Παρασκευή 28 Δεκεμβρίου 2012

Επείγων απόπλους αμερικανικών αντιτορπιλικών AEGIS για Συρία - Ενίσχυση δυνάμεων απο Ρωσία

ΠΗΓΗ: DefenceNet

Με επείγουσα αποστολή σκαφών επιφανείας επιχειρούν να «απαντήσουν» οι ΗΠΑ στην κάθοδο προς τη Μεσόγειο δύο Μοιρών του ρωσικού Στόλου της Βόρειας Θάλασσας και της Βαλτικής αλλά και στην παρουσία τουλάχιστον 7 σκαφών στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Εξαιτίας της μεγάλης ομολογουμένως αυτής συγκέντρωσης ρωσικών σκαφών το αμερικανικό Ναυτικό αποφάσισε εσπευσμένα τον απόπλου σήμερα του αντιτορπιλικού κατευθυνομένων βλημάτων DDG-72 “Mahan” κλάσης Arleigh Burke.
Το αμερικανικό αντιτορπιλικό ξεκίνησε σήμερα από το ναύσταθμο του Norfolk που βρίσκεται στην πολιτεία της Βιρτζίνια με κατεύθυνση προς τη Μεσόγειο.
Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Ναυτικού των ΗΠΑ το αντιτορπιλικό θα βρεθεί υπό τις διαταγές του 6ου Στόλου επιχειρήσεων των ΗΠΑ, στον τομέα ευθύνης που περιλαμβάνει τη Μεσόγειο, τη Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη, για να εκτελέσει «ασκήσεις στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας» το δε πλοίο θα ενεργεί ανεξάρτητα.
Το DDG-71 “Mahan” φέρει σύστημα AEGIS με ραντάρ SPY-1D και τουλάχιστον 90 βλήματα αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας SM-2.
Τα σκάφη με το σύστημα AEGIS πρόκειται να συνεργαστούν με το ραντάρ TPY-2 που βρίσκεται στην βάση Kurecik στην Τουρκία το οποίο τοποθετήθηκε τον Ιανουάριο του 2011 εντασσόμενο στο αντιπυραυλικό πλέγμα του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες εκτός του USS Mahan πρόκειται σύντομα να ακολουθήσουν και άλλα αντιτορπιλικά AEGIS σε μια προσπάθεια των ΗΠΑ να ενισχύσουν την αντιπυραυλική τους ασπίδα στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου ενώ αναμένεται να ασκηθούν και ανοικτά των συριακών ακτών.
Το παραπάνω εάν συνδυαστεί με την αποστολή και την εγκατάσταση των βλημάτων Patriot (από Γερμανία, Ολλανδία και ΗΠΑ) στην Τουρκία τότε γίνεται ξεκάθαρο το μέγεθος του σχεδιασμού ΗΠΑ και ΝΑΤΟ με τη δημιουργία μιας πολυσχιδούς αντιβαλλιστικής άμυνας, κίνηση η οποία αναμφισβήτητα πρόκειται να «ερεθίσει» τη Ρωσία.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: