Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Άγιος Ιωάννης Μαξίμοβιτς, π. Σεραφείμ Ρόουζ και σχισματικός ζηλωτισμός

Τού Θ. Ι. Ρηγινιώτη
«Πίστεψέ με, πάτερ, αυτό το γράμμα είναι γραμμένο με αίμα» π. Σεραφείμ Ρόουζ, από επιστολή του για το θέμα του «ζηλωτισμού».


Μόλις πρόσφατα πληροφορήθηκα ότι τουλάχιστον μία ομάδα σχισματικών παλαιοημερολογιτών, με το περιοδικό της, συκοφαντεί μεγάλους και αγίους γέροντες της Ορθοδοξίας ως «πλανημένους». Ο όρος εδώ σημαίνει ότι τα αγιοπνευματικά τους χαρίσματα αποτελούν «πλάνες», δηλαδή παγίδες του διαβόλου για την παραπλάνηση των ίδιων και όλων των χριστιανών (περί πλάνης βλέπε εδώ).
Μια ανθολογία πικρών συκοφαντιών κατά των κοιμηθέντων οσίων γερόντων Παϊσίου και Πορφυρίου και κατά του γέροντα Εφραίμ Φιλοθεΐτη βλ. εδώ: http://www.egolpion.net/634BCE9A.el.aspx. Μήπως οι αδελφοί είναι έτοιμοι να ανακηρύξουν «πλανημένους» όλους τους αγίους που κοιμήθηκαν μετά τη δεκαετία του 1920 στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδος και των ορθοδόξων πατριαρχείων; Ήταν πλανημένοι οι άγιοι Νικόλαος Πλανάς, Σιλουανός ο Αθωνίτης, Γεώργιος Καρσλίδης, Λουκάς ο Ιατρός και πλήθος άλλοι; Τα χαρίσματά τους ήταν «πλάνες»; Όσοι απ’ αυτούς ήταν ιερείς, δεν είχαν αληθινή ιεροσύνη; Τα μυστήρια που τέλεσαν ήταν άκυρα; Ώστε όλη η Ορθοδοξία, εκτός από τις σχισματικές ομάδες (που κι αυτές αλληλοσυγκρούονται αποκλείοντας η μια την άλλη), είναι αβάπτιστη, αμύρωτη, ακοινώνητη, ανεξομολόγητη, αστεφάνωτη, ακήδευτη;
Αυτή τη σκληρή κριτική, αδελφέ μου παλαιοημερολογίτη (ή «γνήσιε ορθόδοξε χριστιανέ», αν επιθυμείς να σε χαρακτηρίζω έτσι), δεν έχει τη διάκριση να την κάνει ο πνευματικός σου ή ακόμη και ο επίσκοπός σου· μην ξεχνάς ότι επίσκοποι καθαίρεσαν τον άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο, καταδίωξαν τον άγιο Μάξιμο Ομολογητή, συμμάχησαν με τους εικονομάχους και τους λατινόφρονες. Επίσκοποι καταδίωξαν τον άγιο Νεκτάριο Πενταπόλεως (τον οποίο, σημειωτέον, πολέμησε μανιωδώς, μετά την κοίμησή του, και η παλαιοημερολογίτισσα μοναχή Μαγδαληνή της Κοζάνης). Ο Θεός μακάρι να τους συγχωρέσει όλους. Ωστόσο, μόνο θεοφόροι και σημειοφόροι άγιοι έχουν τη διάκριση να εκφέρουν άποψη για την αγιότητα ενός τρίτου, ιδιαίτερα αν είναι ήδη αναγνωρισμένος ως άγιος· και αυτοί θα πρέπει, επίσης, να «αποδείξουν» ότι τα χαρίσματά τους είναι από το Θεό και όχι από τον εχθρό.
Λησμονούν οι εν λόγω παλαιοημερολογίτες αδελφοί ότι, με το ίδιο σκεπτικό, εύκολα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε «πλάνες» τα αγιοπνευματικά χαρίσματα όλων των γερόντων που κοιμήθηκαν στους κόλπους των παλαιοημερολογιτών έχοντας διακόψει την κοινωνία τους με την Εκκλησία της Ελλάδος, τα ορθόδοξα πατριαρχεία κ.τ.λ. Ωστόσο, δε θα φτάσουμε στο σημείο αυτό. Θα παραθέσουμε μόνο μερικές πληροφορίες, που τις θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικές, με την ελπίδα να προβληματιστούν οι καλοπροαίρετοι αδελφοί μας ως προς το ζήτημα του σχισματικού «ζηλωτισμού» γενικότερα.

1. Η ενωτική στάση του αγίου Ιωάννη Μαξίμοβιτς
Α. Η «Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς»
Ο αρχιεπίσκοπος Ιωάννης Μαξίμοβιτς (1896-1966) ήταν ιεράρχης της «Ρωσικής Εκκλησίας της Διασποράς» (στο εξής θα την αναφέρουμε: Ρ.Ε.Δ.) ή «Υπερορίου Ρωσικής Εκκλησίας», η οποία απαρτιζόταν κατά κύριο λόγο από Ρώσους «πνευματικούς πρόσφυγες», που είχαν διαφύγει από την Ε.Σ.Σ.Δ. μη μπορώντας να ζήσουν κάτω από το αθεϊστικό καθεστώς. Η Ρ.Ε.Δ. δεν είχε κοινωνία με το πατριαρχείο της Μόσχας, διότι το τελευταίο, μετά την κοίμηση του αγίου πατριάρχη Τύχωνα και μέσα από φοβερές και αιματηρές περιπέτειες, είχε περιέλθει υπό την κηδεμονία του καθεστώτος.
«Η Εκκλησία αυτή, η οποία ιδρύθηκε το 1920 με επείγον διάταγμα του πατριάρχη Τύχωνος της Μόσχας, την ίδια χρονιά είχε αποφασίσει να παραμείνει διοικητικά αποκομμένη από την Εκκλησία της Ρωσίας μέχρις ότου η δεύτερη απελευθερωνόταν από τα δεσμά του άθεου σοβιετικού καθεστώτος. Παράλληλα, όπως βεβαίωναν οι ιδρυτές-ιεράρχες της, η Εκκλησία Εξωτερικού [σ.σ. η Ρ.Ε.Δ.] αυτοχαρακτηριζόταν εξαρχής ως “αδιάσπαστο, πνευματικά ενιαίο παρακλάδι” της Μητέρας Εκκλησίας στη Ρωσία» [ιερομόναχος Δαμασκηνός, π. Σεραφείμ Ρόουζ, Η ζωή και τα έργα του, μφτρ.-επιμ. Χαρά Λιαναντωνάκη, δ΄ έκδ. Μυριόβιβλος 2006, τ. Α΄, σελ. 379-380. Υποσημ. στην ίδια σελ.: «Το ψήφισμα του Συμβουλίου των Επισκόπων της ρωσικής Εκκλησίας Εξωτερικού, που εκδόθηκε το Σεπτέμβριο του 1927, είχε ως εξής: “Το τμήμα της Παρρωσικής Εκκλησίας που βρίσκεται στο εξωτερικό, πρέπει να διακόψει τις οποιεσδήποτε διοικητικές σχέσεις με την εκκλησιαστική διοίκηση στη Μόσχα μέχρι να αποκατασταθούν οι ομαλές σχέσεις με τη Ρωσία και μέχρι την απελευθέρωση της Εκκλησίας μας από τις διώξεις που υφίσταται από τις άθεες σοβιετικές αρχές… Το τμήμα της ρωσικής Εκκλησίας που βρίσκεται στο εξωτερικό θεωρεί ότι είναι αδιάσπαστο πνευματικά ενιαίο παρακλάδι της Μεγάλης Ρωσικής Εκκλησίας. Δε διαχωρίζει τον εαυτό του από τη Μητέρα Εκκλησία και δεν αυτοπροσδιορίζεται ως αυτοκέφαλο”» (η υπογράμμιση δική μας)].
Τα παραπάνω τα γράψαμε για να γίνει κατανοητό ότι η Ρ.Ε.Δ., παρότι είχε στους κόλπους της και φανατικούς (πράγμα ανθρώπινο), ήταν μια έντιμη προσπάθεια, χαρακτηριζόμενη από ταπείνωση και αγάπη, όχι από υπεροψία και φανατισμό. «Όσο μπορούσαμε να γνωρίζουμε, η ρωσική Εκκλησία Εξωτερικού είχε την ευλογία να περιλαμβάνει στους κόλπους της τους πιο επιφανείς εκπροσώπους της αγίας Ρωσίας που ζούσαν τότε στη Διασπορά· θαυματουργοί γέροντες, προφήτες, γνήσιοι θεολόγοι και φιλόσοφοι» (ιερομ. Δαμασκηνός, ό.π., σελ. 379). Γι’ αυτό και, μετά την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος, αποκατέστησε την εκκλησιαστική κοινωνία της με το πατριαρχείο Μόσχας, προς απογοήτευσιν σχισματικών «ζηλωτών» στην Ελλάδα και αλλού!
Σημειωτέον ότι η Ρ.Ε.Δ. «ήταν μια απ’ τις ελάχιστες Ορθόδοξες Εκκλησίες στη Δύση, που δεν είχε αποδεχθεί τις μεταρρυθμίσεις του Εκκλησιαστικού Ημερολογίου, τη δεκαετία του ’20, και είχε διατηρήσει το Ιουλιανό (“Παλαιό”) Ημερολόγιο» (ό.π., σελ. 379). Το παλαιό ημερολόγιο, ως γνωστόν, διατηρούν ακόμη και σήμερα στο εορτολόγιό τους τα πατριαρχεία Ρωσίας και Σερβίας, ενώ σε πολιτικό επίπεδο οι χώρες τους ακολουθούν το νέο ημερολόγιο. Το ίδιο ισχύει και στο Άγιο Όρος (εορτάζουν με το παλαιό). Η διαφορά του ημερολογίου δεν προκαλεί πρόβλημα στην εκκλησιαστική κοινωνία των Εκκλησιών αυτών με τις υπόλοιπες Ορθόδοξες Εκκλησίες του πλανήτη, ενώ αντίθετα οι «ζηλωτές» παλαιοημερολογίτες στην Ελλάδα και αλλού έχουν διακόψει αυτή την κοινωνία, με το πρόσχημα ότι οι Ορθόδοξες Εκκλησίες που δέχτηκαν την αλλαγή, αλλά και όσες κοινωνούν με αυτές, έχουν προδώσει την Ορθοδοξία στον πάπα. Εκκλησιαστική κοινωνία πρακτικά σημαίνει να αναγνωρίζουμε ως έγκυρα και να λαμβάνουμε τα εκκλησιαστικά μυστήρια ο ένας από τον άλλο, δηλαδή (το γράφω απλοϊκά) να μεταλαβαίνουμε από τους ιερείς τους και εκείνοι από τους δικούς μας ιερείς. Αυτά είναι γενικώς γνωστά, αλλά τα αναφέρουμε για τυχόν μη ενημερωμένους αναγνώστες.
Β. Ο άγιος Ιωάννης
Ο αρχιεπίσκοπος Ιωάννης Μαξίμοβιτς έδρασε στη Σερβία, την Κίνα, τη Γαλλία και τις Η.Π.Α., όπου και κοιμήθηκε το 1966. Το ποιμαντικό, ιεραποστολικό και κοινωνικό του έργο είναι τεράστιο, ενώ ήταν εξαιρετικά θαυματουργός ενώ ακόμη ζούσε. Το σώμα του είναι άφθορο και φυλάσσεται στο Σαν Φρανσίσκο. Η αφθαρσία του φάνηκε και κατά την πολυήμερη έκθεση του σώματός του σε λαϊκό προσκύνημα, πριν κηδευτεί, χωρίς ταριχευτικές επεμβάσεις. Αναγνωρίστηκε ως άγιος από τη Ρ.Ε.Δ. το 1992 και φέρει το προσωνύμιο «Θαυματουργός».
Ο άγιος Ιωάννης, αν και γεμάτος ταπείνωση και αγάπη, ήταν αυστηρός στη διαφύλαξη της ορθόδοξης πνευματικής κληρονομιάς. Δεν ήταν «νεωτεριστής» ούτε «εκσυγχρονιστής». Παρόλα αυτά, αυτός ο γίγαντας της χάριτος, κινήθηκε ενωτικά προς όλους τους ορθοδόξους, πράγμα που προκάλεσε τις έντονες διαμαρτυρίες των «ζηλωτών» της Εκκλησίας του.
«[Ο αρχιεπίσκοπος] ήταν απολύτως υπεράνω “κομμάτων” κι έτσι δεν μπορούσε να θεωρηθεί ότι τάσσεται με τους “απομονωτιστές”, που πολλοί τους ήθελαν επικυρίαρχους στην Εκκλησία του Εξωτερικού. Κάποιοι, λόγου χάριν, είπαν πως είχε συνεορτάσει με κληρικούς του πατριαρχείου της Μόσχας, με την Εκκλησία “Ευλογείτε” [σ.σ. ρωσική Εκκλησία της Δ. Ευρώπης υπό το Οικουμενικό Πατριαρχείο] και με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες του Νέου Ημερολογίου – μια πράξη που πολλοί τη θεωρούσαν ταμπού. Όταν το 1945 διακονούσε ως επίσκοπος Σαγκάης, είναι γνωστό ότι μνημόνευε στις ιερές ακολουθίες το νεοεκλεγμένο πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο Α΄ μαζί με το μητροπολίτη Αναστάσιο. Εξαιτίας αυτού, κατηγορήθηκε από μερικούς ότι είχε μικτές συμπάθειες και μία επικίνδυνη διασύνδεση με το πατριαρχείο της Μόσχας.
»Η αλήθεια είναι ότι, αν και ο ίδιος δε συμβιβάστηκε ποτέ με το σοβιετικό καθεστώς, συνέπασχε με όσους από την Εκκλησία της Ρωσίας δεν μπορούσαν ν’ αποφύγουν ή να αντισταθούν στις κομμουνιστικές αρχές. Προσηλωμένος στη βαθιά πνευματική ενότητα που υπάρχει στο σύνολο της Εκκλησίας [σ.σ. ενν. της Ορθόδοξης] έβλεπε πέρα από προσωρινούς διοικητικούς διχασμούς, απότοκους ατυχών εξωτερικών συγκυριών. Στον Ευγένιο [σ.σ. μετέπειτα π. Σ. Ρόουζ] είπε ότι οι διχασμοί στη ρωσική Εκκλησία ήταν πρόσκαιροι και θα έπαιρναν τέλος μόλις η Ρωσία ελευθερωνόταν. Οι απόψεις του ήταν καθ’ όλα εναρμονισμένες με τις ιδρυτικές αρχές της ρωσικής Εκκλησίας του Εξωτερικού» (π. Δαμασκηνός, ό.π., σελ. 381-382, οι υπογραμμίσεις δικές μας).
Άραγε πόσοι από τους εν Ελλάδι «Γνήσιους Ορθόδοξους Χριστιανούς» σκέφτονται ότι η απόσχισή τους από τη Μητέρα Εκκλησία – έστω και για τους λόγους που επικαλούνται – είναι προσωρινή; Φοβούμαι ότι οι περισσότεροι, μέσα στην καρδιά τους, θεωρούν υπεροπτικά ότι οι ίδιοι είναι η Μητέρα Εκκλησία.
Το 1962-63 ο άγιος Ιωάννης συκοφαντήθηκε ότι ενεπλάκη σε παράνομες εκκλησιαστικές εκλογές και σε κατάχρηση χρημάτων της Εκκλησίας! Η συκοφαντία υποκινήθηκε από ανθρώπους που φοβούνταν την ανάδειξή του σε πνευματικό και διοικητικό ηγέτη της Ρ.Ε.Δ., θέση που επιθυμούσαν για τον εαυτό τους. Ο άγιος δικάστηκε και αθωώθηκε. Κατά το διωγμό του διατήρησε ταπεινή σιωπή. Μετά την κοίμησή του, κάποιοι από τους πολέμιούς του ήρθαν κλαίγοντας και ζήτησαν συγνώμη μπροστά στη σορό του.
Όμως «οι κατηγορίες τράβηξαν την προσοχή της εφημερίδας Σαν Φρανσίσκο Κρόνικλ. Εκεί γράφτηκε ότι “[…] αναγνώρισε τη σοβιετική Εκκλησία όσο βρισκόταν στη Σαγκάη”. Άλλα άρθρα εφημερίδων σημείωναν ότι ο αρχιεπίσκοπος Ιωάννης κατηγορείται για “κόκκινες τάσεις”, “συμπάθειες προς τον κομμουνισμό” και για το ότι “ευνοεί τους δεσμούς με τη ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στη Σοβιετική Ένωση”. Καθώς ο Ψυχρός Πόλεμος ήταν τότε στο απόγειό του, τέτοιες δηλώσεις είχαν αρνητικό αντίκτυπο στον αρχιεπίσκοπο Ιωάννη. Όπως είπε στους δημοσιογράφους ο πνευματικός του υιός Μπόρις Μάσενκοφ (ένα από τα [σ.σ. χιλιάδες] ορφανά που είχε φροντίσει κάποτε ο αρχιεπίσκοπος), το μόνο που έκανε ο αρχιεπίσκοπος Ιωάννης ήταν να μνημονεύσει τον πατριάρχη της Μόσχας κατά τη διάρκεια των ιερών ακολουθιών» (π. Δαμασκηνός, ό.π., σελ. 384, η υπογράμμιση δική μας).
Κατά τη διάρκεια της δίωξής του, οι οπαδοί των αντιπάλων του είχαν φανατιστεί εναντίον του και πολλές φορές τον προπηλάκιζαν μετά τη λήξη των ιερών ακολουθιών!... Τότε ο άγιος Ιωάννης έκανε μία ακόμη ενωτική πράξη: «Η διαμάχη ήταν τόσο έντονη, ώστε ο αρχιεπίσκοπος Ιωάννης έδωσε την ευλογία του σε πολλά μέλη του ποιμνίου του να πηγαίνουν στην εκκλησία του πατριαρχείου της Μόσχας στο Σαν Φρανσίσκο αντί για τη δική του εκκλησία. Σε τούτο έδειξε για μια ακόμη φορά έλλειψη πολιτικού κομματισμού, μένοντας προσηλωμένος σ’ ένα πνευματικό όραμα ενότητας της Εκκλησίας, το οποίο υπερέβαινε τους διχασμούς γύρω από δικαιοδοσίες και εξουσίες. Ο Μπόρις Μάσενκοφ και άλλα από τα (ορφανά) πνευματικά παιδιά του, ήταν ανάμεσα σ’ εκείνους που ο αρχιεπίσκοπος Ιωάννης έστειλε στην “αντίπαλη” ρωσική εκκλησία» (π. Δαμασκηνός, ό.π., σελ. 393, η υπογράμμιση δική μας).
2. Ο ενωτικός αγώνας των πατέρων Σεραφείμ και Γερμανού
Α. Η ευλογία του γέροντα Σωφρόνιου
Το 1964, όταν επιχειρούσαν να συστήσουν την «Αδελφότητα του Αγίου Γερμανού της Αλάσκας», οι δύο πνευματικοί αδελφοί (μέλη της Ρ.Ε.Δ.) Ευγένιος Ρόουζ και Γκλεμπ Ποντμοσένσκυ, εκτός από την ευλογία του αγίου Ιωάννη, που ήταν ο πνευματικός τους πατέρας, ζήτησαν με επιστολή τους και την ευλογία του αγίου γέροντα του 20ού αιώνα Σωφρονίου Σαχάρωφ, που ζούσε ήδη στο Έσσεξ της Αγγλίας, όπου ίδρυσε την περιώνυμη πλέον μονή του Τιμίου Προδρόμου. Ο γέροντας τους έστειλε ένα συγκινητικό γράμμα, όπου τους έδινε την ευλογία του και πνευματικές νουθεσίες (βλ. π. Δαμασκηνού, ό.π., σελ. 451-452). Ο γέροντας Σωφρόνιος ήταν κληρικός του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Η μονή του Έσσεξ είναι σταυροπηγιακή μονή, δηλαδή υπάγεται απευθείας στην Κωνσταντινούπολη. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους δύο νεαρούς ορθόδοξους να απευθυνθούν σ’ αυτόν ως προς ένα έγκυρο φορέα της ορθόδοξης πνευματικότητας.
Λίγα χρόνια αργότερα οι δύο αδελφοί μετακόμισαν στα βουνά Νόουμπλ Ριτζ, στη βόρεια Καλιφόρνια, όπου και σύστησαν ένα μικροσκοπικό μοναστήρι, που αναδείχτηκε σε κυψέλη της ορθόδοξης πνευματικότητας. Εκάρησαν μοναχοί και αργότερα χειροτονήθηκαν ιερομόναχοι, κατόπιν πιέσεων της τότε πνευματικής ηγεσίας της Ρ.Ε.Δ. Έλαβαν τα ονόματα Σεραφείμ και Γερμανός. Στο ερημητήριό τους, με πρωτόγονα τεχνικά μέσα και πολλή προσευχή, συνέγραφαν και εξέδιδαν το περιοδικό The Orthodox Word (Ο Ορθόδοξος Λόγος), η έκδοση του οποίου συνεχίζεται μέχρι σήμερα (βλ. http://www.stherman.com/Catalog/Orthodox_Word/orthodoxword.htm). Στον Ορθόδοξο Λόγο δημοσιεύτηκαν τα επόμενα χρόνια αρκετά ιστορικά, αγιολογικά και θεολογικά άρθρα εξαιρετικής σπουδαιότητας.
Μέσα όμως από τον Ορθόδοξο Λόγο οι δύο αδελφοί αγωνίστηκαν και για την ενότητα στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας, η οποία ταρασσόταν τότε, όπως και σήμερα (και πάντοτε), από το μικρόβιο του εγωισμού, που γεννά το φανατισμό.
Θα δώσουμε μερικά στιγμιότυπα αυτού του αγώνα τους, από τον τρίτο τόμο της βιογραφίας του π. Σεραφείμ.
Σε κάποιον κατηχούμενο, ο π. Σεραφείμ έγραψε, μεταξύ άλλων:
«Μην έχεις κάποια υπερκριτική στάση. […] Μερικοί νεοφώτιστοι, αλίμονο, χρησιμοποιούν την Ορθοδοξία ως μέσο για να αισθάνονται ανώτεροι απέναντι στους μη ορθόδοξους, και μερικές φορές ακόμη και απέναντι στους ορθόδοξους άλλων δικαιοδοσιών. […] Νεοφώτιστοι, που υπερηφανεύονται οι ίδιοι “ότι γνωρίζουν καλύτερα” από τους ρωμαιοκαθολικούς και τους προτεστάντες, καταλήγουν συχνά στο να “γνωρίζουν καλύτερα” από τον εφημέριο της ενορίας τους, τον επίσκοπό τους και τελικά από τους Πατέρες και ολόκληρη την Εκκλησία! […]
»Εάν η στάση σου είναι ταπεινή και χωρίς “υπέρ-επικριτική” διάθεση, εάν τοποθετήσεις πρώτα τον Χριστό στην καρδιά σου και προσπαθήσεις να ζήσεις μια κανονική ζωή σύμφωνα με τον ορθόδοξο τρόπο και άσκηση, θα αποκτήσεις αυτή την επαφή [σ.σ. με τη ζώσα παράδοση της Ορθοδοξίας]. Αλίμονο, οι περισσότερες ορθόδοξες δικαιοδοσίες σήμερα… έχουν απολέσει αυτή την επαφή, περιορίζοντάς την στην απλή κοσμικότητα. Αλλά υπάρχει επίσης ένας πειρασμός από τη “σωστή πλευρά”, που προέρχεται από την ίδια την  “υπέρ-επικριτική” στάση που μόλις ανέφερα. Η προσκολλημένη στις παραδόσεις Εκκλησία (των Παλαιοημερολογιτών) στην Ελλάδα βρίσκεται σήμερα σε χάος εξαιτίας αυτού· η μια παράταξη αντιπαλεύει την άλλη και αναθεματίζει την άλλη με βάση την “ακρίβεια των κανόνων” και χάνουν από τα μάτια τους ολόκληρη την παράδοση μέσα απ τον τονισμό των “υπέρ-ορθών” σημείων» (ιερομόναχος Δαμασκηνός, π. Σεραφείμ Ρόουζ, Η ζωή και τα έργα του, μφτρ. μοναχός Παΐσιος Νεοσκητιώτης, Μυριόβιβλος 2008, τ. Γ΄, σελ. 142-143, οι υπογραμμίσεις δικές μας).
Β. Η βασιλική οδός (*)
Το 1976 στη Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς «η “υπέρ-ορθή” ομάδα φαινόταν πως ήταν στο απόγειο της επιρροής της και είχε αρχίσει να αναπτύσσει τις εκκλησιαστικές της απόψεις με το να αναβαπτίζει ανθρώπους από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες, αρχίζοντας από την Αγγλία. Το 1976 ήταν το έτος που πολλοί – συμπεριλαμβανομένου του ετοιμοθάνατου αρχιεπισκόπου Αβερκίου– φοβούνταν πως η “υπέρ-ορθή” ομάδα ίσως τελικά ευθυγραμμίσει τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία της Διασποράς με το δικό της είδος σχισματικής πολιτικής» (π. Δαμασκηνός, ό.π., σελ. 44).
Οι πατέρες Σεραφείμ και Γερμανός, αν και επιχείρησαν να μην εμπλακούν σ’ αυτή την ψυχοφθόρα κατάσταση, δεν άντεξαν βλέποντας αυτή την πρόσθετη και περιττή δοκιμασία του ορθόδοξου λαού. Όπως επισήμανε με πόνο ο π. Σεραφείμ στο Χρονικό της Αδελφότητας, η στάση της «υπέρ-ορθής» ομάδας «στην πραγματικότητα είναι περισσότερο προϊόν της ανθρώπινης λογικής παρά της ζωντανής παράδοσης της Εκκλησίας. Οι μεγάλοι Ρώσοι επίσκοποί μας και οι θεολόγοι επανεξετάζονται, επειδή δεν είναι πάντα “σωστοί” κατά την αντίληψη αυτής της ομάδας, και τα έργα τους σε αυτή την ερημιά φαίνεται τώρα να τίθενται υπό αμφισβήτηση: μιλάμε για “φανατισμό”, αλλά αυτό δίνει την εντύπωση ότι βοηθάμε στον σχηματισμό μιας ακραίας “παρατάξεως” μέσα στην Εκκλησία». «Ειδήσεις για δημόσιο “αναβαπτισμό” στην Αγγλία έχουν εξοργίσει πολλούς ανθρώπους και αναρωτιέται κανείς, ιδιαίτερα μετά το θάνατο του αρχιεπισκόπου Αβερκίου: ποιος θα ορίσει το ύφος του αληθινού ζήλου για το μέλλον;» (ό.π., σελ. 45 και 49).
Έτσι, αποφασισμένοι να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες μια ευθείας αντιπαράθεσης με τους «ζηλωτές», οι δύο πατέρες άρχισαν να εκφράζουν μια νηφάλια θέση στον Ορθόδοξο Λόγο. Στον πρόλογο ενός άρθρου του προκαθημένου της Ρ.Ε.Δ. μητροπολίτη Φιλάρετου (σήμερα αναγνωρισμένου ως αγίου), ο π. Σεραφείμ έγραψε: «Υπάρχουν εκείνοι που επιθυμούν να κάνουν οτιδήποτε που είναι τελείως απλό και μαύρο και άσπρο. Θα επιθυμούσαν, (ο Μητροπολίτης Φιλάρετος) και η Σύνοδος να αποκηρύξουν τα μυστήρια των Νεοημερολογιτών ή των Εκκλησιών που βρίσκονται κάτω από κομμουνιστικό καθεστώς, μη συνειδητοποιώντας πως δεν είναι δουλειά της Συνόδου να αποφαίνεται και να αποφασίζει σε ένα τόσο ευαίσθητο και περίπλοκο θέμα» (ό.π., σελ. 50, η υπογράμμιση δική μας).
Το σύντομο κείμενο του π. Σεραφείμ προκάλεσε επιστολές αγανάκτησης από σκανδαλισμένους ιερείς της Ρ.Ε.Δ. Όπως παρατήρησε ο π. Σεραφείμ, οι ιερείς αυτοί «απλά δεν είχαν καμιά ιδέα ότι μπορεί να υπάρξει μια τέτοια κατάσταση […] όπως είναι αυτό που ονομάζεται “πειρασμός εκ δεξιών”» (ό.π., σελ. 51). Ωστόσο, ο αρχιεπίσκοπος Αντώνιος της Ρ.Ε.Δ. και άλλοι, ιερείς και λαϊκοί, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους προς τους πατέρες και δήλωσαν ότι η τοποθέτησή τους τούς έδωσε θάρρος, αφού ο «ζήλος ου κατ’ επίγνωσιν» προκαλούσε ανησυχία στους πιο συνετούς (βλ. σελ. 51-52 και 55-57).
Ο π. Σεραφείμ έγραψε: «Βλέπουμε την ανάγκη για τη διατύπωση μιας υγιούς τοποθέτησης, η οποία θα δίνει έμφαση στην αληθινή Ορθοδοξία, η οποία σταθερά θα αντιτίθεται στον οικουμενισμό και τον εκσυγχρονισμό, αλλά δεν θα βγαίνει από το πλοίο που είναι η Εκκλησία, “προσδιορίζοντας” τα πράγματα σαν παρουσία ή απουσία της χάριτος ή “αναβαπτίζοντας” εκείνους που είναι ήδη ορθόδοξοι». Ένα ολόκληρο άρθρο θα χρειαζόταν να γραφτεί, με σύνεση και διάκριση. «Αυτό θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να το κάνουμε, αλλά με τη βοήθεια του Θεου και τις προσευχές των αγίων που μας προστατεύουν θα βάλουμε τα δυνατά μας για να κάνουμε το ελάχιστο» (ό.π., σελ. 53-54, υπογρ. δικές μας).
«Το άρθρο που ο π. Σεραφείμ έγραψε τελικά και δημοσίευσε είχε τον τίτλο “Η βασιλική οδός: Αληθινή Ορθοδοξία σε μία εποχή αποστασίας”. Όπως φάνηκε από την αρχή, η διδαχή της “βασιλικής οδού” δεν ήταν μέρος κάποιου συγγράμματος της “ορθόδοξης θεωρίας των κλάδων” [σ.σ. ότι δήθεν κανείς δεν έχει το σύνολο της αλήθειας, αλλά ο καθένας κι από ένα τμήμα της – βασική θεωρία του οικουμενισμού], αλλά ήταν η διδασκαλία των αγίων Πατέρων της Εκκλησίας.  Άρχισε με ένα απόσπασμα του αγίου Ιωάννη του Κασσιανού: “Όπως λένε οι Πατέρες, τα άκρα και από τις δύο πλευρές είναι εξίσου βλαβερά… (Πρέπει) να βαδίζουμε τη βασιλική οδό, αποφεύγοντας τα άκρα και από τις δύο πλευρές”.
»“Εφαρμόζοντας αυτήν τη διδασκαλία στη δική μας κατάσταση”, έγραψε αργότερα στο άρθρο του ο π. Σεραφείμ, “πρέπει να πούμε πως η “βασιλική οδός” της αληθινής Ορθοδοξίας σήμερα είναι “το μέσον, το κέντρο”, που σημαίνει να βρίσκεσαι ανάμεσα στα άκρα του οικουμενισμού και της μεταρρύθμισης από τη μια πλευρά και του “ζήλου ου κατ’ επίγνωσιν” (Ρωμ. 10:2) από την άλλη… Ίσως κανένας ορθόδοξος διδάσκαλος στις ημέρες μας δεν μας παρέχει ένα τέτοιο ηχηρό και φλογερό παράδειγμα ορθόδοξης μετριοπάθειας, όπως τελευταία ο αρχιεπίσκοπος Αβέρκιος του Τζόρντανβιλ· τα αναρίθμητα άρθρα και οι ομιλίες του αποπνέουν το αναζωογονητικό πνεύμα του ορθόδοξου ζήλου, χωρίς καμιά απόκλιση ούτε προς τα “δεξιά” ούτε προς τα “αριστερά” [σ.σ. εννοεί προς καμία «παράταξη» ορθοδόξων] και με έμφαση στην πνευματική πλευρά της αληθινής ορθοδοξίας”» (ό.π., σελ. 54-55, υπογρ. δικές μας).
Γ. Για τον π. Δημήτριο Ντούπκο
Μια ακόμη αφορμή για πολεμική εναντίον τους έδωσαν οι πατέρες της Αδελφότητας του Αγίου Γερμανού, όταν υποστήριξαν στον Ορθόδοξο Λόγο τον π. Δημήτριο Ντούπκο, ένα γενναίο ομολογητή ιερέα, που, «μέσα στα σαγόνια του αθεϊστικού καθεστώτος» της Ε.Σ.Σ.Δ., ασκούσε ανοιχτή κριτική στον αθεϊσμό και είχε βαφτίσει πάνω από 5000 ενήλικους. Ο π. Δημήτριος είχε κλειστεί για οκτώμισι χρόνια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και, όταν είχε αποφυλακιστεί, είχε συνεχίσει τη δημόσια δράση του. Το 1980 συνελήφθη, φυλακίστηκε και βασανίστηκε «με τις “εξευγενισμένες” σοβιετικές μεθόδους βασανιστηρίων». Τελικά, εμφανίστηκε στην τηλεόραση (20 Ιουνίου του 1980) και δήλωσε ότι αποκηρύσσει τα άρθρα και τα βιβλία του, ομολογώντας ότι είναι ένοχος για «αντισοβιετική δράση». Καθώς μαθεύτηκε αργότερα, υπέκυψε στον εκβιασμό της απειλής για την εξόντωση μιας ομάδας νέων Ρώσων, που είχαν τεθεί εκτός νόμου.
Στην Αμερική ωστόσο οι φανατικοί ορθόδοξοι «ζηλωτές» δεν έπαψαν να κατηγορούν τον π. Δημήτριο, ακόμη και κατά τη διάρκεια της φυλάκισης και του βασανισμού του. Δε μπορούσαν να δεχτούν ότι προέρχεται κάτι καλό από έναν κληρικό του πατριαρχείου Μόσχας! Έτσι «το ενημερωτικό δελτίο της “υπέρ-ορθής” ομάδας δημοσίευσε ένα μακροσκελές άρθρο γι’ αυτόν, με το οποίο προσπάθησε να βρει λάθος στα λόγια του και έτσι να αποδείξει ότι, όντας στην αντίπαλη δικαιοδοσία του πατριαρχείου της Μόσχας, ήταν οικουμενιστής και αιρετικός. Το άρθρο κατέληγε με τη δήλωση ότι, εάν ο π. Δημήτριος επρόκειτο να πεθάνει στη φυλακή χωρίς πρώτα να έχει αρνηθεί τους δεσμούς του με το πατριαρχείο της Μόσχας, δεν θα πέθαινε ως μάρτυρας αλλά “μόνο θα διέπραττε αυτοκτονία”. Ο συντάκτης ζητούσε από τους “ευσεβείς ορθόδοξους χριστιανούς” να προσευχηθούν σωστά, όχι για τον π. Δημήτριο, αλλά για τους διωκόμενους ορθόδοξους χριστιανούς που σε καμιά περίπτωση δεν συνδέθηκαν με το πατριαρχείο Μόσχας.
»“Τώρα η επίθεση είναι ενάντια στον π. Δημήτριο”, σημείωσε ο π. Σεραφείμ σε μια επιστολή, “και εμείς (και ο π. Αλέξιος Γιανγκ) που τον έχουμε υπερασπιστεί, κατηγορούμαστε δημόσια ότι “λέμε μεγάλα ψέματα” και ότι είμαστε “ανήθικοι και ανεύθυνοι”. Πάλι, δεν ενδιαφερόμαστε πρώτιστα για την επίθεση ενάντια σε μας προσωπικά. Αλλά αυτό είναι μια επίθεση ενάντια σε έναν από τους καλύτερους εκπροσώπους της ζωντανής Ορθοδοξίας, της Ορθοδοξίας της καρδιάς!”» (π. Δαμασκηνός, ό.π., σελ. 330-331).
Οι πατέρες της Αδελφότητας συνέχισαν να υπερασπίζονται τον π. Δημήτριο στον Ορθόδοξο Λόγο. «Ο π. Σεραφείμ επιβεβαίωσε πολλές φορές ότι ήταν, όπως και ο π. Δημήτριος, στη μία και την αυτήν Εκκλησία, ακόμα κι αν αυτή την περίοδο, εφόσον στη Ρωσία υποδουλώθηκε το Πατριαρχείο Μόσχας στον κομμουνισμό, δεν θα μπορούσε να είναι σε επίσημη κοινωνία μαζί του. […] Ο π. Σεραφείμ επίσης υπογράμμισε ότι η διαίρεση μεταξύ της Ρωσικής Εκκλησίας της Διασποράς, στην οποία ο ίδιος ανήκε, και του Πατριαρχείου Μόσχας, στο οποίο ο π. Δημήτριος ανήκε, ήταν μόνο μια προσωρινή διαίρεση και πρέπει να τελειώσει όταν καταρρεύσει ο κομμουνισμός και η Εκκλησία στη Ρωσία θα είναι και πάλι ελεύθερη, όπως πράγματι είναι σήμερα: “Η φωνή του π. Δημητρίου είναι μια δέσμευση ότι η έλλειψη κοινωνίας μας με το Πατριαρχείο της Μόσχας είναι μόνο κάτι προσωρινό, επειδή η Ορθοδοξία κάποιου όπως του π. Δημητρίου είναι ίδια με τη δική μας”. Και πάλι: “Το πρόβλημα των επισκόπων του, της προσέγγισης και κοινωνίας των δύο Εκκλησιών (της Εκκλησίας στο εξωτερικό και του πατριαρχείου της Μόσχας) κ.λ.π. παραμένει ακόμα – αλλά συνεχώς γίνεται όλο και περισσότερο προφανές ότι αυτά τα ερωτήματα, στη Ρωσική Εκκλησία τουλάχιστον, είναι προσωρινά και επιφανειακά και δεν αγγίζουν τη βαθύτερη ενότητα ανάμεσα σε μας και τα αληθινά τέκνα της Ρωσικής Εκκλησίας όπως ο π. Δημήτριος”» (ό.π., σελ. 335-336, υπογρ. δικές μας).
Ανάλογη στάση κράτησαν οι πατέρες και απέναντι σε άλλους αγωνιστές κληρικούς από κομμουνιστικές χώρες, που είχαν διατηρήσει την κοινωνία με τις Εκκλησίες των χωρών τους. Ένας από αυτούς ήταν ο π. Γεώργιος Καλκίου «που είχε κάνει στη Ρουμανία ό,τι ο π. Δημήτριος στη Ρωσία» (ό.π., σελ. 338). Ο π. Γεώργιος είχε φυλακιστεί υπό απάνθρωπες συνθήκες, είχε καταδικαστεί σε θάνατο και είχε αξιωθεί σε οράσεις του ακτίστου φωτός. Απελευθερώθηκε το 1984.
3. Άγιος Φιλάρετος και αρχιμανδρίτης Ταυρίων
Μια ιδιαίτερα αξιοσημείωτη περίπτωση είναι ο αρχιμανδρίτης π. Ταυρίων († 1978), τελευταίος γέροντας του Ερημητηρίου του Γκλινσκ, στη Ρωσία. Ο προκαθήμενος της Ρ.Ε.Δ. άγιος μητροπολίτης Φιλάρετος († 1985, άφθορος) έστειλε στην Αδελφότητα υλικό για έκδοση σχετικά με τον π. Ταυρίωνα. Εκεί αναφέρει: «Σύμφωνα με τις πληροφορίες τις οποίες έχω, αυτός ο σοφός και ευσεβής γέροντας ανήκε αρχικά στην Εκκλησία των Κατακομβών· αλλά βλέποντας πως οι πιστοί άνθρωποι διασκορπίστηκαν όπως τα πρόβατα χωρίς ποιμένα, προσχώρησε στην επίσημη Εκκλησία, αλλά στη δράση του παρέμεινε απολύτως χωριστά απ’ αυτήν, δίνοντας όλη τη δύναμή του στην πνευματική καθοδήγηση των ψυχών στην πίστη…» (ό.π., σελ. 339).
Εκκλησία των Κατακομβών ονομάστηκε στη δύση η μυστική, εκτός νόμου Εκκλησία της Ρωσίας, που στελεχωνόταν από μυστικούς επισκόπους, ιερείς και μοναχούς, είχε κρυφές μονές και ναούς, δεν είχε κοινωνία με το πατριαρχείο και διωκόταν ανελέητα από το καθεστώς. Πάρα πολλά μέλη της βρήκαν μαρτυρικό θάνατο και αρκετοί από αυτούς έχουν σήμερα τιμηθεί από το πατριαρχείο Μόσχας ως άγιοι. Η Εκκλησία των Κατακομβών ήταν η μόνη Εκκλησία επί ρωσικού εδάφους που αναγνώριζαν οι αποσχισμένες ρωσικές Εκκλησίες που βρίσκονταν εκτός Ρωσίας, καθώς και οι σχισματικές ζηλωτικές ομάδες όπου γης. Ένας κληρικός της Εκκλησίας αυτής λοιπόν προσχωρεί στην επίσημη Εκκλησία και ο μητροπολίτης Φιλάρετος αναφέρεται σ’ αυτόν πολύ επαινετικά, χαρακτηρίζοντάς τον μάλιστα «σοφό και ευσεβή γέροντα». Η επιστολή αυτή, που δημοσιεύτηκε μαζί με το υλικό που είχε αποστείλει ο άγιος μητροπολίτης, ξεσήκωσε πραγματικό σάλο εναντίον του από τους ζηλωτές της Ρ.Ε.Δ., που έφτασαν στο σημείο να καταγγείλουν τον άγιο Φιλάρετο για… σοβιετική προπαγάνδα! (βλ. ό.π., σελ. 340-342).
Ο π. Σεραφείμ Ρόουζ έγραψε τότε: «Αυτοί πολεμούν ακόμη και με τον αέρα με την ιησουίτικη λογική τους και δικαιολογούν την “καθαρότητά” τους, ενώ αυτό που απαιτείται είναι καρδιές που αγαπούν και είναι πρόθυμες να βοηθήσουν τους βασανισμένους και αυτούς που αναζητούν και να τους φέρουν κοντά στον Χριστό». «Η Ρωσική Εκκλησία της Διασποράς μπορεί να συνεχίσει να είναι ένας σηματοδότης για τις άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες – αλλά δεν θα είναι έτσι, εάν γίνουμε μια σέκτα όπως (η “υπέρ-ορθή” ομάδα) θέλει να μας κάνει να είμαστε (μια σέκτα που θα πολεμάει μόνο μαζί με άλλες μικρές “σέκτες” που βρίσκονται στην Ελλάδα» (ό.π., σελ. 341-342 – οι υπογραμμίσεις δικές μας και αξιοπρόσεκτη η ευθεία αναφορά στους Έλληνες παλαιοημερολογίτες).
4. Ο γέροντας Γεννάδιος
Στις 3/16 Μαΐου 1983 κοιμήθηκε ο ερημίτης όσιος γέροντας Γεννάδιος, που ασκήτευε επί δεκαετίες στα νότια του νομού Ρεθύμνης, στην περιοχή της Ακουμιανής Γιαλιάς (παράλια περιοχή των χωριών Ακούμια και Βρύσες του δήμου Λάμπης). Ο γέροντας ήταν προικισμένος με εξαιρετικά αγιοπνευματικά χαρίσματα, ήταν διορατικός, προορατικός, η προσευχή του θεράπευσε πολλούς ασθενείς, ενώ καταγράφονται τουλάχιστον τρεις φορές όπου μεταφέρθηκε «εις έτερον τόπον»: μία φορά στην Αμερική, μία σε μια μάχη στο Λίβανο και μία στη Γεωργιούπολη του νομού Χανίων, όπου προσπάθησε χωρίς επιτυχία να αποτρέψει το πολύνεκρο μαθητικό δυστύχημα του 1972. Για την τελευταία περίπτωση διηγήθηκε ότι είδε όλες τις μαθήτριες που πνίγηκαν ανοιχτά της Γεωργιούπολης να ανεβαίνουν στον ουρανό κρατώντας στεφάνια (βλ. Στυλ. Μ. Παπαδογιαννάκη, Γεννάδιος και Ιωακείμ, Δύο Ρεθύμνιοι Άγιοι Μοναχοί http://gennadios.blogspot.com/, δ΄ έκδ. Ρέθυμνο 2007, σελ. 85-87).
Ο θεοφόρος αυτός γέροντας ήταν παλαιοημερολογίτης και θεωρούσε πλάνη την υιοθέτηση του νέου ημερολογίου. Όμως καταγράφεται η ακόλουθη διδασκαλία του, όταν αφηγήθηκε ότι είδε μια νεοημερολογίτισσα από τα Ακούμια στον παράδεισο: «Πόσοι άνθρωποι με τον νέον εορτολόγιον θα ευρεθούν εντός του παραδείσου και πόσοι άνθρωποι με το παλιαόν εορτολόγιον θα ευρεθούν εις την κόλασιν! Το παλαιόν εορτολόγιον είναι, χωρίς αμφιβολία, το σωστόν. Δεν θα μας σώσει όμως μόνο το εορτολόγιον (παλαιόν ή νέον), αλλά τα έργα μας, η χριστιανική μας ζωή και προπαντός η φιλανθρωπία μας» (Στυλ. Μ. Παπαδογιαννάκη, ό.π., σελ. 126-127).
Εκτός από το γεγονός ότι ο γέροντας είχε πολλά πνευματικά παιδιά, μέλη της καθ’ ημάς Εκκλησίας της Κρήτης και όχι παλαιοημερολογίτες (πράγμα που προφανώς συμβαίνει με όλους τους παλαιοημερολογίτες οσίους γέροντες), γνωρίζουμε, όχι μόνο από τη βιογραφία του αλλά και προσωπικά (λόγω της καταγωγής μου από το Ρέθυμνο και της σχέσης μελών του οικογενειακού και φιλικού μου περιβάλλοντος με το γέροντα), ότι διατηρούσε στενή πνευματική επαφή με ένα από τα σημαντικότερα κέντρα της ορθόδοξης πνευματικότητας στην κεντρική Κρήτη, την ιερά μονή Παναγίας Καλυβιανής στο νομό Ηρακλείου (νέου ημερολογίου), την οποία επισκεπτόταν συχνά, ενώ μοναχές από την αδελφότητα της μονής –οι οποίες τον ευλαβούνταν ιδιαίτερα– παρευρέθηκαν στην κηδεία του. Μάλιστα επικήδειο λόγο εκφώνησε ο πνευματικός της μονής, π. Νεκτάριος (βλ. ό.π., σελ. 116-7, 134-5).
Για ορισμένα χρόνια μάλιστα ο γέροντας κοινωνούσε στην ιερά μονή Καλυβιανής, κοινωνία που διέκοψε όμως γύρω στο 1980 (χωρίς να διακόψει γενικότερα τις σχέσεις του), επηρεασμένος από τα λόγια του παλαιοημερολογίτη ιερομόναχου Καλλίνικου Σελληνιωτάκη, από τα χέρια του οποίου στη συνέχεια κοινωνούσε. Το γεγονός επισημαίνει ο καθηγητής Αντ. Μάρκου, ο οποίος όμως, ως παλαιοημερολογίτης, θεωρεί ότι ορθώς ο γέροντας διέκοψε τη μυστηριακή κοινωνία του με τη μονή Καλυβιανής: http://churchsynaxarion.blogspot.com/2009/10/1983.html.
Επίσης, προγνωρίζοντας την κοίμησή του, ήρθε στην ιερά μονή Καλυβιανής, για να «αποχαιρετήσει» τον τότε αρχιεπίσκοπο Κρήτης και νυν μακαριστό Τιμόθεο († 2005) http://www.parembasis.gr/2006/06_10_14.htm, ανακαινιστή της μονής και ιδρυτή του θαυμαστού συγκροτήματος των ευαγών ιδρυμάτων της, ο οποίος είχε στην περιοχή τη φήμη αγίου και τον οποίο ο γέροντας Γεννάδιος σεβόταν ιδιαίτερα. Ήρθε μάλιστα εσπευσμένα, ξέροντας μέσω της θείας χάριτος ότι ο αρχιεπίσκοπος θα παρέμενε στο μοναστήρι μόνο για μισή ώρα (ό.π., σελ. 82-83).
Αδελφέ μου, που ακολουθείς πιστά το παλαιό εορτολόγιο, άραγε όλοι οι παραπάνω άγιοι και γέροντες ήταν πλανημένοι; Φοβούμαι ότι πολλοί από τους πνευματικούς καθοδηγητές σου θα είχαν την τόλμη να υποστηρίξουν κάτι τέτοιο, και μάλιστα χωρίς κανένα προβληματισμό, λέγοντας σε ένα δευτερόλεπτο: «αφού είχαν κοινωνία ή έστω επικοινωνία με τους προδότες της ορθοδοξίας, ήταν σίγουρα πλανημένοι!».
Όμως οι άγιοι της Ορθοδοξίας αγωνίζονται με ταπείνωση να αποφύγουν την πλάνη και δεν σπεύδουν να αποδεχτούν τους λογισμούς τους (είναι χαρακτηριστικό με πόση αγωνία ο π. Σεραφείμ Ρόουζ προβληματιζόταν όταν έγραφε τα κείμενα, στα οποία παραπέμψαμε – βλ. π. Δαμασκηνού, ό.π., σελ. 54). Ο ίδιος πνευματικός, που πιθανόν θα αποφανθεί τα παραπάνω, αναρωτήθηκε άραγε ποτέ για τον εαυτό του αν είναι πλανημένος;
Αυτή τη στιγμή, όπως και στο παρελθόν, στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ελλάδα και αλλού (εννοώ την Εκκλησία του νέου ημερολογίου) πραγματοποιείται ένας ανένδοτος αγώνας κατά του οικουμενισμού. Για του λόγου το αληθές, βλ. ιστοχώρους όπως http://www.oodegr.com/oode/oikoymen/oikoymen.htm (εδώ και πύρινα κείμενα των επισκόπων Πειραιώς Σεραφείμ και Αυστραλίας Στυλιανού), http://www.impantokratoros.gr/621145E4.el.aspx (βλ. και την Ομολογία Πίστεως κατά του Οικουμενισμού), http://www.ierosolymitissa.org/egolpio.htm κ.ά.
Στον αγώνα αυτό έχουν αναλωθεί γέροντες (http://www.impantokratoros.gr/420E74B9.el.aspx) όπως οι Ιουστίνος Πόποβιτς, Χαράλαμπος Βασιλόπουλος, Αυγουστίνος Καντιώτης, Φιλόθεος Ζερβάκος, Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος κ.π.ά., αυθεντικοί φορείς της ορθόδοξης πνευματικότητας όπως ο Φώτης Κόντογλου κ.π.ά., ενώ σήμερα συμμετέχουν πολλοί επίσκοποι, εκατοντάδες ιερείς και μοναχοί και χιλιάδες λαϊκοί, μηδέ σύσσωμων αγιορείτικων μονών εξαιρουμένων. Όλοι αυτοί δεν διέκοψαν την κοινωνία τους με το σύνολο της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Αντίθετα, οι παρατάξεις των παλαιοημερολογιτών ούτε με αυτούς τους γνήσιους αγωνιστές καταδέχονται να κοινωνήσουν, φοβούμενοι μήπως «μολυνθούν». Διατηρούν για τον εαυτό τους (κάθε παράταξη για τον εαυτό της) το μονοπώλιο της ορθόδοξης πίστης και της αγωνίας και του αγώνα για την αγία, σωτήρια και αγαπημένη μας ορθοδοξία.
Σε καλώ σε προβληματισμό. Κοινωνία με τους παραπάνω αγωνιστές δεν σημαίνει άρνηση του παλαιού ημερολογίου. Σημαίνει επάνοδο στην αγία και μεγάλη του Χριστού Εκκλησία, που σήμερα δοκιμάζεται και που δεν επιτρέπεται να της γυρίζουμε την πλάτη – αυτό θα είναι σε βάρος μας, γιατί κινδυνεύουμε να πεθάνουμε εκτός Εκκλησίας.
Δεν έχω να προσθέσω τίποτε άλλο, γιατί, ό,τι κι αν προσθέσω, δε θα σε πείσω. Δι’ ευχών όλων των προαναφερθέντων αγίων και γενικώς όλων των αγίων, σε προσκαλώ να προβληματιστείς. Σε χαιρετώ με αγάπη Χριστού. Σ’ ευχαριστώ.

(*) Έτσι ονομάζεται στην ορθόδοξη παράδοση η μέση οδός, η αποφυγή της ακρότητας.

24 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Προς την Πονηρη Παλαιοημερολογιτισσα:

Την ρωτησε προχτες ο Χαλάρωσε: Και με τον αγ. Μαξιμοβιτς τι γινεται;

Απάντησε η Ειδωλολατρισα - άλλα αντι άλλων:

"η Εκκλησια της Διασπορας ητανε ελευθερη απο την Ρωσια, αργότερα δυστυχως υποτάχθηκε στην Μοσχα και στους γκαγκεπιτες".

Μιλαμε iq - ραδικού!!!

Μα δεν ρωτησαμε αυτο Μανταμ!

Άλλο ρωτησαμε!

Γιατι ο αγ. Ιωάννης Μαξιμοβιτς - του οποιου την Αγιοτητα δεν ΤΟΛΜΑΤΕ να αρνηθειτε - ε, τοσο θρασος δεν πιστευω να εχετε - αν και απο εσας όλα να τα περιμενει κανείς!

Εδω βγαλατε τους Αγιους Γεροντες του 20ου αι με Δαιμονια - σε αυτο θα κολλησετε τωρα;
Ομως δεν θα αμφισβητήσετε τον αγ. Ιωάννη Μαξ. για δυο λογους:
αφενος ως τωρα τον ειχατε πρωτυπο αγιο - τωρα πως να τον απορριψεστε; Θα αντιφασκετε.
Αφετερου: δεν σας περισσσεύουνε και πολυ αγιοι στο Παλαιο Ημερολογιο - ωστε να εχετε την πολυτέλεια να διαγραφετε και τους 1-2 εναπομειναντες, σωστα;

Προχωραω ομως την σκεψη:

Παλαιοημερολογιτισα, της φυλης των ΓΟΧ και Μαγωγ,
πως ο αγ. Ιωαννης Μαξ ΜΝΗΜΟΝΕΥΕ τον ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΜΟΣΧΑΣ;

Μπινγκο!

Αφου ο Πατριαρχης της ΜΟσχας ητανε το λιγοτερο γκαγκεπιτης και προδοτης και μασωνος και το περισσότερο ητανε Αιρετικος, σχισματικος, ενας Ιουδας κλπ;

Πως αυτος ο μεγαλος Αγιος, ο θαυματουργος ΑΓιος επεσε σε τετοιο ολισθημα;

Θα λαβουμε καποια απάντηση ή και εδω 'σιχη ιχθυος";

Εκτος αν μας παραμπεψετε παλι στις σελιδες των Γογ και Μαγωγ - εκει θα βρουμε λεει ολες τις απαντησεις λεει - σε ολες τις αποριες μας λεει - ακομα και σε αυτες που δεν προλαβαμε να θεσουμε .. λεει - η Μανταμ .....

Αναμένουμε απαντησεις!

Ανώνυμος είπε...

Κατι ακομα που ξεχασα να γραψω πιο πανω:

ΣΤην Φυλη Αττικής λεει, υπαρχει το Μοναστηρι των Γ.Ο.Χ.

Μετα φταιω εγω που του λεω: "η φυλη των Γοχ και των Μαγωγ";

Βλεπετε, ταιριαζουνε και οι λεξεις!
Τους προδιδουνε και τα τοπωνυμια!
Κανουνε και ομοιοκαταληξια!

Το σκοτος τους θελει να κρυφτει, αλλα τους προδιδει ακομα και το συντακτικο!

Γιαυτο Σου λεω Μανταμ,
ασε με εμενα,
μην ασχολεισαι μαζι μου
γιατι οσο ασχολεισαι - άλλο τοσο περισσότερο θα με τσιγκλας να γραψω...

αστο να το παρει το ποταμι...

amethystos είπε...

Ας έχουμε κατά νού όμως ότι ο Αγιος Μαξίμοβιτς δέν ήταν παλαιοημερολογίτης.

Ανώνυμος είπε...

Για να αποκαταστησω μια παρεξηγηση απο ανω σχολιο μου:

Σεβομαι το Μοναστηρι του αγ. Κυπριανου - ομως η 'ειρωνια' μου πηγαινε προς τους Παλαιοημερολογιτας, που με υφος δεκα καρδιναλιων κηρύτουνε παντού, οτι μονο αυτοι ειναι οι σωστοι χριστιανοι που απομείνανε στον κοσμο κλπ κλπ.

Εναντιον της κενοδοξιας και ασχετοσυνης τους με το θεμα εγραψα και γραφω οτι γραφω και οχι βεβαια εναντιον του Μοναστηριου ή του ΑΓίου!

Αυτο προς αποκατάσταση της Αληθειας.
Αλλα βλεπετε; Αν μιλας με σχισματικους ή αιρετικους θα πεις και καμια λεξη παραπανω που ισως δεν θα επρεπε - ΓΙΑΥΤΟ ο απ. Παυλος σωστα μας ειπε: ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ!
Μεχρι να βαλουνε μετανοια - μακρια -
ΑΠΛΑ θελουνε να μας τραβηξουνε στον βουρκο τους - αυτό, τιποτα αλλο!

anyway
στο πεδιο των μαχων συμβαίνουνε και αυτα....η προθεση μετραει...

Ανώνυμος είπε...

Ένας αδελφός, εκοιμήθη πρόσφατα, έγραφε (προς απάντηση των ενταύθα εξωφρενικών χαρακτηρισμών- όποιος θέλει σκέφτεται και ακούει):
«Ὅταν ἤμουν νεώτερος καὶ ζοῦσα στὸ ἐξωτερικό, μὲ ἐρωτοῦσαν οἱ Νεωτεριστὲς Οἰκουμενιστὲς γιὰ νὰ μὲ παγιδεύσουν:
- Ἔχομε Μυστήρια ἢ ὄχι;...
Ἀπαντοῦσα:
- Γράμματα γνωρίζετε;
- Ναί, γνωρίζουμε.
- Τοὺς Κανόνες καὶ τὴν Παράδοσιν τῆς Ἐκκλησίας τὰ γνωρίζετε;
- Ναί, τὰ γνωρίζουμε!
- Τότε ἔχω νὰ σᾶς πῶ τὰ ἑξῆς: Ἐγὼ καίτοι ἁμαρτωλός, ἐπειδὴ μὲ προστάτευσε ἡ Χάρις τοῦ Θεοῦ νὰ μὴν χωρισθῶ ἀπὸ τὴν Ἀλήθειαν τοῦ Χριστοῦ καὶ νὰ μὴν παρεκκλίνω δεξιὰ ἢ ἀριστερά, ξέρω ὅτι ἔχω Μυστήρια. Ἐσεῖς ποὺ ἀλλάξατε πορεία, ἀφοῦ ξέρετε γράμματα, διαβάστε τὶ λένε οἱ Κανόνες καὶ ἡ Παράδοσις τῆς Ἐκκλησίας γιὰ τὴν περίπτωσί σας καὶ βγάλτε τὰ συμπεράσματά σας.
Νομίζω, ὅτι δὲν εἶναι οὔτε συμφέρον οὔτε συνετὸ νὰ ἐρίζουν οἱ Γνήσιοι Ὀρθόδοξοι Χριστιανοὶ μεταξύ τους καὶ νὰ ἀσχολοῦνται μὲ τὰ μυστήρια ἢ μὴ τῶν Νεοημερολογιτῶν. Λέγει καὶὁ Ἀπόστολος: “Τί γάρ μοι καὶ τοὺς ἔξω κρίνειν;... Τοὺς δὲ ἔξω ὁ Θεὸς κρίνει!” (Α΄ Κορ. ε΄ 12, 13). Ἐμεῖς, ἀφοῦ τοὺς παραδώσαμε στὸ ἔλεος τοῦ Θεοῦ, Ἐκεῖνος ξέρει ἂν θὰ μακροθυμήση ἀπέναντί τους, πῶς θὰ μακροθυμήση καὶ γιὰ πόσο θὰ μακροθυμήση. Ἐμεῖς δὲν εἴμεθα διαχειριστὲς τοῦ Ἐλέους τοῦ Θεοῦ. Ἐμεῖς ἔχουμε ὑποχρέωσιν, ὡς θεωροῦντες πάντα νεωτερισμὸν ὡς ὑπαγόρευμα τοῦ διαβόλου, νὰ μὴν πα-ραβλάψουμε τὴν “Παραδοθεῖσαν Πίστιν” οὔτε κατὰ ἕνα ἰώτα ἢ μίαν κεραίαν.
Όσο για τον Άγιο Ιωάννη, Αρχιεπίσκοπο Σαγκάη και Σαν Φρανσίσκο, παύσατε να προσβάλετε τη μνήμη του! Είναι κακό για σας πρώτα από όλα (αν βέβαια πιστεύετε στους Αγίους). Όταν πρώην πνευματικοπαίδια του τον παρακαλούσαν να πάει να τους ευλογήσει στο νέο ναό τους (είχαν πάει στη μετροπόλια τότε) ούτε να μπει δεν δέχτηκε! Όσο για το " Δεν ήταν παλαιοημερολογίτης" τι ναπώ! Η διαστρέβλωση σε όλο της το μεγαλείο! Κατ' εξοχήν δε αγαπούσε τους Έλληνες που δεν ακολούθησαν την καινοτομία και βοήθησε στη χειροτονία τους τελικά αλλά και στην αναγνώριση από τη Σύνοδο του Αγίου Φιλαρέτου!
Α

Ανώνυμος είπε...

Γραφει ο 7.58μμ:

"Όσο για τον Άγιο Ιωάννη, Αρχιεπίσκοπο Σαγκάη και Σαν Φρανσίσκο, παύσατε να προσβάλετε τη μνήμη του! "

Δεν βλεπουμε να απανταει στην απορια μας:

Πως και μνημονευε τον Πατριαρχη Μοσχας;

Υ.Γ.:
Που προσβάλλαμε τον Αγιο; Γραψαμε κατι εναντιον του;
Ονειρα βλεπετε εκει στο Παλαιο Ημερολογιο;

Ελπιζω στο Β' μερος της απαντησης να σχολιαστει αυτη η απορια....

Ανώνυμος είπε...

Τι ανοησιες γραφει ο 7.58 μμ ?

Εχει πεσει σε 'θρησκευτικη παρακρουση";

Πως γινεται ο ιδιος Αγιος να αγαπουσε τους Ελληνες ΓΟΧ - ομως ταυτοχρονα να μνημονευε τον Πατριαρχη Μοσχας;
Αρα ειχανε και οι δυο δικαιο;

Ενω ας πουμε τους Ελληνες του Νεου δεν τους αγαπουσε πια; Τοσο πολυ; Πλεον;

Οταν μνημονευεις εναν ΑΙΡΕΤΙΚΟ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ή εστω Σχισματικο, δεν εισαι ο ιδιος σχισματικος;
Με βαση τους κανονες σας; Και τα ωραια σας κηρυγματα;

Τον Βαρθολομαιο τον εχετε φαει ζωντανο, επειδή τολμησε να πει ενα Πατερ ημων με τον Πάπα. Που να τον μνημονευε κιολας!

Ο Αγιος Ιωαννης Μαξ. που μνημονευε τον ΜΑΣΩΝΟ πατριαρχη Μοσχας - πως αυτο δεν σας ενοχλει;

Περιμενουμε το Β' μερος της απαντησης του ΓΟΧ....

amethystos είπε...

Παλαιοημερολογίτης φίλε, βαρύ πεπόνι,είναι ο πιστός τού αιώνιου ημερολογίου. Οι Ρώσοι δέν έχουν καμμία σχέση μέ τό εορτολόγιο.Σ' αρέσει τό παραδοσιακό γλέντι,κάου μπόυς. Θάσαι από τούς λιγους εγγράματους τού κινήματος καί αισθάνεσαι βασιληάς. Ο Γκιούλιβερ φίλε όταν επέστρεψε στό Λονδίνο από συνήθεια συμπεριφέρονταν στούς Εγγλέζους όπως καί στούς νάνους καί είχε τήν πληρωμή πού τού άξιζε, καί ήλθε στά συγκαλά του.Θα μάς κάνεις μάθημα σεβασμού τής Αγιότητος; Κύριε ελέησον.

Ανώνυμος είπε...

Γραφει ο ΓΟΧ 7.58μμ:

"“Παραδοθεῖσαν Πίστιν” οὔτε κατὰ ἕνα ἰώτα ἢ μίαν κεραίαν."

Ξερεις καταρχην ποσες φορες εχει αλλαξει η 'παραδοθεισα Πιστη' απο τοτε που ιδρυθηκε η Εκκλησια;

Απο τις Επιστολες της Κ.Δ. εως τους Πατερες - ποσα πραγματα τότε γινοντουσαν αλλιως, και σημερα τα βιωνουμε στην θρησκευτικη μας ζωη αλλιως;

Εν πασι περιπτωση:
Αν η ΕΚκλησια αποφασισει - για χ λογους - οτι κατι πρεπει να αλλαξουμε, στο ταδε θεμα - ΜΑΛΙΣΤΑ οταν δεν ειναι Δογματικο βεβαια, αλλα αφορα κατι εξωτερικο - οπως το ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ - εμεις θα σηκωσουμε ανταρτικο;

ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ των Πατερων της Ορθοδοξιας;

Το θεμα του Ημερολογιου ειναι θεμα Παραδοθεισας πιστης;

Α καλα!
Εδω μιλαμε καιμε καρβουνο....

penelope είπε...

Το ζητουμενο ειναι που προκαλουν και προκαλωντας ,κανουν τον κοσμο να τους πιστεψει.και οχι μονον!
Να φερνουν στην κατασταση τους νεοημερολογιτες οτι αυτοι ειναι οι σωστοι.Γνωριζεται ποσοι εχουν μεταπηδησει στους γοχ λογω οικουμενισμου;;;Απο μονοι τους,δεν συμβουλευονται τους πνευματικους ,αλλα χανοντας την εμπιστοσυνη προς αυτους,φευγουν για εκκλησιες του Πατριου.Οπωσδηποτε τους δεχονται με ανοικτες αγκαλες εκει..."'τους δε εξω Θεος Κρινει'',ναι! Σε περιδο ειρηνης 7.58.Σε περιοδο που ο λαος διχαζεται,παραπληροφορειται,συγχυζεται και τρομοκρατειται,εκει πρεπει να ανακρηθουν τα δογματα πλεον για να βγει η αληθεια στην επιφανεια!Επισης μπορουμε και τη ζωη μας να δωσουμε οχι μονον σε αυτους αλλα και σε ολους τους ετεροδοξους,ομως ο γερ.Κλεοπας Ηλιε μας συμβουλευει,οταν μας προκαλουν αγωνιζομαστε εως θανατου διοτι εκει ακριβως ισχυει το του προφητου ''ο πραυς εστω μαχητης''.....οταν λοιπον βγαινουν στη γυρα και κοιτουν να φερουν καποιους με προφαση την παναιρεση του οικουμενισμου η οποια δεν εχει ακομ α καταδικαστει,τοτε η σιωπη και σε αυτη την περιπτωση ειναι συγκαταβαση,,,,,,λοιπον;;;;δεν προκαλλουν;;;;Εδω και τεσσερα χρονια εχουν βγει στη γυρα την ιντερνετικη και μαχονται να φερουν τον λαο σε μια απο τις μερικες γνησιες.!

Ο Θεος εις την βοηθειαν μου προσχες!
+++

Ανώνυμος είπε...

O Άγιος Ιωάννης Μαξιμόβιτς ο Θαυματουργος δεν είχε εκκλησιαστική κοινωνία με το Πατριαρχείο Μόσχας. Πέθανε ΠΡΙΝ ενωθούν οι Ρώσοι της Διασποράς με το πουλημένο στον Οικουμενισμό Πατριαρχείο Μόσχας. Μνημόνευε ο άγιος Ιωάννης όσο ζούσε, τον Μητροπολίτη Φιλάρετο όταν λειτουργούσε. Ο Μητροπολίτης Φιλάρετος ήταν ο πρόεδρος της Συνόδου των Ρώσων της Διασποράς και ΟΥΔΕΜΙΑ κοινωνία είχε με το Πατριαρχείο Μόσχας.
Μας δίνετε το δικαίωμα να υποθέσουμε ότι ή κάνετε σκόπιμη παραπληροφόρηση,
ή είστε παντελώς αδιάβαστοι στα εκκλησιολογικά.

amethystos είπε...

Τέτοια ακλόνητη πίστη!. Νά τήν διέθετες καί στόν Κύριο θάκανες καί σύ θαύματα.Τί δυστυχία νά σπαταλιέται η πίστη σέ μικροπρέπειες.

Ανώνυμος είπε...

Απαντάω στην Μαντάμ του 9.25 μμ

Γραφει: "δεν είχε εκκλησιαστική κοινωνία με το Πατριαρχείο Μόσχας"

Δηλ το ανω κειμενο της αναρτησης ψευδεται; Ιδου:
"...μια πράξη που πολλοί τη θεωρούσαν ταμπού. Όταν το 1945 διακονούσε ως επίσκοπος Σαγκάης, είναι γνωστό ότι ΜΝΗΜΟΝΕΥΕ στις ιερές ακολουθίες το νεοεκλεγμένο πατριάρχη Μόσχας Αλέξιο Α΄ μαζί με το μητροπολίτη Αναστάσιο. Εξαιτίας αυτού, κατηγορήθηκε από μερικούς ότι είχε μικτές συμπάθειες και μία επικίνδυνη διασύνδεση με το πατριαρχείο της Μόσχας."

Σας ακουμε ....

Ανώνυμος είπε...

ΠΡος την μανταμ 9.25:

Γραφει για τον Μητροπολιτη Φιλαρετο, οτι ουδεποτε ειχε επαφή με το Πατριαρχειο ΜΟσχας.

Τοτε ομως γιατι ο Φιλαρετος αναγνωριζε και επαινουσε τους Ιερεις που ησαν σε επαφη με την Μοσχα,οπως τον ο αρχιμανδρίτης π. Ταυρίων († 1978);

Σας ακουμε και εδω....

Ανώνυμος είπε...

Η μαντάμ 9.25 πεφτει και σε αλλο ατοπημα!

Γραφει με περισσο καμαρι:

"ο αγ. Ιωαννης...πέθανε ΠΡΙΝ ενωθούν οι Ρώσοι της Διασποράς με το πουλημένο στον Οικουμενισμό Πατριαρχείο Μόσχας"

Διαβαζει τι ανοησιες γραφει;

Μα η αλλαγη φρουρας στο Πατριαρχειο Μοσχας ειχε γινει ηδη απο το 1920 - απο εποχή Λενιν, συνεχισε επι σταλιν κλπ!

Αλλιως: πιο λογικο θα ητανε αν εγραφε η μανταμ: 'ο αγ. Ιωαννης Μαξ δεν ειχε ουδεμια επαφή με το Πατριαρχειο Μοσχας, διοτι ηδη απο την Ρωσικη Επανάσταση του 1917 και μετα αλλοιωθηκε δυστυχως ο Πατριαρχης Μοσχας, λογω πολιτικης πιεσης απο το Σοβιετ"

παρα η χαζομαρα που γραφει - ΑΛΛΗ ΜΙΑ στην λιστα των πολλων!
Διοτι αν ηδη ειχε αλλοιωθει η Μοσχα απο το 1920 - γιαυτο εξαλλου ιδρυθηκε η "Ρωσικη Εκκλησια της Διασπορας" τι νοημα ειχε αν ο αγ. Ιωαννης πεθανε πριν την ενωση της Σοβιετικης Ενωσης του 1990 , όπου το πατριαρχειο ητανε παλι ελευθερο;

Η μανταμ ειδωλολατρισα!
Μιση προταση γραφει, και περιεχει μεσα 5 λαθη!
Που να ειχα καιρο να ασχοληθω μαζι της!
Δεν θα απέμεινε τιποτα απο το ΑΝΟΗΤΟ ιστολογιο της!

Αλλα εχει χαρι, αφου βρηκε κατι ξεροκεφαλους να τους ξεγελαει!

Αλλα θα μου πεις: εδω δεν μπορει να καταλαβει οτι οταν εισαι γεννημενος το 1950 δεν μπορεις να εισαι αυτοπτης μαρτυρας ενος περιστατικου που ελαβε χωρα το 1922 - θα καταλαβει τα υπολΟΙΠΑ;

Μιληστε ωρε, εχω αδικο;
Εαν ναι, που;

Ανώνυμος είπε...

Περιμενουμε απαντηση προχθεσινη απορια μας - γιατι κανενα απο τα Πρωτοπαλληκαρα του Παλαιου δεν τολμουνε να απαντησουνε;

ΓΙατι οι Συνοδος των ΓΟΧ και η Συνοδος των Ενισταμένων αποφασισαν, ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΕΙ ο πρωην Κυπριανος και μετα να προχωρησουνε σε μια Ενωση;

Αληθεια, τι φοβοταν;
Γιατι τοσες δεκαετιες πριν δεν ενωθηκαν;
Προφανως ο Ηγουμενος του αγ. Κυπριανου ητανε εναντιον - γιατι ομως;

Θα τα πειτε εσεις, ή θα βγαλουμε εμεις τα απλυτα σας στην ΦΟΡΑ;

Ε μανταμ;
Που εισαι μανταμ;
Εφτιαξες καμια νοστιμη μακαροναδα αποψε;
Πότε να ερθω να μου κανεις το τραπεζι;
Δεν πιστευω να βαλεις μεσα...ποντικοφαρμακο;

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε, η αλήθεια είναι ότι μετά το θάνατο κάποιου αγίου
αρχίζουν οι καλαμαράδες και γράφουν ό,τι προλαβαίνει ο καθένας
και οι ερμηνείες και η εκμετάλλευση χτυπάει κόκκινο.
Πιστέψτε, λοιπόν, εσείς αυτά τα διαστρεβλωτικά που γράφουν οι καλαμαράδες
της κρατικής εκκλησίας και αφήστε τους άλλους, να πιστεύουν τους δικούς τους
αξιοπιστότατους μάρτυρες. Τύχη αγαθή, οι άγιοι προσεύχονται
τόσο γι αυτούς που τους συκοφάντησαν προ του θανάτου τους, όσο και γι αυτούς
που τους συκοφάντησαν μετά.Τόσο απλά.Καλό σας ξημέρωμα.

amethystos είπε...

Στούς Αγίους τιμούμε τόν Κύριο πού τούς δόξασε. Καί όπως προστατεύουμε τόν Σωτήρα μας από τίς αιρέσεις, έτσι πρέπει νά προστατεύουμε καί τούς Αγίους Του καί νά μήν γινόμαστε αιτία συκοφάντησής των. Οι Αγιοι ανήκουν στόν Κύριο. Είναι οι δούλοι Του.

Ανώνυμος είπε...

γραφει ο Παλαιοημερολογιτης του 10.20 μμ:

"η αλήθεια είναι ότι μετά το θάνατο κάποιου αγίου
αρχίζουν οι καλαμαράδες και γράφουν ό,τι προλαβαίνει ο καθένας
και οι ερμηνείες και η εκμετάλλευση χτυπάει κόκκινο."

Καταρχην, γιατι δεν απανταει σε καμια απο τις ανω αποριες μου;

καταδευτερον: γιατι το ιδιο επιχειρημα να μην ισχυει υπερ του αγ. Πορφυριου και του αγ. Παισιου;
Γιατι και οι δυο αγιοι να μην επεσαν θυμα των καλαμαραδων;
Οτι δεν αρεσει απο τον βιο τους στουΣ ΓΟΧ - δικαιουμαι να απαντησω με το ιδιο στυλακι;

Κατατριτον:
Βοα ολη Ρωσικη Εκκλησια της Διασπορας - διασπαρτα παντου τετοια κειμενα οπως αυτο της αναρτησης!
Ολοι λετε να ειναι στο κολπο;

Και οι μονοι που λετε την ΑΛηθεια ειστε εσεις των ΓΟΧ;

Αραγε γιατι;
Οταν μαλιστα εχετε ξεπουλησει ακομα και το Πατριαρχειο Μοσχας - μεχρι εχτες ξεχασατε την καραμελα σας;
Οι ρωσοι θα μας σωσουνε, φοραμε μαντηλες στο Ναο οπως οι αδελφες μας εν Χριστω στις Ρωσικες εκκλησιες κλπ
Τωρα τι εγινε και αλλαξατε γνωμη;
Επεσε σημα;
Που τα χαλασατε;

Απλα υποστηριζεται ακομα τον Αγ Ιωαννη Μαξ - διοτι τωρα πλεον ειναι αργα να τον αποκηρυξετε!

Και οχι οτι σας επιασε ο πονος για την Αληθεια, για την μοσχα και για τους Αγιους!

Καλο σου ξημερωμα και σε σενα!!!

Ανώνυμος είπε...

Συντομες απορίες:

1. Με τον αγιο Λουκα Κριμαίας τι γινεται;
Τον τιμουνε στο Παλαιο Ημερολογιο;
Δεδομενου οτι ο αγ. Λουκας μνημονευε τον Πατριαρχη Μοσχας;

2. Ψευδονται ασυστολα οι του Παλαιου!
Μαλιστα εχουνε το θρασος να γραφουνε οτι εχουμε αγνοια!
Παρουσιαζονται οι ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ ως γνωστες του αντικειμενου, ενω δεν ξερουνε την τυφλα τους!
Ετσι βοα ολο το Ιντερνετ, ολη η Ρωσικη Εκκλησια της Διασπορας, απο την Αλάσκα μεχρι την μακρινη Ιαπωνια, οτι αυτο το προβλημα-παραπονο ειχανε απο τον αγ. Ιω Μαξ. - γιατι μνημονευει τον Πατριαρχη Μοσχας; - και ερχονται οι ΨΕΥΤΕΣ Ελληνες ΓΟΧ να μας πουνε οτι "μα δεν τον μνημονευε, αυτα ειναι ανακριβιες των δημοσιογραφων"!

Ετσι μας λενε:
"Το πατριαρχειο της Μοσχας δυστυχως μετα το 1990, μετα την πτωση του Κουμουνισμου, επεσε στα χερια των Γκαγκεπιτων, γιαυτο εμεις ουδεμια σχεση εχουμε μαζι τους"!
Μα δεν ειχανε και ποτέ σχεση! ΟΥτε πριν, ουτε μετα!
Απο το 1920 (συνεπεσε περιπου η Οκτωβριανη επανασταση με την αλλαγή του Ημερολογιου στην Ελλαδα) δεν ειχανε σχεση με την Μοσχα διοτι ητανε το Πατριαρχειο του Λενιν και του Σταλιν.
Μετα το 1990, μετα την πτωση του Σοβιέτ, παλι δεν ειχανε σχεση, λογω Μυστικων υπηρεσιων.

Ε πότε στο καλο ειχανε σχεση;
ΑΡα ουδεποτε ειχανε επαφη!

Αποκρυβουνε ομως με ΔΟΛΟ οι ΨΕΥΤΕΣ Παλαιοημερολογιτες, οτι οταν επεσε η ΕΣΣΔ το 1991, πηγε αντιπροσωπεια των ΓοΧ και Μαγωγ και των Ενισταμενων στη ΜΟσχα, μετα βαιων και κλαδων, να ενωθουνε με το Πατριαρχειο των Ρωσων.
Ελα ομως που η Μοσχα τους ειπε: 'δεν σας αναγνωριζουμε, ειστε σχισματικοι, αναγνωριζουμε μονο την Ελληνικη Εκκλησια με το Νεο Ημερολογιο, οπως εξαλλου αποφασισαν ολες οι Ορθοδοξες Εκκλησιες".

Εκει πανω τρελαθηκαν οι Γοχ και Μαγωγ, και την αμαρτια τους την μετατρεψανε σε αρετη, την χυλοπιτα που φαγανε την ερμηνέψανε: 'δεν θελουμε μαζι τους καμια επαφη, διοτι ειναι μασωνοι"!

Επισης:
Ολοι οι Αγιοι της Ρωσικης Εκκλησιας, επι Κουμουνισμου, που ζουσανε φυσικα στην Ρωσια, στα διαφορα μοναστηρια και στις Σπηλιες της Ρωσιας και των οποιων τα Λειψανα προσκυνουμε - ποιον Μνημόνευαν; Τον Πατριαρχη Μοσχας δεν μνημονευαν;
Ε τότε;
Αν παλι ο Πατριαρχης Μοσχας επι Σταλιν ητανε καλος - λεμε τωρα - γιατι δημιουργηθηκε η Εκκλησια της Διασπορας;

Αλλιως:
Λενε για τον Αγ. Ιωαννη Μαξ οτι ουδεποτε μνημονευε τον Πατριαρχη Μοσχας.

ΨΕΥΔΟΝΤΑΙ ΑΣΥΣΤΟΛΑ οι ΓΟΧ και Μαγωγ!
Αποδειξη δια αλλης οδου;

Μα τότε γιατι αναγνωριζουνε ως Αγιον τον Ιωαννη Μαξ ακομα και οι Εκκλησιες με το Νεο;

Π.χ. η Εκκλησια της Ελλαδος με το Νεο!
Αναγνωριζει τον αγ. Ιω Μαξ διοτι ακριβως δεν ητανε σχισματικος κλπ - αλλα μνημονευε την Κορυφη των Ρωσων, τον Πατριαρχη Μοσχας!

(συνέχεια)

Ανώνυμος είπε...

Απο ολους τους Ρωσους Αγιους , εντος και εκτος Ρωσιας, μονο οι Γοχ και Μαγωγ της Ελλαδος κατάλαβαν οτι το πατριαρχειο ΜΟσχας ειναι μασωνικο;
Κανείς αλλος δεν το πηρε χαμπαρι;
Ποιοι μωρε κατάλαβαν; Αυτοι που δεν καταλαβαίνουνε ουτε την τυφλα τους;

Με τι προσοντα Γοχ και Μαγωγ καταλαβαινετε οτι καποιος ειναι μασωνος, οταν δεν μπορειτε να κατανοησετε οτι οταν εισαι γεννημενος το 1950 δεν μπορεις να εισαι αυτοπτης μαρτυς ενος περιστατικου του 1920 ?

Αν οι Ρωσοι της Διασπορας ειναι 'καλαμαραδες' και γραφουνε ψεμματα για τον αγ. Ιω Μαξ οτι μνημονευε τον Πατριαρχη Μοσχας, για μισο λεπτο ωρε Ψευτες και Απατεωνες:

εσεις οι Γοχ και Μαγωγ της ΕΛλαδος, απο που πηρατε Υποσταση;
Απο τους Ρωσους της Διασπορας δεν πηρατε; Εκεινοι δεν καμαρωνατε τοσο καιρο οτι σας χειροτόνησαν; Απο αυτους δεν λεγατε οτι εχετε Αποστολικη Διαδοχη;
Τωρα τους αποκαλειτε Καλαμαραδες; Και συκοφαντες;

Τελος:
λεει το εδαφιο: οποιος βαζει τους γονεις του πανω απο μενα, δεν μου ειναι αξιος.
Οι του Παλαιου Ημερολογιου, οι Ειδωλολατρες το ΔΙΕΣΤΡΕΨΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟ!
Ενω το βιβλικο χωρίο λεει να μην βαζουμε τον πατερα ή την μητερα πανω απο τον Θεόν - εκεινοι κατάλαβαν οτι για να διατηρησουμε την πιστη μας, μπορουμε να ΞΕΠΟΥΛΑΜΕ ακομα μεχρι και την μανα μας!
Ας τους ενημερωσει καποιος: άλλο το ενα, και άλλο το άλλο!

Δεν εχουνε ουτε μπεσα, ουτε φιλοτιμο, ουτε τιμη, ουτε τιποτα!

Ενα ματσο υποκρισια και κενοδοξια ειναι - απο εκει και περα πολλα κιλα εγωισμος και αναισθησια!

Ενω ο καημενος ο παππους, για αγνωστους λογους ελεγε οτι ενω δεν ζουσε το 1920 ητανε αυτοπτης μαρτυς - η μανταμ Παλαιοημερολογιτισα, αντι να τον διορθωσει, να του πει: σας παρακαλω, ενταξει, ειπαμε εμεις ειμαστε οι σωστοι χριστιανοι αλλα να μην λεμε δημοσια και χαζεμαρες, σωστα;

Του εγραφε:

"Πολυ σωστα τα λετε! Το ξερω οτι υπηρξατε αυτοπτης μαρτυς του θαυματος, και ας μην ζουσατε τοτε"! Του φουσκωνε τα μυαλα!! Τον εριχνε ακομα πιο βαθια με την κολακεια της!
Εκεινος ο παππους ειχε το ελαφρυντικο, πες οτι σαν ηλικιωμενος που ητανε, απο υπερβαλλον ενθουσιασμο, το ειδε μια φορα στον υπνο του το περιστατικο, και δεν μπορουσε πια να διακρινει αν το εζησε στα αληθια ή οχι.
Επρεπε η "μορφωμενη" Μανταμ ειδωλολατρισα να του ΦΟΥΣΚΩΝΕΙ τα μυαλα;

Να ποιο ειναι το ΑΛΗΘΙΝΟ προσωπο των Παλαιοημερολογιτων της Ελλαδος, των Γωγ και Μαγωγ!

Μπορειτε να επιλεξετε ελευθερα να πατε μαζι τους!

amethystos είπε...

Είχε ήδη αποφασισθεί η κυριαρχία τού Χρόνου. Από τήν εποχή τού Διαφωτισμού. Καί η αναβάθμιση τού σώματος. Ο ΝΕΟΣ ΘΕΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΡΟΝΟΣ ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΤΟΥ Ο ΖΕΥΣ, ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΝΩΝΕΙ ΚΑΙ ΑΠΟΔΙΔΕΙ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ. Ο Ζεύς ο Ποντίφηξ, η γέφυρα θεού καί ανθρώπων. Σήμερα αυτή η γέφυρα, όπως ακριβώς ονομάστηκε από τόν Αυγουστίνο λέγεται ΑΓΑΠΗ. Οσο κι' άν φαίνεται απίθανο ακόμη χειρότερος σύμμαχος τού Οικουμενισμού, πιό επικίνδυνος καί από τούς Παλαιοημερολογίτες, υπήρξε ο Καντιώτης μέ τήν τυφλή του επιμονή στήν αγιότητα τού Αυγουστίνου. Η μεγάλη ειρωνία είναι πώς οι Ρώσοι τής διασποράς θεωρούν τόν εαυτό τους διάδοχο τού Αυγουστίνου. Η σημερινή μας τραγωδία είναι ότι τό σύνολο τών αντι-οικουμενιστών, από άγνοια καί αδιαφορία, έχουν τό ίδιο θεμέλιο μέ τούς οικουμενιστές. Τήν Γνώση σάν θεμέλιο τής πίστης καί συνεπώς τό Αγιο Πνεύμα σάν μοναδικό περιεχόμενο τής Αγίας Τριάδος. ΟΙ ΜΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΛΑΘΟΣ ΟΙ ΔΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ.

Ανώνυμος είπε...

https://www.youtube.com/watch?v=JG4_2ivgMmA
special afierosi gia practora thouvou

penelope είπε...

Ο εγωισμος λεει ο γεροντας μου ειναι η μεγαλυτερη αιρεση,ο εγωισμος αυτος που ενω βλεπει την αληθεια,δεν θελει να την παραδεχτει.Γι αυτο και το παραιτου ειναι σοφο στην περιπτωση που δεν μας προκαλουν,οταν μας προκαλουν κ αναλογως πρεπει να δινουμε κ την απαντηση
ΕΝωθηκαν με τους Ρωσους αλλα με τα αλλα Πατριαρχεια δεν ενωθηκαν...φεξε μου και επεσα στη χαραδρα μολις!Στο αγ.Ορος δεν τους δεχονται τους ιερεις τους να συλλειτουργησουν,κατα τα αλλα εορταζουν με τα Ιεροσολυμα κ με το αγιον Ορος....
Μη ψαχνεις να βρεις δε απο ποιους εχουν χειροτονηθει....
Αν δεν μας προκαλουν ας κανουν οπως νομιζουν.
Οταν ομως προκαλουν ποτε με τον Παισιο κ τον Πορφυριο πως δεν εχουν αγιοτητα,ποτε με μας πως ειμαστε μολυσμενοι κ αιρετικοι,ειμαστε αλεπουδες,αλλα αυτων φαινεται η ουρα ,,,,ειμαστε ξιπασμενοι κ παναθλιοι,αμαυρωμενοι απο την αμαρτια,κοιταμε πονηρα κ σαρκικα,μα μας διδασκουν την συνεβρεση,
Λες κ ειμαστε τα μωρα,η θα τους βρισκεις να μας καπελωνουν με τον Κανονα της Πρωτοδευτερας κ τους γνωστους αγιους...κ φυσικα γνωριζω πως εφυγαν απο την ενορια μου κ πηγαν στην εκκλησια στο σταυρο κ εκκλησιαζονται κ αυτο ποναει το σωμα της εκκλησιας.ρωτησα καποιους τι εγινε ο ταδε,''πηγε στους παλαιοημερολογιτες''..το λοιπον αρκετα!