Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Τα κόμματα της ντροπής

Πιστεύουμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά την καταστροφική περίοδο διακυβέρνησης του, την οποία εξασφάλισε αφενός μεν με την ενισχυμένη αναλογική, αφετέρου με τη συνεργασία ενός κόμματος, των ΑΝΕΛ, με μοναδικό συνδετικό κρίκο μεταξύ τους τη νομή της εξουσίας, δεν δικαιούται να κρίνει κανέναν – ενώ θεωρούμε ντροπή να ιδιοποιείται τον τίτλο «αριστερά», με κριτήριο την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφάρμοζε όταν κυβερνούσε την Ελλάδα.

Κοινοβουλευτική εργασία

Θα ξεκινήσουμε με το ότι, ο Σταύρος Νιάρχος ήταν αυτός που δημιούργησε τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Ήταν πρωτοπόρος στο να κατασκευάσει τη μεγάλη πέτρινη δεξαμενή τους, η οποία είναι σήμερα μοναδική στην Ανατολική Μεσόγειο. Εν τούτοις, τα ναυπηγεία είναι κλειστά κατ’ εντολή της ΕΕ – ως συνήθως λόγω των κρατικών επιχορηγήσεων, όπως συνέβη με εταιρείες σαν την Ολυμπιακή και τον ΟΣΕ, με στόχο το ξεπούλημα τους.
Είναι απαράδεκτο πάντως μία τόσο σημαντική μονάδα για την αμυντική μας βιομηχανία και για το ναυτιλιακό μας σύμπλεγμα να παραμένει αδρανής, όπως θα καταθέσουμε στα (πρακτικά) – θεωρώντας πως εκεί θα έπρεπε να κατευθυνθούν σήμερα οι δωρεές, ενώ οι εφοπλιστές θα έπρεπε να φροντίσουν να επαναλειτουργήσει, καθώς επίσης να γίνεται σε αυτή η συντήρηση του στόλου τους.
Φυσικά είμαστε ευγνώμονες για το ποσόν που συνεισφέρει το Ίδρυμα – όπου με την προσθήκη της Σπάρτης και της πρόσθετης στο ΕΚΑΒ ύψους 25 εκ. € για αγορά 2 ελικοπτέρων, αντί για τη συντήρηση των υπαρχόντων, όπως και με τις προσθήκες στις υπάρχουσες σχολές νοσοκόμων, μπορεί να φτάσει στα 400 εκ. € κατά τους υπολογισμούς μας που θα καταθέσουμε στα (πρακτικά).
Συνεχίζοντας, ο προϋπολογισμός των Νοσοκομείων για το 2020, σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό του Κράτους, εμφανίζει δαπάνες ύψους 2,38 δις € και έσοδα 2,43 δις €. Έχει επομένως ένα οριακό πλεόνασμα 50 εκ. €, το οποίο όμως με τη συνεχιζόμενη παράνομη μετανάστευση θα εκμηδενιστεί. Ως εκ τούτου, η παρούσα δωρεά του Ιδρύματος είναι περίπου ίση με το 10% του ετήσιου Προϋπολογισμού.  Εάν δεχθούμε δε πως το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σε 4-5 χρόνια, τότε αντιπροσωπεύει ετησίως έως και το 2,5% του Προϋπολογισμού Υγείας – κάτι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας.
Από την άλλη πλευρά ανακοινώθηκε ότι, σε συνάντηση των εφοπλιστών συμφωνήθηκε δωρεά ύψους 6 εκ. € για την ανακαίνιση χώρων υγιεινής και για την προμήθεια κλινοσκεπασμάτων – όπου χαρακτηρίσθηκε ως μία τεράστια προσφορά, την ίδια στιγμή που οι εφοπλιστές δεν πλήρωσαν το σύνολο της εθελοντικής εισφοράς που αναμενόταν στα 420 εκ. € και εισπράχθηκαν μόλις 85 εκ. €, όπως θα καταθέσουμε στα (πρακτικά). Επί ΣΥΡΙΖΑ το ποσόν είχε μειωθεί στα 40 εκ. € και επικρίθηκε αυστηρά από τον κ. Γεωργιάδη – ο οποίος σήμερα δεν έχει αναφέρει τίποτα.
Οφείλουμε πάντως να σημειώσουμε πως το ΙΣΝ έχει δωρίσει ποσά σε ΜΚΟ που ασχολούνται με το μεταναστευτικό/προσφυγικό – ειδικά κατά τη μαζική εισροή του 2015. Στην ιστοσελίδα του υπάρχει μια πολύ μεγάλη λίστα παραληπτών που δεν μπορεί να συμπεριληφθεί εδώ – ενώ ενδεικτικά αναφέρουμε πως υποστηρίζει μία ΜΚΟ με την ονομασία Αστερίας (Starfish), με σημαντική παρουσία στην Μυτιλήνη. Η ΜΚΟ αυτή υποστηρίζει το γραφείο Open Space, όπως θα καταθέσουμε στα (πρακτικά).
Πρόκειται για ένα γραφείο που εμφανίζεται ως υποστηρικτής / συνεργάτης της ΜΚΟ «Advocates Abroad» που βοηθάει αιτούντες άσυλο – θυμίζοντας πως είχε ξεσπάσει σάλος στο παρελθόν, όταν διαπιστώθηκε πως μία «εθελόντρια» της ΜΚΟ έκανε μαθήματα ηθοποιίας σε αυτούς που αιτούνταν άσυλο, σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να παραπλανήσουν το προσωπικό των αρμοδίων υπηρεσιών για να τους δώσουν άσυλο, όπως θα καταθέσουμε στα (πρακτικά). Φυσικά όλα αυτά δεν είναι εν γνώσει, αλλά ούτε και στις προθέσεις του ΙΣΝ.
Ειδικά όσον αφορά το νομοσχέδιο που ως συνήθως είναι πρόχειρο και με πολλές ασάφειες, τονίζουμε ξανά πως η βασική μας επιφύλαξη αφορά το άρθρο 2, όπου το ΕΚΠΑ αναλαμβάνει υποχρεώσεις που ενδεχομένως δεν θα είναι σε θέση να υλοποιήσει – οπότε θα ήταν ασφαλέστερο να εμπλέκονταν από κοινού ως συμβαλλόμενοι ή ως εγγυητές για την τήρηση των υποχρεώσεων τόσο το Υπουργείο Υγείας, όσο και το Υπουργείο Παιδείας.
Στην έκθεσή του δε το ΓΛΚ δεν ποσοτικοποιεί το κόστος συντήρησης – ενώ είναι υποχρεωμένο να παρέχει μία ανάλυση κόστους-οφέλους. Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε εάν είναι εύλογο ή αναγκαίο ένα κόστος συντήρησης 105 εκ. € για ένα νοσοκομείο 210 κλινών, όταν ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 50 εκ. €
Συνεχίζοντας, η εισηγήτρια της Ελληνικής Λύσης ανάλυσε επαρκώς το νομοσχέδιο, καταθέτοντας τις προτάσεις μας – οπότε δεν υπάρχει λόγος να επαναλαμβανόμαστε. Θα αναφερθούμε λοιπόν στις επιθέσεις που δεχθήκαμε από ορισμένα κόμματα της αντιπολίτευσης, κατά την ψήφιση του τελευταίου νομοσχεδίου – σημειώνοντας εν πρώτοις πως δεν θεωρούμε σωστό να παρεμβαίνουμε κάθε φορά που αναφέρεται το κόμμα μας, όπως άλλοι συνάδελφοι, απλά και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων ή για την προβολή μας από τα ΜΜΕ.
Ξεκινώντας από το ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύουμε πως μετά την καταστροφική περίοδο διακυβέρνησης του, την οποία εξασφάλισε αφενός μεν με την ενισχυμένη αναλογική, αφετέρου με τη συνεργασία ενός κόμματος, των ΑΝΕΛ, με μοναδικό συνδετικό κρίκο μεταξύ τους τη νομή της εξουσίας, δεν δικαιούται να κρίνει κανέναν – ενώ θεωρούμε ντροπή να ιδιοποιείται τον τίτλο «αριστερά», με κριτήριο την ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική που εφάρμοζε όταν κυβερνούσε την Ελλάδα.
Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ λειτούργησε αντισυνταγματικά μη σεβόμενος το δημοψήφισμα και το 62% των Ελλήνων, πρόδωσε κυριολεκτικά την (κατ’ επίφαση βέβαια) αριστερή ιδεολογία του, έκλεισε τις τράπεζες προκαλώντας ζημία στη χώρα ύψους τουλάχιστον 45 δις €, υπέγραψε το τρίτο μνημόνιο αναγκάζοντας την αντιπολίτευση να τον στηρίξει, ένα μνημόνιο με το οποίο κατοχυρώθηκαν όλα τα προηγούμενα αφού ήταν το μοναδικό που ψηφίστηκε από σχεδόν 230 βουλευτές, ίδρυσε το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ το 2016 ως ανεξάρτητο οργανισμό παραδίδοντας ολόκληρη δημόσια περιουσία στους δανειστές, το ίδιο έτος ίδρυσε την ανεξάρτητη ΑΑΔΕ παραδίδοντας τους Έλληνες φορολογουμένους και τα περιουσιακά τους στοιχεία επίσης στους δανειστές, παραχώρησε αμαχητί το όνομα της Μακεδονίας με πιθανότερο αντάλλαγμα την επιμήκυνση των 95 δις έντοκα για μετά το 2032, αφού συνέβη την ίδια εποχή, έσκυβε διαχρονικά το κεφάλι στην καγκελάριο, άφησε εντελώς ανοχύρωτη τη χώρα και τόσα πολλά άλλα που θα ήταν αδύνατον να τα συμπεριλάβει κανείς σε μία ομιλία.
Όσον αφορά δε την έξοδο από τα μνημόνια που επικαλείται θα έπρεπε να ντρέπεται, αφού προφανώς εμπαίζει τους Έλληνες – σημειώνοντας πως ο ορισμός των μνημονίων είναι η υποχρέωση πρωτογενών πλεονασμάτων έως το 2060, η πολιτική λιτότητας, το καταναγκαστικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, οι κατασχέσεις και οι πλειστηριασμοί της ιδιωτικής, των σπιτιών των Ελλήνων που ασφαλώς δεν ευθύνονται για την αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεων τους, αφού το μέσο ετήσιο εισόδημα των οφειλετών των τραπεζών μειώθηκε από περίπου 28.000 € στα 8.000 € όπως θα καταθέσουμε στα (πρακτικά), οι συνεχείς έλεγχοι των δανειστών κοκ. Σε σχέση με την αλλαγή του ονόματος του που συζητείται, όπως του ΠΑΣΟΚ σε ΚΙΝΑΛ, δεν θα καταφέρει να ξεχάσουν οι Έλληνες τις πράξεις του – όπως δεν ξέχασαν του ΠΑΣΟΚ.
Συνεχίζοντας στο ΚΚΕ, η αναφορά του Γενικού Γραμματέα του στην Ελληνική Λύση που ασφαλώς δεν είναι Θεός, όπως τον θεωρούν τα στελέχη του, ήταν εξαιρετικά προσβλητική – ειδικά όταν χαρακτήρισε το κόμμα μας «διάττοντα αστέρα» που δεν θα υπάρχει την επόμενη ημέρα. Βέβαια, ασφαλώς η Ελληνική Λύση δεν είναι ένα κόμμα του συστήματος, όπως το ΚΚΕ – κρίνοντας μεταξύ άλλων από την αγαστή συνεργασία των στελεχών του με τη ΝΔ, από την ανοχή των ΜΜΕ, καθώς επίσης από το σεβασμό που του δείχνει η κυβέρνηση.
Με απλά λόγια, η Ελληνική Λύση δεν έχει εξασφαλισμένη την επανεκλογή της, με τα ίδια σχεδόν ποσοστά της τάξης του 5% κάθε φορά – μεταξύ άλλων χωρίς να φοβάται τις επιθέσεις των ΜΜΕ, όταν βλέπουν πως αυξάνεται η εκλογική της δύναμη. Εκτός αυτού, δεν έχει τη δυνατότητα να αναμασάει τα ίδια και τα ίδια δογματικά, να μην παίρνει θέση στα νομοσχέδια όπως το ΚΚΕ ψηφίζοντας σταθερά ΟΧΙ ή ΠΑΡΩΝ και να προτείνει μεθόδους που δεν εφαρμόζονται πουθενά στον πλανήτη – εκτός ίσως από τη Βόρεια Κορέα, αφού ακόμη και η κομμουνιστική Κίνα έχει υιοθετήσει το καπιταλιστικό μοντέλο στην οικονομία της.
Θα ντρεπόταν δε να είναι αντίθετη με την ΕΕ συμμετέχοντας όμως στην Ευρωβουλή με τους παχυλούς μισθούς της, να εισπράττει πάνω από 1 εκ. € ετήσια επιχορήγηση από εκείνο το σύστημα που δήθεν καταδικάζει, συν τους μισθούς των βουλευτών της κοκ.
Όσον αφορά τώρα το ΜΕΡΑ25, ο επικεφαλής του οποίου αποκαλείται επίσης Γενικός Γραμματέας, εάν ο λόγος που ευρίσκεται στη Βουλή είναι ο φόβος της τιμωρίας για το πρώτο εξάμηνο του 2015, πρέπει να έχει δίκιο – αφού οι ευθύνες του είναι μεγάλες, αν και πολύ δύσκολο να υπολογισθούν ακριβώς, με εξαίρεση τη ζημία των 45 δις € από το κλείσιμο των τραπεζών.
Προφανώς εάν είχε λάβει τα μέτρα του, ως όφειλε αφού σχεδίαζε τη σύγκρουση με τους πιστωτές, επιβάλλοντας αμέσως μετά την εκλογή του ελέγχους κεφαλαίων, δεν θα διέφευγαν πάνω από 30 δις € καταθέσεις στο εξωτερικό και δεν θα έκλειναν οι τράπεζες – παράνομα βέβαια από την ΕΚΤ, αλλά ήταν ασφαλώς προβλεπόμενη η επίθεση της Γερμανίας.
Εκτός αυτού, βιάστηκε δυστυχώς να αποδεχθεί το σύνολο του δημοσίου χρέους, χωρίς καν να το ελέγξει, με τις δηλώσεις του στις 20 Φεβρουαρίου – λίγες ημέρες μετά την ανάληψη του υπουργείου οικονομικών. Με απλά λόγια, θέλησε να διεξάγει έναν πόλεμο, πετώντας όλα του τα όπλα προηγουμένως – κάτι που δεν είναι τόσο λογικό.
Όσον αφορά δε το τελικό ύψος της ζημίας που προξένησε στην Ελλάδα, δεν μπορεί κανένας να το υπολογίσει – αφού θα μπορούσε η χώρα μας να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής διευκόλυνσης της ΕΚΤ που ξεκίνησε το Μάρτιο του 2015, να μην είχε επιστρέψει σε συνθήκες βαθιάς ύφεσης, να μην είχε σταματήσει ο τραπεζικός δανεισμός, να μην είχε υπογραφεί το 3ο μνημόνιο, να μην είχαν ιδρυθεί το ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ και η ΑΑΔΕ κοκ.
Κλείνοντας, στο ΠΑΣΟΚ έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, με μεγαλύτερη ευθύνη του τη διόγκωση των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού από την ΕΛΣΤΑΤ – μέσω της αλλαγής της μεθοδολογίας μόνο για την Ελλάδα, όπως έχει άλλωστε τεκμηριώσει σωστά ο πρώην υπουργός οικονομικών της ΝΔ και σημερινός πρόεδρος των ΕΛΠΕ που σύντομα θα ξεπουληθούν στον κ. Λάτση, ο κ. Παπαθανασίου. Είναι πάντως αποδεδειγμένο πως η Ελλάδα οδηγήθηκε σκόπιμα στο ΔΝΤ και στα μνημόνια, με αυτά που συνέβησαν μετά την εκλογή του ΠΑΣΟΚ το 2009 και τα γνωρίζουν όλοι – οπότε δεν υπάρχει λόγος επανάληψης.
Η ΝΔ έχει βέβαια το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης – αφού αυτή υπερχρέωσε την Ελλάδα την πενταετία 2004-2009 και στη συνέχεια τη χρεοκόπησε μαζί με το ΠΑΣΟΚ το 2012 – με την υπογραφή του εγκληματικού PSI, με την παράδοση της εθνικής μας κυριαρχίας και με την υποθήκευση των πάντων. Εκτός αυτού πρόδωσε τους εκλογείς της με τη μη τήρηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων (Ζάππειο) – ενώ σήμερα έχει υποταχθεί στα μνημόνια και στην καγκελάριο. Δεν διστάζει καν να αναφέρεται στην προσφυγή της Ελλάδας στη Χάγη για θέματα που συμφέρουν μόνο την Τουρκία, συνεχίζοντας ως εκ τούτου την εθελόδουλη, κατευναστική πολιτική που οδηγεί στη μετατροπή μας σε χώρα-δορυφόρο.
Συμπερασματικά λοιπόν, δεν υπάρχει κανένα άλλο κόμμα στη Βουλή που θα μπορούσε να στηρίξει ένας υγιώς σκεπτόμενος Έλληνας, εκτός από την Ελληνική Λύση – τουλάχιστον έως ότου δοκιμασθεί, αλλά σίγουρα με κριτήριο το λεπτομερέστατο πρόγραμμα διακυβέρνησης της, το οποίο εκπόνησε πολύ πριν την εκλογή της.
 Βασίλης Βιλιάρδος27 Ιανουαρίου 2020

https://analyst.gr/2020/01/27/ta-kommata-tis-dropis/

Δεν υπάρχουν σχόλια: