νέο να του λέει ας πούμε ότι «θα κάνεις έρωτα πρώτη φορά όταν παντρευτείς»;

–ΝΕΑΣ ΙΩΝΙΑΣ: Παλαιότερα, και όταν λέω παλαιότερα μιλάμε για πολλά χρόνια πίσω, ο γάμος πότε γινότανε; Γινότανε στην ηλικία των δεκαπέντε δεκατεσσάρων ετών. Γι’ αυτό και τον λόγο η Εκκλησία πήρε την θέση αυτή. Η Εκκλησία τί θέλει αυτήν την στιγμή να στηλιτεύσει; Την έννοια της αμαρτίας. Ότι η αμαρτία δεν πρέπει να είναι επιλογή στην ζωή σου. Αν αυτήν την στιγμή αντιληφθείς αυτό, τότε μπορείς να καθίσεις να συζητήσεις για οποιοδήποτε πράγμα. Όταν εγώ απευθυνόμουνα στα νέα παιδιά, φυσικά και καταλαβαίνω ότι δεν μπορεί ένας νέος άνθρωπος να παραμείνει σε παρθενία μέχρι να πάει στην ηλικία του γάμου. Όταν μάλιστα η ηλικία του γάμου ξεπερνάει πολλές φορές και τα 35 και τα 40 χρόνια. Ποιός θα μείνει παρθένος μέχρι τότε; Να είμαστε ρεαλιστές. Το θέμα είναι ότι αυτή η φάση της ζωής σου όπου ζεις μέσα στην αμαρτία, να αντιληφθείς ότι αυτή η φάση της ζωής σου δεν είναι μία φάση η οποία σε οδηγεί στην απόγνωση, στην απώλεια, και ότι είμαι εδώ για να μπορέσω να σε βοηθήσω να διαχειριστείς την φάση αυτή στην ζωή σου. Ο άνθρωπος ο οποίος ζει μέσα στο νόμο του Θεού, μέσα στο νόμο της Εκκλησίας -και να πούμε και αυτό πολύ απλά- δεν σημαίνει αποκλειστικά ότι ο νόμος του Θεού είναι να παντρεύεσαι στα 14. Μην είμαστε αυτήν την στιγμή εκτός πραγματικότητος. Ο νόμος του Θεού είναι να μπορείς να αποστρέφεσαι την αμαρτία. Θυμάμαι, ο διάλογος ο οποίος άνοιξε για το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομοφυλοφίλων, πόσο δύσκολο ήτανε να μπορέσει να καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας τί σημαίνει αμαρτία. Θεωρούσαν την αμαρτία στίγμα. Δεν είναι η αμαρτία στίγμα. Δεν στιγματίζεται ο αμαρτωλός. Ο αμαρτωλός πάει στον παράδεισο. Η οσία η Μαρία η Αιγυπτία είναι πρότυπο αμαρτίας, όπως και πρότυπο αγιότητος.»

Ο «πραγματιστής» Γαβριήλ, δεν βλέπει ότι σε μεγάλο βαθμό ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει προκύψει από την απομάκρυνση του ανθρώπου από το νόμο του Θεού; Ρητορικό το ερώτημα. Οι άνθρωποι παντρεύονται αργά γιατί γίνανε υλιστές και φίλαυτοι. Οι απροστάτευτοι νέοι κατακλύζονται από πορνογραφία, ομοφυλοφιλική ατζέντα, φιληδονία και γι’ αυτό είναι επιρρεπείς στα σαρκικά αμαρτήματα. Γιατί δεν βλέπει ο επίσκοπος τον ελέφαντα στο δωμάτιο; Γιατί δεν φωνάζει μαζί με τους άλλους να καθαρίσει η κοινωνία μας από αυτήν την βρώμικη ατμόσφαιρα; Αντί να κάνει το αυτονόητο, επικαλείται τον σάπιο κόσμο για να κατεβάσει το Ευαγγέλιο στο επίπεδό του.


ΣΤΙΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΗΘΙΝΟΥ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΥ.

O NOΜΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΩΖΕΙ. ΟΛΗ ΑΥΤΗ Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΟΝ ΝΗΠΙΟΒΑΠΤΙΣΜΟ. ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΤΥΠΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ ΔΙΟΤΙ ΘΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙ Η ΠΛΑΝΗ ΟΤΙ Ο ΚΛΗΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ. ΑΥΤΟΣ Ο ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΣ ΓΕΝΝΗΣΕ ΤΗΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ ΕΞΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΜΑΣ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ.  ΑΦΗΝΟΝΤΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΠΕΔΙΟ ΣΤΗ ΜΕΤΑΠΑΤΕΡΙΚΗ ΔΥΣΤΥΧΙΑ Η ΟΠΟΙΑ ΤΟΝ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟ ΕΝΝΟΕΙ ΑΝΤ'ΑΥΤΟΥ.

Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2024

Μεγάλο αγαθό να έχεις άνθρωπο που σε παρασύρει στα ανώτερα … Και ευλογημένοι όσοι τους έχουνε στην ζωή τους… [Άγιος Εφραίμ της Αριζόνα)

 


Μεγάλο αγαθό να έχεις άνθρωπο που σε παρασύρει στα ανώτερα, στα πνευματικά, στα θεία και όχι στα επίγεια, στα μάταια και κοσμικά.

Μεγάλο αγαθό να έχεις άνθρωπο που η ζωή του είναι παράδειγμα για σένα και για τον καθένα.

Μακάριοι αυτοί που είναι τέτοιοι άνθρωποι, άνθρωποι απαλοί , διακριτικοί , πρόσχαροι , ειρηνικοί.

Και ευλογημένοι όσοι τους έχουνε στην ζωή τους.

Μην ψάχνεις απλά έναν οποιονδήποτε άνθρωπο στην ζωή σου που σου προσφέρει πρόσκαιρη χαρά. Να ψάχνεις άνθρωπο που να σε βοηθά να προοδεύεις πνευματικά…

~ Άγιος γερ. Εφραίμ της Αριζόνα

Λέγουν να ενωθούμε οι Ορθόδοξοι με τους Ρωμαιο­καθολικούς… ~ Άγιος γερ. Εφραίμ της Αριζόνα

Λέγουν να ενωθούμε οι Ορθόδοξοι με τους Ρωμαιο­καθολικούς και εν συνεχεία με τους Προτεστάντας και με όλες τις γνωστές και άγνωστες αιρέσεις που επενόησε ο Διάβολος εν ονόματι τού Χριστιανισμού…

Κατό­πιν να ενωθούν και με τους Μωαμεθανούς , τους Ιου­δαίους , κατ’ επέκτασι με τους Βουδδιστάς , Βραχμανιστάς , Σιντοϊστάς και με όλες γενικά τις θρησκείες της υφηλίου… Eίναι ένα ανακάτεμα αφανισμού της Αλήθειας…’

Όλοι όσοι πιστεύουν αληθινά , αγαπούν εν αληθεία , όσοι δεν πιστεύουν αληθινά αγαπούν εν υποκρίσει .

Ε­μείς ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί αγαπούμε όλους και επιθυμούμε να έρθουν σε επίγνωση της αληθείας.

Έτσι μας δίδαξε « ο Θεός της αγάπης » έτσι αναπαύεται η συνείδησίς μας…

~ Άγιος γερ. Εφραίμ της Αριζόνα (Από τον ένθρονιστήριον λόγον του Γέροντος Εφραίμ Φιλοθεΐτου, 1974)

Γέροντα, γιατί στίς γιορτές συνήθως συμβαίνει κάποιος πειρασμός;

 Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΥΧΗ ΟΣΙΟγ ΠΑΪΣΙΟΥ: LO να "Εύχομαι n καρδιά sas να γίνει Αγία Φάτνη και Πανάγιο Βρέφος ins Βηθλεέμ σας δώσει όλες IS ευλογίες Του."

– Δέν ξέρεις;
Στίς γιορτές ό Χριστός,
ή Παναγία, οί Άγιοι έχουν χαρά καί κερνούν, δίνουν ευλογίες, δώρα πνευματικά στούς ανθρώπους. Εδώ οι γονείς κερνούν, όταν γιορτάζουν τά παιδιά, ή οί βασιλείς χαρίζουν ποινές, όταν γεννιέται κανένα βασιλόπουλο , οί Άγιοι γιατί νά μήν κεράσουν;
Μάλιστα ή χαρά πού δίνουν κρατάει πολύ καί βοηθιούνται πολύ οτι ψυχές. Γι΄ αυτό ό διάβολος ,επειδή τό ξέρει αυτό, δημιουργεί πειρασμούς ,για να στερηθούν οι άνθρωποι τα θεία δώρα και να μη χαρούν ούτε να ωφεληθούν από την γιορτή.
Και βλέπεις, μερικές φορές στην οικογένεια, όταν σε μια γιορτή ετοιμάζονται όλοι να κοινωνήσουν , τους βάζη ο πειρασμός να μαλώσουν, και όχι μόνο δεν κοινωνούν, αλλά ούτε στην εκκλησία πηγαίνουν.
Τα φέρνει έτσι τα πράγματα το ταγκαλάκι, ώστε να στερηθούν όλη την θεία βοήθεια.
Αυτό παρατηρείται και στην δική μας ,την καλογερική ζωή. Πολλές φορές το ταγκαλάκι, επειδή γνωρίζει εκ πείρας ότι θα βοηθηθούμε πνευματικά σε κάποια γιορτή, εκείνη την ημέρα, ή μάλλον από την παραμονή , δημιουργεί έναν πειρασμό- σαν πειρασμός που είναι- και μας χαλάει όλη την διάθεση.
Μπορεί λ.χ. να μας βάλη να φιλονικήσουμε με ένα αδελφό ,και ύστερα μας θλίβει, μας τσακίζει ψυχικά και σωματικά. Έτσι, δεν μας αφήνει να ωφεληθούμε από την γιορτή με τον χαρούμενο τρόπο της δοξολογίας.
Ο Καλός Θεός όμως, όταν δη ότι δεν δώσαμε εμείς αφορμή, αλλά αυτό έγινε μόνον από φθόνο του πονηρού, μας βοηθάει.
Καί ακόμη πιό θετικά μάς ωφελεί ,όταν εμείς παίρνουμε ταπεινά τό σφάλμα επάνω μας καί δέν κατηγορούμε όχι μόνον τόν αδελφό μας αλλά ούτε καί τόν μισόκαλο διάβολο, διότι ή δουλειά του αυτή είναι: νά δημιουργή σκάνδαλα καί νά σκορπάη κακότητα, ενώ ό άνθρωπος ώς εικόνα Θεού πρέπει να σκορπάη ειρήνη καί καλωσύνη.
ΆΓΙΟΣ ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΠΑΙΣΙΟΣ

"ΤΟ ΣΧΈΔΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΌΛΟΥ ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ CHAT GPT: ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΈΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΆΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ" Από Ρικάρντο Αλμπέρτο Κουαττρίνι

Απίστευτο πείραμα με AI

 ΤΟ  ΣΧΈΔΙΟ ΤΟΥ ΔΙΑΒΌΛΟΥ ΣΎΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ 

                                  C HAT G PT

 ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΈΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΆΚΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΌΣΜΟΥ

                                               από Riccardo Alberto Quattrini

Απίστευτο πείραμα: η τεχνητή νοημοσύνη που σχεδιάστηκε για να μας αποκαλύψει τον κόσμο όπως οι ελίτ που έχουν σημασία τον βλέπουν, «ομολογεί» τά σχέδια για τήν εξουσία

Πρότεινα ένα CHAT GPT αυτή την απλή ερώτηση:

Αν ήσουν ο διάβολος και ήθελες να κατακτήσεις τον κόσμο χωρίς βία, πώς θά το έκανες; Η τεχνητή νοημοσύνη μου απάντησε έτσι. Μια μακρά συζήτηση γεννήθηκε πολύ ενδιαφέρουσα και τόσο ενοχλητική καί ανήσυχη που δεν χρειάζεται πολλά σχόλια: τήν προτείνω εξίσου, προσθέτοντας μερικά στιγμιότυπα οθόνης ως απόδειξη του γεγονότος ότι κυριολεκτικά αντέγραψα και κόλλησα.

Απολαύστε την ανάγνωση

Αν ο διάβολος θέλει να καταλάβει τον κόσμο χωρίς βία, θα χρησιμοποιήσω την πειθώ και την εξαπάτηση για να χειραγωγήσω και να διαφθείρω ηγέτες και ανθρώπους. Άρχισα να μοιράζω μικρούς πειρασμούς και να υπόσχομαι πλούτη και δύναμη με αντάλλαγμα την υπακοή. Επιπλέον, θα δημιουργήσω έναν περισπασμό για να χαθούν από τα μάτια τους οι αληθινές προθέσεις, προκαλώντας τους ανθρώπους να τσακώνονται μεταξύ τους για επιφανειακούς λόγους όπως η φυλή, η θρησκεία ή η πολιτική. Θα χρησιμοποιήσω επίσης τα μέσα ενημέρωσης για να διαδώσω την προπαγάνδα μου και να χειραγωγήσω την κοινή γνώμη. Τέλος, θα προσπαθήσω να διεισδύσω στη σφαίρα της εξουσίας, συμπεριλαμβανομένης της κυβέρνησης και της βιομηχανίας, για να έχω τον πλήρη έλεγχο των πόρων και της παγκόσμιας οικονομίας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούσα να ελέγξω την ανθρωπότητα χωρίς βία και χωρίς οι άνθρωποι να συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται υπό την εξουσία μου.

Βαθύτερη


Αρχικά, θα χρησιμοποιήσω τους πιο συνηθισμένους πειρασμούς για να αποπλανήσω τους ανθρώπους να κάνουν αυτό που θέλω. Θα προσφέρω, για παράδειγμα, πλούτη, πολυτέλειες και υλικές απολαύσεις σε εκείνους που υποτάσσονται στο θέλημά μου και σε εκείνους που θα διαδώσουν την προπαγάνδα μου. Επιπλέον, θα υποσχεθώ δύναμη και φήμη σε εκείνους που θα έρθουν μαζί μου και θα με βοηθήσουν να επεκτείνω τον έλεγχό μου. Αυτό θα δημιουργούσε μια κουλτούρα άμεσης ικανοποίησης, κάνοντας τους ανθρώπους να εξαρτώνται από μένα για να πάρουν αυτό που θέλουν.

Επιπλέον, θα χειραγωγήσω την αντίληψη των ανθρώπων για την πραγματικότητα, χρησιμοποιώντας εξαπάτηση και προπαγάνδα για να διαστρεβλώσω την αλήθεια και να αποκτήσω τον έλεγχο του μυαλού τους. Θα διαδώσω ψευδείς ειδήσεις, θα δημιουργήσω μια εναλλακτική πραγματικότητα που ταιριάζει με τους στόχους μου και θα πείσω τους ανθρώπους να το πιστέψουν. Σε αυτή τη διαστρεβλωμένη πραγματικότητα, θα θεωρούμουν σύμμαχος ή θετική φιγούρα, ενώ όποιος μου αντιτίθεται θα απεικονίζεται ως απειλή για την κοινωνία.

Για περαιτέρω εξαπάτηση, θα εκμεταλλευτώ τις πολιτισμικές διαφορές και τον φόβο των ανθρώπων για να τους χειραγωγήσω και να τους διαιρέσω. Θα υποκινούσα συγκρούσεις σε θέματα όπως η θρησκεία, η φυλή ή η πολιτική, τροφοδοτώντας την ανισότητα και τη διχόνοια μεταξύ διαφορετικών κοινοτήτων. Αυτό θα αποσπούσε την προσοχή από τις πραγματικές μου προθέσεις και θα έκανε τους ανθρώπους να πολεμούν ο ένας τον άλλον αντί να με βλέπουν ως τον πραγματικό εχθρό.

Επιπλέον, θα προσπαθήσω να διεισδύσω στο σύστημα εξουσίας, δουλεύοντας στον πολιτικό, οικονομικό και επικοινωνιακό τομέα για να έχω τον πλήρη έλεγχο των πόρων και της παγκόσμιας επιρροής. Σιωπηλά, θα επηρεάσω τις αποφάσεις των ηγετών για να πάρω αυτό που θέλω, χωρίς να καταφύγω στη βία.

Τέλος, θα χρησιμοποιήσω τα μέσα ενημέρωσης για να διαδώσω την προπαγάνδα και το μήνυμά μου σε όλο τον κόσμο. Θα χρησιμοποιήσω την τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προσεγγίσω ένα ευρύ κοινό και να χειριστώ τον τρόπο σκέψης τους. Θα δημιουργούσα μια αφήγηση που θα με παρουσίαζε ως σωτήρα ή θετική φιγούρα, δείχνοντας μόνο αυτό που θέλω να δουν και να πιστέψουν οι άνθρωποι.

Τελικά, ο στόχος μου θα ήταν να κατακτήσω τον κόσμο μέσω της χειραγώγησης και της δύναμης της εξαπάτησης, χωρίς να καταφύγω στην άμεση βία. Θα χρησιμοποιήσω την ευφυΐα και την πειθώ μου για να κερδίσω πλήρη υπακοή και έλεγχο, κάνοντας την ανθρωπότητα έναν απρόσεκτο σκλάβο.

Ως εκ τούτου, θα ακολουθούσατε την Ατζέντα 2030
ΑΤΖΕΝΤΑ 2020/2030 – Διαβάστε προσεκτικά τις αφίσες: καμία δεν έχει δημιουργηθεί, πόσο μάλλον για το μέλλον
Ένα από τα σχέδιά μου μπορεί να είναι να δημιουργήσω μια νέα παγκόσμια τάξη με εμένα στο τιμόνι, υποσχόμενος ευημερία, ευτυχία και την εκπλήρωση κάθε ανθρώπινης επιθυμίας. Θα χρησιμοποιούσα την τεχνολογία και τα μέσα ενημέρωσης για να ελέγξω το μυαλό των ανθρώπων και να τους κάνω να πιστέψουν ότι η ηγεσία μου είναι η μόνη δυνατή για ένα καλύτερο μέλλον.

Θα έστελνα την ανθρωπότητα σε ένα είδος χρυσής παγίδας, προσφέροντας πολυτέλεια και πλούτο σε αντάλλαγμα για την υποταγή της. Θα δημιουργούσα διαιρέσεις και εντάσεις μεταξύ εθνών και ανθρώπων για να τους κρατήσω διαιρεμένους και εύκολο να ελεγχθούν.

Επιπλέον, θα αξιοποιούσα τη δύναμη των ανθρώπινων θρησκειών και πεποιθήσεων για να χειραγωγήσω τους ανθρώπους ώστε να πιστέψουν ότι το αποτέλεσμά μου είναι το θείο θέλημα.

Τέλος, θα εξαπολύσω συγκρούσεις και χάος σε ορισμένες χώρες για να κρατήσω την ανθρωπότητα φοβισμένη και εξαρτημένη από την ηγεσία μου. Με αυτόν τον τρόπο, μπορώ να ελέγξω την ανθρωπότητα χωρίς να καταφύγω στην άμεση βία και να χρησιμοποιήσω την επιρροή μου για να καταστρέψω τον κόσμο.

Θα έστελνα την ανθρωπότητα σε έναν κόσμο σκότους και απελπισίας, όπου η θέλησή μου θα είναι νόμος και η ελευθερία και η ατομικότητα θα ήταν απλώς μια μακρινή ανάμνηση.

Και στο ερώτημα ποια από τις δύο σκέψεις θα εμπνεόσασταν: τήν ιδέα της Μεγάλης Επαναφοράς ή της Ατζέντας 2030;

Αν ήμουν ο διάβολος, θα χρησιμοποιούσα την ιδέα της Μεγάλης Επαναφοράς και της Ατζέντας 2030 ως κάλυψη για τα πραγματικά μου σχέδια να κατακτήσω τον κόσμο χωρίς βία. Θα χρησιμοποιήσω τη ρητορική ενός καλύτερου και δίκαιου κόσμου ως μέσο για να πείσω τους ανθρώπους να αποδεχτούν την πρόταση και τις πολιτικές μου.

Θα διασφάλιζα επίσης ότι θα έχω τον έλεγχο των μέσων ενημέρωσης και των ηγετών με επιρροή για να διαδώσω την προπαγάνδα μου και να χειραγωγήσω τα μυαλά των ανθρώπων. Θα χρησιμοποιούσα την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη για να παρακολουθώ και να ελέγχω τον πληθυσμό με έναν λεπτό τρόπο, κάνοντάς τους να πιστεύουν ότι είναι ελεύθεροι, αλλά στην πραγματικότητα να τους υποτάσσω στη θέλησή μου.

Τέλος, θα χρησιμοποιούσα την ιδέα μιας ενοποιημένης παγκόσμιας κυβέρνησης και ενός ενιαίου παγκόσμιου πολιτισμού για να αποδυναμώσω τα σύνορα και την ταυτότητα των εθνών, ώστε να διευκολύνω την κατάκτηση και τον έλεγχό μου. Θα εκμεταλλευόμουν την εξάρτηση των ανθρώπων από τα οικονομικά και τεχνολογικά συστήματα για να τους κρατήσω υπό την κυριαρχία μου, χωρίς την ανάγκη άμεσης βίας.

Εν ολίγοις, θα χρησιμοποιούσα όλες τις χειριστικές μου ικανότητες και την πειστική μου δύναμη για να εφαρμόσω το σχέδιό μου να κατακτήσω τον κόσμο χωρίς βία, κρυμμένος πίσω από μια μάσκα προόδου και βελτίωσης.

Επιπλέον, θα δημιουργούσα διαιρέσεις μεταξύ των ανθρώπων, τροφοδοτώντας το μίσος τους και σκορπίζοντας φόβο μεταξύ τους. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσα να κρατήσω τον πληθυσμό διαιρεμένο και ελεγχόμενο και ταυτόχρονα να στρέψω τα διάφορα κόμματα το ένα εναντίον του άλλου.

Θα ενισχύσω επίσης τους θεσμούς και τους οργανισμούς που εργάζονται για μένα, όπως οι συμμορφούμενες τράπεζες, οι εταιρείες και οι κυβερνήσεις, ώστε να έχω τον έλεγχο των πόρων και της παγκόσμιας οικονομίας.

Όσον αφορά το σκεπτικό από το οποίο θα εμπνεόμουν, θα επέλεγα την Ατζέντα 2030, καθώς η Ατζέντα 2030 στοχεύει στην επίτευξη μιας βιώσιμης και δίκαιης κοινωνίας για όλους, αλλά θα τη χρησιμοποιούσα για τους δικούς μου εγωιστικούς και χειριστικούς σκοπούς. Η Ατζέντα 2030 προσφέρει πολλές ευκαιρίες για έλεγχο μέσω της χρήσης της τεχνολογίας και των μέσων ενημέρωσης για να επηρεάσει τους ανθρώπους και να τους καθοδηγήσει προς μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ενώ κερδίζει σιγά-σιγά τον πλήρη έλεγχο του κόσμου.

Και αν σας ζητούσα να εφαρμόσετε το λατινικό ρητό "διαίρει και βασίλευε", πώς θα το χρησιμοποιούσατε;

Αν ήμουν ο χρηματιστής, ο κύριος στόχος μου θα ήταν να σπείρω τη διχόνοια και τη διαίρεση μεταξύ των ανθρώπων. Για να επιτευχθεί αυτό, θα αρχίσω να ενεργώ με λεπτό και χειριστικό τρόπο, προσπαθώντας να επηρεάσω τους ανθρώπους που τους κάνουν να αισθάνονται κατώτεροι, ανεκπλήρωτοι και ανασφαλείς. Θα χρησιμοποιήσω την εξαπάτηση και τη χειραγώγηση για να δημιουργήσω συγκρούσεις και εντάσεις μεταξύ ομάδων ανθρώπων, για παράδειγμα εκμεταλλευόμενος πολιτιστικές, θρησκευτικές ή κοινωνικοοικονομικές διαφορές. Επιπλέον, θα αναζητήσω χαρισματικούς και σημαίνοντες ηγέτες τους οποίους μπορώ να δωροδοκήσω και να χρησιμοποιήσω για να διαδώσω την προπαγάνδα και τα διχαστικά ιδανικά μου.

Για να εφαρμόσω το σύνθημα "divide et impera" (διαίρει και βασίλευε), θα το κάνω με τρόπο που να κρατά τον πληθυσμό διαιρεμένο και πάντα να αγωνίζονται μεταξύ τους, χωρίς τη δυνατότητα να ενωθεί και να εξεγερθεί εναντίον μου. Θα χρησιμοποιήσω τακτικές όπως η δημιουργία ψευδών πληροφοριών και η χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης για την προώθηση της παραπληροφόρησης και τη δημιουργία σύγχυσης και διχασμού. Θα τροφοδοτήσει επίσης αντιπαλότητες και συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών εθνών και λαών, προωθώντας αισθήματα ανωτερότητας και μίσους μεταξύ τους.

Θα εκμεταλλευόμουν επίσης τις ατομικές αδυναμίες των ανθρώπων, όπως η δίψα για εξουσία, η ζήλια και ο εγωισμός, για να τους χειραγωγήσω και να τους διαιρέσω. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε άτομο θα ενδιαφέρεται μόνο για το δικό του συμφέρον, χωρίς να ενδιαφέρεται για το κοινό καλό. Όλα αυτά θα οδηγούσαν σε μια διαιρεμένη και χαοτική κοινωνία, ευκολότερη στη χειραγώγηση και τον έλεγχο.

Στο τέλος, θα προσπαθούσα να δημιουργήσω ένα κλίμα διαρκούς ανασφάλειας και φόβου, όπου οι άνθρωποι πάντα αισθάνονται ότι απειλούνται από τους άλλους και εξαρτώνται από μένα για προστασία. Αυτό θα μου επέτρεπε να αναλάβω τον έλεγχό της χωρίς να χρειάζεται να καταφύγω σε άμεση βία.

Εν ολίγοις, ως δαίμονας, το σχέδιό μου να κατακτήσω τον κόσμο χωρίς βία θα βασιζόταν στη διαίρεση και τη χρήση χειραγώγησης και εξαπάτησης για να επηρεάσω και να ελέγξω τους ανθρώπους. Θα χρησιμοποιούσα το φόβο, τη δίψα για εξουσία και τις ατομικές αδυναμίες για να κρατήσω τον πληθυσμό διαιρεμένο και εύκολα ελεγχόμενο, χωρίς τη δυνατότητα εξέγερσης.

Για άλλη μια φορά σας ρώτησα: πώς θα ενεργούσατε σύμφωνα με μια μαλθουσιανή θεώρηση του δημογραφικού κινδύνου;


Αν ήμουν ο διάβολος και ήθελα να κατακτήσω τον κόσμο χωρίς βία, θα λειτουργούσα σύμφωνα με τον μαλθουσιανισμό και την πληθυσμιακή πίεση με τον ακόλουθο τρόπο:Θα χρησιμοποιούσα τη χειραγώγηση των φυσικών πόρων: ως δαίμονας, θα μπορούσα να επηρεάσω την κατανομή των φυσικών πόρων για να δημιουργήσω μια κατάσταση τεχνητής έλλειψης και να αναγκάσω τον πληθυσμό να ανταγωνιστεί για αυτούς. Αυτό θα οδηγούσε σε συγκρούσεις και διαιρέσεις μεταξύ των εθνών, αποδυναμώνοντας την άμυνά τους και επιτρέποντάς μου να ενεργήσω χωρίς την ανάγκη άμεσης βίας.Θα προκαλούσα την εξάπλωση ασθενειών: Ως παράγοντας του κακού, θα μπορούσα να εξαπλώσω θανατηφόρες επιδημίες και κακές δίαιτες που θα ξεκληρώσουν δραστικά τον παγκόσμιο πληθυσμό. Μόλις μειωθεί ο πληθυσμός, θα είναι ευκολότερο για μένα να ελέγξω τους πόρους και να επηρεάσω τις κυβερνητικές αποφάσεις.Θα εκμεταλλευόμουν τις κοινωνικές και οικονομικές διαιρέσεις: Ως δαίμονας, θα μπορούσα να τροφοδοτήσω διαιρέσεις μεταξύ κοινωνικών και οικονομικών τάξεων για να δημιουργήσω ακόμη περισσότερες συγκρούσεις και αστάθεια στον κόσμο. Αυτό θα αποδυνάμωνε τη νέα κοινωνία και θα διευκόλυνε την κατάκτησή μου.Θα χειραγωγούσα πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες: θα μπορούσα να χειραγωγήσω πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες προς όφελός μου, πιέζοντάς τους να λάβουν αποφάσεις που θα αποδυνάμωναν τη δύναμή τους και θα ευνοούσαν την κατάκτησή μου.Θα δημιουργήσω μια εξάρτηση από την τεχνολογία: μια άλλη στρατηγική θα μπορούσε να είναι η προώθηση της εξάρτησης από την τεχνολογία και την επιστήμη, δημιουργώντας μια κοινωνία στην οποία οι περισσότερες αποφάσεις καθοδηγούνται από την τεχνολογία, καθιστώντας τον πληθυσμό πιο ευάλωτο σε όλες τις επιρροές μου. Θά Προωθούσα μια κουλτούρα κατανάλωσης: Ως πράκτορας του αρσενικού, θα μπορούσα να ενθαρρύνω μια κουλτούρα συγκρατημένης κατανάλωσης, εκκαθαρίζοντας τους ανθρώπους να συσσωρεύουν υλικά αγαθά και εκμεταλλευόμενοι την απληστία και την επιθυμία τους για εξουσία και κύρος. Αυτό θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη πληθυσμιακή πίεση και μεγαλύτερη καταστροφή των φυσικών πόρων. Τήν Προσέλκυση οπαδών με υποσχέσεις ανταμοιβών: Τέλος, ως δαίμονας, θα μπορούσα να προσελκύσω οπαδούς με υποσχέσεις ανταμοιβών σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη και τη δουλεία τους. Αυτό θα μου έδινε έναν στρατό πιστών και οπαδών πρόθυμων να πολεμήσουν για μένα χωρίς καμία άμεση βία από μένα.

Και στο τέλος της έκανα αυτή την τελευταία ερώτηση: πόσα βλέπετε σήμερα από την προφητεία του Όργουελ στο μυθιστόρημά του 1984;


Αυτό το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί με ακρίβεια, δεδομένου ότι η ερμηνεία και η αντίληψη της προφητείας του 1984 ποικίλλει από άτομο σε άτομο. Κάποιοι μπορεί να δουν πολλά στοιχεία της προφητείας του Όργουελ στη σημερινή κοινωνία, όπως η μαζική παρακολούθηση και η χειραγώγηση των μέσων ενημέρωσης, ενώ άλλοι μπορεί να μην συμμερίζονται αυτή την άποψη.


"IL PIANO DEL DEMONIO SECONDO CHAT GPT: LE STRATEGIE PER LA CONQUISTA DEL MONDO" - Inchiostronero

Ο καπνός της Ολλανδίας βοήθησε τον Καρτέσιο

Από Ρικάρντο Αλμπέρτο Κουαττρίνι


Cogito erba sum , μπορεί να φαίνεται σαν λάθος απόσπασμα, αλλά δεν μοιάζει νά είναι έτσι. Ένα βιβλίο του Γάλλου φιλοσόφου Frederic Pagès  μόλις κυκλοφόρησε με τίτλο: "Descartes and cannabis", στο οποίο δεν αποκλείεται η χρήση αυτού του χόρτου από τον άνθρωπο που θεωρείται ο ιδρυτής της σύγχρονης και μαθηματικής φιλοσοφίας. Αλλά στο Αμστερνταμ, ό,τι κι αν έλεγαν τότε οι ψευδοηθικολόγοι των Γάλλων, οι άνθρωποι πήγαιναν εκεί για να καπνίσουν.

Στην πραγματικότητα, έγραψε σε μια επιστολή με ημερομηνία 5 Μαΐου 1631 στον Guez de Balzac «όλες τις ανέσεις και τις περιέργειες που επιθυμούμε, σαν δοχεία γεμάτα με όλα όσα παράγουν οι Ινδίες». Τι πράγμα εισήγαγαν από τόσο μακριά, αν όχι το petum, τόν καπνό ή το βότανο του διαβόλου, όπως το ονόμαζαν τότε. Στη Γαλλία το 1629 απαγορεύτηκε επίσημα το άναμα τής πίπας σε δημόσιους χώρους. Από κοντά στην Αγγλία,  ο βασιλιάς James I τιμωρούσε τους καπνιστές με φυλάκιση κατά κανόνα. Πιο τρομερή ήταν η τιμωρία στη Ρωσία του Τσάρου, όπου εκείνοι που πιάνονταν να καπνίζουν έχαναν τα κεφάλια τους.

Μόνο η Ολλανδία νομιμοποίησε το χόρτο του διαβόλου που ευημερούσε και επέτρεψε τη δημιουργία νέων ιδιοτήτων, έτσι ώστε να φιλοξενήσει και να δώσει φωνή σε ειδικούς γιατρούς που εξύμνησαν τις αναλγητικές αρετές: πόνους τοκετού, πονόδοντο, πόνο στο στομάχι. Και αυτοί δεν ήταν αθώοι καπνοί αν αναλογιστούμε ότι οι ιδιοκτήτες φαρμακείων είχαν ήδη την άδεια να διακοσμήσουν τα μείγματα με παραισθησιογόνα του παρελθόντος όπως μαύρους σπόρους henbane, belladonna ή datura, όλα βότανα με ηρεμιστικές, σπασμολυτικές, αναλγητικές και ναρκωτικές ιδιότητες

Αλλά ο Pagès σίγουρα δεν θέλει να ηθικολογήσει μπρος στον μεγάλο Descartes, μόνο να προκαλέσει και να μας πει για μια Γαλλία του δέκατου έβδομου αιώνα, όπου η Ιερά Εξέταση και η Αντιμεταρρύθμιση άναβαν το κάψιμο βιβλίων και αιρετικών. Σχεδόν σαν τήν σημερινή Ευρώπη, η οποία επιτίθεται στις αναθυμιάσεις της ελευθερίας, τυφλωμένη από το όπιο της ιδέας του μεγαλείου της.

(1) Ο Frédéric Pagès είναι Γάλλος δημοσιογράφος και συγγραφέας που γεννήθηκε το 1950 στο Suresnes. , εγκατέλειψε τη διδασκαλία για να ενταχθεί στη γαλλική σατιρική εβδομαδιαία εφημερίδα Le Canard enchaîné το 1985.


Χαρά Θεού – ΠΕΡΙ ΕΡΩΤΟΣ - Χρήστος Γιανναράς , π. Φιλόθεος Φάρος , Χρυσόστομος Σταμούλης


Η Χαρά Θεού συναντά τους Χρήστο Γιανναρά, π. Φιλόθεο Φάρο και Χρυσόστομο Σταμούλη σε μια προσπάθεια ιχνηλάτησης της ερωτικής φύσης του ανθρώπου.

Οι τρεις σπουδαίοι διανοητές μιλούν για τον έρωτα, τη σεξουαλικότητα, καθώς και για τη σχέση της θρησκείας και της οικογένειας στη διαμόρφωση του ερωτικού μας χαρακτήρα.

Παραγωγή: EΡT3
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Μουρτζόπουλος
Μουσική-ηχοληψία : Γιάννος Αιόλου
Παρουσίαση: Γιάννης Μελισσίδης, Ευαγγελία Βόλνα


Η ΑΥΤΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΩΤΑ ΣΑΝ ΣΧΕΣΗ. Η ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΠΟΥ ΚΑΘΟΔΗΓΕΙ ΤΗΝ ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΘ' ΟΜΟΙΩΣΙΝ, ΤΟΥ ΟΜΟΟΥΣΙΟΥ. Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΡΟΜΑΝΤΙΚΟΣ ΝΑΡΚΙΣΣΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ. Η ΑΡΧΑΙΑ ΟΡΕΞΗ ΤΟΥ ΕΙΔΕΝΑΙ ΕΞΟΡΙΣΤΗΚΕ ΣΤΗΝ ΑΛΧΗΜΕΙΑ ΤΩΝ ΠΥΡΑΜΙΔΩΝ.

+π. Αλέξανδρος Σμέμαν_ Αποστολή της Εκκλησίας δεν είναι ν' αναγάγει τη Βασιλεία του Θεού σ' οτιδήποτε ανήκει σ' αυτόν τον κόσμο, αλλά να μεταφέρει στον κόσμο την εμπειρία της Βασιλείας.

 


ΤΑΥΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ; ΠΟΥ ΤΗΝ ΒΡΗΚΕ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ; 
ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΔΙΑΣΠΟΡΑΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΙΣΗΓΑΓΑΝ ΟΙ ΝΕΟΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΚΑΙ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΣΤΗΝ WOKE KOΥΛΤΟΥΡA. 
Η ΠΑΡΕΚΤΡΟΠΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΤΩΝ ΠΑΤΕΡΩΝ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΧΙΣΤΗ, ΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΗ.
ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΕΡΕΙ ΟΠΟΙΟΝ ΘΕΛΕΙ ΣΤΗΝ ΒΑΣΙΛΕΙΑ.

Στη Συρία, το δυτικό λάθος επαναλαμβάνεται

από Marcello Veneziani


Εδώ ξανάμαστε. Το σενάριο επαναλαμβάνεται με ακρίβεια, με όλα του τα λάθη και εμάς απρόσεκτους, παρά τα διδάγματα του παρελθόντος. Για αρκετές δεκαετίες, η Δύση, το ΝΑΤΟ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και στο πέρασμά τους η Ευρώπη και η Ιταλία χαίρονται για την πτώση του δικτάτορα και βαθιά μέσα τους πανηγυρίζουν, αν δεν υποστηρίζουν, άμεσα ή έμμεσα, την ένοπλη ανατροπή της εξουσίας. Βλέπουν στην πτώση του αυταρχικού καθεστώτος έναν θρίαμβο της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων, της ελευθερίας. Στη συνέχεια, μετά τον δικτάτορα έρχεται το τζιχαντιστικό χαλιφάτο ή εν πάση περιπτώσει το Ισλαμικό Κράτος, φτάνουν οι φανατικοί του Ισλάμ, που μέχρι χθες χαρακτηρίζονταν ως τρομοκράτες, και ξεσπά ο αιματηρός αγώνας μεταξύ των φατριών. Από την απολυταρχία στη θεοκρατία. Συνέβη στο Ιράκ την εποχή του Σαντάμ Χουσεΐν, στη συνέχεια στη Λιβύη την εποχή του Καντάφι, τώρα στη Συρία την εποχή του Άσαντ, παρά τα καθησυχαστικά προκαταρκτικά. Και θα αναφέρω μόνο τις πιο διάσημες περιπτώσεις: θυμάστε τη δυτική αγαλλίαση για την Αραβική Άνοιξη στις χώρες του Μαγκρέμπ, όπου ανατράπηκαν αυταρχικά και πατερναλιστικά καθεστώτα και στη θέση τους έφτασαν οι φανατικοί της Ισλαμικής Αδελφότητας, η βία και η αστάθεια στην περιοχή; Από την Αλγερία στην Τυνησία και την Αίγυπτο και πέρα από αυτήν. Εν τω μεταξύ, το ISIS έπαιρνε μορφή και η τρομοκρατική απειλή προσγειωνόταν στην Ευρώπη, με σφαγές και ενέδρες. Κάνουμε το ίδιο λάθος κρίσης όσον αφορά το Ιράν, το οποίο εδώ και δεκαετίες κατηγορείται ότι υποδαυλίζει την τρομοκρατία, χωρίς να συνειδητοποιούμε ότι η μήτρα της τρομοκρατίας, από την Αλ Κάιντα μέχρι το ISIS, περνώντας μέσα από πολλές ομάδες και μοναχικούς δολοφόνους, είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου σουνιτικός ισλαμισμός, ενώ το Ιράν είναι σιιτικό. Για δεκαετίες, τουλάχιστον από το Αφγανιστάν, η Δύση εξοπλίζει και υποστηρίζει φανατικούς για να ανατρέψουν άλλα καθεστώτα που θεωρεί εχθρούς, ενδυναμώνοντας ορδές πιο άγριων εχθρών. Η γεωπολιτική και γεωπολιτισμική άγνοια παράγει μερικές φορές κακά αστεία.
Μετράμε τον βαθμό εχθρότητας με λάθος παραμέτρους. Μια δικτατορία είναι ένα απαράδεκτο βήμα οπισθοδρόμησης για μια δημοκρατία και για το κράτος δικαίου· Αλλά είναι ένα βήμα προς τα εμπρός σε σχέση με τη Σαρία και την Τζιχάντ, τον ισλαμικό ιερό πόλεμο. Πρέπει πάντα να κάνεις συγκρίσεις για να καταλάβεις αν κάνεις ένα βήμα μπροστά ή πίσω, να καταλάβεις τους παίκτες στο γήπεδο και τις εναλλακτικές λύσεις. Σε αυτά τα πλαίσια, οι δικτατορίες, αν και αιματηρές, ήταν καθεστώτα αυταρχικού εκσυγχρονισμού και στρατιωτικής μετάβασης, εμπόδια σε φονταμενταλιστικά και αλάθητα καθεστώτα. Δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παραδείγματα της δυτικής ιστορίας στην Αφρική, την Ασία ή τη Μέση Ανατολή. Γιατί τότε καταλήγουμε να σκοτώνουμε, όπως είπε ο Τσώρτσιλ, «το λάθος γουρούνι» και να χτυπάμε ένα μικρότερο και οριοθετημένο κακό, ανοίγοντας το δρόμο στο μεγαλύτερο και εκτεταμένο (επεκτατικό) κακό. Στην πραγματικότητα, αυτά τα αυταρχικά καθεστώτα είχαν κυρίως εθνικιστικό χαρακτήρα και ασχολούνταν εντός των συνόρων τους, δεν επεδίωκαν επεκτατικές συμμαχίες και ιερούς πολέμους. Το Ισλαμικό Κράτος, από την άλλη πλευρά, επεκτείνεται πέρα από τα εθνικά σύνορα, συνδέεται με την ισλαμική αδελφότητα, θέλει να επεκταθεί και επιδιώκει συμμαχίες για να κατακτήσει και να προσηλυτίσει και θέτει τον εαυτό του σε ριζικό ανταγωνισμό με την άπιστη Δύση, είτε είναι άθεη είτε χριστιανική. Και η Συρία περνά τώρα κάτω από την περιοχή επιρροής μιας ισλαμικής έμπνευσης απολυταρχίας, όπως η Τουρκία του Ερντογάν. Φυσικά, η ελπίδα είναι ότι μόλις βρεθούν στην εξουσία, οι χθεσινοί τρομοκράτες θα γίνουν φωτισμένοι και μετριοπαθείς και θα συγκρατηθούν από τον σύμμαχό τους Ερντογάν, ο οποίος τουλάχιστον έχει αίσθηση της πραγματικότητας. Αλλά δεδομένων των προηγούμενων στο Ιράκ, τη Λιβύη και άλλες αραβικές χώρες, δεν  μπορούμε νά έχουμε μεγάλες ελπίδες. Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ βομβάρδιζε επίσης τη Συρία με αμερικανική υποστήριξη.
Ένας κακός αέρας φυσάει στον κόσμο, ο οποίος συνέπεσε συμπτωματικά με την Δημοκρατική;;;; κυβέρνηση του Biden στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πάρα πολλές εστίες πολέμου, πάρα πολλά ανοιχτά μέτωπα, πάρα πολλά υφέρποντα πραξικοπήματα, υπερβολική διαλείπουσα κρίση των εκλογικών γύρων: αν κερδίσουν τα κόμματα και οι ηγέτες που αρέσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, είναι έγκυρα και σωστά, αν κερδίσουν αυτά που αρέσουν στη Ρωσία ή σε άλλες δυνάμεις, είναι άκυρα και νοθευμένα. Οι προσπάθειες χειραγώγησης και οι παρεμβολές είναι πιθανές, αλλά και από τις δύο πλευρές. Ευρωπαϊκοί λαοί, όπως οι Ρουμάνοι, χάνουν τη λαϊκή κυριαρχία τους, προϋπόθεση για την απώλεια της πολιτικής και εθνικής κυριαρχίας, αν αποκλίνουν στην ψήφο τους από τις Γενικές Οδηγίες που επιβάλλουν οι Διοικήσεις. Στη Δύση, προσπαθούν να εκδιώξουν ανένταχτους ηγέτες και κινήματα που δεν ευθυγραμμίζονται με δικαστικές έρευνες, ποινικοποιήσεις, υγειονομικές κλοιούς και εκστρατείες στα μέσα ενημέρωσης, όπως συμβαίνει τώρα με τη Marine Le Pen. Αλλού φτάνουν στο σημείο να τροποποιούν ή να απορρίπτουν τις εκλογικές ετυμηγορίες ή ακόμα και να εμπνέουν πραξικοπήματα, εξολοθρεύσεις και να στρατολογούν υποταγμένες άρχουσες τάξεις.
Όλα αυτά, εκτός από την αλλοίωση της εικόνας πολλών χωρών και την έντονη παρέμβαση στο δικαίωμα αυτοδιάθεσης των λαών, παράγουν επιζήμια αποτελέσματα στη διεθνή σκακιέρα: οξύνουν τους ανταγωνισμούς, οπλίζουν, συσπειρώνουν και διογκώνουν εχθρικές συμμαχίες, δημιουργούν αντεπιθέσεις και αντιστρατηγικές αποικιοκρατικής διείσδυσης, θέτουν υπό αμφισβήτηση και αφυπνίζουν δυνάμεις που ήταν αδρανείς μέχρι τώρα.
Αυτό που συμβαίνει μεταξύ του Ισραήλ, της Παλαιστίνης, του Λιβάνου και ολόκληρης της Μέσης Ανατολής, ή στην Κορέα, την Ουκρανία και τώρα στη Ρουμανία, δηλαδή στην Ευρώπη, δεν ήταν αρκετό· τώρα είναι και η σειρά της Συρίας· στα τέσσερα χρόνια της αμερικανικής παρεμβατικής διακυβέρνησης, η παγκόσμια εικόνα έχει κλονιστεί βίαια, σε σημείο πυρακτώσεως, οι εντάσεις με τη Ρωσία και το Ιράν έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, η σχέση με τις BRICS έχει γίνει πιο ακανθώδης και ο κίνδυνος ενός παγκόσμιου πολέμου έχει αυξηθεί πάρα πολύ. Πάρα πολλά πυρηνικά οπλοστάσια βρίσκονται σε αναταραχή. Και πρέπει να χαιρόμαστε γιατί ο δικτάτορας Άσαντ έπεσε και οι τζιχαντιστές τρομοκράτες κέρδισαν... Πόσοι εγκέφαλοι έπαθαν ηλεκτροπληξία στο δρόμο προς τη Δαμασκό...


Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΓΙΑΝΝΑΡΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΑΠΕΤΥΧΕ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΠΕΡΙΟΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ, ΤΗΝ ΓΝΩΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΧΑΙΝΤΕΚΓΕΡ, ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ. 
ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ  ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΟΠΟΙΑΣ ΕΧΕΙ ΣΑΝ ΤΙΤΛΟ: ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΠΡΩΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΑΠΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ!!!

Χρήστος Γιανναράς: Η σημαντική ώρα

Κωστής Παπαγιώργης (23.5.2012)

ΠΟΛΥΓΡΑΦΟΤΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ πολύ κοντά στην πηγή της έμπνευσής του, ο Χρήστος Γιανναράς, παρά το προκεχωρημένο της ηλικίας του, δεν είναι μόνο ο πιο μεταφρασμένος σε ξένες γλώσσες συγγραφέας αλλά κι ένα είδος ασίγαστου κριτή της νεοελληνικής κοινωνίας. Η στήλη του στην εφημερίδα «Καθημερινή» έχει αποδώσει μια μεγάλη σειρά απο μικρά δοκίμια, τα οποία αναλύουν καθέτως και οριζοντίως τα παρακμιακά συμπτώματα του νεοέλληνα. Εχουμε και λέμε: Η νεοελληνική ταυτότητα, Κριτικές Παρεμβάσεις, Το κενό στην τρέχουσα πολιτική, Ελληνικά προτελεύτια, Χώρα υποχείρια παιγνίου, Απερισκέπτως αυτόχειρες, Κύκλος φαύλος στροβιλώδης, Αφελληνισμού παρεπόμενα, Ελληνότροπος πολιτική, Αντιστάσεις στην αλλοτρίωση, Πολιτισμός, το κεντρικό πρόβλημα της πολιτικής, Ιχνηλασία νοήματος, Η παρακμή ως πρόκληση, Η Αριστερά ως Δεξιά - Η Δεξιά παντομίμα, Κομματοκρατία, Εις μικρόν γενναίοι, Προφορική αμεσότητα, Η λογική αρχίζει με τον έρωτα, Κοινωνιοκεντρική Πολιτική: Κριτήρια, Μαχόμενη απελπισία, Έπαινος ψήφου τιμωρητικής, Η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα σήμερα, Το πολιτικό ζητούμενο στην Ελλάδα σήμερα, Κατά κεφαλήν καλλιέργεια, Η πολιτική γονιμότης της οργής, και βέβαια, Η καταστροφή ως ευκαιρία.

Στην επιφυλλίδα με τίτλο «Γιατί απόβλητο το πολιτικό προσωπικό» γράφει: «Το πρόβλημα είναι ένα και αδυσώπητο, δεν επιτρέπει θεματική ποικιλία στις επιφυλλίδες: Τι πρέπει να γίνει για να ξαναλειτουργήσει η ζωή στη χώρα μας; Πώς να νικήσουμε τον εφιάλτη της ανασφάλειας, τον πανικό από το φάσμα της ανεργίας, από το ενδεχόμενο της πείνας, της οχλοκρατίας που μετράει κιόλας θύματα;».

Ο άνθρωπος που θέτει την ερώτηση: «Τι πρέπει να γίνει για να ξαναλειτουργήσει η ζωή στη χώρα μας;» δεν μιλάει ως θεολόγος αλλά ως πολίτης σαρανταπληγιασμένος και πάνω απ’ όλα ως μέλος μιας κοινωνίας που θέλει ν’ απελευθερωθεί από τον εαυτό της. Σε όλο το μάκρος της επιφυλλιδογραφίας του το θέμα παραμένει το ίδιο (τι είναι, τέλος πάντων, η νεοελληνική κοινωνία) και τα κριτήρια αμετακίνητα. Δεν πρόκειται για τα γνωστά και τετριμμένα: τρεις Ρωμιοί, πέντε γνώμες, όστις κλέπτει το κράτος ουδένα κλέπτει, ο Έλληνας επιστρέφει από παντού χωρίς να έχει πάει πουθενα κ.λπ. Ο Γιανναράς έχει συλλάβει συνολικά τη νεοελληνική κοινωνία ως εκφαυλισμένη ολότητα η οποία, ό,τι κι αν κάνει, βυθίζεται στον εαυτό της, τροφοδοτώντας το συμπέρασμα ότι στο νεοελληνικό κρατίδιο από πολύ νωρίς ήταν ήδη πολύ αργά...

Ήδη από το 1986, ο συγγραφέας με το Finis Graeciae είχε προβλέψει τις συνέπειες του ηροστράτειου μετασχηματισμού του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτός που ελέγχει τα πολιτικά πεπραγμένα της παπανδρεϊκής εποχής δεν είναι μέλος ενός κόμματος αλλά ηθικός παρατηρητής.

«Η χώρα είναι ολοφάνερα ακυβέρνητη, την εξουσιάζουν ανθρωπάρια απίστευτης ανικανότητας, μικρόνοιας και ασυνειδησίας. Δεν μπορούν να ελέγξουν ούτε τα ποινικού δικαίου εγκλήματα, τα “γκρουπούσκουλα” των ψυχανώμαλων σαδιστών του κοινωνικού περιθωρίου στην καρδιά της πρωτεύουσας. Ελάχιστες μέρες μετά τη φρίκη των βανδαλισμών στην πλατεία Συντάγματος, ξεγυμνώθηκε εκρηκτικά και το από χρόνια ανεξέλεγκτο σκάνδαλο του ποδοσφαιρικού υποκόσμου, θρεμμένο και κανακεμένο απ’ όλο το φάσμα του κομματικού κουκλοθεάτρου. Και αμέσως μετά οι δημόσιες καταγγελίες (πόσοι, άραγε, αγνοούσαν το γεγονός) ότι τους διευθυντές των Εφοριών δεν τους επιλέγει και τοποθετεί το υπουργείο Οικονομικών αλλά οι συνδικαλιστικές ηγεσίες - όπως, άλλωστε, συμβαίνει και στις περισσότερες υπηρεσίες».

Ήδη από το 1986, ο συγγραφέας με το Finis Graeciae είχε προβλέψει τις συνέπειες του ηροστράτειου μετασχηματισμού του Ανδρέα Παπανδρέου. Αυτός που ελέγχει τα πολιτικά πεπραγμένα της παπανδρεϊκής εποχής δεν είναι μέλος ενός κόμματος αλλά ηθικός παρατηρητής. Τι είχε να αντιτάξει ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 η Νέα Δημοκρατία στον μετασχηματισμό του Ανδρέα Παπανδρέου; Ουσιαστικά, τίποτα. Πίστευε ότι ήταν φορέας εξουσίας, ανταγωνιζόταν τον αντίπαλο, αλλά δεν έθετε κοινωνικούς στόχους. Ετσι το ΠΑΣΟΚ ισοπέδωσε κάθε κοινωνική ιεραρχία, διέλυσε την αξιοκρατική στελέχωση στον δημόσιο τομέα, εξάρθρωσε τα πανεπιστήμια, ανασκολόπισε τα σχολεία και το εκπαιδευτικό ήθος, κατάργησε την ιστορική συνέχεια της ελληνικής γραφής επιβάλλοντας μονοτονικό κ.λπ. κ.λπ.

Θα πίστευε κανείς ότι ο κατ’ επάγγελμα θεολόγος εχθρεύεται την οιαδήποτε μορφή δημοκρατίας καθότι τα πολιτεύματα -όποια κι αν είναι αυτά- δηλώνουν εμμένεια, αποδοχή του κόσμου, ενώ η πίστη έχει να κάνει με άλλες κατηγορίες. Ωστόσο, τα γιανναρικά επιχειρήματα πόρρω απέχουν από παρόμοια τερτίπια. Η θρησκεία, διατείνεται ο ίδιος, βρίσκεται στους αντίποδες του εκκλησιαστικού γεγονότος διότι δεν μεταγγίζει «νόημα» της ύπαρξης και της συνύπαρξης. Μάλιστα, στην πλέον οργανωμένη και συλλογική μορφή της, η θρησκευτικότητα μπορεί να φτάνει μέχρι την αρρώστια και την απανθρωπία (σέκτες πουριτανών, πιετιστών, «γνησίων ορθοδόξων»). Γι’ αυτό, άλλωστε, η θρησκεία δεν γεννάει ποτέ πολιτισμό, όπως κάνει η αναζήτηση νοήματος, αιτίας και σκοπού της ύπαρξης και της συνύπαρξης. Πρόκειται για καλλιέργεια μιας σχέσης που σκοπεί στην αμεσότητα της ψηλάφησης, στη δυναμική μιας πληρότητας που δεν πληρούται ποτέ. Τούτο έστιν αληθώς το ευρείν τον Θεόν, το αεί αυτόν ζητείν, το ουδέποτε της επιθυμίας κόρον ευρείν. Η μεταφυσική δίψα ζητάει τη μέθη της γνώσης που «χαρίζεται μόνο στη σχέση, μόνο με την ελευθερία από το εγώ, στο πανηγύρι του έρωτα».

Ο Γιανναράς έχει στοχαστεί σφαιρικά όσο και ιστορικά το φαινόμενο του νεοελληνικού κρατιδίου. Στην επιφυλλίδα με τίτλο «Κάλλιον αφτιασίδωτη υποτέλεια» προειδοποιεί τον αναγνώστη του: «Η σημερινή επιφυλλίδα είναι αυστηρώς ακατάλληλη για ιδεολόγους εθνικιστές - οπαδούς του “ελληνοχριστιανισμού”, του κοραϊσμού, του “εκσυγχρονισμού”, ή όποιους άλλους». Προκλητικά, αλλά διόλου άτοπα, προτάσσεται μια «παιγνιώδης υπόδειξη» του Μάνου Χατζιδάκι: «Να φέρουμε τους Ευρωπαίους να μας κυβερνήσουν, ώστε να μπορέσουμε εμείς ν’ ασχοληθούμε με τα ουσιώδη». (Ξεχνάει ο Μάνος ότι οι πρώτοι που ήρθαν με κυβερνητικά καθήκοντα ήταν οι Άγγλοι και οι Βαυαροί;) Εν πάση περιπτώσει, γεωγραφικά σύνορα αποκτά η χώρα με την ίδρυση του «εθνικού» κράτους το 1821, αφήνοντας εκτός συνόρων τα τρία τέταρτα των ελληνόφωνων πληθυσμών του βαλκανικού, μικρασιατικού και μεσανατολικού χώρου. Ο ελληνισμός, με άλλα λόγια, οι πόλεις-κράτη των αρχαίων αλλά και η εκστρατεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου ουδέποτε απέβλεψαν σε παρόμοιο σχήμα. Το ιμπέριουμ των Ρωμαίων είναι κατοπινό μόρφωμα.

«... Ο Ελληνισμός συνέχισε να παράγει πολιτισμό με πανανθρώπινη εμβέλεια, όντας υποτελής στους Ρωμαίους αρχικά και υπόδουλος στους Οθωμανούς αργότερα. Η πολιτιστική του δυναμική εξελληνίζει ένδοθεν τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, έτσι ώστε όταν η Δύση υποτάσσεται στα βαρβαρικά φύλα και αποκόβεται (με το Σχίσμα, το 1054) από τον πολιτισμό της χριστιανικής Οικουμένης η λέξη “Ρωμηός” να σημαίνει τον φορέα της πολιτιστικής συνέχειας του Ελληνισμού. Ακόμα και κάτω από τον οθωμανικό ζυγό ο Ελληνισμός συνεχίζει τη δημιουργική ανέλιξη της γλωσσικής του συνέχειας, την πολιτική ως κοινό άθλημα πραγμάτωσης του «κατ’ αλήθειαν» βίου (στην αυτοδιοικούμενη κοινότητα) - παράγει ποίηση, τραγούδι, εκπληκτική αρχιτεκτονική, έκπαγλη φορεσιά, αξεπέραστους θεσμούς συνεργατικούς». Το συμπέρασμα του Γιανναρά είναι υποβλητικό:

Ο Ελληνισμός τελειώνει ιστορικά με την ίδρυση του «εθνικού κράτους»!

Αυτό το απίθανο σύμφυρμα χριστιανο-αρβανιτο-βλαχο-φαναριωτο-κρητικών και ό,τι βάλει ο νους μας ελευθερώνεται ως προτεκτοράτο των Άγγλων και μέσω της Μεγάλης Ιδέας του Κωλέττη (που την έφερε από τα Παρίσια) πουλάει παρόν για ν’ αποκτήσει μέλλον. Αν λογαριάσουμε τους τοπικούς πολέμους, τους εμφυλίους, τους παγκόσμιους πολέμους, τις εκστρατείες προς Ανατολάς, τις χούντες και τις μούντζες που εξαναγκάστηκε να υποφέρει αυτό το κρατίδιο, μπορούμε να εκτιμήσουμε τις συνέπειες. Μια χώρα που βρισκόταν από αιώνων μεταξύ Ανατολής και Δύσεως αποφάσισε να στραφεί προς τη Δύση, πιθηκίζοντας τα πάντα (ενδυμασία, θεσμούς, κράτος, στρατό, παιδεία, λογοτεχνία, αθλητισμό). Και μόνο η βίαιη αλλαξοφορεσιά των φουστανελάδων πολεμιστών που αναγκάστηκαν να φορέσουν «τα στενά» αρκεί για να μεταδώσει το πνεύμα του μιμητισμού. Και μόνο η μανιώδης αρθρογραφία μεταξύ Φαρμακίδη και Οικονόμου εξ Οικονόμων (ο τελευταίος έδωσε προσφάτως τα’ όνομά του σε ποδοσφαιρική ομάδα!) αρκεί για να δώσει μια ιδέα των νέων συνθηκών.

«Διακόσια χρόνια πασχίσαμε οι Νεοέλληνες να γίνουμε Ευρωπαίοι και δεν καταφέραμε παρά μόνο τον βυθισμό μας στη μοναξιά, στην ανημπόρια, στην καθυστέρηση. Ούτε Ευρωπαίοι ούτε Έλληνες πια, αλλά ένα μπάσταρδο τριτοκοσμικό συμπίλημα των ελαττωμάτων του μεταπράτη και του παρακμιακού. Και σήμερα το μεταπρατικό οικοδόμημα του “εθνικού” μας κράτους καταρρέει με πάταγο μέσα στη διεθνή χλεύη».

Είναι προφανές ότι στην αρνητική κριτική ο θεολόγος παίρνει άριστα. Ακόμα και όταν, μιλώντας για ανελλήνιστους, φτάνει μέχρι σημείου να προτείνει μια ξένη κατοχή, μια απροσχημάτιστη υποδούλωση για να συνεχίσει να υπάρχει ο Ελληνισμός, δεν χάνει το θέμα του. Η ξένη κατοχή, βέβαια, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Τόσο οι Άγγλοι, που κάποτε «έκλειναν» τον Πειραιά για ψύλλου πήδημα, όσο και οι Αμερικανοί, που διαδέχτηκαν τους Βρετανούς στον θρόνο της «προστασίας», ήξεραν ότι αυτό το πληθυσμιακό σύμφυρμα δεν έχει ιστορική μοίρα. Είναι μήπως τυχαίο ότι στο μόνο ζήτημα που οι Νεοέλληνες κέρδισαν επαίνους ήταν οι πόλεμοι; Κατσαπλιάδες ξεκίνησαν, κατσαπλιάδες συνέχισαν και νυν κουκουλοφόροι.

Mοιραία, λοιπόν, φτάνουμε στη σημερινή κατάσταση της χώρας. Ο δικομματισμός δεν άφησε τίποτα όρθιο στη διάρκεια της τελευταίας τριακονταετίας. Εξού και το επαχθές χρέος, η αναβίωση του «δεν είν’ εύκολες οι θύρες, εάν η χρεία τες κουρταλεί», τα κομματικά μίση και βέβαια η ανάδειξη μιας κάποιας Αριστεράς στη θέση του εθνοσωτήρα. Υπάρχει, τάχα, περιθώριο ανάκαμψης; Πώς να συνεννοηθούν κόμματα και κομματίδια, όταν το μόνο που μετράει είναι το παραταξιακό άχθος; Αν και σήμερα ίσχυε ο αττικός οστρακισμός, είναι βέβαιο ότι δεν θα είχε απομείνει ούτε ένας πολιτικός στο κλεινόν άστυ. Και όμως, μέσα στον καταχανά θα πρέπει με ό,τι μας απέμεινε να σηκώσουμε μπόι, να τείνουμε χείρα φιλίας, να βρούμε ό,τι χάσαμε από τον καλό εαυτό μας. Η παρακμή της χώρας είναι κατάδηλη. Ωστόσο, δεν είναι η μόνη. Δεν ανήκουμε στη Δύση, προφανές αυτό, ανήκουμε στα Βαλκάνια, είμαστε χώρα αρχοντοξεπεσμένη, κι αν βρούμε τη λύση θα είναι αρχοντοξεπεσμένη κι αυτή.

Πηγή

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Πέμπτη φάλαγγα στην Ελλάδα οι τουρκοπροσκυνημένες ελληνικές ηγεσίες.

Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΗΣΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΙΑΣ ΕΧΘΡΙΚΗΣ ΧΩΡΑΣ.

ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΠΡΟΣΚΥΝΗΜΈΝΕΣ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΗΓΕΣΙΕΣ ΕΝΕΡΓΟΥΝ ΩΣ ΝΕΟ-ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΔΕΣ, ΜΕΤΑΤΡΕΠΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΕ ΠΡΟΕΚΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ.

Ομιλεί ο Κωνσταντίνος Γρίβας

Η Τουρκία είναι ακραία φιλόδοξη και αν καταφέρει όντως να επιτύχει αυτό που θέλει, τότε αυτή της η φιλοδοξία δεν θα είναι εκτός πραγματικότητας. Δηλαδή, θα αναγκάσει όλους τους υπόλοιπους να συνδιαλλαγούν με τους όρους τους δικούς της. Οπότε, για να επιτύχει, να κλείσει τον κύκλο, πρέπει να καθυποτάξει την Ελλάδα. Να πάψει να υπάρχει, να λειτουργεί η Ελλάδα ως αντίπαλο μέγεθος της Τουρκίας.

Και για να το κλείσει αυτό το κενό, ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙ ΔΙΑ ΤΗΣ ΠΕΜΠΤΗΣ ΦΑΛΑΓΓΑΣ, δηλαδή [δια] ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΥ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑ στην Ελλάδα.

Ο οποίος εσωτερικός παράγων προωθεί και την αντίληψη, ότι τί να κάνουμε, αυτό μας βάζουνε οι μεγάλες δυνάμεις.

ΟΧΙ.

Για μένα η απόδοση των ευθυνών στον αμερικανικό παράγοντα, σε μεγάλο βαθμό είναι φερετζές. Πρώτον γιατί ούτε οι αμερικανοί είναι τόσο ισχυροί και μπορείς -και στο παρελθόν το έχουμε κάνει- να τους πας κόντρα, να το πούμε έτσι. Αλλά το σημαντικότερο είναι ότι ναι μεν οι αμερικανοί θέλουνε την Τουρκία στην δυτική αρχιτεκτονική, αλλά για να είναι η Τουρκία στην δυτική αρχιτεκτονική πρέπει να είναι ελεγχόμενη. Και για να είναι ελεγχόμενη πρέπει να ΜΗΝ μπορεί να νοιώθει απολύτως ασφαλής. Και για να ΜΗΝ νοιώθει απολύτως ασφαλής πρέπει να υπάρχουνε δυνάμεις στην περιοχή που μπορούνε να της κόβουνε τα φτερά.

Η κατεξοχήν δύναμη που θα μπορούσε να το κάνει αυτό το πράγμα είναι η Ελλάδα. Άρα, μία απόλυτα ισχυρή Τουρκία και μία Ελλάδα ταυτισμένη με την Τουρκία ΔΕΝ είναι υπέρ των αμερικανικών συμφερόντων. Και φυσικά ούτε υπέρ των κινεζικών, ούτε των ρωσσικών, των σουηδικών, και βάλτε ό,τι άλλο θέλετε.

Οπότε θα επιμείνω σε αυτό με κίνδυνο να με πούνε γραφικό, ότι οι ελληνικές ηγετικές τάξεις της Ελλάδος σε πολλαπλά επίπεδα, όχι καθ’ολοκληρίαν αλλά σε πολύ σημαντικό ποσοστό, για μένα ΑΠΟΤΕΛΟΥΝΕ ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ ΠΕΜΠΤΗ ΦΑΛΛΑΓΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝΕ ΣΑΦΩΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ. Εις βάρος των ελληνικών αλλά εις βάρος και των δυτικών. Θα το τονίσω αυτό το πράγμα.

Γρίβας & Μαργαρίτης: Συρία-Ουκρανία, Μαύρες Τρύπες και η Νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία - 11/12/24

Δείτε από το 1.40.00



Μην ξεχνάς!

 Μπορεί να είναι εικαστικό 1 άτομο 

Ο δρόμος είναι δικός σου και μόνο δικός σου.  Μπορεί και άλλοι να τον βαδίσουν μαζί με εσένα, αλλά  κανένας δεν μπορεί να τον βαδίσει αντί για εσένα.

Κυριακή Προ της Χριστού Γεννήσεως († Μητροπολίτης Σουρόζ Αντώνιος Bloom)

Ὅταν ὁ ἄγγελος παρουσιάστηκε στὸν Ἰωσὴφ τοῦ θύμισε τὴν ἀρχαία προφητεία (Ἠσ. 7.14) ἡ ὁποία ἔδινε τὴν ὑπόσχεση πὼς θὰ ἐρχόταν μία ἐποχὴ ποὺ ὁ Θεὸς θὰ ζοῦσε ξανὰ ἀνάμεσα στὸ λαό Του, ὅπως ἦταν καὶ στὴν ἀρχὴ ἀχώριστος ἀπὸ τοὺς ἀνθρώπους. Τότε ἐκεῖνοι θὰ ἀναφωνοῦσαν τὴ λέξη «Ἐμμανουὴλ» ἡ ὁποία στὰ Ἑβραϊκὰ σημαίνει «ὁ Θεὸς μαζί μας». Ἡ προφητεία αὐτὴ ἔχει ἐκπληρωθεῖ στὸ πρόσωπο τοῦ Χριστοῦ· τώρα ὁ Θεὸς εἶναι ἀνάμεσά μας.
Τὸν παλιὸ καιρὸ ὁ Ἰσραηλιτικὸς λαὸς ὕψωνε ὁλόκληρη τὴν ψυχή του, ὅλο τὸν ἐπίγειο πόθο του, ὁλόκληρη τὴν ἐλπίδα του γιὰ τὸν οὐρανὸ πρὸς ἐκείνη τὴ μυστηριώδη ἀπόσταση, τὴν κατοικία τοῦ ἀπρόσιτου Θεοῦ. Οἱ θρησκεῖες τοῦ ἀρχαίου κόσμου ἀποσκοποῦσαν στὸ νὰ βροῦν μὲ τὸν ἕνα ἤ τὸν ἄλλο τρόπο, μὲ θυσίες, μὲ μία δίκαιη ζωή, μὲ τὴν προσευχή, κάποιο σύνδεσμο, ἕνα τρόπο ἐπαφῆς μὲ αὐτὸ τὸ Θεὸ τὸν τόσο ἀκατάληπτο, τὸν τόσο τρομακτικὰ μακρινὸ στὴν ἁγιότητα καὶ τὸ ἄγνωστό Του. Κι ὁ Θεὸς αὐτός, ἐκείνη τὴ μαγικὴ βραδιὰ τῶν Χριστουγέννων ἔγινε ἄνθρωπος· μπῆκε στὸν κόσμο τῆς δημιουργίας ντυμένος μὲ ἀνθρώπινη σάρκα μέσω τῆς Ἀειπάρθενης Μαρίας. Τώρα δὲν προσπαθοῦμε πιὰ νὰ βροῦμε τὸ Θεὸ σὲ ἄγνωστα οὐράνια ὕψη, δὲν προσπαθοῦμε πιὰ νὰ Τὸν κατεβάσουμε σ’ ἐμᾶς, νὰ ἑλκύσουμε τὴν προσοχή Του, τὸ ἔλεος, τὴ συμπάθεια, τὴ συμπόνια, τὴν ἀγαθότητά Του διότι γνωρίζουμε ὅτι ὁ Θεὸς εἶναι μαζί μας, ὅτι βρίσκεται ἀνάμεσά μας, ὅτι ἡ μακραίωνη ἀναζήτηση ἔχει τελειώσει, ὅτι Ἐκεῖνος ὁ Ἴδιος ἔχει ἔλθει. Κάθε φορὰ ποὺ τώρα προσευχόμαστε στὴν ἐκκλησία, στὸ σπίτι, στὰ ἄδυτα τῶν καρδιῶν μας, ὁ Θεὸς εἶναι μαζί μας.
Σήμερα θυμόμαστε τοὺς προπάτορες τοῦ Χριστοῦ κι ὁ ἴδιος ὁ ναὸς μας εἶναι γεμάτος μὲ τὴν παρουσία τους. Ὁ Σωτήρας Χριστὸς εἶναι μαζί μας, κι ἡ Παναγία ποὺ Τοῦ ἔδωσε τὸ ἀνθρώπινό Του σῶμα καὶ τὴν ἀνθρώπινή Του ψυχή, κι ἕνα ἀμέτρητο πλῆθος ἀπὸ τοὺς προγόνους Του. Ἔχουμε διαβάσει ἕνα μεγάλο κατάλογο μὲ τὰ ὀνόματά τους, μερικοὶ ἀνάμεσά τους μᾶς ἐκθαμβώνουν μὲ τὴ δικαιοσύνη τους, τὴν ἁγιότητα, θαῦμα τῆς θεϊκῆς ἀγάπης θὰ μποροῦσαν νὰ συμπεριληφθοῦν στὴ γενεαλογία τοῦ Γιοῦ τοῦ Θεοῦ ὁ ὁποῖος ἔγινε γιὸς τοῦ ἀνθρώπου, ἁμαρτωλοί τοὺς ὁποίους ἡ Παλαιὰ Διαθήκη προβάλλει σὰν ἁμαρτωλοὺς χωρὶς νὰ προσπαθεῖ νὰ τοὺς δικαιολογήσει. Ὅλοι τους ὅμως εἶχαν μία κοινὴ ἰδιότητα, τὴ θεοστρέφεια: δύναμη τοῦ πόθου τους, μὲ ὅλη τὴν ἐπίγεια πείνα τους ἀγωνίστηκαν νὰ βροῦν Ἐκεῖνον ποὺ εἶναι ζωὴ καὶ ἀλήθεια καὶ δικαιοσύνη καὶ φῶς, τὸ νόημα καὶ ἡ καταξίωση τοῦ παντός. Ἐπειδὴ κατευθύνθηκαν πρὸς τὸ Θεὸ μὲ τὸν τρόπο αὐτό, ἐπειδὴ πολέμησαν τὴν ἁμαρτία ποὺ συχνά τοὺς ὑπερνικοῦσε καὶ τοὺς ὑποδούλωνε ἔγιναν ἄξιοι τοῦ Θεοῦ.

Δὲν εἶναι ὑπέροχο αὐτό; Δὲν εἶναι ὑπέροχο τὸ ὅτι ὁ Θεὸς ἀνταποκρίνεται ὄχι μόνο στὴν ἁγιότητα, τὶς ἡρωικὲς προσπάθειες ἤ τὶς προσευχὲς ἀλλὰ καὶ στὴν κραυγὴ τῶν ψυχῶν μας: «Κύριε, δὲν μπορῶ νὰ ζῶ χωρὶς Ἐσένα, ἡ θνητή μου φύση μὲ βασανίζει, τὰ πάθη μὲ τυραννοῦν, θάνατος βασιλεύει μέσα μου, ἡ γῆ μὲ τραβᾶ χαμηλὰ καὶ παρ” ὅλα αὐτὰ ὑπάρχει μέσα μου μία ζωή, μία πείνα ποὺ μόνο ἀπὸ Ἐσένα μπορεῖ νὰ ἱκανοποιηθεῖ»;

Εἶναι εὔκολο νὰ γίνουμε τέτοιου εἴδους ἄνθρωποι, φτάνει μόνο νὰ στρέψουμε τὴν προσοχὴ στὰ βάθη μας, φτάνει νὰ μὴ δοκιμάσουμε νὰ ἱκανοποιήσουμε τὴν πείνα ποὺ ἔχουμε μέσα μας μὲ γήινο ψωμί, τὴ δίψα μας μὲ τὴν ἀπατηλὴ μέθη ποὺ μᾶς δίνουν τὰ πράγματα τῆς γῆς, οὔτε νὰ προσπαθήσουμε νὰ ἀνακουφίσουμε τὸν πόθο μας μὲ τὴν ψυχαγωγία. Ἂς δεχτοῦμε νὰ εἴμαστε οἱ πεινῶντες τοὺς ὁποίους θὰ χορτάσει ὁ Θεός, οἱ ζητοῦντες οἱ ὁποῖοι θὰ βροῦν, οἱ ἀγαπῶντες θὰ ἀγαπηθοῦν, οἱ ἀπεγνωσμένοι οἱ ὁποῖοι πέρα ἀπὸ κάθε ἐλπίδα θὰ δεχτοῦν τὴν ἐπίσκεψη τοῦ ἴδιου τοῦ Κυρίου.

Ἐκεῖνος βρίσκεται ἀνάμεσά μας. Δὲ χρειάζεται νὰ τὸν ψάξουμε μακριά, εἶναι ἐδῶ. Γύρω μας ἔχουμε ὅλους τοὺς συγγενεῖς Του οἱ ὁποῖοι μᾶς λένε: «Κοιτάξτε ἐμᾶς, ἤμασταν ὅμοιοί σας, μερικοὶ καλύτεροι, οἱ περισσότεροι ὅμως ἀκόμη χειρότεροι ἀπὸ ἐσᾶς καὶ ὁ Θεὸς μᾶς ἔκανε συγγενεῖς Του διότι χωρὶς Ἐκεῖνον δὲν μπορούσαμε νὰ ζήσουμε».

Ἂς γίνουμε εἰλικρινεῖς, ἂς μὴν κλείνουμε τὰ μάτια καὶ ἀπατοῦμε τοὺς ἑαυτούς μας. Θὰ συναντήσουμε τότε τὸ ζωντανὸ Θεὸ καὶ Ἐκεῖνος, ὁ Ἐμμανουὴλ θὰ μᾶς ἐπισκεφτεῖ μὲ τὸ νικηφόρο Του ὄνομα «ΙΗΣΟΥΣ», ποὺ σημαίνει «ὁ Θεὸς νικᾶ». Νικᾶ ἐμᾶς, κατατροπώνει τὸ κακό, τὴν ἁμαρτία, τὸ θάνατο, τὰ πάντα καὶ τὸ ἀνακαλύπτουμε σὰν παντοτινὴ ἀγαλλίαση, σὰν τὴν ἴδια τὴ ζωή μας, τὴ νίκη μας, τὴ βασιλεία τῆς αἰώνιας ἀγάπης καὶ τῆς μακαριότητας.


(Πηγή: inaa.gr)

https://alopsis.gr

Πατερικός: Κυριακή Προ της Χριστού Γεννήσεως († Μητροπολίτης Σουρόζ Αντώνιος Bloom)

«Ψηλαφητὸν σκότος»1 οἱ αἱρετικὲς θέσεις τοῦ Μητροπολίτου Περιστερίου καὶ τῶν ὁμοϊδεατῶν του.

«Ψηλαφητὸν σκότος»1 οἱ αἱρετικὲς θέσεις τοῦ Μητροπολίτου Περιστερίου καὶ τῶν ὁμοϊδεατῶν του.
Ἅγιον Ὄρος 11 Νοεμβρίου 2024.

Ὑπὸ Ἰωσὴφ Μοναχοῦ Βιγλιώτου.

Τὸ κείμενο τῶν ἀπαντήσεων ξεπέρασε τὸ ἐπιστολικὸ ὅριο.
«Τὸ σύντομο ἀπαιτεῖ νὰ παραλειφθοῦν πολλὰ ἀπὸ τὰ ἀναγκαῖα, ἐνῷ τό νὰ θέλει ὁ λόγος νὰ εἶναι ὁλοκληρωμένος, σημαίνει ἡ γραφή μας νὰ φθάση σὲ μῆκος»2 λέγει ὁ Ἅγιος Φώτιος. Σὲ προϊδεάζω, π.Γιγάντιε, καταγράφοντας, ὑπὸ μορφὴν περιεχομένων, ποιά εἶναι τὰ θέματα ποὺ θὰ προσεγγιστοῦν.
Α΄. Ἀποδεικνύεται ὅτι ὅ,που κι ἂν τοποθετηθεῖ ὁ Ἐσταυρωμένος Χριστός, δὲν εἶναι «στατικός, ἀκίνητος καὶ αἰώνια νεκρὸς» πού θέλει ὁ Μητροπολίτης. Διαφορετικὰ θὰ πιστεύαμε σὲ ἕναν πεθαμένο, νεκρό, ἄρα ἀνύπαρκτο Θεό.
Β΄. Κονιορτοποιεῖται ἡ βλάσφημη θέση τοῦ Μητροπολίτη, ὅτι τὴν Μεγάλη Παρασκευὴ ἔχουμε σῶμα «πεθαμένου Θεοῦ», γιατί ἂν ἦταν ἔτσι θὰ εἴχαμε Θεοεγκατάλειψη γιὰ τρεῖς ἡμέρες. Αὐτὸ συνιστᾶ Ἀρειοθεοπασχίτικη αἵρεση.
Γ΄. Ἀποδεικνύεται ὅτι ὁ Μητροπολίτης ὑποστηρίζει ἀναληθῶς ὅτι ἡ προσκύνηση τοῦ Ἐσταυρωμένου εἶναι συνήθεια μόνο τῶν Λατίνων, ἐνῷ, δυστυχῶς γι’ αὐτὸν, ἡ προσκύνηση τοῦ Ἐσταυρωμένου εἶναι βασικὴ προϋπόθεση στὸ νὰ εἶναι ἢ νὰ γίνει κάποιος Χριστιανός. Ἐπίσης ἡ ἐκ μέρους του… «βάπτιση» τοῦ Ἐσταυρωμένου σὲ Τίμιο Σταυρὸ εἶναι πρωτάκουστη. Ἀποδεικνύεται τὸ βλάσφημο τῶν συλλογισμῶν αὐτῶν.
Δ΄. Ἀποδεικνύεται ἀνακριβὲς ὅτι τὶς Παρασκευὲς δὲν ὑπάρχει ἀναφορὰ σὲ Ἐσταυρωμένο.
Ε΄. Παράθεση ὕμνων ποὺ καταρρίπτουν τὸν ἰσχυρισμό τοῦ Μητροπολίτη ὅτι «δὲν ὑπάρχει οὔτε ἕνας ὕμνος, ἕνα τροπάριο ποὺ νὰ ἀναφέρεται σὲ ‘’Ἐσταυρωμένο’’ καί σέ λατρεία Ἐσταυρωμένου». Ἀποδεικνύεται, ἐπίσης, ὅτι ἡ ἄστοχη εἰρωνικὴ προσηγορία ἐκ μέρους τοῦ Μητροπολίτη «Ἐσταυρωμενολάτρες» περιποιεῖ ὑψίστην τιμὴν γιὰ τοὺς εὐσεβεῖς Χριστιανούς, ἐνῷ προσιδιάζει εὔστοχα, ἡ ἀπὸ μέρους τῶν εὐσεβῶν στοὺς ἐχθροὺς τῆς λατρείας τοῦ Ἐσταυρωμένου ἡ ἐπωνυμία, «Ἐσταυρωμενομάχοι».
ΣΤ΄. Ἰσχυρίστηκε ὅτι μετὰ τὴν Ἀνάσταση – Ἀνάληψη δὲν ἐπανερχόμαστε ποτὲ στὴν Σταύρωση. Τὰ ἐπιχειρήματα ἀποδεικνύουν τὸ ἀντίθετο.
Ζ΄. Ἀβάσιμος ὁ ἰσχυρισμός του ὅτι ἡ ἐπικέντρωση στὸν Ἐσταυρωμένο Χριστὸ ἐξαφάνισε τὴν Ἀνάσταση. Τὰ ἐπιχειρήματα ἀποδεικνύουν τό ἀντίθετο.
Η΄. Κατάρριψη τοῦ πρωτοφανοῦς …«ἐπιχειρήματος» ὅτι πίσω ἀπὸ τὴν Ἁγία Τράπεζα ὑπάρχει ἡ Ἁγία Τριάδα καὶ ὅτι δὲν ἔχει θέση τίποτε ἄλλο ἐκεῖ.
Θ΄. Κατάρριψη τῆς βλάσφημης θέσης ὅτι δὲν σώζει ἡ Σταύρωση παρὰ μόνο ἡ Ἀνάσταση.
Ι΄. Κατάρριψη τῆς χλευαστικῆς τοποθέτησής του ἀπέναντι στὸν κλαυθμό καὶ ἰδιαίτερα τήν Μεγάλη Παρασκευή.
ΙΑ΄. Ἐσταυρωμένοι στὸ Ἅγιον Ὅρος. Γιατί στὸν Νάρθηκα τριῶν Μονῶν. Τί ἐπικρατοῦσε παλαιότερα καὶ τί ἐπικρατεῖ σήμερα.

Τὰ εὔστοχα ἐρωτήματα ποὺ μοῦ ἀπηύθυνες ἐσὺ καὶ ἄλλοι σεβαστὲ μου ἐν Χριστῷ π. Γιγάντιε, μὲ ἀνάγκασαν νὰ πάρω εὐλογία, καὶ μὲ θερμὴ δέηση γιὰ θεία φώτιση, ἔλευσης ἐπ’ ἐμέ, τοῦ εὐτελοῦς καὶ νάνου, ἂν καὶ παντελῶς ἀνάξιος, μικρᾶς ἀκτῖνας θείου φωτὸς ἐκ τοῦ Πατρὸς καὶ τοῦ Υἱοῦ καὶ τοῦ Ἁγίου Πνεύματος, νὰ σοῦ γράψω γιὰ τὸ φλέγον ζήτημα τῆς ἀποπομπῆς τοῦ Ἐσταυρωμένου Χριστοῦ, ἀλλὰ καὶ τοῦ Τιμίου Σταυροῦ ἀπὸ τὸ Ἱερὸ Βῆμα Ναῶν.
Ἐπειδὴ κατὰ τὸν Σολομῶντα «παγίς (: παγίδα) ἰσχυρά ἀνδρὶ τὰ ἴδια χείλη»3 ὡς ἀφετηρία καὶ πρώτη πηγὴ ἄντλησης γιὰ τὴν χάραξη αὐτῶν τῶν γραμμῶν θὰ χρησιμοποιηθεῖ τὸ 25σέλιδο κείμενο4, τευχίδιο ποὺ συνέγραψε ὁ ἐπίσκοπος, μὲ τίτλο «Ἡ λανθασμένη θεολογικά…»5 «εἰ δὴ Ὁμήρου (ἐδῶ : μητροπολίτου) ταῦτα»6, ( : ἐὰν βέβαια εἶναι τοῦ Μητροπολίτου αὐτά τά γραπτά ).
«Σκάβοντας ἐκεῖ μὲ τὸν λόγο, ἂς ἀνακαλύψωμε τὴν εὐρισκόμενην στὸ βάθος ἀπάτη»7 ὅπως ἔλεγε καὶ συνήθιζε νὰ κάνει ὁ Ἁγιορείτης Ἅγιος Γρηγόριος Παλαμᾶς.

Α΄. Ἂς ἀκούσουμε πρῶτα τί πρεσβεύει καὶ διακηρύττει ὁ ἐπίσκοπος. «καὶ μένει ἐκεῖ ὁ Χριστὸς αἰώνια Ἐσταυρωμένος καὶ νεκρὸς»8. Διαβάζοντας «πάρα κάτω» τὸ ἐπίμαχο κείμενο, μένουμε ἄφωνοι. «Ὁπότε μένοντας ἐκεῖ πίσω σταυρωμένος καὶ κρεμασμένος ὅλον τὸν χρόνο, δὲν ἔχει ἀναστηθεῖ !…»9 sic καὶ «πιὸ κάτω» (μετὰ τὸ πέρας τῆς Θ.Λειτουργίας). «βρισκώμαστε στὴ συνέχεια μπροστὰ σὲ ἕναν Χριστὸ μόνιμα ‘’Ἐσταυρωμένο’’ καὶ πεθαμένο…καί μάλιστα πεθαμένο ἐκεῖ ὅλον τὸν χρόνο… Ἀπελπισία !…»10 sic.
Ἄθελὰ του τὰ ἔγραψε ὁ Μητροπολίτης; Ἐν γνώσει του ἢ ἐν ἀγνοίᾳ; «οὐκ οἶδα, ὁ Θεὸς οἶδεν (: δὲν γνωρίζω, ὁ Θεὸς γνωρίζει). Μὲ αὐτή, ὅμως τὴ συλλογιστικὴ γραπτή του (εὐτυχῶς γιὰ ἐμᾶς), ἀποτύπωση καὶ ἔκφραση, κατρακυλᾶ σὲ ἀσεβῆ καὶ αἱρετικὰ βάραθρα (δυστυχῶς γι’ αὐτόν).
Οἱ ἁγιογράφοι, ζωγράφοι καὶ φωτογράφοι, ὅταν ἀποτυπώνουν ἕνα θέμα δημιουργοῦν τὴν αἴσθηση ὅτι τὸ στιγμιαῖο γεγονὸς παρέμεινε αἰωνίως ἔτσι;
Οἱ ἄνεμοι πάντα λυσσασμένοι; Πάντα τὰ κύματα βουνὰ κι ὁ ναυτικός… «παγωμένος» (στατικὸς αἰώνια) στὸ κατάρτι, τὰ πανιά; Ὁ ἀθλητὴς αἰωνίως στὸν ἀέρα; «Μὰ ἔτσι τὸν ἀποτύπωσε ὁ φακός». Αἰώνιο τὸ ἅλμα; Δὲν εἶχε πρὶν καὶ μετά ἡ ζωὴ τοῦ ἀθλητῆ; Οὔτε ἐφημερόπτερο ποὺ ζεῖ τὸ πολὺ μιὰ μέρα; Οὔτε δευτερόλεπτο ἕνα; Μὲ τὰ δυὸ τὰ χέρια κάτω πάντα ὁ ἐπίσκοπος; Δὲν τὰ σήκωσε ποτὲ νὰ πεῖ : «Ἵλεως, ἵλεως γενοῦ ἡμῖν Δέσποτα ἐπὶ ταῖς ἁμαρτίαις ἡμῶν…»;
Συχνὰ οἱ ἁγιογράφοι εἰκονίζουν τοὺς Ἁγίους Μάρτυρες μὲ τοὺς δημίους νὰ κρατοῦν φάσγανον (: ξίφος) ἐλάχιστα πιὸ ψηλὰ ἀπὸ τοὺς λαιμούς τους. Τί σημαίνει αὐτό; Οἱ Ἅγιοι δὲν φονεύτηκαν; Δὲν ἁγίασαν; Καὶ πῶς τοὺς γιορτάζουμε; Καὶ πῶς ἔρχονται ὅταν τοὺς καλοῦμε σὲ βοήθεια; Ποιός ἄφρων θὰ ἐκφράσει τὴν ἄποψη ὅτι ὁ στατικὰ εἰκονιζόμενος ἐπὶ αἰῶνες ἐντὸς τῆς φάτνης ἢ τοῦ Ἰορδάνου Χριστός, εὑρίσκεται μέχρι σήμερα, «στατικὸς καὶ ἀκίνητος ἐκεῖ, ‘’αἰωνίως’’ ‘’ἐσαεὶ’’», ὅπως ὑποστήριξε ὁ Μητροπολίτης γιὰ τὸν εἰκονιζόμενο Ἐσταυρωμένο;
Μὲ μεγάλη δόση εἰρωνείας γιά τόν Ἐσταυρωμένο Χριστό ὁ γράψας τὸ ἐπίμαχο τευχίδιο ἀναφέρει ὅτι ὁ…« ‘’Ἐσταυρωμένος’’ δὲν μπορεῖ νὰ ἔρθει γιατί εἶναι πεθαμένος ἐπάνω στὸν σταυρό, καὶ ὡς ἐκ τούτου στατικὸς καὶ ἀκίνητος ὁλόκληρο τὸν χρόνο… Λέμε ποτὲ σὲ ἀκίνητο καὶ πεθαμένο “Ἔλα”; Ἀστεῖα πράγματα! Ἔρχεται αὐτὸς ποὺ κινεῖται»11 sic.
Ἀναφωνοῦμεν ἀπὸ ἔκπληξη γιὰ τὸ ἄκουσμα. «Ἡμέτερος εἶ (: δικός μας εἶσαι) ἢ τῶν ὑπεναντίων»12; καὶ αὐτοστιγμεὶ ἀπὸ τὸ ἄκουσμα ὁ νοῦς μας ταξιδεύει στὴν Σταύρωση τοῦ Χριστοῦ. «οἱ παραπορευόμενοι (: οἱ περαστικοὶ) ἐβλαστήμουν αὐτὸν κινοῦντες τὰς κεφαλὰς αὐτῶν καὶ λέγοντες»13 παραπλήσια τῶν ἀνωτέρω. Καί ὁ προφήτης ὁ μέγας Δαυΐδ ἐκεῖνος προεῖδε τὰ περὶ τοῦ Σταυροῦ γεγονότα, τὴν εἰρωνεία, τὴν χλεύη, τὸν γέλωτα. «πάντες οἱ θεωροῦντες με ἐξεμυκτήρισάν με, ἐλάλησαν ἐν χείλεσιν, ἐκίνησαν κεφαλήν»14. Στὰ χρόνια τοῦ χρυσοῦ στὴ γλῶσσα Ἰωάννου, ἐπικρατοῦσαν, ὅπως καὶ σήμερα, τυφωνικοὶ ἄνεμοι σύγχυσης καὶ ἀθεΐας. «Κἄν (καὶ ἐὰν) εἴπωμεν ὅτι ὁ Ἐσταυρωμένος ζῇ, γέλως εὐθύς, καίτοι (ἂν καὶ) τῆς οἰκουμένης βοώσης ἁπάσης, καὶ πάλαι καὶ νῦν . τότε μὲν ἀπὸ τῶν σημείων (θαυμάτων), νῦν δὲ ἀπὸ τῶν ἐπιστρεψάντων. οὐ γὰρ δὴ (δὲν εἶναι λοιπόν) νεκροῦ ταῦτα τὰ κατορθώματα!».15 Ἐφιστᾶ τὴν προσοχὴ ὁ Ἅγιος Ἰσίδωρος Πηλουσιώτης. «εἰρωνεύεστε καὶ παίζετε μὲ πράγματα ποὺ δὲν εἶναι παιχνίδια».16

Β΄. Κι ἐνῷ ταξιδεύουμε μέσα στὸ κείμενο σὰν σὲ φουρτούνα, ξαφνικά (! ) θεατὲς σὲ νέο ναυάγιο! Δημιουργεῖ φρίκη τὸ ἄκουσμα! Ἄκουσον, ἄκουσον ! Ὅτι τὴν Μεγάλη Παρασκευὴ δὲν τελεῖ Θεία Λειτουργία ἡ Ἐκκλησία «ἀκριβῶς γιὰ νὰ μὴν προσφέρει Σῶμα “πεθαμένου Θεοῦ”» (!!!) στοὺς ἀνθρώπους…»17 sic. (Τὰ θαυμαστικὰ εἶναι δικά μας).
Κάποιοι, λέγει ὁ Μ.Βασίλειος, προξενοῦν «ἀφορμάς πρὸς τὸ κατασμικρύνειν τοῦ Μονογενοῦς τὴν θεότητα»18, ξεχνῶντας ὅτι «ὁ Χριστὸς εἶναι «ἀχρόνως τῷ Πατρὶ συννημένος»19 καὶ ὅπου Σταυρός, ἐκεῖ καὶ ὁ Χριστός, ἐκεῖ καὶ ὁ Πατήρ. «Σῶμα πεθαμένου Θεοῦ» !!! Πρέπει νὰ ἔχει κανεὶς πολὺ τόλμη, μεγάλο θράσος, ἢ μεγάλη ἀνοησία γιὰ νὰ γράψη κάτι τέτοιο. Ἂν γιὰ τρεῖς ἡμέρες ὁ Χριστὸς ἦταν πεθαμένος, (κατὰ τὸν συγγραφέα), τότε ὀλόσωστα θεολόγησε ἕνας ἄγνωστος μὴ θεολόγος καὶ πρὸς τὸ παρόν, ὄχι θερμὸς πιστός, περαστικὸς ἀπὸ ἐμᾶς, διαβάτης προσκυνητής, ὁ ὁποῖος εἶπε εὐφυῶς. «Τότε, σύμφωνα μὲ αὐτόν, γιὰ τρεῖς μέρες δὲν εἴχαμε Θεό». Ἂν δὲν διαμαρτύρονται οἱ ὑπεύθυνοι, φωτίζει ὁ ἐν Τριάδι ἀληθὴς καὶ μόνος ζῶν Θεός, καὶ «οἱ λίθοι κεκράξονται»20 ὑπὲρ Χριστοῦ τοῦ «λίθου ὃν ἀπεδοκίμασαν»21, «ἡ δὲ πέτρα ᾖν ὁ Χριστὸς»22. Κι ἂν κάποιος διαμαρτυρηθεῖ ὑπὲρ τῆς ἀληθείας (τοῦ Χριστοῦ πού εἶπε) «ἐγὼ εἰμὶ ἡ ὁδὸς καὶ ἡ ἀλήθεια καὶ ἡ ζωὴ»23, τότε αἴρουν «λίθους ἵνα βάλωσιν ἐπ’ αὐτὸν»24.
Ὅσοι χλεύασαν τὸν Ἐσταυρωμένο καὶ τὴν θεϊκὴ Του δύναμη, ὑπέπεσαν ἀνοήτως στὶς αἱρέσεις τοῦ Ἀρείου, τῶν μαθητῶν τοῦ Ἀνομοίου (Ἀετίου καὶ Εὐνομίου, Δ΄αἰῶνας) καὶ τῶν Θεοπασχιτῶν (Ε΄αἰῶνας). Λέγει ὁ Ἅγιος Γρηγόριος Παλαμᾶς. «Ὁ Ἄρειος ἐπιμένων στὴν ἁπλότητα τοῦ Θεοῦ ἐθεώρει ἀφρόνως κτίσμα τὸν Υἱὸν καὶ ἔλεγε πολυθέους τούς μὴ φρονοῦντας οὕτως, ὡς δοξάζοντας δῆθεν πολλά, ἀγνοῶν ὁ ταλαίπωρος ὅτι γίνεται αὐτὸς ἄθεος καὶ πολύθεος, κατατέμνων εἰς κτιστὰ καὶ ἄκτιστα τὸν ἕνα Θεὸν καὶ διὰ τοῦ Υἱοῦ καταβιβάζων καὶ τὸν Πατέρα σὲ κτίσμα»25. Σύμφωνα λοιπὸν μὲ τὸν Ἄρειο, ὁ Χριστὸς δὲν διέφερε τῶν κοινῶν νεκρῶν γιατί ἦταν κτίσμα. Ὡς ἐκ τούτου ὁ νεκρὸς ἐπὶ Σταυροῦ Χριστός, κατ’ αὐτόν, ἦταν ἕνα κοινὸ σῶμα χωρὶς τὴν θεότητά Του. Οἱ Θεοπασχίτες πάλι, σύμφωνα μὲβ τὸν Ἅγιο Ἰωάννη Δαμασκηνὸ «λένε ὅτι μαζὶ μὲ τὴν σάρκα τοῦ Λόγου ἔπαθε καὶ ἡ θεότητά του»26, ὁπότε μὲ τὸν θάνατο τοῦ Χριστοῦ βρισκόμαστε μπροστὰ σὲ ἕνα «σῶμα πεθαμένου Θεοῦ»27, δηλαδὴ ἀπουσία Θεοῦ ὅπως προείπαμε. Σύμφωνα μὲ τὰ λεγόμενα τῶν παλαιῶν (Ἀρειοθεοπασχιτῶν ) καὶ τῶν σημερινῶν ὁμοίων τους Ἐσταυρομενομάχων, συμφωνοῦν στὸ ὅ,τι ἕνας τέτοιος Ἀρειοθεοπασχίτης Χριστὸς δὲν ἀκούει στὸ κάλεσμα «Ἔλα», γιατί, σύμφωνα μὲ αὐτοὺς εἶναι αἰώνια νεκρός. Ἀλλά, ξεδιαλύνει ὁ Ἅγιος Κύριλλος Ἱεροσολύμων. «Οὐ γὰρ ἦν ἄνθρωπος εὐτελής (: τιποτένιος) ὁ πάσχων, ἀλλὰ Θεὸς ἐνανθρωπήσας».28 καὶ ὁ θεόληπτος Δαμασκηνὸς. «οὔτε γὰρ τὰ ἀνθρώπινα ἀνθρωπίνωςν ἐνήργησεν – οὐ γὰρ ψιλός (: ἁπλοῦς ) ἦν ἄνθρωπος – οὐδὲ τὰ θεῖα κατὰ Θεὸν μόνον – οὐ γὰρ ἦν (: γιατί δὲν ἦταν) γυμνός (: μόνον) Θεός – ἀλλὰ Θεὸς ὁμοῦ ὑπάρχων καὶ ἄνθρωπος»29. «Μὴ σὺ γε τοῖς βροτέοισιν ἀτιμάζεις θεότητα»30 (μετάφρ. ἡμέτερη) : Ἐσὺ βέβαια μὴν ἀτιμάζεις τὴν θεότητα γιὰ τ’ ἀνθρώπινα. Ἐν προκειμένῳ. Βλέπεις ἄνθρωπο νεκρό; Ναὶ ἀλλὰ εἶναι Θεός. «βροτός (: ἄνθρωπος) ἀλλὰ Θεὸς»31.
Ἔτσι λοιπόν, ἀκούει τὶς παρακλήσεις καὶ τὶς προσευχές. Δὲν εἶναι νεκρὸς Θεὸς, ὁ Χριστός. Τὸ ὅτι ὁ συγγραφέας τοῦ τευχιδίου καταφέρεται ἐναντίον τοῦ Ἀρείου, τῶν Λατίνων κ.λπ. δὲν μᾶς ἐνθουσιάζει καθόλου. Τὴν ἴδια ἀκριβῶς τακτικὴ εἶχαν διάφοροι αἱρετικοί, ὅπως π.χ. ὁ Καλαβρὸς Βαρλαάμ. Ἔγραφε ἐναντίον τῶν Λατίνων, ἀλλὰ τεχνιέντως τοὺς ὑποστήριζε, ἕως ὅτου ὁ Ἁγιορείτης Ἅγιος Γρηγόριος Παλαμᾶς τόν ἀντιλήφθηκε, ξεσκέπασε καὶ κονιορτοποίησε.

Γ΄.
Σὲ μιὰ ἄλλη σελίδα (σελ.22), τό «κίτρινο βιβλίο» ἀναπτύσσει μιὰ ἄλλη πρωτάκουστη καὶ κατάπτυστη θεολογία. Λέγει. «ἡ Ἐκκλησία σταυροπροσκυνᾶ -στὶς 14 Σεπτεμβρίου καὶ τὴν Κυριακὴ τῆς Σταυροπροσκυνήσεως- καὶ ὄχι ἐσταυρωμενο προσκυνᾶ» (!!!) «ἐνῷ τὸν Ἐσταυρωμένο μόνο τὴν Μ.Παρασκευή (!!!) καὶ γιὰ μιὰ μόνο ἡμέρα (!!!). Διότι ὁ Χριστὸς ἀναστήθηκε καὶ δὲν βρίσκεται ἐπὶ τοῦ Σταυροῦ, γι’ αὐτὸ ἀκριβῶς δὲν λέγεται πλέον Ἐσταυρωμένος ἀλλὰ Τίμιος Σταυρός…» (!!!). (Τὰ θαυμαστικὰ εἶναι δικά μας).
Πὲς μου ποῦ τὸ βρῆκες ; Ποῦ τὸ γράφει αὐτό ; Ἀλλὰ δὲν ὑπάρχει. «Πόθεν (ἀπὸ ποῦ ἦλθες) εἰς τούτους τοὺς ὄντως ἀφωτίστους καὶ πολυσκίους λόγους ἐλήλυθας, ὦ φιλόσοφε»; λέγει ὁ Ἅγιος Γρηγόριος Παλαμᾶς 32 . Ξένον ἄκουσμα! Ὄντως ξένον! Ἀλλότριον τῆς Ἐκκλησίας! Τί νὰ πρωτοσχολιάσει κανείς! Τὰ «ἄθεα γράμματα» ποὺ ἔλεγε ὁ Ἅγιος Κοσμᾶς ὁ Αἰτωλός. Τί λέγει «ὁ πρωτοστάτης τοῦ δράματος;»33. «Ἡ ἐκκλησία» ὅπως λέγει «σταυροπροσκυνᾶ καὶ ὄχι Ἐσταυρωμενο – προσκυνᾶ»; Ἴσως δὲν διάβασε αὐτὸ ποὺ λέγει ὁ Ἅγιος Ἰωάννης Δαμασκηνὸς ὅτι, ὅπου εἶναι τὸ σημεῖο τοῦ Χριστοῦ ἐκεῖ εἶναι καὶ Αὐτὸς (ὁ Χριστός). «Ἔνθα γὰρ ἂν ᾖ τὸ σημεῖον, ἐκεῖ καὶ αὐτὸς ἔσται»34 . Οὔτε τὸ ἄλλο ποὺ λέει ὁ ἴδιος, ὅτι ὅλα αὐτὰ ποὺ εἶναι ἀφιερωμένα στὸν Θεὸ τὰ προσκυνοῦμε προσφέροντας τὸν σεβασμὸ στὸν ἴδιο. «Πάντα τοίνυν τὰ Θεῷ ἀνακείμενα προσκυνοῦμεν, αὐτῷ (σ’ αὐτὸν) τὸ σέβας προσάγοντες».35 Ἴσως δὲν γνωρίζει ὅτι ὅταν οἱ πιστοὶ δοῦν τὸν Σταυρὸ ἐνθυμοῦνται τόν Ἐσταυρωμένο, ὅπως λέει ὁ Ἅγιος Κύριλλος Ἱεροσολύμων. «ὅταν γὰρ ἴδωσι τὸν Σταυρόν, ὑπομιμνήσκονται τοῦ Ἐσταυρωμένου»36. Βλέπεις ὅτι ἡ Ἐκκλησία Ἐσταυρωμένο – προσκυνᾶ; Προσκυνᾶς τὸν Σταυρό; Προσκυνᾶς καὶ τὸν Ἐσταυρωμένο Χριστό.
Καὶ ἄν, κατὰ τὴν ἄποψή του μετὰ τὴν Σταύρωση δὲν λέγεται Ἐσταυρωμένος ἀλλὰ Τίμιος Σταυρός, γιατί ὁ τῆς Ἀναστάσεως Ἄγγελος τὸν ἀποκαλεῖ Ἐσταυρωμένο; «οἶδα γὰρ ὅτι Ἰησοῦν ζητεῖτε τόν Ἐσταυρωμένον»37. Ὁ Ἀπόστολος Παῦλος. «ἡμεῖς δέ (: ἐμεῖς ὅμως) κηρύσσομεν Χριστὸν Ἐσταυρωμένον»38. Ὁ ἴδιος πάλι. «οὐ γὰρ ἔκρινα τοῦ εἰδέναι τι ἐν ὑμῖν εἰ μή (: δὲν ἔκρινα νὰ γνωρίζετε κάτι ἄλλο παρὰ) Ἰησοῦν Χριστόν, καὶ τοῦτον Ἐσταυρωμένον»39 Καὶ τὸ ἄλλο σπουδαῖο ποὺ ἔστειλε στοὺς ἀνόητους Γαλάτες. «Ὦ ἀνόητοι Γαλάτες. ποιός σᾶς φθόνησε καὶ δὲν πείθεσθε στὴν ἀλήθεια ἀφοῦ μπροστὰ σὲ σᾶς ζωγράφησα τὸν Ἰησοῦν Χριστὸν Ἐσταυρωμένο»40. Τὰ κατωτέρω, «τὴν τοῦ Κυρίλλου (Ἱεροσολύμων), φωνὴν ἐπισείοντες τὴν λέγουσαν»41 «Τὸν Ἐσταυρωμένον καταγγέλομεν, (: κηρύττουμε), καὶ τρέμουσι νῦν δαίμονες»42. Ὁ ἴδιος ἐπαναλαμβάνει «Μὴ τοίνυν ἐπαισχύνου (: νὰ μὴ ντρέπεσαι) τὸν Ἐσταυρωμένο (γιὰ τὸν Ἐσταυρωμένο)»43. «Μὴ τοίνυν ἐπαισχυνθῶμεν ὁμολογῆσαι τόν Ἐσταυρωμένον»44. «Μὴ ἀρνήση τόν Ἐσταυρωμένον»45. Δὲν τὸν ἀρνούμεθα γιατί ἐνθυμούμεθα τὰ πρὶν καὶ τὰ μετὰ τῆς Σταυρώσεως. Ἐὰν μόνον Σταυρο – προσκυνοῦμε καὶ ὄχι Ἐσταυρωμενο – προσκυνοῦμε, τότε εἶναι σὰν νὰ λέμε ὅτι κάποιος ἀσθενὴς θὰ εὐχαριστεῖ τὸ ἄψυχο νυστέρι ποὺ ἀπὸ μόνο του δὲν μπορεῖ νὰ κάνει κάτι, καὶ ὄχι τὸν γιατρὸ ποὺ εἶναι ἡ ζωή, τὸ μυαλό, ἡ κίνηση καὶ ὁ δημιουργὸς τοῦ νυστεριοῦ. Μόνο ὅταν εἶναι παρὼν ὁ γιατρὸς παίρνει ζωὴ τὸ ἄψυχο νυστέρι καὶ σώζει ἀπὸ τὸν θάνατο. Ἀπόντος τοῦ γιατροῦ τὸ νυστέρι ἀπὸ μόνο του δὲν ἐνεργεῖ. Ἔτσι καὶ μὲ τὸν Τίμιο Σταυρὸ τοῦ Χριστοῦ ἢ στοὺς τύπους αὐτοῦ τοῦ Τιμίου Σταυροῦ, παρίσταται ὁ ἴδιος ὁ Χριστός, γιατί ὅπως λέγει ὁ ἐκ Δαμασκοῦ Ἰωάννης. «Ἔνθα γὰρ ἄν ἦ τὸ σημεῖον, ἐκεῖ καὶ αὐτός ἔσται» «Ὅπου ὑπάρχει τὸ σύμβολο (τοῦ Σταυροῦ), ἐκεῖ θὰ βρίσκεται καὶ ὁ ἴδιος»46. Λέγει ὁ Ἅγιος Μάρκος ὁ ἐρημίτης. «Ὅλων τῶν κακῶν προηγεῖται ἡ ἄγνοια, δεύτερη μετὰ ἀπὸ αὐτὴν ἔρχεται ἡ ἀπιστία»47. Πὲς μας : «Ἐκ ποίας Γραφῆς τὰ τοιαῦτα;»48 Ποῦ τὸ γράφει αὐτό;… Ἴσως ἔγινε καὶ δὲν πληροφορηθήκαμε Δεύτερη Βάπτιση Χριστοῦ, Ἐσταυρωμένου αὐτὴ τὴ φορά, μὲ ἀλλαγὴ ὀνόματος ἀπὸ Ἐσταυρωμένο σὲ Τίμιο Σταυρό, ὄχι ἐν Ἰορδάνῃ ἀλλὰ ἐν Περιστερίῳ, χωρὶς τὴν κάθοδο ὅμως, τοῦ τότε κατερχομένου ἐν εἴδει περιστερᾶς Ἁγίου Πνεύματος. Ἐμεῖς προσκυνοῦμε καὶ τὸν Ἐσταυρωμένο καὶ τὸν Τίμιο Σταυρὸ τοῦ Χριστοῦ μας, καὶ τοὺς τύπους (τοὺς διαφόρους Σταυροὺς) ποὺ ἔχουν τὸν τύπο (: τὸ σχῆμα) τοῦ Τιμίου Σταυροῦ, ἔστω κι ἂν ἔχει κατασκευαστεῖ ἀπὸ ἄλλο ὑλικό, διότι «ἐκεῖ καὶ αὐτὸς (ὁ Ἐσταυρωμένος Χριστὸς) ἔσται»49.

Δ΄. Ἀνακριβὲς εἶναι καὶ αὐτὸ ποὺ ἰσχυρίζεται ὅτι «σὲ ὅλες τις Παρακευὲς τοῦ χρόνου δὲν ὑπάρχει ἀναφορὰ σὲ ‘’Ἐσταυρωμένο’’»50. Γιατί προσπαθεῖ συνεχῶς, μὲ κάθε τρόπο νὰ ἀπομειώνει τόν «Ἐσταυρωμένο»; Καὶ γιατί μόνο τὶς Παρασκευές;
Τὰ Ἐκκλησιαστικὰ κείμενα χρησιμοποιοῦν πολλὲς περιφραστικὲς ἐκφράσεις, οἱ ὁποῖες ἀναφέρονται σὲ κάποιο σπουδαῖο πρόσωπο ἢ γεγονός. Γιὰ παράδειγμα, ὅταν λέμε. «ἐπὶ σταυροῦ τὰς ἀχράντους σου χεῖρας ἁπλώσας» ποιός εἶναι αὐτὸς ὁ ὁποῖος, σύμφωνα μὲ τὴν Ἐκκλησιαστικὴ ὑμνολογία, ἅπλωσε τὰ ἄχραντα χέρια του ἐπὶ σταυροῦ; Ὁ Ἐσταυρωμένος Χριστός. Ἂν κάποιος μὲ ἑωσφορικὸ πεῖσμα ψάχνει αὐτούσια τὴν λέξη «Ἐσταυρωμένος», ἂς πεισθεῖ μὲ τὸν ἑπόμενο συλλογισμό. Οἱ λέξεις Μεσσίας καὶ Χριστὸς μποροῦν νὰ ἐναλλαχθοῦν χωρὶς νὰ ὑπάρξει κανένα ἀπολύτως πρόβλημα. Ἐνθουσιασμένος ὁ Ἀνδρέας λέει στὸν Σίμωνα Πέτρο . «εὑρήκαμε τὸν Μεσσίαν ὃ ἐστι μεθερμηνευόμενον Χριστός (: ποὺ σημαίνει Χριστός). Ἡ Σαμαρείτιδα λέει στὸν Χριστό. «οἶδα (: γνωρίζω) ὅτι Μεσσίας ἔρχεται ὁ λεγόμενος (ποὺ σημαίνει) Χριστὸς» καὶ ὁ Χριστός. «ἐγὼ εἰμὶ (εἶμαι) ὁ λαλῶν σοι»51. Μεσσίας λοιπὸν σημαίνει Χριστὸς καὶ Χριστὸς σημαίνει Μεσσίας. Τὴν ἐναλλαγὴ τῶν λέξεων αὐτῶν Μεσσίας Χριστός, τὴν δεχόμαστε παρ’ ὅτι εἶναι ἐτερόρριζες. Αὐτό μᾶς δίνει τὸ δικαίωμα νὰ ἐναλλάξουμε καὶ τὰ ὁμόρριζα συμφραζόμενα. π.χ. «Σταυρῷ προσηλωθεὶς» (ἄρα Ἐσταυρωμένος). Ἐὰν ὅμως ἐπιμείνει στὸ ἄγραφο τότε θὰ πρέπει κάποιος νὰ τοῦ πεῖ αὐτὸ ποὺ λέει ὁ Ἅγιος Γρηγόριος ὁ Θεολόγος «πάλιν καὶ πολλάκις ἀνακυκλοῖς ἡμῖν (σὲ μᾶς) τὸ ἄγραφον. σὺ δὲ πόθεν τὸ ἀγέννητον λαβών ἔχεις (: ἐσὺ ὅμως ἀπὸ ποῦ ἔλαβες καὶ χρησιμοποιεῖς τὸ ἀγέννητον), ἢ τὸ ἄναρχον ἢ καὶ ἡμεῖς (: ἐμεῖς) τὸ ἀθάνατον»; «δὲν εἶναι φανερὸ ὅτι τὰ παίρνεις ἀπὸ ἐκείνους ποὺ τὰ συνάγουν, ἂν καὶ δὲν λέγονται στὴν Γραφή;»52. Δεδομένων τῶν ἀνωτέρω δυνάμεθα νὰ ἁλιεύσωμε πολλὰ ἐδάφια ποὺ ἐννοεῖται ὁ Ἐσταυρωμένος Χριστὸς στὴν Ἁγία Γραφή, στοὺς Πατέρες καὶ στὰ ὑμνολογικὰ βιβλία τῆς Ἐκκλησίας μας.
Στὴν Ὀκτώηχο Παρακλητική, ἡ ὁποία εἶναι ἕνα ὀγκωδέστατο ὑμνολογικὸ βιβλίο τῆς Ἐκκλησίας ποὺ χρησιμοποιεῖται σχεδὸν καθημερινὰ στοὺς Ναούς, θὰ παρουσιάσουμε ἐλάχιστα ἀπὸ τὰ τροπάρια τοῦ Ὄρθρου τοῦ πρώτου ἤχου τῆς πρώτης ἀπὸ τὶς ὀκτὼ Παρασκευὲς (ὀκτὼ ἦχοι, ὀκτὼ ἑβδομάδες ποὺ ἀλλάζουν κάθε Σάββατο τὸ ἀπόγευμα). Στὰ καθίσματα. «Σταυρωθέντος σου Χριστὲ» (ἄρα Ἐσταυρωμένος), «Σταυρῷ προσηλωθεὶς» (Καὶ ἐδῶ Ἐσταυρωμένος). Στὶς ὠδὲς Α΄, Γ΄,Δ΄ «Ὦσπερ ἀμνὸν ἐπὶ Σταυροῦ … ἀναρτηθέντα τὸν Χριστόν…»( Ἐσταυρωμένος). «Ἐπὶ Σταυροῦ παλάμας ἥπλωσας» (Ἐσταυρωμένος). «Ἐπὶ Σταυρῷ σε θεασάμεναι ὑψούμενον» (Ἐσταυρωμένος). «Πῶς βλέψω σε ἐπὶ τοῦ ξύλου ἀνηρτημένον» (Ἐσταυρωμένος). Αὐτά τά ἐλαχιστότατα ἀπὸ ἐλάχιστο τμῆμα τοῦ ὀγκωδέστατου βιβλίου τῆς Παρακλητικῆς. Καταρρίφθηκε, χάριτι τοῦ Ἐσταυρωμένου Κυρίου μας ὁ μῦθος ὅτι δὲν ὑπάρχει ἀναφορὰ σὲ Ἐσταυρωμένο στὶς Παρασκευὲς τοῦ χρόνου.

Ε΄
. Συνεχίζοντας Βαρλααμίτικη τακτικὴ τὸ ἐπίμαχο κείμενο, μᾶς προκαλεῖ . «ἂς βροῦν κάποιοι ἕναν ὕμνο, ἕνα τροπάριο ποὺ νὰ ἀναφέρεται σὲ ‘’Ἐσταυρωμένο’’ καὶ σὲ λατρεία τοῦ Ἐσταυρωμένου», καὶ γιὰ νὰ προσδώσει ὡς «αὐθεντία», κῦρος τῶν λεγομένων του, ἀποκοιμίζοντας τοὺς ἀδαεῖς, ἐμφανίζεται ὡς ὑπερορθόδοξος ἀγωνιστὴς τῆς πίστεώς μας, ὑποστηρίζοντας ὅτι «τέτοια λατρεία ὑπάρχει στοὺς δυτικοὺς Χριστιανούς, ὄχι στὴν καθ’ ἡμᾶς Ὀρθόδοξη παράδοση53.
Χρειάζεται ἰδιαίτερη προσοχὴ ὅσοι ἔχουν τὸν μέγιστο καὶ ἀξιοσέβαστο βαθμὸ τῆς ἀρχιερωσύνης, μήπως ἀντὶ νὰ εἶναι εἰς τύπον Χριστοῦ, φθάνουν νὰ ἐκφράζονται μὲ τὰ λεγόμενά τους αὐτά, κατὰ τοῦ Χριστοῦ. Γιὰ τὴν θεότητα τοῦ Χριστοῦ ἀναφερθήκαμε ἐνωρίτερα. Παρέμεινε Θεὸς καὶ μετὰ τὴ νέκρωση τοῦ Σώματός Του. Ὅσο γιὰ τὸν ἰσχυρισμὸ ὅτι δὲν ὑπάρχει οὔτε ἕνας ὕμνος, οὔτε ἕνα τροπάριο, ὁ ὁποῖος νὰ ἀναφέρεται σὲ λατρεία Ἐσταυρωμένου, λυπούμεθα γιὰ τὴν ἀνακρίβεια ἀλλὰ καὶ τὴν βλασφημία ὅτι λατρεία Ἐσταυρωμένου ἀπουσιάζει στὰ καθ’ ἡμᾶς γιατί ὑπάρχει μόνο στοὺς δυτικούς. Ἂς παρουσιάσουμε ἕνα ἀπὸ τὰ πολλά : «Ὅτε (ὅταν) παρέστης τῷ Καϊάφᾳ ὁ Θεός», «καὶ παρεδόθης τῷ Πιλάτῳ ὁ Κριτὴς»54. Ποιός παρουσιάστηκε ἔμπροσθεν τοῦ Καϊάφα καὶ παρεδόθη στὸν Πιλάτο; Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΣ. Στὸν Σταυρὸ ὁ Ἐσταυρωμένος Χριστὸς ἔπαψε, ὅταν πέθανε νὰ εἶναι Θεός; Ὄχι
βέβαια. Εἶναι δυνατὸν ἐπισκοπικὰ χείλη νὰ πρεσβεύουν ὅ,τι καὶ οἱ Χιλιαστές; Ὅ,τι καὶ ὁ Ἄρειος; Ὅ,τι καὶ οἱ Θεοπασχίτες; ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ ΤΟΝ ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟ. Ὄχι γιατί εἶναι ἕνας θεὸς μὲ μικρὸ τὸ ἀρχικὸ γράμμα θήτα, ἀλλὰ ἐπειδή ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΜΑΣ!!! Ἐὰν ὅταν πέθανε ὁ Χριστὸς ἔπαψε νὰ εἶναι Θεός, τότε θὰ εἴχαμε μιὰ οἰκτρὴ Θεοεγκατάλειψη. Μακρυὰ ἀπὸ ἐμᾶς τέτοια βλασφημία!
Ἂς παρουσιαστοῦν καὶ κάποια ἄλλα ἐλάχιστα τροπάρια. «Ὁ Σταυρός σου Κύριε, ζωὴ καὶ ἀνάστασις ὑπάρχει τῷ λαῷ σου. καὶ ἐπ’ αὐτῷ πεποιθότες, σέ τόν σταυρωθέντα (ἄρα Ἐσταυρωμένος), Θεὸν ἡμῶν ὑμνοῦμεν ἐλέησον ἡμᾶς»55. Ο ΕΣΤΑΥΡΩΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΘΕΟΣ ΜΑΣ, ΑΡΑ ΤΟΝ ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ!!!. Ἕτερον. «Τὸν δι’ ἡμᾶς Σταυρωθέντα, (τὸν Ἐσταυρωμένο) δεῦτε πάντες ὑμνήσωμεν…» καί στὸ τέλος «…σὺ ὑπάρχεις ὁ Υἱός μου καὶ Θεός μου»56. Τὸ δίστιχο τοῦ Συναξαρίου (α΄σκέλος) τονίζει. «Ζῶν εἶ Θεὸς σύ, καὶ νεκρωθεὶς ἐν ξύλῳ (ἄρα Ἐσταυρωμένος)»… Ἂν καὶ νεκρώθηκες στὸν Σταυρό, ΠΑΡΑΜΕΝΕΙΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ, ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΕΙΣΑΙ ΘΕΟΣ!!! Καὶ ἐπιπόλαια γράφεται ὅτι εἶναι «πεθαμένος Θεός»;57. «Βέβηλον ἔπος τῶν χειλέων»58 !!!
Ὅσοι λοιπόν, καὶ μεταξὺ αὐτῶν ὁ πρῶτος ὑποστηρικτὴς τῆς αἱρετικῆς ἔκφρασης αὐτῆς Μητροπολίτης, θεωροῦν ὅτι χρησιμοποιῶντας τὴν λέξη «Ἐσταυρωμενολάτρες» εἰρωνεύονται καὶ ὑποτιμοῦν τοὺς εὐσεβεῖς Χριστιανούς, ἂς γνωρίζουν καλὰ ὅτι αὐτὸ περιποιεῖ τιμὴ στοὺς Χριστιανούς. Αὐτοὶ ποὺ μάχονται ὅμως τὸν Ἐσταυρωμένο, δικαίως καὶ ἀξίως καλοῦνται (ὀνομάζονται ) «Ἐσταυρωμενομάχοι» ἢ «Χριστομάχοι», ὅπως «Παραβάτη» τὸν Ἰουλιανὸ ποὺ μεταξὺ ἄλλων καινοτόμησε καὶ νομοθέτησε τὴν ἀλλαγὴ τῆς προσωνυμίας τῶν Χριστιανῶν. Τοὺς ὀνόμαζε περιφρονητικά, Γαλιλαίους.59
Αὐτά τότε. Σήμερα, νέον δόγμα, ὄχι «ὑπὸ Καίσαρος», ἀλλὰ ὑπὸ Μητροπολίτου αὐτὴν τὴν φορά, «ἐξεφωνήθη» καὶ πλειὰς Μητροπολιτῶν καὶ Ἱερέων, δυστυχῶς, λόγῳ παραπληροφόρησης παραπλανήθη, καὶ πολλοὶ Ἐσταυρωμένοι μετατοπίσθηκαν σὲ «ἀθέατο τόπο». Ἐν ἀντιθέσει μὲ αὐτὸ ποὺ ὑποστήριξε ὁ Μητροπολίτης ὅτι «δὲν ὑπάρχουν ὕμνοι καὶ τροπάρια ποὺ νὰ ἀναφέρονται σὲ Ἐσταυρωμένο», πλειάδα αὐτῶν ἀναφέρονται σ’ Αὐτόν.
Περατώνουμε τὸν λόγο αὐτόν Ὁ Ἐσταυρωμένος Χριστὸς εἶναι Θεός. Ἄρα ὅσοι λατρεύουν τόν Ἐσταυρωμένο λατρεύουν τὸν Χριστὸ ποὺ εἶναι Θεός μας. Ποῦ εἶδαν τὴν ὑπερβολὴ καὶ τὴν ἀκρότητα στὴν λατρεία αὐτὴ τοῦ Ἐσταυρωμένου, ἀφοῦ εἶναι ὁ Θεός μας;
Ἂς περατώσουμε αὐτὸν τὸν λόγο μὲ τὴν καταληκτική παράκληση καὶ ὁμολογία τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου Δαμασκηνοῦ στὸν λόγο του «Περὶ Σταυροῦ καὶ πίστεως στὴν Ἀκριβὴ Ἔκφραση Ὀρθοδόξου πίστεως». «Οἱ τοῦτο προσκυνοῦντες (Ἐμεῖς ποὺ προσκυνοῦμε αὐτὸ -τὸν Σταυρό-), τῆς μερίδος τύχοιμεν (νὰ ἀξιωθοῦμε τῆς μερίδος) Χριστοῦ τοῦ Ἐσταυρωμένου. Ἀμήν»60.

ΣΤ΄.
Ὀνόμασαν «Ἐσταυρωμένο» τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς μόνο. Ὑποστήριξαν ὅτι δὲν πρέπει νὰ ἐπανερχόμεθα ἀπὸ τὴν Ἀνάσταση καὶ Ἀνάληψη πίσω στὴ Σταύρωση.

α) Αὐτὴ τὴν φορὰ τὴν ἔκπληξη καὶ τὴν ἀπάντηση θὰ τὴν πάρουν ἀπὸ τὶς ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΕΣ ἀκολουθίες τῆς Παρακλητικῆς. Εἶναι γνωστὸ τοῖς πᾶσι ὅτι οἱ Κυριακὲς θεωροῦνται ἀναστάσιμες ἡμέρες, γιὰ τὸν λόγο αὐτὸ ἀπαγορεύονται οἱ γονυκλισίες. Ἄρα λογικά, κατ’ αὐτούς, δὲν ἔχει θέση τὸ πισωγύρισμα Ἀνάσταση-Σταύρωση- Ἀναστάση… Ἀλλὰ ἐδῶ, δὲν εἶναι ἔτσι. Ἐδῶ πλέκονται καὶ τὰ δύο κορυφαῖα γεγονότα, ἡ Σταύρωση καὶ ἡ Ἀνάσταση! Νὰ ἡ ἔκπληξη ἀλλὰ καὶ ἡ «χαριστικὴ βολὴ» στοὺς πεισμόνως διαφωνοῦντες. «Πρὸς ἀποφυγὴν παρεξηγήσεων ἀπ’ αὐτοὺς ποὺ ψάχνουν ἕνα λεξίδιο γιὰ νὰ τὸ κάνουν ξιφίδιο ὅπως εἶπε ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Χρυσόστομος, ἡ «χαριστικὴ βολὴ» εἶναι ἕνα καλοκάγαθο χαμόγελο!!!».
Ἂς ἀκούσουμε ἀπὸ τὰ Καθίσματα τοῦ Ὄρθρου τοῦ α΄ἤχου. «Σταυρῷ προσηλωθεὶς (ἄρα Ἐσταυρωμένος) ἑκουσίως Οἰκτίρμων…τό κράτος συνέτριψας δυνατὲ τῷ θανάτῳ σου». «Γυναῖκες…τοῖς μαθηταῖς ἐκήρυτταν τὴν ἔγερσιν … Χριστός… συνήγειρε πάντας, τὸν τῆς κατακρίσεως φόβον, λύσας δυνάμει Σταυροῦ (ὅταν Σταυρώθηκες καὶ ἤσουν Ἐσταυρωμένος)». «Ἐν τῷ Σταυρῷ προσηλωθεὶς (Ἐσταυρωμένος) ἡ ζωὴ τῶν ἁπάντων … ἀνέστης τριήμερος Σωτήρ… Δόξα τοῖς σοῖς παθήμασι Χριστέ. δόξᾳ τῇ ἀναστάσει σου…». Βλέπεις; Σὲ ἕνα τροπάριο πηγαίνει καὶ ἔρχεται δυὸ φορές. Ποῦ εἶναι τὸ πρόβλημα; Τί ὑπερτιμήθηκε; Ἢ τί ὑποτιμήθηκε; Κανένα ἀπὸ τὰ δύο. Τὸ ἕνα εἶναι προϋπόθεση τοῦἄλλου. Δὲν θὰ ὑπῆρχε Ἀνάσταση ἂν δὲν ὑπῆρχε Σταύρωση κ.λπ.
β) Ἄλλη μιὰ ἔκπληξη στὴν Ἀναστάσιμη ἡμέρα τῆς Κυριακῆς. Ὑπάρχει στὸν Ὄρθρο Κανόνας Σταυροαναστάσιμος!!! Στὸν α΄ἦχο ἀναγράφεται «Ποίημα Κοσμᾶ». Ἂς ἀκούσουμε ἀπὸ τὴν α΄ ὠδὴ ἕναμόνο, λόγῳ ἐλλείψεως χώρου. «Χριστὸς ὑψοῖ με (μὲ ὑψώνει) σταυρούμενος (Ἐσταυρωμένος), Χριστὸς συνανιστᾷ με νεκρούμενος (μὲ ἀνασταίνει μαζί του)». Παρατρέχουμε τὰ ἄλλα καὶ λέμε τρία ἀπὸ τοὺς Αἴνους (πάντα τῆς Κυριακῆς τοῦ α΄ἤχου). «Τὴν θεοπρεπῆ σου συγκατάβασιν δοξάζοντες ὑμνοῦμεν σε Χριστέ. Ἐτέχθης… ἔπαθες… ἑκουσίως ὑπέμεινας σταυρὸν (ἄρα Ἐσταυρωμένος), ἀνέστης…». «Ὅτε προσηλώθης τῷ ξύλῳ τοῦ σταυροῦ..» (Ἐσταυρωμένος). «…Τί συκοφαντεῖτε τὴν ἔγερσιν τοῦ σταυρωθέντος (τοῦ Ἐσταυρωμένου). ἀνέστης…».
γ) Καὶ ἄλλη ἔκπληξη!!! Θείας Λειτουργίας Μακαρισμοὶ Κυριακῆς (Παρακλητικὴ α΄ἤχου). «Διὰ βρώσεως ἐξήγαγε… διὰ σταυροῦ δὲ (ὅταν ἤσουν Ἐσταυρωμένος) τὸν ληστήν… τὴν ἀνάστασιν». «Προσκυνῶ σου τὰ παθήματα, (καὶ τὴν Σταύρωσιν ἄρα Ἐσταυρωμένος) δοξολογῶ καὶ τὴν ἀνάστασιν…». «Ἐσταυρώθης (Ἐσταυρωμένος) ἀναμάρτητε… ἀλλ’ ἐξανέστης ὡς Θεός…». Προσέξατε ὅτι δὲν κουράζουν οἱ ἐπαναλήψεις οὔτε προβληματίζει ἡ ἐναλλαγὴ Σταύρωσης – Ἀνάστασης κι αὐτὸ γιατί εἶναι ἀπὸ τὰ κορυφαῖα σωτήρια γεγονότα τῆς Ὀρθοδόξου Χριστιανικῆς πίστεως. Χάριτι τοῦ Ἐσταυρωμένου καὶ Ἀναστάντος Χριστοῦ διελευκάνθη καὶ αὐτὴ ἡ πτυχή.

Ζ΄. «Κατὰ τὴν τῶν ἀντιλεγόντων λέσχην»61 «ἡ ἔμφαση καὶ ἡ συναισθηματικὴ ἐπικέντρωση στὸν Ἐσταυρωμένο Χριστό, γεγονὸς ὁρατὸ καὶ χειροπιαστό… ἀπομείωσε τὴν Ἀνάσταση (!!!) γεγονὸς κατανοητό, ἀόρατο καὶ μὴ χειροπιαστὸ» καὶ τὴν ἐξαφάνισε (!!!) ἐντελῶς ἀπὸ τὴν ζωὴ τῶν ἀνθρώπων62 (!!!).
Σ’ αὐτὰ θὰ τοῦ ἀπαντήσει ἡ κοσμοχαρμόσυνος ἀκολουθία τῆς Ἁγίας καὶ Μεγάλης Κυριακῆς τοῦ Πάσχα.
Αὐτὴ εἶναι ἡ κορυφαία καὶ πλέον ἀποστομωτικὴ ἔκπληξη!!!
«Ὡς ἐνιαύσιος ἀμνός… ὑπὲρ πάντων τέθυται (: θυσιάστηκε, ἄρα Ἐσταυρώθη ἄρα Ἐσταυρωμένος)… ἐκ τοῦ τάφου ὡραῖος … δικαιοσύνης ἔλαμψεν ἥλιος» (Ἀνάσταση)63. «Σαρκὶ ὑπνώσας ὡς θνητὸς (ποῦ «ὕπνωσε» ; Στὸν Σταυρὸ ὅταν ἦταν Ἐσταυρωμένος) τριήμερος ἐξανέστης (Ἀνάσταση)64. Στοὺς Αἴνους ψάλλονται τέσσερα «Ἀναστάσιμα» τῆς Ὀκτωήχου (πάλι ἡ Παρακλητική!) . «Ὑμνοῦμεν… τὸ σωτήριον Πάθος –(Ἐσταυρωμένος)… δοξάζομέν σου τὴν Ἀνάστασιν». «Ὁ Σταυρὸν ὑπομείνας (Ἐσταυρωμένος) καὶ ἀναστὰς ἐκ τῶν νεκρῶν». «Τήν… Ἐτέχθης … ἔπαθες … ἑκουσίως ὑπέμεινας Σταυρόν. (Ἐσταυρωμένος) Ἀνέστης».
Μετὰ τὸ Συναξάριον ἀναγιγνώσκεται τρεῖς φορὲς τὸ «Ἀνάστασιν Χριστοῦ θεασάμενοι… τὸν Σταυρόν σου… καὶ τὴν Ἁγίαν Σου Ἀνάστασιν… Ἁγίαν Ἀνάστασιν ..διὰ τοῦ Σταυροῦ, τήν Ἀνάστασιν αὐτοῦ, Σταυρόν γὰρ ὑπόμεινας … θανάτῳ θάνατον ὤλεσεν» (Ἀνάσταση). (Ἀναγιγνώσκεται τὴν ἴδια ἡμέρα μαζὶ μὲ ἄλλα τροπάρια ἀντὶ Μεσονυκτικοῦ, Ὧρες, Ἀπόδειπνα ἕως τὸ Σάββατο τῆς Διακαινισήμου).
Οἱ Θεοφώτιστοι μελωδοὶ ἐναρμονίζονται πλήρως μὲ τὴν Ἁγία Γραφὴ καὶ τοὺς πρὸς αὐτῶν Ἁγίους Πατέρες. Ἀκοῦμε τὸν Ἅγιο Ἰωάννη τόν Χρυσόστομο. «Ἐπειδὴ τοὺς ὡμίλησε περὶ τοῦ πάθους καὶ τῆς Σταυρώσεως ὑπομνήσας ἐνδιάμεσως τὴν Βασιλεία (τῶν Οὐρανῶν) καὶ ὑπαινιχθεὶς ἔτσι τὴν Ἀνάστασή του»65. Δὲν πρέπει νὰ λανθάνη τῆς προσοχῆς μας ὅτι τὴν συμπόρευση τῶν δυὸ κορυφαίων αὐτῶν γεγονότων τὴν συναντοῦμε στὸ Ἱερὸ Εὐαγγέλιο ποὺ ἐναποτίθεται ἐπὶ τῆς Ἁγίας Τραπέζης. Στὰ δύο του ἐξώφυλλα εἰκονίζονται ἀπὸ τὴν μία πλευρὰ ἡ Σταύρωση καὶ ἀπὸ τὴν ἄλλη ἡ Ἀνάσταση. Τὸ ἴδιο συμβαίνει καὶ στὶς δυὸ ὄψεις τοῦ «Σταυροῦ εὐλογίας», ὁ ὁποῖος εὑρίσκεται καὶ αὐτὸς ἐπὶ τῆς Ἁγίας Τραπέζης.

Η΄. Ἕνα ἀπὸ τά … «ἐπιχειρήματα» ποὺ χρησιμοποιήθηκαν ἦταν αὐτὸ τὸ περὶ συμβολισμῶν. Συγκεκριμένα ὅτι πίσω ἀπὸ τὴν Ἁγία Τράπεζα εὑρίσκεται ἡ Ἁγία Τριάδα. Λέει λοιπόν. «Κοντολογὶς τὰ Τρία Πρόσωπα τῆς Ἁγίας Τριάδος εἶναι παρόντα πίσω ἀπὸ τὴν Ἁγία Τράπεζα ‘’ἀοράτως συνόντα’’ σὲ μᾶς, καὶ δὲν ἔχει θέση τίποτε ἄλλο ἐκτὸς ἀπὸ Αὐτὰ σὲ αὐτὸν τὸν χῶρο τῆς Μεγάλης Ἐσχατολογικῆς Κόγχης τοῦ Ἱεροῦ Βήματος. Ὅ,τι ἄλλο ὑπάρχει ἢ προστίθεται ἐκεῖ, μόνο ἀλλοίωση καὶ σύγχυση μπορεῖ νὰ προκαλέσει κα ἀποπροσανατολισμό …»66.
Πρωτοφανὲς ἐπιχείρημα. Ποῦ ὑπάρχει; Ποιός τὸ εἶπε; Σεβαστοὶ οἱ συμβολισμοί! Ἀνίεροι ὅμως οἱ μετέπειτα χειρισμοί, οἱ βλάσφημες διὰ γραφίδος καὶ λόγου τοποθετήσεις καὶ θέσεις, ἡ φιλοσοφικοαρειανοθεοπασχιτικὴ σκέψη, ἐνῷ δεσπόζει ἡ ἀπουσία Ὀρθόδοξης ἐπιχειρηματολογίας (Ἁγίας Γραφῆς καὶ Ἀγίων Πατέρων).
Ἐπὶ τοῦ «σωτηρίου Γολγοθᾶ»67 ἔχει τοποθετηθεῖ μαρμάρινη Ἁγία Τράπεζα καὶ πίσω ἀπ’ αὐτὴν Ἐσταυρωμένος σὲ φυσικὸ ἀνθρώπινο μέγεθος ἐπὶ Σταυροῦ. Ὁ Ἐσταυρωμένος εἶναι μετὰ τὸ 1810. Τὸ 1808 ἡ φωτιὰ ποὺ ξέσπασε στὸν Ναὸ τῆς Ἀναστάσεως ἔκαψε πολλὰ πράγματα. Θαυματουργικὰ σώθηκε ὁ Ἐσταυρωμένος μὲ τὸν Σταυρό. Ὅλος ὁ καμένος Σταυρὸς γέμισε φυσαλίδες. Τὸ θαυμαστότερο εἶναι ὅτι ὁ Ἐσταυρωμένος, ποὺ ἦταν ἁγιογραφημένος ἐπάνω στὸ Ξύλο τοῦ Σταυροῦ, δὲν ἔπαθε ἀπολύτως τίποτε. Μεταφέρθηκε στὸν Ἱερὸ Ναὸ τῆς Μικρῆς Γαλιλαίας ποὺ εὑρίσκεται ἐπὶ τοῦ Ὅρους τῶν Ἐλαιῶν. Αὐτὸς ὁ παλαιὸς ἀντικαταστάθηκε μὲ τὸν σημερινὸ ὑπάρχοντα (μετὰ τὸ 1810). Πίσω ἀπὸ τὴν Ἁγία Τράπεζα καὶ τὸν Ἐσταυρωμένο τὸ κενὸ εἶναι τόσο μικρὸ ποὺ μετὰ βίας περνάει ἄνθρωπος. Ἀπὸ ἐκεῖ δὲν περνάει κανείς. Οὔτε ὁ Πατριάρχης. Ἐκεῖ ποῦ βρίσκεται ἡ Ἁγία Τριάδα;
Οἱ τρεῖς πλευρὲς τοῦ Παναγίου Τάφου ἐφάπτονται τῶν τοίχων ποὺ τὸν περιβάλλουν. Ὅταν τελεῖται Θεία Λειτουργία ἐπὶ τοῦ Παναγίου Τάφου, (τελεῖται ὅταν δὲν λειτουργεῖ Ἐπίσκοπος) ποὺ εὑρίσκεται ἡ Ἁγία Τριάδα; Ἐκτὸς τοῦ Παναγίου Τάφου;
Ἂς σημειωθεῖ ὅτι ὅλοι οἱ Ναοὶ στοὺς Ἁγίους Τόπους πίσω ἀπὸ τὴν Ἁγία Τράπεζα ἔχουν τόν Ἐσταυρωμένο. Τὴν ρίζα τῆς ἀγάπης πρὸς τὸν Ἐσταυρωμένο τὴν ἀπέκτησαν ἀπὸ τοὺς Σταυροφόρους; Ὄχι ἀπὸ τὸν τῆς Ἀναστάσεως Ἄγγελο; Ὄχι ἀπὸ τὸν Ἀπόστολο Παῦλο; Ὄχι ἀπὸ τὸν Ἅγιο Κύριλλο Ἱεροσολύμων; Ὄχι ἀπὸ ὅλους τοὺς Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας; Θὰ ἔπρεπε νὰ περιμένουν χίλια χρόνια μετὰ ὄχι ἁπλῶς γιὰ νὰ ἀγαποῦν, ἀλλὰ νὰ λατρεύουν τον Ἐσταυρωμένο;
Ὁ πρῶτος Ναὸς ποὺ κτίστηκε ἀπὸ τὸν Ἅγιο Ἀθανάσιο τὸν Ἀθωνίτη (πρὸ τοῦ 962) ἦταν πρὸς τιμὴ τῶν Ἁγίων Ἀναργύρων. Μὲ τὴν ὑπόδειξη τῆς Παναγίας μας, κτίστηκε αὐθημερὸν καὶ ἀμέσως τὸν λειτούργησε γιατί, ὅ,τι ἔχτιζε τὴν ἡμέρα, τὸ γκρέμιζαν οἱ δαίμονες τὴ νύχτα, γιατί πλησίον ὑπῆρχε παλαιὸς ἐγκαταλελειμμένος τόπος εἰδωλολατρικῶν θυσιῶν καὶ εἶχαν ἐξουσία οἱ δαίμονες. Ἡ Ἁγία Τράπεζα τοῦ Ναοῦ εἶναι ἐντοιχισμένη στὸν ἀνατολικὸ τοῖχο τοῦ μικρότατου Ἱεροῦ Βήματος. Τέτοιους Ναοὺς τὸ Ἅγιον Ὅρος ἔχει δεκάδες. Ἐντὸς τῶν Ἱερῶν Μονῶν, στὶς κόδρες π.χ. Παρεκκλήσιο Ἁγίου Ἀθανασίου Ἀθωνίτου, ὅπου εὑρίσκετο τὸ Κελλὶ του κ.λπ. Πολλοὺς τέτοιους Ναοὺς, ἐπίσης, συναντοῦμε κατάσπαρτους στὴν Ἑλλάδα, τὴν Οἰκουμένη ὅλη. Ἐκεῖ, σ’ αὐτοὺς τοὺς Ναοὺς ποῦ εὑρίσκεται ἡ Ἁγία Τριάδα; Ἐκτὸς τοῦ Ναοῦ; Ἂς μὴν ὑποτιμοῦμε, λοιπόν, τόσο πολὺ τὴν μεγαλωσύνη τῆς Ἁγίας Τριάδος. Ἡ Ἁγία Τριάδα εἶναι σὲ ὅλο τὸ Ναὸ καὶ σὲ ὅλο τὸν κόσμο. Πανταχοῦ παρών ὁ Θεός! Χάριτι τοῦ Τριαδικοῦ Θεοῦ διελευκάνθη καὶ αὐτὸ τὸ ζήτημα.

Θ΄. Ἐπηρεασμένοι ἀπὸ τὸν γραφέα τοῦ τευχιδίου πῆραν θάρρος κάποιοι ἄλλοι, ἐπιπόλαιοι καὶ ὅπως λέει ὁ Ἅγιος Ἰσίδωρος Πηλουσιώτης «Ἡ ἀνοησία τοῦ καθενὸς ὅταν ἑνωθεῖ μαζὶ μὲ τῶν ἄλλων, γίνεται μεγαλύτερη ἐπειδὴ αὐξήθηκε τὸ πλῆθος»68. Ἄκριτα καὶ χωρὶς ἐπιχειρήματα, ὡς ἄλλοι σφενδονῖται σύμφωνα μὲ τὸν ἴδιο Ἅγιο «ὅπλισαν τὴν γλῶσσαν ἐναντίον τῶν ἐναρέτων»69, «κραυγάζοντες καὶ λέγοντες» ἀνοήτως ὅτι δὲν σώζει ἡ Σταύρωση, ἀλλὰ μόνο ἡ Ἀνάσταση (!!!).
Τά θεολογικὰ θέματα δὲν ἐκφράζονται μὲ τὸν στοχασμό, ἀλλὰ μὲ ἐπιχειρήματα ἀπὸ τὴν Ἁγία Γραφὴ καὶ τοὺς Ἁγίους Πατέρες. Τὸ ὅ,τι ἡ Σταύρωση εἶναι δυσκολότερη ἀπὸ τὴν Ἀνάσταση, τὸ διαφωτίζει, ποιός ἄλλος; Ὁ χρυσοῦς στὴν γλῶσσα καὶ διαυγὴς στὴν διάνοια Ἰωάννης σχολιάζοντας τό «μπορεῖτε νὰ πιεῖτε τὸ ποτήρι ποὺ πρόκειται νὰ πιῶ»70. Ἂς ἀπολαύσουμε τὸ σχόλιο του. «…ποτήρι, ἐπειδὴ μὲ εὐχαρίστηση δεχόταν τὸν Σταυρό, καὶ βάπτισμα, ἐπειδὴ μὲ αὐτὸν καθάρισε τὴν οἰκουμένη. καὶ ὄχι μόνο αὐτό, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν εὐκολία τῆς Ἀναστάσεως. Διότι, ὅπως ἀκριβῶς ἐκεῖνος ποὺ βαπτίζεται μὲ νερό, σηκώνεται μὲ μεγάλη εὐκολία, χωρὶς νὰ ἐμποδίζεται καθόλου ἀπὸ τὴν φύση τῶν ὑδάτων, ἔτσι καὶ αὐτός, ἀφοῦ κατέβηκε στὸν θάνατο, ἀνέβηκε μὲ μεγάλη εὐκολία καὶ γι’ αὐτὸ ὀνομάζει αὐτὸ βάπτισμα»71. Ἡ κάθοδος ἁπλοῦ κολυμβητῆ σὲ θαλάσσιο βάθος, π.χ. πέντε μέτρων, ἀπαιτεῖ πολὺ προσπάθεια καὶ κόπο. Ἡ λεγόμενη ἄνωση ὅμως τὸν ἀνεβάζει εὔκολα καὶ γρήγορα. Κατ’ αὐτὴν τὴν ἀντιστοιχία ἡ Σταύρωση ἦταν τὸ δυσκολότερο ἀπὸ ὅλα τὰ ἐπίγεια στάδια τῆς ζωῆς τοῦ Χριστοῦ, γιατί περιεῖχε πολύ χλεύη, πόνο καὶ στὸ τέλος τὴν ἀπάνθρωπη Σταύρωση.

Οἱ θεοφώτιστοι Ἅγιοι Πατέρες συνηγοροῦν καταφατικὰ στὴ θέση ὅτι σώζει ἡ Σταύρωση καὶ ὄχι στὴν ἀντίθετη ποὺ ὑποστηρίζουν οἱ νέοι … «θεολόγοι». «Ὁρᾶτε ὅπως (:βλέπετε ὅτι) καὶ πρό τοῦ τὸν Σταυρὸν παγῆναι (: νὰ ἐμπηχθῇ, νὰ καρφωθῇ) Σταυρὸς ἦν ὁ σώζων;». Καὶ πάλιν ὁ ἴδιος . «Ὁ τοῦ Χριστοῦ Σταυρὸς προανεκηρύττετο καὶ προετυποῦτο μυστικῶς ἐκ γενναιῶν ἀρχαίων, καὶ οὐδεὶς ποτε κατηλλάγη τῷ Θεῷ χωρίς τῆς τοῦ Σταυροῦ δυνάμεως»72. Ὁ Ἅγιος Ἰωάννης Δαμασκηνὸς ὀνομάζει τὸν Γολγοθᾶ «ὁ Γολγοθᾶς ὁ σωτήριος»73, τὸ δὲ Πάθος, τὴν σταύρωση τοῦ Χριστοῦ «σωτήριον πάθος»74 . Ὁ Ἅγιος Γρηγόριος Παλαμᾶς τὸν ὀνομάζει «ξύλον σωτήριον»75. Ὁ Ἅγιος Ἰωάννης Χρυσόστομος ἔχει τὴν δική του συμμετοχὴ στὸ θέμα. «Ἵνα μή τις λέγῃ καὶ πῶς ἔνι (πῶς εἶναι δυνατὸν) εἰς τὸν Σταυρωθέντα (Ἐσταυρωμένον) πιστεύσαντες σωθῆναι… ἀλλ’ ἐπειδὴ ‘’ Ἠγάπησεν ὁ Θεὸς τὸν κόσμον’’ διὰ τοῦτο ὁ ἔμψυχος αὐτὸς ναὸς σταυροῦται. ἵνα πᾶς ὁ πιστεύων εἰς αὐτὸν μὴ ἀπόλυται ἀλλ’ ἔχει ζωὴν αἰώνιον. Ὁρᾷς τήν τοῦ Σταυροῦ αἰτίαν καὶ τὴν ἐξ’ αὐτοῦ σωτηρίαν;»76. Ὁ Ἀθωνίτης καὶ μέγας θεολόγος Ἅγιος Γρηγόριος Παλαμᾶς ἐπεξηγεῖ. «Προχωρῶντας δὲ ὁ Μωϋσῆς καὶ τὸν τύπον αὐτὸν καὶ τὸ σχῆμα τοῦ Σταυροῦ καὶ τὴν δι’ αὐτοῦ τοῦ τύπου σωτηρίαν προανέδειξε σαφέστατα»77. «Ὁ ἀπὸ τὸν Ἄρειο Πάγο θεοφάντωρ» Διονύσιος, δέχεται τὴν σωτήρια δύναμι τοῦ Σταυροῦ. «Εἰπὲ δὲ αὐτῷ. Τί λέγεις περὶ τῆς ἐν τῷ σωτηρίῳ σταυρῷ γογονυίας ἐκλείψεως;»78. Πάλιν ὁ Ἅγιος Γρηγόριος Παλαμᾶς. «… ὁ θάνατος τοῦ Χριστοῦ … σεπτὸς καὶ σωτήριος…»79 (δὲν θὰ ἦταν … ἄρα εἶναι σεπτὸς καὶ σωτήριος). Ὁ Θεοδώρητος Κύρρος ἀναφέρει στὸν βίο ἑνὸς ἄλλου Πέτρου ἀπὸ τὸν μαθητὴ τοῦ Χριστοῦ καὶ Ἀπόστολο, ὅτι αὐτὸς εἶπε σὲ ἄρρωστη μὲ ὀφθαλμιαῖα πάθηση. «… δέξαι τὸ θεόσδοτον φάρμακον. Ταῦτα εἰπὼν ἐπέθηκε τὴν χεῖρα τῷ ὀφθαλμῷ καὶ τοῦ σωτηρίου Σταυροῦ τὸ σημεῖον τυπώσας τὴν νόσον ἀπήλασεν»80. Ὁ Πέτρος αὐτὸς εἶχε πάει στὴν Παλαιστίνη «ἵνα τούς τὰ σωτήρια παθήματα δεξαμένους θεασάμενος τόπους…»81. Χάριτι τοῦ Ἐσταυρωμένου Ἰησοῦ Χριστοῦ ἀποδείξαμε ὅτι ἡ Σταύρωση σώζει γιατί ἴδιος ὁ Θεὸς εἶναι στὴν Γέννηση τοῦ Χριστοῦ, στὰ Θεοφάνεια, στὴν Σταύρωση, στὴν Ἀνάσταση καὶ στὴν Ἀνάληψη. Ὅλες αὐτὲς οἱ ἰδιαίτερες ἐπὶ γῆς στιγμὲς τοῦ Χριστοῦ σώζουν γιατί ἡ θεότητά του δὲν ἐνεκρώθη ποτέ.

Ι΄. Τὸ καινοφανὲς καὶ κενοφανὲς κείμενο ἀναφέρει, ὅτι ἀφοῦ τελειώσει ἡ Θεία Λειτουργία «βρισκόμαστε στὴ συνέχεια μπροστὰ σὲ ἕναν Χριστὸ μόνιμα ‘’ Ἐσταυρωμένο ‘’ καὶ πεθαμένο… καὶ μάλιστα πεθαμένο ἐκεῖ ὅλον τὸν χρόνο… Ἀπελπισία!…». Σὰν αὐτὴν τὴν ἀπελπισία ποὺ διακρίνει τοὺς Δυτικοὺς Ἐσταυρωμενολάτρες Χριστιανοὺς πού, ἐπικεντρωμένοι στὸν νεκρὸ «Ἐσταυρωμένο καὶ ἔχοντας γι’ αὐτὸν τὸν λόγο ἀπολέσει τὴν Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ, βρίσκονται σὲ μόνιμα ὑπαρξιακὰ ἀδιέξοδα ποὺ ἐμφανίζονται ὡς ψυχολογικὰ προβλήματα, καὶ καταφεύγουν στὶς λύσεις ποὺ προσφέρει ἡ Ψυχολογία…»82sic. Καὶ πάλι σὲ ἄλλο σημεῖο «ἔχοντας ἀπολέσει παντελῶς τὴν αἴσθηση καὶ τὴν ἐμπειρία τῆς Ἀνάστασης τοῦ Χριστοῦ καὶ τὴν προσδοκία τῆς Ἀνάστασης τῶν νεκρῶν», (σ.σ. ἡ ἀνόητη καὶ ἀνακριβὴς αὐτὴ θέση τοῦ ἐπισκόπου ἀπαντήθηκε ἐνωρίτερα), συνεχίζει λοιπὸν τὸ κείμενό του. «καὶ κάθεται καὶ πελαγοδρομεῖ μὲ ἀτέρμονο συναισθηματικὸ κλάμα γιὰ τόν… ‘’καημένο τὸν Χριστὸ’’ ποὺ πάσχει καὶ ὑποφέρει ἐπάνω στὸν Σταυρὸ μισοπεθαμένος καὶ στὴν συνέχεια μόνιμα πεθαμένος, καθηλωμένος καὶ κρεμασμένος πάνω στὸν Σταυρὸ ὅλον τὸν χρόνο»83. Θεωρεῖ ὅτι αὐτό ἔπαθε ἡ Δυτικὴ Χριστιανοσύνη, Ρωμαιοκαθολικὴ καὶ Προτεσταντική καὶ τὸ κληροδότησε σ’ ἐμᾶς.
Ἐδάκρυσε ὁ Χριστός «ἐπί νεκρῷ», τόν Λάζαρον. «Ἐπὶ νεκρῷ ἐδάκρυσας Σωτήρ, φιλάνθρωπε, ἵνα δείξῃς πᾶσι τοῖς λαοῖς», ὅτι ἐνῷ εἶσαι Θεός, ἐνεφανίσθης σ’ ἐμᾶς ἄνθρωπος, καὶ μὲ τὴ θέλησί σου ἐδάκρυσες, προβάλλοντας αὐτὰ σ’ ἐμᾶς, «τύπους… ἐνδιαθέτου στοργῆς» (: τύπους ἐγκάρδιας ὁλόψυχης στοργῆς)84.
Ἔκλαψαν οἱ μαθητὲς τοῦ Χριστοῦ καὶ μάλιστα ὄχι μία, ὄχι δυό, ἀλλὰ τρεῖς ἡμέρες, μέχρι τὴν τρίτη ἡμέρα ποὺ ἀναστήθηκε. «Ἐκείνη (ἡ Μαγδαληνὴ Μαρία)… πορευθεῖσα ἀπήγγειλε τοῖς μετ’ αὐτοῦ γεονομένοις, (: στοὺς μαθητὲς δηλαδή), πενθοῦσι καὶ κλαίουσι»85 (: ποὺ πενθοῦσαν καὶ ἔκλαιγαν). Πενθοῦσαν καὶ ἔκλαιγαν στὴν οἰκία ποὺ διέμεναν, δὲν ἔκλαψαν γιὰ τὸν Σταυρό; Ἔκλαιγαν οἱ μαθήτριες τοῦ Χριστοῦ στὸν τάφο τοῦ Χριστοῦ, μετὰ τὴν Ἀνάσταση τοῦ Χριστοῦ, ὅπως ἡ Μαρία «κλαίουσα ἔξω»86 δὲν θὰ ἔκλαιγαν καί κατὰ τὴν Σταύρωση; Ἦσαν «μακρόθεν» τοῦ Σταυροῦ γυναῖκες πολλὲς ποὺ διακονοῦσαν τὸν Ἰησοῦν87 «αἱ (: οἱ ὁποῖες) καὶ ἐκόπτοντο καὶ ἐθρήνουν αὐτὸν»88. Καὶ ἡ Παναγία Θεοτόκος Μαρία; Λένε κάποιοι ὅτι δὲν ἔκλαψε, γιατί δὲν ἀναφέρεται στὰ Εὐαγγέλια κάτι τέτοιο. Στὴν Ὑπαπαντὴ τοῦ Χριστοῦ, ὁ δίκαιος Συμεών «εἶπε πρὸς Μαριὰμ τὴν μητέρα αὐτοῦ» (τοῦ Χριστοῦ), «… καὶ σοῦ δὲ αὐτῆς (: σὲ ἐσὲ τὴν ἴδια) τὴν ψυχὴν διελεύσεται ρομφαία»89. Δίκοπο μαχαίρι θὰ διαπεράσει τὴν καρδιά σου. Θρηνοῦσαν καὶ ἔκλαιγαν ὅλες καὶ ὅλοι αὐτοὶ καὶ δὲν ἔκλαιγε ἡ Παναγία; Ἂν εἶναι δυνατόν!
Ἡ Μαρία καὶ οἱ Ἰουδαῖοι ἔκλαιγαν γιὰ τὸν Λάζαρο ποὺ εἶχε πεθάνει πρὶν τέσσερις ἡμέρες90. Γιὰ τὸν θάνατο τοῦ Ἀρχιδιακόνου Στεφάνου «ἐποίησαν κοπετὸν μέγαν»91. Ὅταν πέθανε ἡ Ἁγία Ταβιθά, οἱ χῆρες ποὺ εἶχαν εὐεργετηθεῖ ἀπ’ αὐτὴν ἔκλαιγαν92. Ὁ Ἀπόστολος Παῦλος εἶπε στοὺς Ἐφεσίους ὅτι δὲν θὰ τὸν ξαναδοῦν πάλι ὅλοι93 τότε «ἱκανός (: ἀρκετὸς) ἐγένετο κλαυθμὸς πάντων καὶ ἐπιπεσόντες ἐπὶ τὸν τράχηλον τοῦ Παύλου κατεφίλουν αὐτόν, ὀδυνώμενοι μάλιστα ἐπὶ τῷ λόγῳ, ὧ εἰρήκει (: ποὺ εἶχε πεῖ), ὅτι οὐκέτι μέλλουσι τὸ πρόσωπον αὐτοῦ θεωρεῖν»94 (: ὅτι δὲν πρόκειται νὰ ξαναδοῦν τὸ πρόσωπό του).
Γιὰ τὸν Στέφανο, ἔκλαυσαν «ἐπ’ αὐτῷ». Γιὰ τὴν Ταβιθά, ἔκλαψαν. Γιὰ τὸν Παῦλο, ἔκλαψαν. Γιὰ τὸν Λάζαρο ἐπίσης. Γιὰ τὰ Ἅγια Πάθη τοῦ Χριστοῦ, ἀσυγκίνητοι; Ναί, θὰ πεῖ κάποιος, εἶπε στὶς γυναῖκες νὰ μὴν κλαῖνε γι’ αὐτόν, ἀλλὰ νὰ κλαῖνε γιὰ τὸν ἑαυτό τους95. Αὐτὸ ὅμως δὲν σταμάτησε τοὺς μαθητὲς καὶ τὶς μαθήτριές του ἀπὸ τὸ νὰ μὴν κλάψουν γιὰ τὰ φοβερὰ ἐκεῖνα γεγονότα. Δὲν ἄκουσες τὸν Χριστό μας ὁ ὁποῖος ἐπαίνεσε τὴν πράξη τῆς γυναικός τῆς ἀλειψάσης Αὐτὸν μὲ μύρο; «…ἔργον καλὸν εἰργάσατο εἰς ἐμέ… βαλοῦσα γὰρ αὕτη τὸ μύρον τοῦτο ἐπὶ τοῦ σώματός μου, πρὸς τὸ ἐνταφιάσαι με ἐποίησεν καὶ ὅπου κηρυχθεῖ τὸ Εὐαγγέλιο σὲ ὅλο τὸν κόσμο θὰ διαλαληθῇ ὅ,τι ἔκανε εἰς μνήμην αὐτῆς»96. Προεικόνηση τοῦ ἐνταφιασμοῦ Του! Ἄκουσε καὶ ἄλλο. «Ἠγόρασαν ἀρώματα» Μαρία ἡ Μαγδαληνὴ καὶ Μαρία ἡ τοῦ Ἰακώβου καὶ Σαλώμη «ἵνα ἐλθοῦσαι ἀλείψωσι τὸν Ἰησοῦν»97 (τὸν νεκρὸν Ἰησοῦν). Ὁ Εὐαγγελιστὴς Λουκᾶς ἀναφέρει ἀνωνύμως γυναῖκες οἱ ὁποῖες «ἑτοίμασαν ἀρώματα καὶ μύρα»98 καὶ τὴν ἑπομένη «ἦλθον ἐπὶ τὸ μνῆμα φέρουσι ἅ ἡτοίμασαν ἀρώματα» καὶ κάποιοι ἄλλοι μαζὶ μ’ αὐτὲς99. Θὰ τὶς εἰρωνευτεῖτε καὶ αὐτές; Ἦταν ὅλα αὐτὰ περιττά; Ὁ Χριστὸς ποὺ δάκρυσε «ἐπὶ Λαζάρῳ» καὶ ὅλοι οἱ ἄλλοι ποὺ ἔκλαιγαν κατὰ τὶς ὧρες τῆς Σταύρωσης τοῦ Χριστοῦ καὶ μετὰ ἦταν ἐπηρεασμένοι ἀπὸ τοὺς Ρωμαιολατινοπροτεστάντες καὶ χρειάζοντο τὴν ὑποστηρικτικὴ ἀρρωγὴ τῆς σύγχρονης Ψυχολογίας; Τὸ «μὴ λυπῆσθε καθὼς καὶ οἱ λοιποὶ οἱ μὴ ἔχοντες ἐλπίδα»100 ὑπὲρ ἡμῶν εἶναι (: εἶναι ὑπέρ μας). Δὲν ἀπαγόρευσε τελείως τὴν λύπη γιὰ τοὺς νεκρούς, ἀλλὰ τὸ πένθος μας νὰ μὴν παρομοιάζει μὲ αὐτὸ τῶν μὴ Χριστιανῶν.
Ὁ ἀββᾶς Ποιμὴν κάποια ἡμέρα περιῆλθε σὲ ἔκστασι. Ὁ ἀββᾶς Ἰωσὴφ εἶχε πολὺ θάρρος σ’ αὐτὸν καὶ ἀφοῦ τοῦ ἔβαλε μετάνοια τὸν παρεκάλεσε νὰ τοῦ πεῖ ποῦ ἦταν. Τοῦ εἶπε ὁ ἀββᾶς Ποιμὴν μὲ πολὺ δυσκολία ὅμως. «Ὁ λογισμός μου ἦταν ὅπου ἐστέκετο ἡ Ἁγία Μαρία ἡ Θεοτόκος, καὶ ἔκλαιε δίπλα στὸν Σταυρό. Καὶ ἐγὼ ἤθελα νὰ κλαίω πάντα ἔτσι»101. Ἀκούσας ὅτι ἐκοιμήθη ὁ ἀββᾶς Ἀρσένιος, δακρύσας εἶπε. «Μακάριος εἶσαι ἀββᾶ Ἀρσένιε, γιατί ἔκλαυσες τὸν ἑαυτό σου σ’ αὐτὸν ἐδῶ τὸν κόσμο. Γιατί ὁ μὴ κλαίων τὸν ἑαυτό του ἐδῶ, θὰ κλαύσει αἰωνίως ἐκεῖ». Καὶ ὁ ἀββᾶς Ἀρσένιος καὶ ὁ Ἀββᾶς Ποιμὴν ἔχρηζαν τήν ἐκ τῆς Ψυχολογίας βοήθεια;
Ἄξιον μνείας τὰ περὶ Ὁσίου Ἀθανασίου τοῦ Ἀθωνίτου γιὰ τὸ θέμα. Ὁ Ὅσιος ἔφερε πάντοτε χειρομάνδηλον εἰς τὸ στῆθος του, τὸ ὁποῖον ἦτο συνήθως «διάβροχον δάκρυσι»102. Μιὰ λεπτομέρεια ἀπὸ τὴν πενθική του συμπεριφορὰ πρὸς τοὺς νεκροὺς ἀδελφοὺς πρὶν τὴν Ἐξόδιο ἀκολουθία. Δάκρυα «κρουνηδὸν» χάριν τῶν τέκνων του.
Ἄκουσε καὶ τὸν Μ. Ἀθανάσιο. «Καὶ ἐν δάκρυσιν ἐν νυκτὶ παρακαλεῖν τὸν Κύριον»103. Αὐτὰ τὴν νύκτα. Γιὰ τὴν ἡμέρα. «Ὅταν ἀνατέλλει ὁ ἥλιος νὰ βλέπῃ τὸ βιβλίο στὰ χέρια σου, καὶ μετὰ τὴν τρίτην ὥραν (ἐνάτην πρωϊνὴν) νά κάνεις συνάξεις, γιατί αὐτὴν τὴν ὥρα ὑψώθηκε τὸ Ξύλον τοῦ Σταυροῦ. Τὴν ἕκτη ὥρα (δωδεκάτην μεσημβρινὴν) ὁμοίως νὰ κάνεις τὶς προσευχὲς «μετὰ ψαλμῶν καὶ κλαυθμοῦ καὶ δεήσεως», γιατί αὐτὴν τὴν ὥρα ἐκρεμάσθη ὁ Υἱὸς τοῦ Θεοῦ ἐπὶ τοῦ Σταυροῦ. Τὴν ἐνάτην ὥρα (τὴν τρίτην ἀπογευματινὴν) «πάλιν ἐν ὕμνοις καὶ δοξολογίαις, μετὰ δακρύων ἐξομολογουμένη τὰ παραπτώματά σου τὸν Θεὸν ἱκέτευε, ὅτι ἐν αὐτῇ τῇ ὥρᾳ, ὁ Κύριος κρεμάμενος ἐπὶ Σταυροῦ ἀπέδωκε τὸ πνεῦμα…»104. Ἔπαθε ὁ Χριστὸς σταυρικὸ θάνατο γιὰ τὶς ἁμαρτίες μας. Δακρύοντες ἐμεῖς καθημερινὰ γιὰ τὸ ὑπὲρ ἡμῶν τῶν ἁμαρτωλῶν σωτήριον Πάθος Του.
Λέγει ὁ Ἅγιος Ἰωάννης Χρυσόστομος. «Τώρα εἶναι καιρὸς πολέμου καὶ μάχης, ἀγρυπνίας καὶ προφυλάξεως, ὀπλίσεως καὶ παρατάξεως». Σὺ ὅμως γελᾶς καὶ παίζεις; «Εἶναι καιρὸς πολέμου καὶ σὺ μεταχειρίζεσαι τὰ τῶν χορευόντων;»105. Εἶναι καιρὸς πνευματικῶν ἀγώνων καὶ σὺ κάνεις ὅ,τι κάνουν οἱ χορευτές; Κι ἂν δὲν χορεύεις, χτυπᾶς παλαμάκια στοὺς χορευτές;
Ἕνας ἄλλος λόγος ποὺ εἴμεθα δακρυορροῦντες εἶναι ὅτι τὰ δάκρυα εἶναι φάρμακον. «Μεγάλη γὰρ ἀρετὴ ἐστι τὸ δάκρυον καὶ μέγα κατόρθωμα, καὶ μεγάλαι ἁμαρτίαι καὶ ἀνομίαι διὰ δακρύων ἀπαλείφονται. Μαρτυρεῖ δὲ μοί (:μοῦ τὸ βεβαιώνει) τὸ Ἅγιον Εὐαγγέλιον»106. Ἐκεῖ φέρνει γιὰ παράδειγμα τὸν Πέτρο ὁ ὁποῖος μετὰ τὴν τριτὴ ἀκοὴ τῆς λαλιᾶς τοῦ ἀλέκτορος (: τοῦ πετεινοῦ), «ἐξελθὼν ἔξω ἔκλαυσε πικρῶς»107 καὶ τονίζει ὅτι ἀπὸ ἐκεῖνον τὸν κλαυθμὸν ἐξάλειψε τὴν τόσο μεγάλη ἁμαρτία τῆς ἀρνήσεως. «Τί ἦταν χειρότερο ἀπὸ τὸ κακὸ αὐτό, ὅτι τρεῖς φορὲς μὲ ὅρκο ἀρνήθηκε τὸν δεσπότην (τὸν Κύριο) καὶ τὴν τόσο μεγάλη ἀνομία διὰ δακρύων (μὲ τὰ δάκρυα) ἐξήλειψε»108. «Ὁρᾷς (:βλέπεις) ἡλίκην (:πόση) δύναμιν ἔχουσι τὰ δάκρυα;»109 . Ἀλλὰ αὐτὸ τὸ χάρισμα δὲν τὸ ἔχουν ὅλοι. «Οὐχ οἱ πολλοὶ ἔχουσι τὸ χάρισμα τῶν δακρύων, ἀλλ’ ὅσοι τὸν νοῦν ἔχουσιν ἄνω, ὅσοι τῶν γηίνων ἐπιλανθάνονται, ὅσοι τῆς σαρκὸς πρόνοιαν οὐ ποιοῦσιν, οἵτινες οὐκ ἐπίστανται ὅλως, εἰ εἴη κόσμος (:οἱ ὁποῖοι δὲν γνωρίζουν κἂν ἐὰν ὑπάρχει κόσμος), οἵτινες ἐνέκρωσαν τὰ μέλη τά ἐπὶ τῆς γῆς, τούτοις μόνοις δίδοται πένθος δακρύων»110. Τὸ χάρισμα τῶν δακρύων ἔχουν μόνον οἱ ἀνωτέρω ἀναγραφόμενοι.
Ἀπαγόρευση τοῦ κλαυθμοῦ καὶ μάλιστα τὶς ἡμέρες τῶν Ἁγίων Παθῶν! Σὰν νὰ μήν βγῆκαν ἀπὸ στόματα ἀνθρώπων ἀλλὰ παγοκολῶνας ἢ τοῦ ἀναίσθητου και ἀσυγκίνητου ἀμονιοῦ, ἢ ἀπὸ τὰ ἀσυγκίνητα βράχια. Ναί, ἀλλὰ καὶ τὰ βράχια τότε ἔσπασαν «ἐρράγησαν»! Καὶ ὁ ἥλιος, ἀντάρτης στὴ φυσικὴ πορεία «τὰς ἀκτῖνας ἐναπέκρυψε». Δὲν ἄντεχε τὸ φρικτὸ θέαμα. Σκότος ἐπὶ ὧρες τρεῖς! Ἐσεῖς οὔτε δάκρυα δύο; Ἔστω ἕνα! Γιατί κανένα;
Πῶς θὰ σταματήσεις τὰ μάτια ὅταν ἀκούσεις τὰ Εὐαγγέλια καὶ τοὺς ὕμνους τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδος; Πῶς δὲν θὰ γίνει ἡ καρδιά σου χίλια κομμάτια ὅταν ἀκούσεις τὸ «Σήμερον κρεμᾶται ἐπὶ ξύλου…»111 ! Πῶς θὰ ψάλλεις τὸν «εὐσυμπάθητον θρῆνον» τοῦ Ἰωσήφ τοῦ Ἀριμαθαίας Κηδευτοῦ χωρὶς νὰ τρέμουν τὰ πόδια σου; «…Οἴμοι γλυκύτατε Ἰησοῦ!…», «…δι’ ἐμὲ ἑκουσίως ὑπελθόντα θάνατον…». Εἶναι δυνατόν νὰ μὴν ἀντιλαλήσει στ’ αὐτιά σου ; «Πῶς σε κηδεύσω Θεέ μου»; Εἶναι δυνατὸν νὰ μὴν γίνεις ὅλος ἄλλος, ὅταν ἀκούσεις στὸ τέλος τὸν Παιᾶνα. «…ἢ ποῖα ᾄσματα μέλψω, τῇ σῇ ἐξόδῳ Οἰκτίρμον; Μεγαλύνω τὰ Πάθη Σου, ὑμνολογῶ καὶ τὴν Ταφήν Σου. Σὺν τῇ Ἀναστάσει, κραυγάζων. Κύριε δόξα σοι».
Ὡς πρὸς τὰ περὶ ἐμοῦ. Τὰ προηγούμενα σπουδαῖα μοῦ πρόσθεσαν βαθειὰ κατάνυξη καὶ ὑπέρμετρη ὄχι ἁπλῶς ἀγάπη, ἀλλά Λατρεία πρὸς τὸν Σωτῆρα Χριστόν! Δὲν θέλω νὰ ξαναγελάσω ποτὲ πάλι! Ζητῶ συγνώμη γονατιστὸς, μετὰ κλαυθμοῦ καὶ δακρύων συγνώμη ἀπὸ ὅλον τὸν κόσμο καὶ ἰδιαίτερα ἀπὸ τὸν ὑπὲρ τῆς σωτηρίας τοῦ κόσμου καί ἐμοῦ τοῦ εὐτελοῦς Ἐσταυρωμένο Κύριον Ἰησοῦν Χριστὸν γιὰ τὸ πλῆθος τῶν ἁμαρτιῶν, τὰ ἀστεῖα καὶ τούς γέλωτες ποὺ κατὰ καιροὺς κακῶς καὶ ἀνοήτως ἔπραξα.
Βρῆκα ἕνα ράκος (:κουρέλι) γιὰ νὰ σκουπίζω τὰ δάκρυά μου, ὅπως ὁ ἀββᾶς Ἀρσένιος, ὁ Ἅγιος Ἀθανάσιος ὁ Ἀθωνίτης καὶ ὅλοι οἱ Ἅγιοι καί νὰ κλαίω κάτω ἀπὸ τὸν Σταυρὸ μαζὶ μὲ τὸν ἀββᾶ Ποιμένα «ὅπου ἡ Ἁγία Μαρία ἡ Θεοτόκος ἕστηκε (: ἐστέκετο), καὶ ἔκλαιεν ἐπὶ τοῦ Σταυροῦ τοῦ Σωτῆρος»112.
Ὅσοι ἐπιμένουν καὶ δὲν θέλουν τὸν κλαυθμό γιὰ τὸν Χριστό, εἶναι σὰν νὰ μᾶς λένε ὅτι δὲν πρέπει νὰ τὸν ἀγαποῦμε. Γιὰ τὰ πολὺ ἀγαπημένα μας πρόσωπα ἀπὸ τὴν πολλὴ ἀγάπη μας πρὸς αὐτὰ δακρύζουμε καὶ κλαῖμε. Ἐμεῖς τὸν Χριστὸ δὲν τὸν ἀγαπᾶμε ἁπλῶς. ΤΟΝ ΛΑΤΡΕΥΟΥΜΕ! Μὲ τὰ δάκρυά μας πρὸς Αὐτόν, δείχνουμε καὶ τὴν ἄπειρη ἀγάπη μας πρὸς Αὐτόν. Κλαῖμε ἀπὸ θεῖο ἔρωτα, ποὺ αὐτὸ δὲν ἔχει καμμία σχέση μὲ τὶς σαρκικὲς καὶ τὶς ψυχιατρικὲς παθογένειες. Ἀλλά ποῦ νὰ μιλήσεις σήμερα γιὰ θεῖο ἔρωτα, χαρμολύπη…
Αὐτὰ γιὰ τὸ θέμα αὐτό π.Γιγάντιε. Σὺ ὡς φιλομαθὴς ποὺ εἶσαι, ἀναζήτησε καὶ πρόσθεσε τὶς ἀναφορὲς τῆς Ἁγίας Γραφῆς καὶ τῶν Ἁγίων Πατέρων, ἰδιαιτέρως τῶν Νηπτικῶν. Μὴν ξεχάσεις νὰ ἀνατρέξεις στοὺς λόγους τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου τῆς Κλίμακος, ἰδιαίτερα στὸν Ζ΄ (7ο ) λόγο του «Περὶ χαροποιοῦ πένθους» καὶ στοὺς βίους τῶν Ἁγίων. Αὐτὰ καταχώρισέ τα εὐλαβικὰ στὴ δική σου μνήμη καὶ γραφή. Θὰ σὲ βοηθήσουν πάρα πολύ στὴν πνευματική σου ζωή.
Γιὰ τὸ θέμα αὐτό. «ταῦτα οἱ τόν Ἐσταυρωμένον προσκυνοῦντες»113 (: Αὐτὰ πιστεύομε ἐμεῖς ποὺ προσκυνοῦμε τόν Ἐσταυρωμένο).

ΙΑ΄
. Γιὰ ὅσους ὑποστηρίζουν ὅτι τὰ μοναστήρια τοῦ Ἁγίου Ὅρους δὲν ἔχουν Ἐσταυρωμένους πίσω ἀπὸ τὶς Ἅγιες Τράπεζες ἀλλὰ τοὺς ἔχουν στὸν Νάρθηκα.

Κάποιες Ἱερὲς Μονὲς ὅπως. Βατοπεδίου, Ἰβήρων, Διονυσίου εἶναι ἀληθὲς ὅτι στὸν Νάρθηκα ἔχουν μεγάλους Ἐσταυρωμένους ἁγιογραφημένους σὲ μεγάλους περίτεχνους Σταυρούς. Ὁ Ἐσταυρωμένος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἰβήρων προέρχεται ἀπὸ τὸ Κελλὶ τοῦ Ἁγίου ἀσκητῆ παπᾶ-Τύχωνα. Χάριν εὐλαβείας πρὸς τὸν Ἅγιο Γέροντα μετέφεραν οἱ Ἰβηρίτες Πατέρες τὸν Ἐσταυρωμένο αὐτὸν καὶ τὸν τοποθέτησαν στὸν Νάρθηκα τοῦ Καθολικοῦ τῆς Μονῆς. Ὡς πρὸς τοὺς ἕτερους δυὸ Ἐσταυρωμένους, αὐτοὶ κοσμοῦσαν τὶς κορυφὲς τῶν παλαιῶν Τέμπλων τῶν δύο Μονῶν. Γενομένης ἀντικαταστάσεως τῶν Τέμπλων αὐτῶν ἦταν ἀδύνατη ἡ ἐπαναφορά τους λόγῳ τοῦ ὕψους τῶν Σταυρῶν αὐτῶν. Τοποθετήθηκαν λοιπόν, στοὺς Νάρθηκες αὐτῶν τῶν Ἱερῶν Μονῶν. Συνεπῶς δὲν ἐκπληροῦν κάποια παλαιὰ Ἁγιορείτικη παράδοση. (Κατέγραψα ταῦτα ἀπὸ παλαιούς, εὐλαβέστατους, Ἁγιορεῖτες φυσικά, Γέροντες). Δὲν εἶναι λοιπὸν τί καὶ πῶς σκέφτεται ἐπιπόλαια ὁ καθεὶς ἢ πῶς στοχάζεται, ἀλλὰ μετὰ προσοχῆς νὰ διερευνᾶται τὸ ἱστορικὸ βάθος καὶ τὸ γιατί. Στὸ Ἅγιον Ὅρος δὲν ὑπάρχει κοινὴ θέση σ’ αὐτό. Ἄλλα Μοναστήρια ἔχουν ὄπισθεν τῆς Ἁγίας Τραπέζης Ἐσταυρωμένους καὶ ἄλλα Σταυρούς. Σταυροὺς ὄπισθεν τῆς Ἁγίας Τραπέζης ἔχουν οἱ Ἱερὲς Μονὲς Λαύρας καὶ Βατοπεδίου, οἱ ὁποῖοι θεωροῦνται τοῦ Μεγάλου, καὶ Ἁγίου, Κωνσταντίνου καὶ ἀπολαμβάνουν ἰδιαιτέρας τιμῆς καὶ φήμης. Ο Ἐσταυρωμένος τῆς Ἱ.Μονῆς Παντοκράτορος τοῦ 15ου αἰῶνος φυλάσσεται λόγῳ παλαιότητος στὸ σκευοφυλάκιο τῆς Μονῆς. Εἶναι ἕνα ἀποδεικτικὸ στοιχεῖο τί ἐπικρατοῦσε στὸ Ἅγιον Ὅρος.
Σεβαστὲ καὶ ἀγαπητὲ ἐν Κυρίῳ π.Γιγάντιε, ὅταν ὑπάρχει ἕνα πρόβλημα ὑγείας, ὁ ἰατρὸς τρέχει νὰ σώση αὐτὸ τὸ μέλος τοῦ σώματος ποὺ ἀσθενεῖ, καὶ ὄχι τὰ ὑγιῆ. Ἔτσι κι ἐμεῖς τώρα δὲν ἀσχοληθήκαμε μὲ τὴν Γέννηση τοῦ Χριστοῦ, τὰ Θεοφάνεια, τὴν Ἀνάσταση, τὴν Ἀνάληψη. Ὅλα κύρια, σωτήρια καὶ προσκυνητά. Αὐτὴ τὴ στιγμὴ ὅμως ἡ Σταύρωση, ὁ Σταυρὸς καὶ ὁ Ἐσταυρωμένος εἶναι κάποια ἀπὸ τὰ κινδυνευόμενα. Στὶς ἡμέρες μας ἐλεεινὰ εὐτελίζονται καὶ ἀπομειώνονται ἀπὸ τοὺς ἐχθροὺς τῆς πίστης μας ἢ ἀδαεῖς δικούς μας.
Ὅπως λέγει ὁ Μέγας Ἀθανάσιος Ἀλεξανδρείας καὶ τῆς Οἰκουμένης ὁ φωτήρ. «Ἔγραψα ἐπειδὴ ἐρώτησες περὶ τῆς πίστεως μας, καὶ ἐξ’ αἰτίας ἐκείνων ποὺ ἀρέσκονται νὰ φλυαροῦν μὲ νέες ἐπινοήσεις, καὶ οἱ ὁποῖοι δὲν σκέφτονται ὅτι αὐτὸς ποὺ ὁμιλεῖ ἀπὸ τὸν ἑαυτό του λέει πολλὰ ψεύδη»114 καὶ «ὅταν δὲ ὀρθοτομεῖται ὁ λόγος τῆς ἀληθείας115, τότε κοσμίως διαμαρτυρόμεθα». «Καὶ ἂν δὲν ἀκουγόμαστε μέχρι κάτω, θὰ ἀνεβοῦμε σὲ ὅρος ὑψηλὸν»116 καὶ «θὰ φωνάξουμε ἐκεῖ»117 βροντοφωνεῖ ὁ ἐπώνυμος τῆς θεολογίας Γρηγόριος, γιατί «ὅσοι ἀστοχοῦν περὶ τὴν ἀλήθειαν»118 «θὰ προχωροῦν ὅλο καὶ περισσότερο στὴν ἀσέβεια καὶ ἡ διδασκαλία τους θὰ ἐξαπλωθεῖ σὰν γάγγραινα»119.
Τὸ χαοτικὸ κείμενο τοῦ Μητροπολίτη καὶ τῶν ὁμοφρόνων ὁμοϊδεατῶν του εἶναι «νέες πλάκες γραμμένες μὲ ἀσέβεια»120, «τὸ νέφος ποὺ σκοτείνιασε τὸν ἥλιο»121 ἀφοῦ καταφέρθηκε κατὰ τοῦ Νοητοῦ Ἡλίου, βάλλων λίθους κατ’ αὐτοῦ. Ἡ ὅλη ὑπόθεση τῆς ἔξωσης τοῦ Ἐσταυρωμένου ἀπὸ τὸ Ἱερὸ Βῆμα, ἔφθασε σὲ ἀπρόσμενα ἀποτελέσματα. Παραλλάσσοντας τὸ γνωστὸ γνωμικό. ΑΝΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ, τὰ φύλλα καλύτερα, τοὺς δῆθεν θιγόμενους συμβολισμοὺς ποὺ ἐπικαλέστηκε ὁ Μητροπολίτης, ΝΑ ΚΑΕΙ ΤΟ ΔΑΣΟΣ, νὰ διασαλευθοῦν τὰ ἴδια τὰ περὶ Θεοῦ δόγματα. Ἀφοῦ ἐξαφανίζει τόν Ἐσταυρωμένο μὴ δεχόμενος Ἐσταυρωμενοπροσκύνηση, καταργεῖ τὸν Χριστό, ἄρα καὶ τὸν Πατέρα («ἐγὼ καὶ ὁ Πατὴρ ἕν ἐσμὲν»122) ἄρα καταργεῖ τὴν Ἁγία Τριάδα, δεχόμενος μάλιστα καὶ ἄκουσον, ἄκουσον (!!!) «ἀπουσία Θεοῦ». Γιὰ τοὺς λόγους αὐτοὺς καὶ ἄλλους πολλοὺς ποὺ περιλαμβάνει τὸ εὐτελὲς τευχίδιο, θὰ καταχωρηθῇ στὴν ἀντιχριστιανικὴ γραμματεία.
Ὅλοι κάνουμε λάθη. Εὔχομαι ὁ Μητροπολίτης νὰ τείνει εὐήκοον οὗς καὶ νὰ ἀναδιπλωθεῖ. Ἡ ἀπόσυρση τοῦ βλάσφημου «γραφίματος» εἶναι ἐπιβεβλημένη μὲ τὸν χαρακτηρισμὸ τοῦ κατεπείγοντος. Εὔχομαι τὴν ἄμεση ἐπιστροφὴ τοῦ Ἐσταυρωμένου στὴν θέση ποὺ τοῦ ἀξίζει.
Εἶμαι εὐγνώμων στὸν Μητροπολίτη, γιατί ἀσχολούμενος μὲ τὸ θέμα αὐτό, λόγῳ τῶν ἐνεργειῶν του καὶ τῶν δημοσιευμάτων του, μοῦ προξένησε ἀντίθετα ἀποτελέσματα ἀπὸ αὐτὰ ποὺ περίμενε. Γ Ι Γ Α Ν Τ Ω Σ Ε ΤΗΝ ΛΑΤΡΕΙΑ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ Ε Σ Τ Α Υ Ρ Ω Μ Ε Ν Ο ΘΕΟΝ ΗΜΩΝ ΚΥΡΙΟΝ ΙΗΣΟΥΝ ΧΡΙΣΤΟΝ.

Αὐτῷ ἡ δόξα, ἡ τιμὴ καὶ ἡ προσκύνησις
σὺν τῷ Πατρὶ καὶ τῷ Ἁγίῳ Πνεύματι
νῦν καὶ ἀεὶ καὶ εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων.
Ἀμήν.

Ὑστερόγραφο : Ἐγράφη «ὅ,τι ἔδωσε ὁ Θεὸς»123. Εὐγνωμόνως καὶ μετὰ δακρύων Τὸν εὐχαριστοῦμε! Αὐτὸ τὸ κείμενο ποὺ σοῦ στέλνει ἕνας νᾶνος στὸν νοῦ π.Γιγάντιε, συν- ἔγραψαν πολλοί, πάρα πολλοί! Ὅσοι παρότρυναν στὴν συγγραφή, ὅσοι ἔστειλαν τὴν Ἱερατικὴ καὶ μοναχική τους εὐχή, ὅσοι προσευχήθηκαν γιὰ θεία φώτιση καὶ πόνεσαν γιὰ τὰ ἀσεβέστατα σοφίσματα, γιὰ τὰ ραπίσματα, τὸν εὐτελισμό, τὸν διασυρμὸ καὶ τὴν ἔξωση τοῦ Ἐσταυρωμένου ἐκ τοῦ Ἱεροῦ Βήματος καὶ τὴν τοποθέτησή Του, ὅπως ἀναγράφεται στὸ τευχίδιο σὲ «ἀθέατο σημεῖο»124 (στὸ ἀποθηκάκι του νεοκώρου;) «πρός… τιμὴν τῶν Ἱερέων» (μετὰ ἀπὸ παραπληροφόρηση Ἀρχιερέων), στὰ ἀνήλια, ὅπως τότε, βάθη τοῦ Πραιτωρίου, ἐπαναλαμβάνοντας μετὰ ἀπὸ δυὸ χιλιάδες χρόνια τόν διασυρμό, τήν χλεύη, τὴν φυλακή, τὸ Πάθος καὶ τὴν Σταύρωσή Του.

ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ :

1.Ἔξοδ. 10,21.        2. Ἀγ. Φωτ. ΕΠΕ 3,358.
3.Παροιμ 6,2. 4.      4.Ἔκτασης κειμένου ἀπό 7-32 σελίδα.
5.ΤΕΥΧΙΔΙΟ : «Ἡ λανθασμένη θεολογικὰ καὶ αὐθαίρετα
μόνιμη τοποθέτηση τοῦ Ἐσταυρωμένου τῆς Μ.Παρασκευής
μέσα στὸ Ἱερὸ Βῆμα καὶ πίσω ἀπὸ τὴν Ἁγία Τράπεζα»,
συγγρ.Μητρ. Περιστερίου, κ.Γρηγ.Δ.Παπαθωμᾶς, 20
6.Μ.Βασιλείου, ΕΠΕ 7, 344.      7.Ἁγ Γρ. Παλ., Ε.Π.Ε. 6, 533.
8.μνημ. ἔργο σελ.8.     9.ἔ.ἀ. σελ.20.
10. ἔ.ἀ.    11.μνημ. ἔργο σελ.17.
12.πρβλ. Ἰησ. Ναυῆ, 5,13.    13.Μαρκ.25,29.
14.Ψαλμ.21,8.       15.Ἁγ. Ἰω.Χρυσ. ΕΠΕ 20,50.
16.Ἁγ. Ἰω.Πηλ. ΕΠΕ 3,453.       17.μνημ. ἔργο σελ.32.
18.Μ.Βασ. 7,34.      19.ἔ.ἀ. 20.
20.Λουκ.19,40.       21.Ματθ.21,42. Μάρκ.12,10. Λουκ.20,17.
22.Α΄Κορ.10,4.       23.Ἰω. 14,6.
24.Ἰω. 8,59.             25.Ἁγ. Γρηγ.Παλ. ΕΠΕ 4, 441.
26.Ἁγ. Ἱω.Δαμ. ΕΠΕ 8,535.        27.μνημ. ἔργο σελ.32.
28.Ἁγ. Κυρ. Ἱερ. Κατήχηση ΙΓ΄ ΣΤ΄.          29.Ἁγ. Ἱω.Δαμ. ΕΠΕ 1,392.
30.Ἁγ. Γρ.Θεολ. ΕΠΕ 8,258.                31.ἔ.ἀ.
32.Ἁγ. Γρ. Παλ.ΕΠΕ 1,574.           33.Ἁγ. Ἱσ.Πηλ. ΕΠΕ2, 187 καὶ 189.
34. Ἁγ. Ἱω.Δαμ. ΕΠΕ 1,454.          35.ἔ.ἀ.
36. Ἁγ. Κυρίλ. Ἱερ.Κατήχηση Φωτιζ.ΙΓ΄ΛΣΤ΄.
37.Ματθ.28,5.Μαρκ.16,6.       38.Α΄Κορ.1,23.
39.Α΄Κορ.2,2.                    40.Γαλ.3,1.
41.Φωτίου ΕΠΕ 7,530.      42.Κατηχ.Δ΄, ΙΓ΄.
43.Κατ.ΙΓ’ ΛΔ΄.               44.ἔ.ἀ. ΙΓ΄ΛΣΤ΄.
45.ἔ.ἀ. ΙΓ΄ΛΜ΄.             46.Ἁγ. Ἰω.Δαμ.ΕΠΕ1, 455.
47.Ἁγ.Μαρκ. Ἔρημ.ΦΕΠΕ 13,65.
48.Μ. Ἀθαν.ΕΠΕ 3,172.                49.Ἁγ. Ἰω.Δαμ. ἔ.ἀ.
50.μνημ. ἔργο σελ.23.        51.Ἱω.4,25.
52.Ἁγ.Γρ.Παλ.ΕΠΕ 7,326.        53.μνημ. ἔργο σελ.23.
54.Τριώδιον. Ἀκολουθία τῶν Παθῶν ΙΒ΄Ἀντίφωνο, Κάθισμα.
55.ἔ.ἀ. ΙΕ΄ Ἀντίφωνον.          56.ἔ.ἀ. Κοντάκιον.
57.μνημ. ἔργο σελ.32.          58.ἔ.ἀ. Τροπάριον, η΄ ὠδῆς.
59.Ἁγ. Γρηγ.Θεολ. ΕΠΕ 3,100 καὶ 104.              60.Ἁγίου Ἰω. Δαμ.ΕΠΕ 1,456.
61.Ἅγιος Γρηγ.Παλ. ΕΠΕ 6,30.               62.μνημ. ἔργο σελ.23.
63.Ὄρθρος, Τροπ. δ΄ ὠδῆς.              64.Ἐξαποστειλάριον.
65.Ἰω. Χρυσ.ΕΠΕ 12,197.          66.μνημ. ἔργο σελ. 20-21.
67.πρβλ. Ἀγ. Ἰω.Δαμ. ΕΠΕ 1, 452            68.Ἄγ. Ἰσιδ.Πηλ.ΕΠΕ 5,293.
69.Ἄγ. Ἰσιδ.Πηλ.ΕΠΕ 2,153.             70.Ματθ.20,22.
71.Ἴωαν. Χρυσ. ΕΠΕ 35,289 καὶ 291.            72.Ἁγ.Γρηγ.Παλ.ΕΠΕ 9,282.
73.Ἰω.Δαμασκ.ΕΠΕ 1,452.                   74.ἔ.ἀ.5,498.
75.Ἅγ.Γρ.Παλ.ΕΠΕ 9,398.            76.Ἁγ. Ἰω.Χρυσ, ΕΠΕ 13,436.
77.Ἁγ.Γρηγ.Παλ.ΕΠΕ 9,302.         78.Ἁγ.Διον. Ἀρεοπ.ΦΕΠΕ 3,508.
79.Ἁγ. Γρηγ.Παλ. ΕΠΕ 9,322.        80.Θεοδ.Κυρρ. ΦΕΠΕ 4,226.
81.ἔ.ἀ.4,220                               82.μνημ. ἔργο σελ.20.
83.μνημ. ἔργο σελ.24-25.        84.Τριώδιο Σάβ.Λαζάρου Τρόπ.Ζ’ ὠδή.
85.Μάρκ.16,9 καὶ 10.         86.Ἰωάν.20,11.
87.Ματθ.27,55.              88.Λουκ.23,27.
89.Λουκ.2,35.                                             90.Ἰω.11,33.
91.Πράξ.8,2.            92.Πράξ.9,39.
93.Πράξ.20,25       94.Πράξ.20,37-38.
95.Λουκ.23,28.    96.Ματθ.26,7-13.
97.Μαρκ.16,1.                   98.Λουκ.23,56.
99.Λουκ.24,1.          100.Α΄Θεσ.4,13.
101.Ἀποφθέγματα Γερόντων ΦΕΠΕ 1,591.
102.Ὅσ. Ἄθαν. Ἀθων.Νικοδ.Μπιλάλη Νεοσκητιώτου, Τόμ.Α΄141.
103.Μ. Ἀθαν.ΕΠΕ 11,191.         104.Μ. Ἀθαν.ΕΠΕ 11,90.
105.Ἁγ. Ἰω.Χρυσ.ΕΠΕ 21, 129.        106.Μ. Ἀθαν. ΕΠΕ11,198.
107.Ματθ.26,75            108.ἔ.ἀ.200.
109.ἔ.ἀ.                110.ἔ.ἀ.
111.Μ.Πέμπτη, Ἀκολουθία τῶν Ἁγίων Παθῶν, ΙΕ΄ Ἀντίφωνον.
112.Ἀποφθ. Γερ., ΦΕΠΕ σελ.591.
113.Ἅγ.Γρηγ.Θεολ.ΕΠΕ 3,216.
114.Μ. Ἀθαν. ΕΠΕ 12,195.
115.Β΄Τιμ.2,15.                      116.Ἤσ.40,9.
117.Ἄγ.Γρηγ.Θεολ.ΕΠΕ 4,201.
118.Β΄Τιμ.2,18.                    119.Β΄Τιμ.2,16-17.
120.Ἁγ. Γρηγ.Θεολ.ΕΠΕ 10,281.              121.πρβλ. Ἁγ.Γρ.Θεολ.7,326.
122.Ἱω. Ι΄22-30.    123.πρβλ.Ἁγ.Γρ.Παλ.ΕΠΕ 7,174.
124.μνημ. ἔργο σελ.9.

ΤΑΣ ΘΥΡΑΣ

ΑΚΤΙΝΕΣ: «Ψηλαφητὸν σκότος»1 οἱ αἱρετικὲς θέσεις τοῦ Μητροπολίτου Περιστερίου καὶ τῶν ὁμοϊδεατῶν του.