Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Οι χειριστές κρουασάν* πάνε πόλεμο;

                         
Σαν έτοιμοι από καιρό, σαν θαρραλέοι, θα λάβουν υπό μάλης τα διαβατήριά τους και θα γίνουν μπουχός!
  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο
Πρέπει να ψάξεις πολύ -και μάλλον εις μάτην- για να βρεις πρωταγωνιστική μορφή του πολιτικού βίου που να έχει κάνει θητεία της προκοπής. Το σύνηθες σύστημα «υπηρετήσεως» της θητείας είναι το τηλεφωνικόν! Κάποιος σηκώνει τελεφούνκεν και καλεί τους κατάλληλους αριθμούς και ο μπεμπέκος ο κανακάρης μια που θα δει το στρατόπεδο στην κατάταξη, άλλη μια στην ορκωμοσία (ευκαιρία για φωτογραφία, γαρ) και άλλη μια στην απόλυσή του.
Τώρα, όλοι τούτοι που έβλεπαν ξιφολόγχη και ήθελαν 10 μήνες ψυχολογική υποστήριξη για την τρομάρα που υπέστησαν, βλέποντας τη λάμα τη φονικότατη, λένε ότι θα υπερασπιστούν την εδαφική ακεραιότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος, το Διεθνές Δίκαιο και την Καρέτα καρέτα. Να μας υποδειχθεί ποιος δηλώνει ότι τους πιστεύει και το εννοεί -και δεν το κάνει λόγω συμφέροντος-, για να πάμε να του πουλήσουμε ομόλογα όπως αυτά που έχει ο γίγαντας ο Σώρρας.
Δεν γίνεται, καρδιά μου, να πολεμήσεις εσύ ή να βάλεις άλλους να πολεμήσουν υπό τας διαταγάς σου αν είσαι άκαπνος, Θερσίτης, διέπεσαι από αντιστρατιωτική ιδεολογία και το μόνο πράγμα στο οποίο πειθαρχείς είναι κάποιο -από αδιάφορο έως εχθρικό για τους πολλούς- κομματικό ή ατομικό συμφέρον.
Όσοι άρρενες αποφασίζουν ή έστω επηρεάζουν στα ζητήματα εθνικής αμύνης ας λένε πρώτα αν υπηρέτησαν τη θητεία τους και πού την υπηρέτησαν. Ας μην προκαλούν κι άλλη θυμηδία. Αρκετά γελάσαμε σ’ αυτή τη χώρα.
*Η ειδικότητα «χειριστής κρουασάν» επινοήθηκε στη διπλανή στήλη. Έγραφε χθες το «Ηρεμολόγιο» για τους τζάμπα μάγκες που ειρωνεύονται τον πρίγκιπα Χάρι επειδή αποποιήθηκε την ιδιότητα του διαδόχου του θρόνου: «Ο Χάρι είναι και λεβεντιά καμαρωτή, από στρατιωτικής απόψεως. Υπηρέτησε 10 χρόνια στον στρατό, έφτασε στον βαθμό του λοχαγού και έχει κάνει δύο… τουρνέ στο Αφγανιστάν. Από πού κι ως πού κριτικάρουν τον Χάρι οι γιωτάδες και οι φλούφληδες μπουλούκοι της λούμπεν νομενκλατούρας που έτρεμαν και στη θέα του όπλου και (αν έκαναν θητεία) υπηρέτησαν ως χειριστές κρουασάν στο Πεντάγωνο;»

Δεν υπάρχουν σχόλια: