Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

Το ιστορικό της ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου»

Σύμφωνα με διάφορα στοιχεία που συλλέξαμε για τις ανάγκες ρεπορτάζ μας, δημοσιεύουμε ένα μικρό και σύντομο ιστορικό της ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου»
Τον Σεπτέμβριο του 1988, με την ευκαιρία του εορτασμού των 900 ετών της Μονής της Πάτμου, οργανώθηκε στο νησί, με την υποστήριξη και συνεργασία του Υπουργείου Πολιτισμού, ένα διαθρησκευτικό συνέδριο με τίτλο «Θρησκεία και Περιβάλλον».
Στο συνέδριο, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο νέο Γυμνάσιο-Λύκειο της Πάτμου, μετείχαν διεθνείς προσωπικότητες απ' όλο τον κόσμο, όπως ο διακεκριμένος Αμερικανός περιβαλλοντολόγος -λίγο αργότερα υπουργός περιβάλλοντος των ΗΠΑ-, επίσημος εκπρόσωπος της Σοβιετικής Ένωσης, ο Γιεχούντι Μενουχίν και πολλοί άλλοι.

Το γεγονός έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και ο διεθνής Τύπος εκπροσωπήθηκε με σημαντικούς δημοσιογράφους, οι οποίοι κάλυψαν το γεγονός για εφημερίδες όπως Financial Times, Berliner Morgenpost, Figaro και πολλές άλλες.
Τα πρακτικά του συνεδρίου παραδόθηκαν στον Οικουμενικό Πατριάρχη Δημήτριο από τον Μητροπολίτη Περγάμου, Ιωάννη, όπου ο Πατριάρχης όρισε την 1η Σεπτεμβρίου, Ημέρα Περισυλλογής για το Περιβάλλον, ως επίσημη εορτή της Ορθοδοξίας.
Αποτέλεσμα των εορτασμών ήταν η ίδρυση του σωματείου «Φίλοι της Πάτμου», με στόχο τη διεθνή προβολή του Οικουμενικού Πατριαρχείου και την καίρια εμπλοκή του στο τόσο επίκαιρο ζήτημα του περιβάλλοντος. Από τότε διοργανώθηκαν -πάντοτε με την παρουσία του Πατριάρχη και διεθνών προσωπικοτήτων- πολλά συνέδρια εν πλω, στη Μαύρη θάλασσα, στον Δούναβη, στην Αδριατική, στη Βαλτική, στον Αμαζόνιο, στον Βόρειο πόλο (Γροιλανδία) και στον Μισισιπή.
Μεταξύ των μελών του σωματείου υπήρχαν και Πάτμιοι επιφανείς αλλά και απλοί πολίτες, οι οποίοι όμως πολύ γρήγορα αποχώρησαν, διότι αντελήφθησαν πως δεν τους έδιναν την δυνατότητα να έχουν ούτε ρόλο ούτε και πρόσβαση στο σωματείο. Επίσης έβλεπαν ότι προωθούντο ενέργειες που δεν συνέφεραν το νησί και την τουριστική του ανάπτυξη, όπως απαγόρευση κατασκευής αεροδρομίου, και άλλα.
Όπως μας δήλωσε πρώην μέλος του Πάτμιος, ο λόγος που αποχώρησε ήταν, ότι ενώ ζήτησε να διαβάσει το καταστατικό για ενημέρωση, δεν του το έδωσαν.
Το σωματείο «Φίλοι της Πάτμου» εξελίχθηκε το 1992 στην ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου», και τώρα όπως αναφέρουν τα Μ.Μ.Ε. έχουν ασκηθεί κακουργηματικές ποινικές διώξεις από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Ευγενία Κυβέλου σε βάρος 10 ατόμων, πρώην μελών της ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου», με κατηγορίες για απάτη σε βάρος του Δημοσίου και ιδιωτών και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.
Η δίωξη αφορά 10 άτομα που διετέλεσαν μέλη του Δ.Σ. της Οργάνωσης μεταξύ του 2000 και του 2010 και αφορά κονδύλια ύψους 4 έως 5 εκατομμυρίων ευρώ που προήλθαν είτε από χορηγίες, είτε από κρατικές επιχορηγήσεις.
Σύμφωνα με την εισαγγελική έρευνα τα εν λόγω κεφάλαια δεν εντοπίσθηκαν στα ταμεία της ΜΚΟ. Αντίθετα, μεγάλο μέρος των χρημάτων φέρεται να εντοπίστηκε σε μη δηλωμένο στα βιβλία της Οργάνωσης τραπεζικό λογαριασμό στο Λονδίνο
Εδώ και αρκετά χρόνια ο «Κύκλος της Πάτμου» είχε ατονήσει και είχε συσταθεί ένα νέο σωματείο, το «Religious and Scientific Comittee», με έδρα το Λονδίνο και με κινητήρια δύναμη ένα μέλος το οποίο τον τελευταίο καιρό απεβίωσε.
Αξίζει να τονίσουμε ότι παρά την εκμετάλευση του brand name της Πάτμου και τη μεγάλη θρησκευτική δύναμη που αντλούσαν κανένα ευρώ καμία επιχορήγιση δεν πήγε στην Πάτμο, η οποία είχε και εξακολουθεί να έχει μεγάλες ελλείψεις στις υποδομές της, τις οποίες και γνώριζαν.
Δείτε και :

Δεν υπάρχουν σχόλια: