Έρευνα του LSE προτρέπει τις κυβερνήσεις να δράσουν κατά της νευρικής ανορεξίας
Το μητρικό άγχος της ζυγαριάς και τα λιπόσαρκα «celebrities» των περιοδικών μόδας τρομάζουν τα νεαρά κορίτσια |
Λονδίνο
Η απαγόρευση των λιπόσαρκων μοντέλων από τις διαφημίσεις μόδας και τις πασαρέλες μπορεί να λειτουργήσει αποτρεπτικά στην «επιδημία» της νευρικής ανορεξίας, υποστηρίζει έρευνα του βρετανικού πανεπιστημίου LSE.
Οι διάσημοι οίκοι μόδας και τα περιοδικά ακόμη χρησιμοποιούν πολύ αδύνατα μοντέλα στην παρουσίαση των προϊόντων τους με αποτέλεσμα πολλές, νέες κυρίως, γυναίκες να προβαίνουν σε επικίνδυνες για την υγεία τους δίαιτες. Πρόκειται για την πρώτη οικονομική ανάλυση της ανορεξίας: οι επιστήμονες του LSE μελέτησαν περίπου 3.000 γυναίκες από τη Βρετανία και την υπόλοιπη Ευρώπη και διαπίστωσαν ότι...
το κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον επηρεάζει τις αποφάσεις των νέων γυναικών που καταδικάζουν τους εαυτούς τους σε ασιτία προκειμένου να επιτύχουν το «ιδανικό» σωματικό βάρος.
το κοινωνικό και πολιτισμικό περιβάλλον επηρεάζει τις αποφάσεις των νέων γυναικών που καταδικάζουν τους εαυτούς τους σε ασιτία προκειμένου να επιτύχουν το «ιδανικό» σωματικό βάρος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές η ανορεξία είναι μία κοινωνικά μεταδιδόμενη ασθένεια και το 90% των περιπτώσεων αφορά σε νέες γυναίκες, μεταξύ 15 και 34 χρόνων. Ο οικονομολόγος του LSE δρ. Τζόαν Κόστα Φοντ και η Μιρέια Χόφρε Μπονέ από το City University υποστηρίζουν ότι ο περιορισμός της μαζικής κυκλοφορίας εικόνων αποστεωμένων μοντέλων και διασημοτήτων μπορεί να μειώσει την κοινωνική πίεση που νιώθουν οι γυναίκες για να είναι αδύνατες.
«Η διαστρεβλωμένη αντίληψη που έχουν για τον εαυτό τους οι γυναίκες με διατροφικές διαταραχές και η σημασία της συμπεριφοράς των συνομηλίκων τους μπορεί να ωθήσει τις κυβερνήσεις να λάβουν δράση προκειμένου να επηρεάσουν τα πρότυπα και να αναπληρώσουν για την κοινωνική πίεση που δέχονται οι γυναίκες στο "παζάρι" μεταξύ του ιδανικού βάρους και της υγείας» γράφουν στη μελέτη.
Ορισμένες κυβερνήσεις, αναφέρουν οι επιστήμονες, ήδη χρησιμοποιούν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να πείσουν τις γυναίκες ότι ένα πολύ αδύνατο σώμα δεν είναι θελκτικό. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πιο αδύνατες γυναίκες απαντώνται στην Αυστρία - με Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) 23,67 όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 25.
Μεταξύ των νέων γυναικών ο χαμηλότερος ΔΜΣ είναι στην Ιταλία, με 21,40. Τα υψηλότερα ποσοστά νευρικής ανορεξίας συναντώνται στην Αυστρία, την Ιταλία και την Ιρλανδία. Το ποσοστό νευρικής ανορεξίας στην Αυστρία είναι 1,35%, ενώ μεταξύ των νέων γυναικών αγγίζει το 4,02%. tovima
ΣΧΟΛΙΟ: Αρνούμενος ο άνθρωπος νά διακρίνει τήν ανθρώπινη φύση από τή φύση, δηλαδή τήν μεταφυσική ουσία τού ανθρώπου πού είναι η ανθρώπινη φύσις, έμεινε μέ μοναδικό οδηγό τήν εικόνα. Όχι τήν ιδέα. Η εικόνα η οποία προσλαμβάνεται από τά αισθητήρια καί βαπτίζεται ιδανική είναι μονοσήμαντη, ενώ αντιθέτως στήν ανθρώπινη φύση οι ιδέες ήταν πολυσήμαντες διότι μιλούσαμε γιά σύνολα ιδεών, γιά δέσμες ιδεών. Ο διαχειριστής τών πληροφοριών τών αισθητηρίων είναι τό εγώ καί τό εγώ έχει μία καί μοναδική ιδιότητα, τήν ταυτότητα καί τήν ταύτιση. Προσπαθώντας οι άνθρωποι τό ιδανικό τό οποίο είναι έμφυτο αλλά διεστραμμένο, πεθαίνουν από ασιτία.
Τό πρόβλημα αυτό μετέφερε στήν εκκλησία η "θεολογία" τού Ζηζιούλα.
Η οποία επιμένοντας στήν εικόνα τών εσχάτων και καταργώντας τόν Αγιασμό τής Θείας Ευχαριστίας, εγκαταλείπει τούς χριστιανούς νά πεθαίνουν από πνευματική ασιτία.
ΚΑΙ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΟΝΤΑΙ.
ΚΑΙ ΕΚΚΟΣΜΙΚΕΥΟΝΤΑΙ.
Αμέθυστος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου