Πέμπτη 6 Μαρτίου 2025

«Ο Starmer κινδυνεύει με εμφύλιο πόλεμο»

Μαουρίτσιο Μπλοντέ


«Πρέπει να προστατεύσουμε τα σύνορα της Ουκρανίας!»


Αντί να στείλουμε στρατεύματα στο Κίεβο….

Ένας κορυφαίος ακαδημαϊκός και κυβερνητικός σύμβουλος προειδοποιεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα βιώσει εμφύλιο πόλεμο τα επόμενα πέντε χρόνια λόγω της «καταστροφής της νομιμότητας» που προκαλείται από την αποτυχία της κυβέρνησης να εξασφαλίσει τα σύνορα (
σ.σ.: άρα έχει δίκιο ο Τραμπ;)

Ο καθηγητής David Betz έκανε αυτές τις δηλώσεις κατά τη διάρκεια ενός podcast με τη δημοσιογράφο Louise Perry.

Ο Betz διδάσκει στο King's College του Λονδίνου και έχει συνεργαστεί ή παράσχει συμβουλές στο Υπουργείο Άμυνας (MOD) και στο Κέντρο Κυβερνοασφάλειας (GCHQ) του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και ως Ανώτερος Συνεργάτης του Ινστιτούτου Ερευνών Εξωτερικής Πολιτικής.

Ο καθηγητής, ο οποίος περιγράφει τον εαυτό του ως «κλασικό μέλος του κατεστημένου», είπε στήν Πέρι ότι η βρετανική κοινωνία είναι πλέον «εκρηκτικά διαμορφωμένη» ώστε να υποφέρει από μαζικές αναταραχές.

Είπε ότι οι συνέπειες ξεκίνησαν με την κατάρρευση του κοινωνικού συμβολαίου, αφού το πολιτικό κατεστημένο στο Ηνωμένο Βασίλειο προσπάθησε να ανατρέψει την ψήφο του Brexit.

Τα χρόνια που ακολούθησαν έφεραν μια «καταστροφή της νομιμότητας» ως αποτέλεσμα των διαδοχικών κυβερνήσεων για ανοιχτά σύνορα και της αποτυχίας τους να προστατεύσουν τα παιδιά από τό δέλεαρ συμμοριών, καθώς και ενός συστήματος δικαιοσύνης δύο επιπέδων υπό την προεδρία ενός εξαιρετικά πολιτικοποιημένου δικαστικού σώματος.

«Αν θέλετε να δημιουργήσετε εσωτερική αναταραχή σε μια κοινωνία, τότε αυτό που έκανε η βρετανική κυβέρνηση είναι σχεδόν αυτό που θα κάνατε», είπε ο καθηγητής.

Ο Μπετς (
Betz) είπε ότι η κατάσταση είναι τώρα «πολύ προχωρημένη» και ότι μια εθνική έκρηξη που θα ξεπερνούσε τις ταραχές του περασμένου καλοκαιριού πιθανότατα θα συμβεί εντός πέντε ετών.

Γράφοντας στο Substack του, ο Paul Embery περιέγραψε και ανέλυσε μερικά από τα άλλα επιχειρήματα του Betz κατά τη διάρκεια του podcast τα οποία οδήγησαν τον καθηγητή να κάνει τη μοιραία πρόβλεψή του.

Ο Betz υποστηρίζει ότι τώρα ζούμε σε ένα έθνος που είναι βαθιά κατακερματισμένο και έχει πολύ λιγότερη σχέση με εκείνες τις πτυχές της ιστορίας του που το καθιστούσαν προηγουμένως ικανοποιημένο και καλά διοικούμενο. Οι άθλιες δραστηριότητες και οι κακόβουλες ενέργειες ορισμένων ατόμων και ομάδων χρησιμεύουν για να επιδεινώσουν και να ενισχύσουν τις διαιρέσεις μας.

Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι μια κοινωνία στην οποία συμβαίνουν τέτοιες πραγματικότητες προορίζεται για εμφύλιο πόλεμο;

Ο Betz εξηγεί ότι οι εξαιρετικά ετερογενείς κοινωνίες (αυτές που αποτελούνται από πολλές διαφορετικές κοινωνικές, πολιτιστικές και εθνοτικές ομάδες) στις οποίες δεν υπάρχει ενιαία κυρίαρχη νοοτροπία δεν είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς στον εμφύλιο πόλεμο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι καμία ομάδα δεν έχει αρκετή δύναμη ή κύρος για να συντονίσει μια ευρεία εξέγερση. Ομοίως, οι πολύ ομοιογενείς ή «μη φατριακές» κοινωνίες δεν είναι ιδιαίτερα ευάλωτες επειδή είναι γενικά εύκολο να καταλήξουμε σε συναινετικές θέσεις. Η επικίνδυνη ζώνη, υποστηρίζει ο Betz, βρίσκεται στη μέση: κοινωνίες που γίνονται πιο ετερογενείς και στις οποίες μια προηγουμένως κυρίαρχη κοινωνική πλειοψηφία φοβάται ότι θα χάσει τη θέση της. Σε τέτοιες κοινωνίες, ένα νατιβιστικό συναίσθημα εκδηλώνεται σε μια αφήγηση αυτού που ο Betz αποκαλεί «υποβάθμιση» και «εκτοπισμό», τις πιο ισχυρές αιτίες εμφύλιων συγκρούσεων. Προσθέστε σε αυτό τη μακροπρόθεσμη διαρθρωτική οικονομική παρακμή και τη φαινομενική αδυναμία της κυβέρνησης να παράσχει «άρτον και θεάματα», και το αίσθημα της εκποίησης και της αποξένωσης βαθαίνει.

Ασχολήθηκε επίσης με το φαινόμενο της «ασύμμετρης πολυπολιτισμικότητας» στο οποίο «η ομαδική προτίμηση, η εθνική υπερηφάνεια και η ομαδική αλληλεγγύη, ιδιαίτερα στην ψηφοφορία, είναι αποδεκτά από όλες τις ομάδες εκτός από τους λευκούς, για τους οποίους τέτοια πράγματα θεωρούνται αντιπροσωπευτικά των στάσεων υπεροχής που είναι αναθεματικές για την κοινωνική τάξη». Αυτό «παρέχει ένα επιχείρημα για την εξέγερση της λευκής πλειοψηφίας (ή της μεγάλης μειοψηφίας) που έχει τις ρίζες της σε μια συγκινητική γλώσσα της δικαιοσύνης». Επιφανειακά, το Ηνωμένο Βασίλειο φαίνεται να είναι η χώρα που είναι λιγότερο πιθανό να είναι ευάλωτη σε μαζικές εμφύλιες αναταραχές, αλλά χάρη σε χρόνια κοινωνικής αναταραχής και μαζικής μετανάστευσης, φαίνεται δυστυχώς ότι βρισκόμαστε στο χείλος του να βιώσουμε ακριβώς αυτό.


Ο νέος δήμαρχος του Μπράιτον 

“Starmer rischia la guerra civile”

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

https://theodotus.blogspot.com/2016/07/blog-post.html