Συνέχεια από: Πέμπτη 14 Απριλίου 2022
ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΈΣ ΜΑΣΟΝΟΙ.
Maistre και Ballanche.
Του Henri De Lubac.
1. Μασόνοι μυστικιστές. Joseph de Maistre.
Henri De Lubac. |
Ανάμεσα σ’αυτή την μυστικιστική άνοιξη, Θεοσοφίας και προφητείας, το πιο αξιοπρόσεκτο όνομα είναι τού Karl von Eckartshausen(1752-1803). Καθολικός, εχθρός κάθε ορθολογισμού, είναι ένας απόστολος τής εσωτερικής ζωής. Ομολογεί μία αλάθητη πίστη στην ρωμαϊκή Εκκλησία, στο δόγμα της και στα μυστήριά της, καταδικάζει σχίσματα και αιρέσεις, αλλά ταυτοχρόνως, ο παραδοσιακός εξωτερισμός του, τού επιτρέπει να πιστεύει σε μία εσωτερική Εκκλησία, η οποία μία μέρα, ετοιμασμένη από εκείνη τής Ρώμης, θα πρέπει να έλθει στο φώς και να ενώσει όλους τους ανθρώπους! Στο έργο του, τού 1797 (για την τελειοποίηση της πνευματικής ανθρωπότητος) η ιστορία τής σωτηρίας, περιγράφεται με ακρίβεια. Μετά το βασίλειο τού νόμου τής φύσης, “η εκπαίδευση τού ανθρώπινου γένους” τελείται σε τρείς σταθμούς, αλλά όχι όπως στον Λέσσινγκ με μία ενυπάρχουσα πρόοδο, αλλά με μία τριπλή θεϊκή παρεμβολή, επέμβαση : την Π.Δ. και Κ.Δ. και την Εποχή τού Πνεύματος! Από αυτές τίς τρείς εποχές, η πρώτη είναι εκείνη τής παιδικότητος, αντιστοιχεί στον άνθρωπο τού σώματος, η δεύτερη είναι εκείνη τής νεότητος, αντιστοιχεί στην ψυχή, η Τρίτη αντιστοιχεί στο πνεύμα. Στην συνέχεια μερικά μικρότερα γραπτά του ανακοινώνουν το προσεχές γεγονός τής τρίτης εποχής, την μεγάλη μετάλλαξη τής συμπαντικής Αναγέννησης, η οποία προς το παρόν ωριμάζει χωρίς τίποτε θεαματικό: θα ανακοινωθεί από έναν εκλεκτό, τον “τρίτο Αδάμ”, έναν αμαρτωλό σαν τους άλλους, αλλά πιστό στον Χριστό και φωτισμένον από το πνεύμα. Το πάν προοδεύει από τον Χριστό ο οποίος πέθανε και ανεστήθη: η φωτεινή του ουσία εργάζεται χωρίς διακοπή για να οδηγήσει τα πάντα στην πιο υψηλή τους τελειότητα. Όταν αποκατασταθεί η αρμονία ανάμεσα στον ορατό και τον αόρατο κόσμο, η δυστυχία θα πάψει, και η αναμενόμενη αναγέννηση θα βοηθήσει να περάσουν όλα σε μία άλλη τάξη!
Όμως το πιο διάσημο έργο τού Eckartshausen τού 1802, πριν τον θάνατό του, είναι “Η νύχτα πάνω από το Ιερό”. Σε προσβάσιμη μορφή το δόγμα του είναι : ζούμε σε χρόνους ειδωλολατρείας της λογικής. Τώρα ο Κάντ απέδειξε ότι η νόηση δεν γνωρίζει τίποτε από τον πνευματικό κόσμο, όπως το είχε ήδη πει ο Απ. Παύλος. Ο ήλιος τού πνευματικού κόσμου είναι ο Ιησούς Χριστός. Πρέπει να τον ψάξουμε μέσα στην καρδιά μας. Υπάρχουν πάντοτε άνθρωποι που το πέτυχαν. Αυτή η αόρατη κοινότης τών εκλεκτών σχημάτισε τον Πρώτο πυρήνα τής “Εσωτερικής Εκκλησίας”. Αλλά ο Θεός επέλεξε έναν συγκεκριμένο λαό για να ετοιμάσει την ενσάρκωση τού Σωτήρος, ο οποίος θα κήρυττε σε όλους τον νόμο τής αγάπης. Μόνον τα μέλη τής εσωτερικής Εκκλησίας την κατενόησαν αληθινά. “Αλλά εμείς πλησιάζουμε τώρα στην εποχή κατά την οποία το πνεύμα θέλει να καταστήσει ζωντανό το γράμμα, κατά την οποία θα εμφανισθεί το νέφος που καλύπτει το Ιερό, στο οποίο τα Ιερογλυφικά θα μεταλλαχθούν σε πραγματικό όραμα και οι λέξεις σε κατανόηση. Πρόκειται να σχισθεί το μεγάλο πέπλο το οποίο σκεπάζει τα άγια τοίς αγίοις. Θα εξαφανισθεί η σκοτεινή νύχτα των εικόνων, και θα φανερωθεί ο Άγιος Γνόφος τών μυστηρίων στην λάμψη τής πιο υψηλής αλήθειας. Το φώς τής φύσης, το φώς τής νοήσεως και το φώς τής λατρείας θα ενωθούν. Αυτό το τελευταίο φώς, χάρις στο οποίο όλοι μας θα δούμε τον Θεό στον άνθρωπο και στην φύση, θα μας ενώσει όλους στις “δοξολογίες τού πατρός τής Αγάπης”.
Το νατουραλιστικό γλίστρημα είναι προφανές. Αλλά η θεωρία των τριών εποχών είναι ακριβώς εκείνη του Ιωακείμ της Φλώρα. Και υπάρχει ακόμη η ίδια τελική ασάφεια, εάν αυτή η Τρίτη εποχή ανήκει ακόμη στόν Χρόνο; Είναι τής αιωνιότητος;
Όπως βλέπουμε από αυτά τα παραδείγματα ο αββάς Γρηγόριος, το 1814, δεν έχασε τον στόχο του όταν κατήγγειλε στον πρώτο του τόμο τής Ιστορίας τών θρησκευτικών σεχτών, τους νέους χιλιαστές ή Ιωακειμίτες!
Συνεχίζεται
ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ Χ. ΤΣΟΜΠΑΝΙΔΗΣ ΕΠ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ Α.Π.Θ.
Η ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΜΕ ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΝΙΚΟΥ ΜΑΤΣΟΥΚΑ
Η θεολογία στη Θεσσαλονίκη είναι κατεξοχήν οικουμενική. Είναι οικουμενική, γιατί οι καταβολές της είναι οικουμενικές. Η πόλη της Θεσσαλονίκης, και γενικά ο χώρος της Μακεδονίας, έχει συνδέσει το όνομά της με τον πρώτο μεγάλο χριστιανό θεολόγο και αναμορφωτή της οικουμένης, τον Απόστολο Παύλο. Η Θεσσαλονίκη θα γίνει δυναμική αφετηρία για το κήρυγμα του ευαγγελίου της αγάπης, της ανεκτικότητας, της ισότητας σε όλη την τότε γνωστή οικουμένη. Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Πέτρος Βασιλειάδης, «το όραμα που προβάλλεται στις επιστολές του Παύλου είναι το όραμα μιας άλλης οικουμένης, που θεμελιώνεται στο σύνολο των σχέσεων και όχι των δομών της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Είναι το όραμα μιας οικουμένης στην οποία όλοι οι άνθρωποι πάσης φυλής, θρησκευτικής παράδοσης και γλώσσας, ο κόσμος των Ιουδαίων και των Ελλήνων ,των πιστών και των απίστων, των δικαίων και των αμαρτωλών, είναι δημιουργήματα του ενός Θεού. Είναι το όραμα μιας οικουμένης που καθοδηγείται από την ελπίδα («οικουμένην την μέλλουσαν»,την χαρακτηρίζει η Προς Εβραίους Επιστολή, 2,5 και 13,14εξ.), που ζει με τη βεβαιότητα ότι η γη είναι κατοικήσιμη, επειδή ο Θεός έχει συνάψει τη διαθήκη του με όλη την κτιστή δημιουργία. Είναι το όραμα μιας ανοιχτής πολιτείας ,στην οποία μπορεί να λάβει χώρα ένας παγκόσμιος διάλογος των πολιτισμών, κάτι που άλλωστε με μεγάλη επιτυχία το έπραξε η ελληνική πατερική σκέψη» .
ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΙΝΟΥ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ ΤΟΝ ΘΕΜΕΛΙΟ ΛΙΘΟ ΤΟΥ ΠΑΠΙΣΜΟΥ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΑΜΕΣΗ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΗΣ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΓΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΛΕΣΣΙΝΓΚ. Η ΝΕΑ ΠΡΟΦΗΤΕΙΑ. Η ΟΠΟΙΑ ΟΡΑΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΤΗΝ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΓΗΣ.
Αμέθυστος.
2 σχόλια:
Δηλαδή ο κ. Τσομπανίδης "ονειρεύεται" έναν καλύτερο, "σαφώς καλύτερο" κόσμο, με "όμορφες" όλες τις ανθρώπινες σχέσεις... Τί σχέση έχουν όμως όλα αυτά με το Ευαγγέλιο του Κυρίου, ο οποίος λέει στους Μαθητές: "Εν τώ κόσμω τούτω θλίψιν έξετε, αλλά θαρσείτε, γιατί εγώ νενίκηκα τον κόσμο"... Τί σχέση με τα νέφη τών Μαρτύρων και Ομολογητών τής πίστεως; Καμμιάν απολύτως! Οπότε, τί ακριβώς διδάσκει στη Θεολογική Σχολή; Κατελήφθησαν όλα (αλλά όχι και ποτέ όλα...) τα εγκόσμια...
Ούτε ο κ. Τσομπανιδης έχει σχέση μέ τό Ευαγγέλιο.
Δημοσίευση σχολίου