Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Με συμβουλή ΗΠΑ έκλεισε τις τράπεζες ο Τσίπρας

Αθήνα και Ουάσιγκτον συζήτησαν ελάφρυνση χρέους, τραπεζική αργία και ελέγχους κεφαλαίων

Να ξεκινήσει άμεσα η συζήτηση για πιθανή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και μάλιστα πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, ζήτησε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιού, ο οποίος συνομίλησε για τις εξελίξεις στην Ελλάδα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ και τους ομολόγους του της Γερμανίας και της Γαλλίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Μισέλ Σαπέν.

Την ίδια στιγμή, πηγές του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος ότι «ανώτεροι αξιωματούχοι του Υπουργείου ήταν σε τακτική επικοινωνία με υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ ο Τζακ Λιου και ανώτεροι αξιωματούχοι του υπουργείου Οικονομικών ήταν σε τακτική επικοινωνία με υψηλόβαθμους Έλληνες αξιωματούχους κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «ο κ. Λιού συνομίλησε με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα πολλές φορές κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο εβδομάδων. Το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από την Ελλάδα να συνεργαστεί στενά με τους διεθνείς εταίρους της σχετικά με τον προγραμματισμό μιας τραπεζικής αργίας και ελέγχων κεφαλαίων, όπως απαιτείται. Ξεχωριστά, αξιωματούχοι του Υπουργείου Οικονομικών έχουν επίσης έρθει σε επαφή κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με αξιωματούχους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων».

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Λιού σημείωσε στην κ. Λαγκάρντ, στον κ. Σόιμπλε και στον κ. Σαπέν ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση και τόνισε ότι είναι προς το συμφέρον της ελληνικής, της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας να βρούνε η Ελλάδα και οι πιστωτές της μια βιώσιμη λύση που θα θέτει τη χώρα μας σε ένα δρόμο προς την εξυγίανση και την ανάκαμψη εντός της ευρωζώνης.

Ο Αμερικανός υπουργός σημείωσε ότι είναι σημαντικό για όλα τα μέρη να συνεχίσουν να εργάζονται για την επίτευξη λύσης, συμπεριλαμβανομένης μιας συζήτησης για πιθανή ελάφρυνση του χρέους για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της προετοιμασίας μέχρι την 5 Ιουλίου, οπότε και θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Τσίπρας.

Ο Τζακ Λιού υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να υιοθετήσει δύσκολα μέτρα ώστε να επιτευχθεί μια ρεαλιστική συμβιβαστική λύση με τους πιστωτές της. Σημείωσε, επίσης, τη σημασία της λήψης των αναγκαίων μέτρων για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην πορεία προς το δημοψήφισμα.
 kostasxan.

Δεν υπάρχουν σχόλια: