Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Η ελληνική ελίτ διαδηλώνει υπέρ της ΕΕ

Σχόλιo: Πέντε χρόνια ελληνικής οικονομικής καταστροφής, με τη ζωή της συντριπτικής πλειοψηφίας των Ελλήνων να έχει καταστραφεί, και η ελληνική ελίτ συνεχίζει σαν να μην πέρασε μια ημέρα. Πάρτυ δίπλα στην πισίνα με την σαμπάνια να ρέει αφθονη, σπίτια και ακίνητα στο Λονδίνο και δις € σε καταθέσεις στο εξωτερικό. Γράφουμε εδώ και 5 χρόνια ότι η ελληνική ελίτ όχι μόνο δεν συμμετείχε οικονομικά αλλά αύξησε και την περιουσία της. Αυτοί και τα– κοντινά στην ελίτ– προνομιούχα στρώματα είναι ο «λαός» που συμμετέχει στις υπέρ της ΕΕ διαδηλώσεις στο Σύνταγμα, αυτοί είναι που έφαγαν μαζί τα λεφτά τόσα χρόνια, αυτοί δημιούργησαν το χρέος βάζοντας μας στην ΕΕ και επωφελούμενοι από τον εύκολο αβέρτα δανεισμό, με τα ασύλληπτα υπερ-κέρδη και τις υπερκοστολογήσεις για να χτίσουν την “ισχυρή Ελλάδα”, αυτοί επωφελήθηκαν από αυτό και αυτοί πρέπει να πληρώσουν. Τα λοιπά που γράφει ο δημοσιογράφος για τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι υπάρχει έστω και η ελάχιστη περίπτωση να προχωρήσει σε πτώχευση κ.λπ., είναι απλά παραμύθια για αγρίους και η πραγματικότητα με την υπογραφή πολύ σύντομα του 3ου«αριστερού» μνημονίου με τα νέα μέτρα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τα ξεπουλήματα της δημόσιας περιουσίας κ.λπ. πολύ σύντομα θα δείξει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν καλεσμένος στο …πάρτυ αλλά οι βολεμένοι του δεν πήγαν για να μην …ξεκαρφωθούν. (Εμφάσεις στο κείμενο δικές μας) 
ΠΗΓΗ: Henry Foy, “Affluent Greeks fret as they teeter on the edge”, Financial Times, 21.06.2015
(Ανταπόκριση από την Αθήνα)
Πρόσφατα σε ένα πάρτυ στο ξενοδοχείο Semiramis που βρίσκεται στα καταπράσινα εύπορα βόρεια προάστια της Αθήνας, τα βατόμουρα έπλεαν σε ποτήρια σαμπάνιας και άνδρες με λινά πουκάμισα κάπνιζαν πούρα γύρω από την πισίνα, καθώς η ελίτ της πόλης προσπαθεί να προσποιηθεί ότι η χώρα δεν είναι στο χείλος της οικονομικής κατάρρευσης .
Ώρες νωρίτερα, € 1,6 δισ είχαν φύγει από τις Ελληνικές τράπεζες, με αποτέλεσμα η Αθήνα να απευθύνει έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για περισσότερη χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης καθώς η διακοπή των διαπραγματεύσεων μεταξύ των διεθνών πιστωτών και της λαϊκιστικής κυβέρνησης της χώρας συνεχίζεται.
Στο γενέθλια δίπλα στην πισίνα, ευκατάστατοι επιχειρηματίες, πολιτικοί, ακαδημαϊκοί και κοσμικοί συζητούσαν σε ήρεμο τόνο σχετικά με το πότε οι τράπεζες θα μπορούσαν να κλείσουν ή να επιβάλλουν όριο στις αναλήψεις μετρητών. Επίσης, εξαπέλυαν θυμωμένοι κοφτερά σχόλια προς την κυβέρνηση που ευθύνεται για την επιδείνωση της τρέχουσας κρίσης και εξέφραζαν μια απελπισμένη, παραπαίουσα αισιοδοξία ότι οι ηγέτες της ευρωζώνης θα μπορούσαν ακόμα να έρθουν να τους σώσουν.
«Η κυβέρνηση είναι ανίκανη και καταστρέφει τη χώρα, διότι είναι κομμουνιστές και δεν καταλαβαίνουν την πραγματικότητα», λέει η Μαρία, τραπεζίτης. «Αλλά πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία. Η ΕΕ οφείλει να μας σώσει», λέει, παίζοντας με το χρυσό περιδέραιο της. «Σωστά;»
Τουλάχιστον από την εποχή του εμφυλίου πολέμου, η ελληνική κοινωνία σπαράσσεται από βαθιές διαιρέσεις μεταξύ αριστεράς και δεξιάς. Το οικονομικό δράμα της ξανανοίγει πλέον παλιές πληγές που είχαν επουλωθεί από γενιά σε γενιά.
Για τους εύπορους, η ζωή χωρίς το ευρώ είναι σχεδόν αδιανόητη. Το ενιαίο νόμισμα καθιστά ευκολότερο για αυτούς να στείλουν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στο εξωτερικό και αγοράζουν ακίνητα και πολυτελή αγαθά αλλού στην Ευρώπη.
Αλλά ακόμα σημαντικότερο, ξεχωρίζει την Ελλάδα από τους φτωχούς Βαλκάνιους γείτονές της, επιβεβαιώνοντας τη θέση της στο κέντρο μιας ευημερούσας Ευρώπης. Αλλά καθώς η κρίση συνεχίζεται, άλλοι Έλληνες – κυρίως υποστηρικτές του αριστερού πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα – ολοένα και περισσότερο εξισώνουν την συμμετοχή στο ευρώ με εξοντωτικές περικοπές των δημοσίων δαπανών και τη κοινωνική ανισότητα.
Μέχρι τώρα, ένα μεγάλο μέρος της ελίτ της χώρας υπέθετε ότι η αψήφηση του κ Τσίπρα προς τους πιστωτές της χώρας ήταν μια υπολογισμένη μπλόφα για να εκμαιεύσει περισσότερη βοήθεια από τους ηγέτες της ΕΕ που φοβούνται τις επιπτώσεις μιας ελληνικής εξόδου από την ευρωζώνη.
Αλλά στα πάρτυ των βορείων προαστίων της Αθήνας, μερικοί αρχίζουν να σκέφτονται ότι πολλοί υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ αισθάνονται ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν, και ως εκ τούτου είναι πρόθυμοι να κάνουν ένα άλμα στο άγνωστο με μια πιθανή πτώχευση αντί να υποφέρουν από την ατίμωση ενός ολίσθηματος και περισσότερες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες.
«Η εργατική τάξη χωρίς χρήματα να δαπανήσει και άδειους τραπεζικούς λογαριασμούς … δεν έχει τίποτα να χάσει,» είπε ο Πάτροκλος Κουδούνης, ιδρυτής της Adequate, μιας εταιρείας συμβούλων πολιτικού κινδύνου (political risk consultancy). «Ως εκ τούτου, στηρίζουν την κυβέρνηση και, όπως δείχνουν ξεκάθαρα οι δημοσκοπήσεις, οι μισοί από αυτούς είναι υπέρ ενός Grexit».
Ο κ Κουδούνης βρέθηκε να συμμετέχει σε μια διαδήλωση υπέρ της ΕΕ την Πέμπτη το βράδυ στο κέντρο της Αθήνας, που διοργανώθηκε σε απάντηση σε μια διαδήλωση το προηγούμενο βράδυ υποστηριζόμενη από το ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μια πράξη, παραδέχτηκε, που «ποτέ δεν θα μπορούσα να φανταστώ τον εαυτό μου να κάνει».
«Αυτοί που έχουν κάτι ― ή πολλά ― να χάσουν αρχίζουν να ενοχλούνται όλο και περισσότερο», τόνισε. «Αισθάνονται ότι τελούν υπό εξαιρετικό κίνδυνο και είναι τώρα έτοιμοι να αφήσουν την άνεση των καναπέδων τους και να διαμαρτυρηθούν στους δρόμους.»
Ο φόβος για το τι θα μπορούσε να συμβεί αυτή την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων των προειδοποιήσεων των ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων για τις ελληνικές τράπεζες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία τη Δευτέρα, έχει ωθήσει τους πλούσιους Έλληνες να μετακινήσουν το μεγαλύτερο μέρος της προσωπικής περιουσίας και των επιχειρηματικών τους λογαριασμών στο εξωτερικό, ή να συσσωρεύουν σωρούς μετρητών στα σπίτια τους.
Σύμφωνα με στοιχεία από το τέλος του Απριλίου, περίπου € 70 δις είχαν μετακινηθεί από την Ελλάδα προς άλλες χώρες της Ευρωζώνης από το τέλος του Νοεμβρίου, λίγο πριν το ξέσπασμα της πολιτικής κρίσης που τελικά έφερε το ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία.
Επιπλέον, οι ιδιωτικές καταθέσεις έχουν συρρικνωθεί κατά περισσότερο από € 30 δις μεταξύ του Νοεμβρίου και του Μαΐου, καθώς όσοι έχουν καταθέσεις επιλέγουν κρατήσουν τα μετρητά κάτω από το στρώμα, αντί να εμπιστευθούν τη ρευστότητα των τραπεζικών λογαριασμών.
«Ο καθένας έχει το δικό του σχέδιο,» λέει ο Δημήτρης Παρασκευάς, ο οποίος διευθύνει μια οικογενειακή επιχείρηση δικηγορικό γραφείο στην Αθήνα. «Οι άνθρωποι πήραν τα χρήματά τους από τις τράπεζες, και κάνουν κάτι με αυτά. … Έχω ένα φίλο που είναι επιτυχημένος, και αγόρασε μετοχές. Άλλοι άνθρωποι αγοράζουν τρόφιμα.»
Ο κ. Παρασκευάς έχει ήδη κάνει σχέδια για να στείλει την 79χρονη μητέρα του στο σπίτι του στο Λονδίνο, αν τα πράγματα χειροτερέψουν. Έχει επίσης ανοίξει βρετανικούς τραπεζικούς λογαριασμούς για την επιχείρησή του.
«Αν έρθουν οι έλεγχοι κεφαλαίου, θα είναι πραγματικά ένας εφιάλτης», είπε. «Θα υπάρξει πολύ δυστυχία.»
Επιστροφή στο πάρτι, ο χορός έχει αρχίσει και τα κοκτέιλ ρέουν. «Είναι σαν την τελευταία ημέρα της Ρώμης, έτσι δεν είναι;», παρατηρεί ένας επισκέπτης, καθώς πλάκες με τρούφες παγωτό σοκολάτας σερβίρονται στο γελαστό πλήθος στην άκρη της πίστας χορού.
«Αλλά θα υπάρξει συμφωνία», λέει, με σιγουριά. «Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει μια συμφωνία».
Ανάρτηση από: http://www.antipagkosmiopoihsh.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: