Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Κεραυνοβόλο πόλεμο «υπόσχεται» τώρα η ισραηλινή Αεροπορία στη Μέση Ανατολή

Σκληραίνει τη στάση του Ισραήλ απέναντι στους «παραδοσιακούς» του αντιπάλους καθώς όπως αφέθηκε να διαρρεύσει από ισραηλινές πηγές η Αεροπορία της χώρας βρίσκεται σε πλήρη πολεμική επιχειρησιακή ετοιμότητα να «κονιορτοποιήσει» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά οποιονδήποτε επιχειρήσει να βομβαρδίσει το Ισραήλ
Το παραπάνω αναφέρουν οι ίδιες ισραηλινές πηγές θα πραγματοποιηθεί μέσα από μαζικές αεροπορικές επιδρομές εναντίον οποιουδήποτε κράτους ή οργάνωσης επιχειρήσει να βομβαρδίσει ξανά ισραηλινό έδαφος με πυραύλους.
Αυτό σημαίνει πρακτικά τη μετάβαση από την πρόσφατη εστίαση στην παθητική άμυνα με αντιπυραυλικά συστήματα (Ιron Dome) που έχουν αναπτυχθεί με μεγάλο κόστος και μεγάλη χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ, σε μεγάλης κλίμακας αεροπορικές επιθετικές επιχειρήσεις εναντίον Χεζμπολάχ, Χαμάς, Συρίας ακόμη και Ιράν.
Η ισλαμική οργάνωση Hezbollah, η πιο ισχυρή δύναμη στο Λίβανο και σύμμαχος του Ιράν σύμφωνα με πληροφορίες δυτικών υπηρεσιών ασφαλείας πιστεύεται ότι διαθέτει πάνω από 43.000 πυραύλους και ρουκέτες κάθε διαμετρήματος, μεταξύ των οποίων βρίσκονται εκατοντάδες ιρανικής κατασκευής fajr-5 οι οποίοι είναι σε θέση να κτυπήσουν σε γεωγραφικό βάθος αστικά κέντρα του Ισραήλ και στρατηγικές εγκαταστάσεις.
Η θέση της Ιερουσαλήμ σύμφωνα πάντα με πληροφορίες είναι η αλλαγή δόγματος και η ισραηλινή Αεροπορία, η πιο ισχυρή στη Μέση Ανατολή, "προχωρά με στρατηγική παραδοχή του ότι η επίθεση, και όχι η άμυνα, θα είναι ο αποφασιστικός παράγοντας για την επόμενη αναμέτρηση, στην οποία η Hezbollah και το οπλοστάσιο πυραύλων της μπορεί να εμπλέκονται".
Οι Ισραηλινοί αποκαλούν αυτή η στρατηγική «the Dahiyeh Doctrine» από την επίθεση του 2006 στην τοποθεσία Dahiyeh στη νότιο Βυρηττό όπου ισραηλινά μαχητικά κτύπησαν επανειλημμένα το κέντρο πληροφοριών και επικοινωνιών της φιλοιρανικής οργάνωσης.
Αν και το αμυντικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome πέτυχε το εντυπωσιακό ποσοστό του 84,6% εναντίον των πυραύλων της Hamas κατά την πρόσφατη κρίση στη Λωρίδα της Γάζας εντούτοις και όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ισραηλινής Αεροπορίας Yaakov Lappin τα ισραηλινά μαχητικά έχουν την δυνατότητα να χτυπήσουν περί τους 1.500 στόχους «σε 24 ώρες» εάν επιλέξουν να το πράξουν.
«Οι τεχνολογικές αναβαθμίσεις σε οπλικά συστήματα σε μαχητικά αεροσκάφη δημιουργούν νέες επιχειρησιακές δυνατότητες, οι οποίες θα είχαν θεωρηθεί ως αχαλίνωτη φαντασία μόλις πριν από 15 χρόνια», παρατήρησε Lappin.
Εντύπωση πάντως προκαλεί το γεγονός της χρονικής συγκυρίας που επέλεξε το Ισραήλ να ανακοινώσει πως την επόμενη φορά που θα δεχτεί επίθεση θα απαντήσει με πλήρη δύναμη. Πολλοί είναι αυτοί που εκτιμούν ότι οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες έχουν ειδοποιήσει την ηγεσία της χώρας ότι εποικείται νέος «γύρος» εκτοξεύσεων πυραύλων εναντίον του είτε από τη Λωρίδα της Γάζας είτε από το νότιο Λίβανο είτε τέλος από άλλη μη κατονομαζόμενη περιοχή.
Παράλληλα θεωρείται σίγουρο πως η δημοσιοποίηση του νέου επιθετικού δόγματος της ισραηλινής αεροπορίας έχει ως στόχο και το Ιράν προειδοποιώντας την Τεχεράνη να μείνει μακριά τόσο από την Hezbollah όσο και από τη Συρία.
Και αν το Ισραήλ κράτησε μια σχετικά αμυντική στάση ενόσω βρισκόταν εν εξελίξει η αμερικανική προεκλογική περίοδος αναμένοντας με ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των εκλογών αυτό δε σημαίνει πως θα το πράξει και στο μέλλον, γνωρίζοντας πως ο Barack Obama θα είναι πρόεδρος για τα επόμενα 4 χρόνια, κάτι για το οποίο δεν φαίνεται και ιδιαίτερα ικανοποιημένο…
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: