Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Τέλος στον εκβιασμό διακοπής της ηλεκτροδότησης για το τέλος ακινήτων!


Με μία απόφαση που αξίζει να καταχωρηθεί στις "ιστορικές" του Αρείου Πάγου, το ανώτατο δικαστήριο αποφάνθηκε (όπως έχει ήδη γράψει το defencenet.gr) ότι η ΔΕΗ μπορεί να συνεχίσει να εισπράττει το τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος, αλλά όμως και εδώ έγκειται το ιστορικό της απόφασης - δεν μπορεί το κράτος να εκβιάζει με διακοπή της ηλεκτροδότησης των πολιτών που δεν έχουν λεφτά για να πληρώσειυν το ειδικό τέλος ακινήτων! Και παραπέμπει την όποια αντιδικία στις εφορίες!

Σε διαφορετική περίπτωση, αν δηλαδή η ΔΕΗ προχωρά στη διακοπή της ηλεκτροδότησης, τότε υποχρεούται, ως ποινική ρήτρα, να καταβάλει σε κάθε καταναλωτή για κάθε ημέρα διακοπής το ποσό των 300 ευρώ, όπως προβλέπει η απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας.

Πρόκειται πραγματικά για ιστορική απόφαση, όπου το ανώτατο δικαστήριο στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και δίπλα στον χειμαζόμενο λαό.

Το κάζο της κυβέρνησης και προσωπικά του υπουργού Οικονομικών Γ.Στουρνάρα είναι άνευ προηγουμένου. Γιατί γίνεται εν μέρει δεκτή, η αίτηση που είχε καταθέσει ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ζητώντας να «παγώσει» η ισχύς της απόφασης του Πρωτοδικείου, με την οποία είχε κριθεί παράνομη και αντισυνταγματική η είσπραξη του ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, αλλά είναι δώρο άδωρο: Χωρίς τον εκβιασμό της διακοπής ρεύματος, ποιος πολίτες που πένεται αυτή την στιγμή θα πληρώσει το τέλος ακινήτων όταν δεν έχει να φάει;

Η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου ισχύει τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, οπότε και έχει προσδιοριστεί (22/3) να συζητηθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο η αίτηση αναίρεσης που έχει καταθέσει το υπουργείο Οικονομικών κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου. Τότε αναμένεται να ξεκαθαρίσει οριστικά το τοπίο γύρω από το θέμα της είσπραξης του ειδικού τέλους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: