Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Οι Αργεντίνοι έσβησαν τα φώτα... Εμείς;

πηγή : volos-in

«Το ελικόπτερο προσγειώνεται αυτή την στιγμή στην οροφή του Προεδρικού Μεγάρου. Έξω στους δρόμους βρίσκονται χιλιάδες κόσμου. Φωνάζουν υβριστικά μήνυμα εναντίον του προέδρου και της κυβέρνησης του. Οι καταθέσεις έχουν παγώσει στις τράπεζες και ο κόσμος δεν μπορεί να τραβήξει τα χρήματά του».Πρόκειται για πραγματικές σκηνές που έλαβαν χώρα πριν από 10 ακριβώς χρόνια στην Αργεντινή. Είχε προηγηθεί η οικονομική κατάρρευση της χώρας (επί χρόνια ήταν υπό την επιτήρηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου) η κυβέρνηση της οποίας μόλις αποσύνδεσε την ισοτιμία του εγχώριου νομίσματος με το δολάριο κατέρρευσε. Οι εισοδηματικές ανισότητες, που ήταν ήδη τεράστιες, έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ: το ποσοστό των ανθρώπων κάτω από το όριο της φτώχειας, που τον Μάιο του 2001 ήταν ήδη 35,9%, έφτασε τον Οκτώβριο του 2002 το 57,5% - ενώ η ακραία φτώχεια, που ορίζεται από την αδυναμία ακόμη και της στοιχειώδους διατροφής, έφτασε το ίδιο διάστημα από το 11,6% στο 27,5%!

Πολλά μπορεί κάποιος να γράψει κάποιος για την Αργεντινή. Η πολιτική που ακολουθήθηκε πριν την κατάρρευση ήταν καταστροφική παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για μια από τις πρώτες χώρες εξαγωγής σόγιας και κρέατος στον κόσμο. Σήμερα, 10 χρόνια μετά, τα πράγματα είναι καλύτερα όμως στις μεγάλες πόλεις βλέπεις παντού τους περίφημους καρτονερος (παιδιά που μαζεύουν χαρτόνια για να τα πουλήσουν σε εργοστάσια ανακύκλωσης) ενώ και τα φθηνά ναρκωτικά κάνουν θραύση.

Εγώ όμως μεταξύ άλλων θέλω να συγκρατήσω ένα γεγονός που έλαβε χώρα την προηγούμενη δεκαετία και πρέπει να μας γίνει μάθημα. Το 2003 η του κυβέρνηση της χώρας ήθελε να αυξήσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος και του νερού παρά την αυστηρή λιτότητα που υπήρχε. Οι πολίτες της τεράστιας αυτής χώρας οργανώθηκαν αντέδρασαν δυναμικά.

Μεταξύ άλλων, ένα βράδυ έσβησαν όλα τα φώτα στη χώρα για 15-30 λεπτά. Η κυβέρνηση φοβήθηκε και ανέστειλε τα μέτρα που ετοίμαζε.

Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει και εμείς να πάρουμε μαθήματα από τις δυναμικές κινητοποιήσεις των Αργεντινών και να αντιδράσουμε δυναμικά απέναντι στις νέες αυξήσεις στο ρεύμα που ετοιμάζει ο υπουργός ΠΕΚΑ . Όχι φυσικά μόνο σε αυτό . Άλλα και σε ότι άλλο μέτρο ετοιμάζει είτε η νυν είτε η επόμενη κυβέρνηση για το 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: