Για να είναι βιώσιμη μία στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό θα πρέπει να θέσει υπό τον έλεγχό του τις ακτές της Λιβύης και τη θαλάσσια οδό από την Τουρκία προς τη Λιβύη. Εκτός αυτού, η τουρκική πολεμική αεροπορία θα πρέπει να επιδιώξει το ίδιο για την εναέριο οδό – κάτι που πολύ δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί, με την Αίγυπτο, την Ιταλία και την Ελλάδα στην αντίπαλη πλευρά.
Επικαιρότητα
Ανεξάρτητα από τα περί εκεχειρίας που ανακοίνωσαν η καγκελάριος και ο ΓΓ του ΟΗΕ μετά τη διάσκεψη του Βερολίνου, στην ουσία το αποτέλεσμα ήταν μηδενικό – πιστεύοντας τον υπουργό εξωτερικών της Ρωσίας, σύμφωνα με τον οποίο οι δύο δυνάμεις που συγκρούονται στη Λιβύη δεν μπόρεσαν να έλθουν σε επαφή μεταξύ τους. Εύλογα βέβαια αφού ο νικητής, ο Χαφτάρ εν προκειμένω που ελέγχει τα πετρέλαια, έκλεισε την παραγωγή σε όλες τις μεγάλες περιοχές (πηγή) και ευρίσκεται λίγο πριν την κατάληψη της Τρίπολης, δεν έχει κανένα λόγο να συμβιβαστεί με τον ηττημένο.
Εάν τώρα προσπαθήσει η Τουρκία να στείλει στρατό, θα βρει απέναντι της την Αίγυπτο και τη Γαλλία, οι οποίες θα την εμποδίσουν με την ανοχή των Η.Π.Α. και τις Ρωσίας – με τη Γαλλία να μελετάει το ενδεχόμενο επιβολής ναυτικού αποκλεισμού, όπου σίγουρα θα στηριχθεί από την Αίγυπτο, καθώς επίσης πιθανότατα από την Ιταλία και την Ελλάδα. Σημειώνουμε εδώ πως ένα πολεμικό πλοίο της Ελλάδας (φρεγάτα) συνοδεύει το γαλλικό αεροπλανοφόρο που ευρίσκεται στην περιοχή – οπότε λογικά η μία χώρα στηρίζει την άλλη.
Η διαρκής κατάπαυση του πυρός επί του εδάφους που ανακοίνωσε η καγκελάριος και το εμπάργκο όπλων είναι λόγια κενά νοήματος – αφού καμία χώρα δεν πρόκειται να σεβασθεί πρακτικά κάτι τέτοιο. Επομένως ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη θα συνεχιστεί, ενώ ο Τούρκος δικτάτορας μάλλον δεν θα τολμήσει να επέμβει – με πιθανότερο νικητή το στρατάρχη Χαφτάρ, αν και κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει τίποτα.
Εάν όμως πράγματι συμβεί κάτι τέτοιο, τότε θα είναι πολύ θετικό για την Ελλάδα που έστω πολύ καθυστερημένα στήριξε το Χαφτάρ – ελπίζοντας να έχει συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση πόσο ύπουλα συμπεριφέρεται η Γερμανία, η οποία δήλωσε έμμεσα μετά την αποτυχία της διάσκεψης πως την επόμενη φορά θα συμμετέχει και η χώρα μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου