Κυριακή 11 Οκτωβρίου 2009

ΕΝΑ ΜΥΣΤΗΡΙΩΔΕΣ ΦΑΝΤΑΣΜΑ ΠΛΑΝΙΕΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ

Την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009 στoν “Ορθόδοξο τύπο” ο π. Μεταλληνός παρουσίασε ένα του κείμενο με τίτλο «Οδεύοντας προς την Κύπρον» με το οποίο, στο μυστήριο της ολοκληρωτικής απουσίας πιστών Χριστιανών προσθέτει και το δικό του μυστήριο.

Γράφει λοιπόν: «Τὸν Ε' δὲ καὶ τελευταῖο Τόμον τοῦ Ἀρχείου τῆς Ἱερᾶς Θεολογικῆς Σχολῆς τῆς Χάλκης (1844 – 1864, πρώτη εἰκοσαετία καὶ σχολαρχία μητρ. Σταυρουπόλεως Κωνσταντίνου Τυπάλδου – Ἰακωβάτου) ἀφιέρωσα (2009) στὸν Οἰκουμενικό μας Πατριάρχη, ὡς "ἐπιφανῆ ἀπόφοιτον τῆς Ἱερᾶς Θεολογικῆς Σχολῆς Χάλκης"».

Ο επιφανής π. Μεταλληνός δεν γνώριζε ήδη για τις συμφωνίες της Ραβέννας; Πόσο επιφανής είναι ο εν λόγω απόφοιτος και η σχολή του, όταν φτάνει να κατηγορεί για δαιμονισμένο τον Μ. Φώτιο, εδώ και μια δεκαετία; Παρόλα τα πρωτοφανή φαινόμενα ο π. Μεταλληνός θεωρεί τον κ. Βαρθολομαίο αξιομνημόνευτο; Τότε τί; Τί ελπίζουμε; Τί νόημα έχει η ομολογία πίστεως; Μας κοροϊδεύει όλους ο π. Μεταλληνός;; Μεγάλη θλίψη μας προκαλούν όλοι αυτοί οι παραλογισμοί των “ταγών” μας, οι οποίοι φαίνονται να λογαριάζουν περισσότερο τα συναισθήματά τους από τον Κύριο.

Αμέθυστος

1 σχόλιο:

Κυπριανός Χριστοδουλίδης είπε...

Τα λόγια είναι του Ιακώβ και τα χέρια του Ησαύ. Την αρχή του νήματος δεν την ψάχνουν. Μιμούνται εκείνο τον ανεκδιήγητο Πατριάρχη (Κύριλλος), τότε με τους Κολλυβάδες, όταν, πρίν αρχίζουν να σφάζονται οι μοναχοί μεταξύ τους, είχε δώσει, ως προς τη διένεξη, τον δελφικό χρησμό : Και αυτός που μνημονεύει μόνο τα Σάββατα κάνει καλά, και αυτός που τα μνημονεύει τις Κυριακές δεν αμαρτάνει.

Για όποιον δεν γνωρίζει. Οι πλούσιοι άρχοντες της Κωνσταντινούπολης, για να επιδεικνύουν τον πλούτο τους και τη δήθεν φιλανθρωπία τους, εκείνα τα χρόνια που ενέσκηψε η "ταραχή των κολλύβων", επέβαλαν τα μνημόσυνα τις Κυριακές προκειμένου να ταΐζουν τη φτωχολογιά. Κανένας άλλος λόγος δεν υπήρχε.

Για περισσότερα βλέπε: ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΡΙΟΥ, "Δήλωσις της εν τω Αγίω Όρει ταραχών Αληθείας", επιμέλεια Θεοδωρήτου Ιερομονάχου, Αθήνα 1988