Τετάρτη 26 Δεκεμβρίου 2012

Έρχονται οι "κόκκινοι" - Άσκηση στο Αιγαίο στις 28/12 - Ο πιο ισχυρός στόλος από το 1990

ΠΗΓH: DefenceNet

To Αιγαίο στις τρεις ημέρες από σήμερα θα γνωρίσει την μεγαλύτερη άσκηση του ρωσικού Ναυτικού από το 1990, αν επιβεβαιωθεί η ανταπόκριση του RIA Novosti που αναφέρει ότι ο στολίσκος του ρωσικού Στόλου της Βαλτικής θα έχει στις 28/12 μείζονα άσκηση με τα πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας το καταδρομικό Moskva και την φρεγάτα Smetlivy, αλλά και τα αποβατικά NIKOLAY FILCHENKOV (Νο 152) και AZOV εν αναμονή και του Novocherkassk κλάσης Ropucha-I που αναμένεται να εισέλθει στο Αιγαίο την παραμονή της πρωτοχρονιάς.

Ο στολίσκος αποτελείται από την φρεγάτα Yaroslav Mudry, το αποβατικό πλοίο Kalinigrad και Alexander Shabalin, το ρυμουλκό SB-921 και το πετρελαιοφόρο Lena. Πίσω τους έρχονται το αντιτορπιλικό Severomorsk, το ρυμουλκό διάσωσης Altai, το δεξαμενόπλοιο Dubna, καθώς και μονάδα πεζοναυτών του Βόρειου Στόλου.

Πάντως να σημειώσουμε ότι μέχρι τώρα κανένα από τα ρωσικά πλοία των Στόλων της Βαλτικής και του πανίσχυρου Βόρειου Στόλου δεν έχουν περάσει τις Ηράκλειες Στήλες (Γιβραλτάρ) και αν δεν περάσουν ούτε απόψε τη νύχτα είναι μάλλον αδύνατον να βρίσκονται στο Αιγαίο στις 28/12 όλα μαζί.

Πάντως το γεγονός ότι επιλέγουν το Αιγαίο για την άσκησή τους, σίγουρα έχει την δική του σημασία: Ο ιστορικός τους αντίπαλος, η Τουρκία, "είναι απέναντι" και το μήνυμα πρέπει να είναι ισχυρό και σαφές για το τι θα έχουν να αντιμετωπίσουν στην Συρία, αν επιχειρήσουν περιπέτειες, είτε εμπλακεί το ΝΑΤΟ, είτε όχι...

Στο μεταξύ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Alexander Lukashevich επιβεβαίωσε ότι η Ρωσία έχει ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την εκκένωση των Ρώσων πολιτών από τη Συρία, εάν είναι απαραίτητο.

"Δεκατρία ρωσικά πολεμικά πλοία συγκλίνουν προς την ανατολικής Μεσόγειο Θάλασσα στο πλαίσιο μιας μεγάλης κλίμακας στρατηγικής άσκησης δήλωσε πριν λίγο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας στο RIA Novosti επιβεβαιώνοντας τις σχετικές πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει το defencenet.gr από χθες.

"Αυτό το μέρος του κόσμου (σ.σ. η Α.Μεσόγειος) είναι πάρα πολύ σημαντικό από την άποψη των γεωπολιτικών συμφερόντων της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι το ρωσικό Ναυτικό έχει μια υλικοτεχνική βάση στη Συρία», είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

"Τα ρωσικά πολεμικά πλοία θα διεξάγουν ασκήσεις αεράμυνας, εναντίον μονάδων επιφανείας και ανθυποβρυχιακού πολέμου στο Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο επισκεπτόμενα παράλληλα και ξένα λιμάνια" συμπεριλαμβανομένου και της Ταρτούς στη Συρία, είπε με "διπλωματικό" τρόπο ο ίδιος αξιωματούχος .

Ο ίδιος ανώτερος αξιωματούχος αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν τα μεγάλα πλοία του ρωσικού στόλου αποβίβασαν στρατιωτικό εξοπλισμό στη Συρία.

"Ο κύριος στόχος της αποστολής των πλοίων στη Μεσόγειο είναι να ολοκληρώσουν τις αποστολές που καθορίζονται σύμφωνα με τις διαταγές και να διεξάγουν ασκήσεις κάνοντας επίδειξη ισχύος παράλληλα», είπε ό Ρώσος ανώτατος αξιωματικός .

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο στην όλη υπόθεση είναι ότι από παντού επιβεβαιώνεται ότι τα πέντε, συνολικά, ρωσικά αποβατικά είναι έμφορτα με πεζοναύτες (περίπου 1000 άνδρες μεταφορική ικανότητα έχουν συνολικά) και περί τα 150 ΤΟΜΑ, ΤΟΜΠ κλπ.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια: