Τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργούνται επεισόδια σε αστυνομικές υπηρεσίες από την άρνηση αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. να υποκύψουν σε αυτές τις μεθοδεύσεις.
Η ΕΛ.ΑΣ. διαγράφει και κρύβει ετησίως περίπου 100.000 εγκληματικές πράξεις, και ανάμεσα σε αυτές κλοπές καταμεσής του δρόμου, αρπαγές τσαντών και άλλες, που τις παρουσιάζει σαν τυχαίες απώλειες αντικειμένων για να δείξει ότι περιορίζεται η εγκληματικότητα. Επιχειρεί να εξαϋλώσει τις επιθέσεις δεκάδων κακοποιών, τις οποίες εμφανίζει σαν δείγματα… αφηρημάδας και μαζικής έλλειψης προσοχής των πολιτών!
Σε κεντρικά αστυνομικά τμήματα της Αθήνας δηλώνονται ετησίως περίπου 1.200-2.000 κλοπές και διαρρήξεις. Ομως καταγράφονται – χωρίς να δημοσιοποιούνται – γύρω στις 7.000-8.000 απώλειες αντικειμένων, οι οποίες ασφαλώς είναι η προσπάθεια αλλοίωσης των δεδομένων της εγκληματικότητας για να περιορίζεται η κριτική στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες εβδομάδες δημιουργούνται επεισόδια σε αστυνομικές υπηρεσίες από την άρνηση αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. να υποκύψουν σε αυτές τις μεθοδεύσεις. Μάλιστα, σε πρόσφατη επίσκεψη του αρχηγού της Αστυνομίας κ. Αριστείδη Ανδρικόπουλου στην Κρήτη, υπήρχαν καταγγελίες αστυνομικών για «μαγειρέματα» στα στοιχεία εγκληματικότητας, ώστε να δίνεται μια εξωραϊσμένη εικόνα της ΕΛ.ΑΣ. Και ανάμεσα σε αυτά τα δεδομένα που αλλοιώνονται είναι, σύμφωνα με τις καταγγελίες, και οι θάνατοι από ναρκωτικά που εμφανίζονται σαν «αιφνίδιοι θάνατοι». Καθότι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, λόγω αυτής της διάθεσης απόκρυψης στοιχείων έχει εμφανιστεί το φαινόμενο να μην… πεθαίνουν πια από ναρκωτικά στην Ελλάδα. Κάτι που, δυστυχώς, δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα.
Κρύβουν το χάος
Κάθε χρόνο σε όλη την επικράτεια δηλώνονται επισήμως από την ΕΛ.ΑΣ. περίπου 75.000 κλοπές και διαρρήξεις, με τις περίπου 19.000 να αφορούν ΙΧ, αρπαγές αντικειμένων και πορτοφολιών, περίπου 5.000 σε συγκοινωνιακά μέσα, 10.000 κλοπές σε ανοικτούς χώρους, 10.000 αρπαγές τσαντών και άλλες περίπου 12.000 άλλων μορφών κλοπές. Ακόμη σημειώνονται περίπου 2.000 ληστείες με απειλή όπλου, μαχαιριού από τους δράστες σε μετρό, λεωφορεία κ.λπ. ή καταμεσής του δρόμου. Ποσοστό 60%-70% αυτών των εγκληματικών ενεργειών διαπράττονται στην Αττική.
Ομως αυτοί οι αριθμοί «κρύβουν» το χάος της πραγματικής εγκληματικότητας με τα αδήλωτα αδικήματα, που μετατρέπουν τους πολίτες από θύματα σε τάχα… ξεχασιάρηδες! Καθότι χιλιάδες πολίτες που σπεύδουν σε αστυνομικές υπηρεσίες να καταγγείλουν και να δηλώσουν ότι έπεσαν θύματα κλοπής ή ληστείας δέχονται τις προτροπές και τις παραινέσεις αστυνομικών να μην υποβάλουν μήνυση (σε αυτή την περίπτωση η κλοπή καταγράφεται επισήμως στο online σύστημα της ΕΛ.ΑΣ.), αλλά να δηλώσουν μια απλή απώλεια. Με βασική αιτιολογία ότι σε δήλωση απώλειας αρκεί μια τυπική, γρήγορη συμπλήρωση ενός-δύο δηλωτικών εγγράφων από τους πολίτες και αμέσως κινούνται οι διαδικασίες για την αντικατάσταση των ταυτοτήτων, ταξιδιωτικών εγγράφων, πιστωτικών καρτών που βρίσκονταν σε τσάντες και πορτοφόλια. Καθότι οι μηνύσεις, όπως τους αναφέρεται, έχουν τη μορφή προανάκρισης και αυτό σημαίνει μεγάλη αργοπορία για τη συμπλήρωσή τους.
Μάλιστα μνημονεύεται ότι σε περίπτωση μήνυσης, οι σχετικές βεβαιώσεις για την αρπαγή των ταυτοτήτων, διαβατηρίων, καρτών κ.λπ. θα δοθούν ύστερα από τουλάχιστον 10 ημέρες. Κι έτσι οι πολίτες, λόγω των συμβουλών των αστυνομικών και της χαώδους κατάστασης που επικρατεί στα αστυνομικά τμήματα, ξεχνούν τα λεφτά που έχουν χάσει και υποχωρούν στη μεθόδευση της ΕΛ.ΑΣ. για… εξαΰλωση της εγκληματικότητας. Με κύριο, μοναδικό πια ενδιαφέρον των απογοητευμένων πολιτών τη γρήγορη αντικατάσταση των «χαρτιών» τους.
Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, σε αρκετές περιπτώσεις αστυνομικά τμήματα δεν προχωρούν σε αποδοχή μηνύσεων από πολίτες, αλλά καταγράφουν τα συμβάντα ως υποτιθέμενα δελτία περιπολιών της ΕΛ.ΑΣ. που υποτίθεται ότι διαπιστώνουν τις διαρρήξεις σε ΙΧ κ.λπ. Και όλα αυτά βεβαίως υπέρ των δραστών των εγκληματικών επιθέσεων, που δεν χρεώνονται κλοπές και διαρρήξεις και με το «κόλπο» της απώλειας αντικειμένων νομιμοποιούν τα κλοπιμαία!
Η έκθεση
Ενα από τα δείγματα της κρυμμένης εγκληματικότητας αποτυπώνεται στην ετήσια έκθεση της ΕΛ.ΑΣ. για την «ενίσχυση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών». Εκεί λοιπόν αναφέρεται για τη δράση του Γραφείου Εξυπηρέτησης Επισκεπτών Αθηνών ότι το 2018 το επισκέφθηκαν 16.200 περίπου τουρίστες, οι οποίοι υπέβαλαν 378 μηνύσεις για κλοπές και δήλωσαν 7.286 απώλειες εγγράφων κ.λπ. Δηλαδή με το τρικ αυτό η ΕΛ.ΑΣ. «διέγραψε» – μόνο από την υπηρεσία εξυπηρέτησης τουριστών – περίπου 7.000 κλοπές που έχουν διαπραχθεί στην Αθήνα.
Ομως το «χάος» με την ασυδοσία των κακοποιών λόγω της προβληματικής λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ. δεν σταματά εδώ. Το ποσοστό εξιχνίασης κλοπών είναι της τάξης του 15%, ενώ όταν συλλαμβάνονται δράστες κλοπών αφήνονται τις περισσότερες φορές ελεύθεροι λόγω ευνοϊκού νομοθετικού πλαισίου. Κάτι που γνωρίζουν οι αστυνομικοί και αδιαφορούν επιδεικτικά. Και ίσως είναι ακόμη πιο ενδεικτικό ότι όταν «Το Βήμα» είχε καταγγείλει προ διετίας ότι αστυνομικός της ομάδας «Θησέας» είχε αφήσει ελεύθερο δράστη κλοπής που είχαν εγκλωβίσει πολίτες, η μοναδική τιμωρία του από την ΕΛ.ΑΣ., ύστερα από μακρόχρονη έρευνα, ήταν πρόστιμο της τάξης των 350 ευρώ!
in.gr
1 σχόλιο:
Άλλο ένα φιλοσοφικό επίτευγμα της Νέας Ελλάδας: κατάφερε να κρύψει...το χάος.
Δημοσίευση σχολίου