Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

ΥΠΕΞ: "Σφυρίζουν αδιάφορα" για τον "Κύκλο της Πάτμου"

ΠΗΓΗ: DefenceNet

«Το θέμα της ΜΚΟ "Κύκλος της Πάτμου" ερευνάται από τη Δικαιοσύνη και αφορά σε δραστηριότητες των ΜΚΟ του παρελθόντος (το 2012 δεν χρηματοδοτήθηκε καμία ΜΚΟ και επανεξετάζονται όλα τα προγράμματα που εκκρεμούν από μηδενική βάση). Η αρμόδια Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ συνεργάζεται πλήρως με τη δικαιοσύνη και παρέχει κάθε διαθέσιμη πληροφορία στο πλαίσιο των ερευνών, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση» δήλωσε πριν λίγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Την περασμένη εβδομάδα έγινε γνωστό ότι ασκήθηκαν ποινικές διώξεις σε βάρος 14 μελών της εν λόγω ΜΚΟ καθώς και σε βάρος συγγενών τους για κακουργηματικής φύσεως απάτη, για απάτη σε βάρος του Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Επίσης, εκδόθηκε βούλευμα για δέσμευση των περιουσιακών τους στοιχείων.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία, κατά την περίοδο 2000- 2010 στη ΜΚΟ εισέρρευσε συνολικά το ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ, ενώ το καταχωρημένο στο βιβλίο εσόδων - εξόδων ποσό ανήλθε σε 6,5 εκατ. ευρώ.
Από τον τραπεζικό λογαριασμό της ΜΚΟ είχαν μεταφερθεί ποσά σε λογαριασμούς μελών της για εξόφληση προσωπικών δανείων, λειτουργία off-shore εταιρείας για ανακαίνιση ακινήτων κ.ά.
Η έρευνα αφορά το χρονικό διάστημα 2000-2010, κατά το οποίο η ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκε για τη διοργάνωση εν πλω συμποσίων. Συγκεκριμένα, πραγματοποιήθηκαν συμπόσια σε Δούναβη (1997), Αδριατική (2002), Βαλτική (2003), Αμαζόνιο (2006), Αρκτική (2007) και Μισισιπή (2009), ενώ είχαν προγραμματιστεό και αναβλήθηκαν στην Κασπία (2005) και στο Νείλο (2009).
Η ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου» δραστηριοποιήθηκε τη δεκαετία του '90 με στόχο τη σύνδεση θρησκευτικής συνείδησης και περιβάλλοντος.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: