Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Κλείνει το πρώτο δημόσιο νοσοκομείο

πηγή : Greek National Pride
Την ώρα που ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, έχει ρίξει όλη του την προσοχή στην κούρσα για τη διαδοχή του Γ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ (κάνοντας δημόσιες σχέσεις), τα δημόσια θεραπευτήρια καταρρέουν το ένα μετά το άλλο!Το Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου «Ανδρέας Παπανδρέου», που καλύπτει υγειονομικά όλους τους κατοίκους του νομού Δωδεκάνησου αλλά και εκατομμύρια τουρίστες, φαίνεται ότι θα είναι το πρώτο θεραπευτήριο του ΕΣΥ που θα βάλει λουκέτο εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού!
Σύμφωνα με απόφαση της διοίκησης του νοσοκομείου, από τον περασμένο Σεπτέμβριο έως και το τέλος του 2011 θα έχουν αποχωρήσει συνολικά 113 εργαζόμενοι.
Όμως από την πλευρά της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δεν φαίνεται να υπάρχει η διάθεση να αναπληρώσει τα κενά που δημιουργούνται, παρόλο που είναι ενήμερη για τις τραγικές ελλείψεις και τις δυσλειτουργίες που αυτές προκαλούν στο θεραπευτήριο.
Για λόγους ασφαλείας των ασθενών, λοιπόν, από 1ης Ιανουαρίου 2012 «απαγορεύονται τα τακτικά χειρουργεία και οι τακτικές εισαγωγές μέχρι την έλευση του απαιτούμενου προσωπικού», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο διοικητής Μιχαήλ Κόκκινος στην ανακοίνωσή του με ημερομηνία 15 Δεκεμβρίου 2011, προφανώς μην έχοντας άλλη επιλογή.
Μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, «με ευθύνη των συντονιστών διευθυντών θα λειτουργούν 12 κλίνες το πολύ σε κάθε πτέρυγα».
Αξίζει να τονιστεί ότι στις 30 Σεπτεμβρίου αποχώρησαν από το νοσοκομείο 23 εργαζόμενοι γιατί έληξαν οι συμβάσεις αορίστου χρόνου που είχαν, ενώ έως τις 31 Δεκεμβρίου 2011 θα φύγουν άλλοι 40 συμβασιούχοι, 49 λόγω συνταξιοδότησης και ένας νοσηλευτής.
Τραγικές ελλείψεις και σε άλλα νοσοκομεία
Τραγικές είναι οι ελλείψεις σε αναλώσιμα υλικά στο Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας που καλύπτει (στις εφημερίες του) τους κατοίκους όλης της δυτικής Αττικής και του Πειραιά.
Σύμφωνα με τη χθεσινή ανακοίνωση της πενταμελούς επιτροπής της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) προς τη διοίκηση, οι γιατροί δεν διαθέτουν τα αυτονόητα για να κάνουν τη δουλειά τους, όπως για παράδειγμα αποστειρωμένα γάντια ή φιαλίδια αιματολογικών εξετάσεων.
Όπως αναφέρουν οι γιατροί στον διοικητή, διαπιστώνονται καθημερινά ελλείψεις σε σύριγγες, αποστειρωμένα γάντια, φαρμακευτικό βαμβάκι, ουροσυλλέκτες (μάλιστα, οι ελάχιστοι που έχουν απομείνει είναι ελαττωματικοί), νάρθηκες, ακόμη και οξυζενέ.
Δεδομένου ότι τις επόμενες ημέρες πρόκειται να ανακοινώσουν την απόφασή τους για «εμπάργκο» υλικών στο ΕΣΥ και οι προμηθευτές υγειονομικού υλικού της χώρας, τίθεται θέμα ασφαλείας στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στα νοσοκομεία.
Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι φορές που το νοσηλευτικό προσωπικό, για να μπορέσει να κάνει τη δουλειά του, αγοράζει από το φαρμακείο φθηνά υλικά, όπως π.χ. ελαστική ταινία επικόλλησης, για να μπορέσει να κολλήσει τους επιδέσμους, όπως σημείωσε ο κ. Παπανικολάου.
Αξίζει να τονιστεί ότι ελλείψεις σε βασικά υλικά έχουν παρατηρηθεί και σε άλλα νοσοκομεία, όπως στο Ασκληπιείο της Βούλας, που δεν έχει φιαλίδια για αιμοληψίες.
Υπό… προθεσμία τελεί όμως και το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων, καθώς όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, το νοσοκομείο δεν μπορεί να εφημερεύσει το νέο έτος λόγω έλλειψης προσωπικού. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωσή τους, η έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία μειώνονται οι ο οργανικές κλίνες από 100 σε 80, υποβαθμίζει το νοσηλευτικό ίδρυμα και θέτει ζήτημα ασφαλούς λειτουργίας του, αφού λόγω της λήξης της θητείας όλων των επικουρικών γιατρών δεν θα μπορεί να εφημερεύσει με ασφάλεια μετά το τέλος Ιανουαρίου του 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια: