Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2012

Η ομολογία που "καίει" τον Γ.Παπακωνσταντίνου - Πώς "έχασε" την γνήσια λίστα Λαγκάρντ

ΠΗΓΗ: DefenceNet

Μία φράση από την κατάθεση στην Βουλή του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, πριν δύο μήνες όταν εκκινήθηκε το θέμα της λίστας Λαγκάρντ, είναι αυτή που θα τον στείλει αρχικά στην θέση του ανακρινόμενου με την σύσταση προανακριτικής επιτροπής και εν συνεχεία, πιθανότατα στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου.
Πρόκειται για την παραδοχή του ότι αυτός πήρε την γνήσια λίστα Λαγκάρντ, την αντέγραψε και εν συνεχεία ... έχασε το πρωτότυπο! Χωρίς να ξέρει που και πως το έχασε ...
Να σημειώσουμε ότι το πρωτότυπο δεν μπορούσε να "πειραχθεί" αφού είχε σύστημα που απέκλειε ηλεκτρονική παρέμβαση στο κείμενό του, κάτι που φυσικά δεν ίσχυε για το αντίγραφό του απ'όπου αφαιρέθηκαν τα τρία αρχεία με τα ονόματα και τους λογαριασμούς των εξαδέλφων του Γ.Παπακωνσταντίνου.
Το συγκεκριμένο σημείο της κατάθεσή του (με την οποία αυτοδιαψεύδεται ότι εκείνος ζήτησε την λίστα Λαγκάρντ) στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής τον Οκτώβριο του 2012 έχει ως εξής:
«Στις αρχές λοιπόν καλοκαιριού του 2010 πληροφορήθηκα από τον τότε διοικητή της ΕΥΠ ότι σε συνομιλία με τον γάλλο ομόλογό του έγινε αναφορά στην κατοχή από τις γαλλικές αρχές στοιχείων καταθετών σε ελβετική τράπεζα, ανάμεσα στους οποίους συγκαταλέγονται και Ελληνες. Οι γαλλικές αρχές θα ήταν διατεθειμένες να μας στείλουν το μέρος της πληροφορίας που αναφέρεται στους έλληνες πολίτες, κατόπιν συνεννόησης μεταξύ των αρμόδιων υπουργείων».
Δηλαδή οι Γάλλοι το έδωσαν και με τρόπο που δεν θα μπορούσε να αρνηθεί και δεν το ζήτησε ο ίδιος όπως διατείνεται τώρα. Ας δούμε και το κρίσιμο σημείο εν συνεχεία:
«Τα αρχικά στοιχεία δόθηκαν από εμένα για φύλαξη εμπιστευτική, χωρίς όμως να πρωτοκολληθούν» δήλωσε στην ίδια συνεδρίαση και εξήγησε: «Η διαδικασία ήταν η εξής, τα στοιχεία αυτά ήρθαν, εγώ ζήτησα εμπιστευτικά να έχω μια εικόνα για τα στοιχεία αυτά, έγινε ένα αντίγραφο σε στικάκι USB. Γιατί έγινε αντίγραφο; Γιατί είναι πολύ πιο ασφαλές μέσο αποθήκευσης και είπα "τα στοιχεία αυτά παρακαλώ πολύ να φυλαχτούν κάπου εμπιστευτικά". Το αρχικό USB μαζί με τη συνοδευτική επιστολή το έδωσα για φύλαξη εμπιστευτική στο γραφείο μου και δεν ξέρω πού είναι. Λυπάμαι που το λέω, αλλά έτσι είναι τα πράγματα» είπε στη Βουλή.
Δηλαδή την αυθεντική λίστα την έδωσε για φύλαξη στο γραφείο του και ... χάθηκε! Και έμεινε μόνο η αλλοιωμένη λίστα απ'όπου είχαν αφαιρεθεί τα ονόματα των συγγενών του!
Βάσει αυτής της κατάθεσης που ο ίδιος εδωσε σήμερα κατατίθεται η πρόταση για τη σύσταση προανακριτικής Επιτροπής. Μάλιστα προκειμένου οι εξελίξεις να επιταχυνθούν, την Κυριακή άνοιξε εσπευσμένα η Βουλή προκειμένου, με την εποπτεία του γραμματέα της κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου να ετοιμαστεί το κείμενο της πρότασης της προανακριτικής και να κατατεθεί άμεσα προς συζήτηση.
Είναι προφανές πως τα κόμματα της συγκυβέρνησης συμφωνούν στην αναγκαιότητα της άμεσης διαλεύκανσης της υπόθεσης και της απόδοσης των όποιων ευθυνών αναλογούν, κάτι εξάλλου που έδειξαν και τις αμέσως προηγούμενες ημέρες με τις δηλώσεις των στελεχών τους, το δε ΠΑΣΟΚ και με τη διαγραφή του Γ.Παπακωνσταντίνου.
Με βάση το καταστατικό της Βουλής η πρόταση απαιτεί το λιγότερο 30 υπογραφές, θα την υπογράψουν δε οι βουλευτές των τριών κομμάτων. Φυσικά το όλο θέμα αγγίζει ... από πολλές πλευρές και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε.Βενιζέλο. Και για αυτό θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η διαδικασία στην Επιτροπή που θα συσταθεί...
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες στο κείμενο θα υπάρχει αναφορά και για το θέμα της παραγραφής και συγκεκριμένα θα αναφέρεται πως επ’ αυτού θα αποφανθεί η επιτροπή.
Οι απόψεις έγκριτων νομικών και στελεχών της κυβέρνησης συγκλίνουν στο ότι δεν τίθεται καν θέμα παραγραφής, όχι μόνο γιατί δεν μπορεί να θεωρηθεί κοινοβουλευτική περίοδος η... Βουλή της μιας μέρας, τον Μάιο, αλλά και επειδή το αδίκημα που ενδέχεται να καταλογιστεί στον πρώην υπουργό Οικονομικών δε βρίσκεται μέσα στα πλαίσια των υπουργικών αρμοδιοτήτων του και ενδεχομένως έτσι υπάγεται στην κοινή δικαιοσύνη.
Σε κάθε περίπτωση οι σχετικές διαδικασίες και συζητήσεις επί της πρότασης πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 15 Ιανουαρίου, όπως προβλέπεται και από τον κανονισμό της Βουλής.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: