Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Capital Controls και κλειστές τράπεζες. Η εβδομάδα των παθών


Τις πιο δύσκολες στιγμές της Μεταπολιτευτικής ιστορίας, βιώνουν οι Έλληνες, λόγω της οικονομικής ασφυξίας της χώρας. Στο δρόμο προς το δημοψήφισμα, επιβλήθηκε έλεγχος κεφαλαίων στις τράπεζες. Έντονη ανησυχία, καθώς το πρόγραμμα βοήθειας τελειώνει την Τρίτη. Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις στη Live Blogging πλατφόρμα του NEWS 247
08:49
Το bloomberg δηλώνει πως όσες φορές επιβλήθηκαν παρόμοια μέτρα για τον περιορισμό φυγής κεφαλαίων σε Μεξικό, Ιρλανδία και αλλού, δύσκολα κατάφεραν να εμποδίσουν την μαζική εκροή στο εξωτερικό.
08:46
Η Tagesspiegel του Βερολίνου παρατηρεί: «Η πιθανότητα να ακολουθήσει ο ελληνικός λαός τον Τσίπρα, είναι μεγάλη. Εάν υπάρξει τελικά ένα ‘όχι’ στο πρόγραμμα των θεσμών, ΔΕΝ θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι αυτό θα συνδεόταν με μια έξοδο από το ευρώ. Όχι από νομική σκοπιά.
Και εάν επικρατήσει το ΄ναι’, τότε ο Τσίπρας δεν πρέπει κατ' ανάγκη να παραιτηθεί. Αντιθέτως, επειδή είναι εκείνος που θέλει να λάβει την απάντηση σε ένα τόσο κρίσιμο ερώτημα, στο ερώτημα του αιώνα, θα είναι και εκείνος που θα λάβει την εντολή να προχωρήσει σε πράξεις. Ποιος άλλος άλλωστε; Ποιος άλλος να το κάνει αυτό πέρα από εκείνον που ενώνει και κρατάει ενωμένους την άκρα αριστερά με την άκρα δεξιά στη χώρα;».
08:44
Έλλειψη ευρωπαϊκού πνεύματος επιρρίπτει η Frankfurter Rundschau στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, εκτιμώντας παράλληλα ότι απέτυχε η πολιτική που ασκεί η Α. Μέρκελ στο πεδίο της ευρωκρίσης.
08:43
Άρθρο της Guardian τα βάζει με τους Ευρωπαίους που δεν ήθελαν πραγματικά μια συμφωνία:

Οι διαπραγματεύσεις δεν απέτυχαν από ατύχημα. Οι Έλληνες έπρεπε να εξευτελιστούν, γιατί η εναλλακτική του να αντιμετωπιστούν ως ίσοι, θα οδηγούσε σε μια σοβαρή συζήτηση γύρω από το Eurogroup. Ποιες είναι οι αξίες του, τι λόγο δίνει και ποια είναι τα δημοκρατικά του επίπεδα, αν υπάρχουν. Η αλληλεγγύη με την Ελλάδα, σημαίνει πως όλοι εντός και εκτός ευρώ πιέζουν για μια συζήτηση:
Η ΕΛΛΑΔΑ ΘΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΤΗΡΗΘΟΥΝ ΑΥΤΑΠΑΤΕΣ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΝ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΚΑΚΟ

08:32
Τα ρολόγια της Γης θα σταματήσουν αναγκαστικά για ένα δευτερόλεπτο τα μεσάνυχτα της Τρίτης 30 Ιουνίου, καθώς οι «φύλακες» του παγκόσμιου χρόνου θα προσθέσουν ένα εμβόλιμο (διορθωτικό) δευτερόλεπτο, με αποτέλεσμα το τελευταίο λεπτό του μήνα να έχει 61 δευτερόλεπτα και όχι 60.
Στην Ελλάδα ο χρόνος έχει παγώσει για μια βδομάδα... ένα δευτερόλεπτο δεν είναι τίποτα!!
08:30
Την εξαίρεση της καταβολής των συντάξεων από την επιβολή των capital controls αλλά και την πλήρη απαλλαγή από περιορισμούς των τουριστών και των κατόχων καρτών που έχουν εκδοθεί σε άλλη χώρα προβλέπει, μεταξύ άλλων, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους περιορισμούς στη ροή κεφαλαίων που εκδόθηκε λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα.
08:27
Το Μαξίμου χαρακτηρίζει την απόφαση για μη παράταση απαράδεκτη. 
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η κυβέρνηση θεωρεί απαράδεκτη την απόφαση του Eurogroup να μη δώσει παράταση του προγράμματος και θεωρεί απαραίτητο να υπάρξουν οι συνθήκες ώστε να μπορέσει να ερωτηθεί ο λαός, κατά το δημοψήφισμα. Με δεδομένο ότι κατ' εκτίμηση της κυβέρνησης το τελεσίγραφο των δανειστών υπερβαίνει τη λαϊκή εντολή, γι΄αυτό πρέπει να ερωτηθεί ο λαός.
08:24
Παράλληλα και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ συγκαλεί στις 10:00 ώρα υπουργικό συμβούλιο αφιερωμένο στην κατάσταση της Ελλάδας.
Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών έχει συγκαλέσει να θυμίσουμε και η Άνγκελα Μέρκελ.
08:23
Εκτάκτως στις 12:45 ο Γιουνκερ θα κάνει μια ύστατη έκκληση στην κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου.
08:23
Μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για τις δαπάνες της Ελλάδας στα εξοπλιστικά. Η Ελλάδα δίνει 2,4% του ΑΕΠ στην Άμυνα και είναι η δεύτερη μετά τις ΗΠΑ με τόσο υψηλές δαπάνες στο στρατό, ενώ έχει υποστεί πιέσεις από την Αμερική αλλά και από τη Γερμανία, που είναι ο βασικός προμηθευτής της, για να το κάνει.
08:17
Πληροφορίες αναφέρουν πως αναμένεται να ανοίξουν τις επόμενες ημέρες ορισμένα υποκαταστήματα τραπεζών προκειμένου να καταβληθούν οι συντάξεις στους δικαιούχους, χωρίς φυσικά εδώ να υπάρχει το θέμα του ορίου ανάληψης. 
08:15
Υπάρχει μια στρατηγική σε αυτή την ελληνική τρέλα που θα μπορούσε να αποδώσει, λέει με άρθρο του στην Telegraph

"Οι τρελοί στη συγκεκριμένοι περίπτωση δεν είναι οι αριστεροί της Αθήνας, αλλά οι εμπνευστές του ευρώ, που πίστευαν πως θα μπορέσουν να εγκαταστήσουν ενιαίο νόμισμα, χωρίς να έχουν λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας". 

08:02
Ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών και Μεταφορών και Δικτύων Χρ. Σπιρτζής αναφέρει πως οι αστικές συγκοινωνίες στην Αθήνα θα διεξάγονται δωρεάν, χωρίς αντίτιμο, μέχρι τις 6 Ιουλίου και προκειμένου να αποφευχθεί πανικός λόγω έλλειψης μετρητών.
Το μέτρο αναμένεται να εφαρμοστεί σιγά, σιγά μέσα στην ημέρα!
07:57
Πρωτοβουλίες για εθνική συνεννόηση αναλαμβάνει στο παρασκήνιο σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.
Στόχος είναι να πέσουν οι τόνοι τόσο μεταξύ Αθήνας και δανειστών όσο και μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων και να βρεθεί τρόπος συμφωνίας με τους δανειστές στο “και πέντε” με τη στήριξη και της αντιπολίτευσης, εφόσον και οι Ευρωπαίοι είναι διατεθειμένοι να επανέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
07:50
Κι ένα μήνυμα συμπαράστασης από το εξωτερικό για την Ελλάδα.
07:47
Η τραπεζική αργία στην Ελλάδα δεν θα επηρεάσει τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο, οι οποίες θα εργαστούν κανονικά. Η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Αλίκη Στυλιανού, ανέφερε ότι οι ελληνικές θυγατρικές είναι εγγεγραμμένες στην Κύπρο και εποπτεύονται από την ΚΤΚ.
«Ως εκ τούτου δεν επηρεάζονται από τις όποιες αποφάσεις στην Ελλάδα για το τραπεζικό σύστημα της χώρας» δήλωσε η κ. Στυλιανού στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων.
07:44
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα και του είπε ότι η Αθήνα και οι πιστωτές της θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται προς μια επίλυση της κρίσης χρέους, ενόψει του δημοψηφίσματος στην Ελλάδα για τις απαιτήσεις των πιστωτών όσον αφορά τα μέτρα λιτότητας.
Ο Τζακ Λιου είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό ότι είναι 

σημαντικό η Αθήνα να δείξει μια δέσμευση για μεταρρυθμίσεις και όλες οι πλευρές να συζητήσουν για μια πιθανή ελάφρυνση του χρέους.

07:42
Το ευρώ καταποντίζεται με το άνοιγμα των αγορών, κάτω από την ασφυκτική πίεση της Ελλάδας και των κλειστών της τραπεζών.
07:40

"Είναι μια σκοτεινή ώρα για την Ευρώπη. Παρόλα αυτά από τη θέση που βρισκόμαστε, έχουμε καθαρή τη συνείδησή μας" 

ανέφερε από εχτές το μεσημέρι στο BBC, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ Γιάνης Βαρουφάκης
07:35
H Ευρώπη στο δρόμο του Grexit γράφει η γαλλική Liberation που περιγράφει το χρονικό της διακοπής των συνομιλιών και της ανακοίνωσης του Αλέξη Τσίπρα πως θα διεξαχθεί δημοψήφισμα.
07:28
Στο μεταξύ για το απόγευμα είναι προγραμματισμένη συγκέντρωση στην Αθήνα και άλλες μεγάλες πόλεις για εκείνους που επιθυμούν να πουν το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και τις προτάσεις των δανειστών.
07:27
Εικοσιτέσσερις ερωτήσεις που θα λύσουν όλες σας τις απορίες για το καθεστώς των Capital Controls στο οποίο ξημερώσαμε.
07:24
Ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1 μεταδίδει πως το State Department έχει εκδώσει ταξιδιωτική οδηγία για τους Αμερικανούς τουρίστες.

"Διεθνή και τοπικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές από την Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2015, και ότι capital controls μπορούν να επιβληθούν πριν ξανανοίξουν», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και συνιστά στους Αμερικανούς πολίτες να μεταφέρουν περισσότερα από ένα μέσα πληρωμής (μετρητά, χρεωστικές κάρτες, πιστωτικές κάρτες), καθώς και να βεβαιωθούν ότι διαθέτουν αρκετά μετρητά ώστε να καλύψουν τυχόν έκτακτες ανάγκες"

07:18
Οι πιστωτές πρέπει να έχουν ταπεινότητα να αντιληφθούν πως το πρόγραμμα λιτότητάς τους απέτυχε, αναφέρει στο editorial του ο guardian
07:14
O Guardian με άρθρο του μεταδίδει πως η ελληνική κατάσταση προκαλεί τριγμούς στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου. Η Ασία ξεκίνησε με σημαντικές απώλειες. Την πρώτη ώρα λειτουργίας των αγορών στην Αυστραλία εξαφανίστηκαν 35 δις ευρώ. 
07:07
Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τους περιορισμούς στη ροή κεφαλαίων που εκδόθηκε λίγο μετά τις 03:00 τα ξημερώματα προβλέπει μεταξύ άλλων την εξαίρεση της καταβολής των συντάξεων από την επιβολή των capital controls αλλά και την πλήρη απαλλαγή από περιορισμούς των τουριστών και των κατόχων καρτών που έχουν εκδοθεί σε άλλη χώρα 
07:05
Από το μεσημέρι θα ανοίξουν τα ΑΤΜ των τραπεζών με ημερήσιο όριο ανάληψης 60 ευρώ
07:03
Kαλημέρα! Μια δύσκολη εβδομάδα ξεκίνησε καθώς στο δρόμο προς το δημοψήφισμα, επιβλήθηκε έλεγχος κεφαλαίων στις τράπεζες. Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλες τις εξελίξεις στη Live Blogging πλατφόρμα του NEWS 247

 news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: