Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2020

Πιο παραδοσιακής τεχνολογίας το εμβόλιο της ΑstraΖeneca σε σύγκριση με την τεχνολογία RNA messenger των Pfizer και Μoderna

                                  

Το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της ΑstraΖeneca αλλάζει στην κυριολεξία τα δεδομένα μια και μιλάμε για εντελώς διαφορετική “τεχνολογία” από το αντίστοιχο της Pfizer. Οι επιστήμονες θα μας εξηγήσουν τα ακριβή χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με όσα έχουν δημοσιευθεί ως τώρα το διαφορετικής τεχνολογίας βρετανικό εμβόλιο βασίζεται σε ένα τροποποιημένο αδενοϊό του κοινού κρυολογήματος, που απομονώθηκε στους χιμπατζήδες, και ο οποίος δεν αναπαράγεται πλέον στα ανθρώπινα κύτταρα.

Το εμβόλιο κατευθύνει τα κύτταρα να παράγουν την πρωτεΐνη-ακίδα (spike) με την οποία ο κορωνοϊός SARS-CoV-2 διεισδύει σε αυτά και τα μολύνει.

Η παραγωγή της πρωτεΐνης με τεχνητό τρόπο ενεργοποιεί τα αντισώματα του οργανισμού, δημιουργώντας ανοσία.

Όπως εξηγεί σε ανάλυσή του το BBC, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η ΑstraΖeneca χρησιμοποιούν έναν αβλαβή ιό για να μεταφέρουν μέρος του γενετικού υλικού του παθογόνου οργανισμού σε κύτταρα για να προκαλέσουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού.

Το εμβόλιο του ιού δημιουργήθηκε από μια εξασθενημένη έκδοση ενός ιού ενός κοινού κρυολογήματος που έχει μεταλλαχθεί γενετικά ώστε να μην μπορεί να αναπτυχθεί σε ανθρώπους. Τα εμβόλια που αναπτύχθηκαν από την Pfizer και τη Moderna χρησιμοποιούν την τεχνολογία RNA messenger (mRNA). Όταν γίνεται ο εμβολιασμός, το mRNA δίνει εντολή στα κύτταρα να φτιάξουν την πρωτεΐνη με σχήμα ακίδας την οποία συνήθως χρησιμοποιεί ο ιός για να εισβάλει στα κύτταρα.

Η AstraZeneca είχε δηλώσει ότι θα πουλήσει το εμβόλιο σε μια τιμή μεταξύ 4 και 5 δολαρίων, ανάλογα με τις τοπικές χρεώσεις.

Η Βρετανία είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο της AstraZeneca την ώρα που η εταιρεία δεν έχει καν υποβάλει αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων ΕΜΑ, γεγομός που σημαίνει, ότι πιθανότατα ο Οργανισμός δεν θα είναι σε θέση να το εγκρίνει το εμβόλιο τον Ιανουάριο.

«Η έγκριση δόθηκε έπειτα από τη διεξαγωγή «εντατικών κλινικών δοκιμών και μιας σε βάθος ανάλυσης των δεδομένων από τους ειδικούς της MHRA, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο τηρεί τους αυστηρούς κανόνες ασφαλείας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Ο γενικός διευθυντής της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό-κεντρική photo, δήλωσε στο BBC ότι οι πρώτες δόσεις του εμβολίου αναμένεται να παραδοθούν σήμερα ή αύριο. Aπό την πλευρά του, ο Βρετανός υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, ανακοίνωσε ότι οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν στις 4 Ιανουαρίου του 2021.

Ο CEO της AstraZeneca είχε δηλώσει πρόσφατα στους Sunday Times ότι το εμβόλιο αυτό θα αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού. Το εμβόλιο της βρετανο-σουηδικής φαρμακευτική AstraZeneca χορηγείται σε δύο δόσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα, εκπρόσωπος της εταιρείας AstraZeneca δήλωσε στο Reuters ότι το εμβόλιό της πρέπει να είναι αποτελεσματικό απέναντι στην νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία προσθέτοντας ότι μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη για να εξακριβωθεί πλήρως η επίπτωση της μετάλλαξης.

Ωστόσο, τώρα, με την έγκριση του εμβολίου του πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού, οι βρετανικές αρχές ελπίζουν να επιταχύνουν την εκστρατεία εμβολιασμού που ξεκίνησε στη χώρα στις 8 Δεκεμβρίου.

Η Βρετανία έχει παραγγείλει ήδη 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, όπως αναφέρει το BBC.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ τόνισε ότι η έγκριση του εμβολίου αυτού προσφέρει έναν δρόμο εξόδου από την πανδημία ως την άνοιξη, όταν θα έχουν ήδη εμβολιαστεί εκατομμύρια ευάλωτοι πολίτες.

Στο μεταξύ νέα δεδομένα στη στρατηγική εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού προκύπτουν τις τελευταίες ώρες, μετά και την έγκριση άμεσης χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca. Οι τρεις εβδομάδες που ειχαν οριστεί ως απαραίτητο διάστημα ανάμεσα στην πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, αυξάνεται, πλέον, στις 12 (ή στους τρεις μήνες) με το φάρμακο της AstraZeneca.

Η συνέχεια Πιο παραδοσιακής τεχνολογίας το εμβόλιο της ΑstraΖeneca σε σύγκριση με την τεχνολογία RNA messenger των Pfizer και Μoderna - Κουρδιστό Πορτοκάλι (kourdistoportocali.com)

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/1080758/koronoios-mexiko-eisihthi-se-meth-mia-32hroni-giatros-pou-ekane-to-emvolio-tis-pfizer-ti-parousiase/