Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

Η 21η Απριλίου κι Εμείς - Xρήστος Βακαλόπουλος

πηγή :  Σπουδαστήριο Νέου Ελληνισμού
http://www.snhell.gr/testimonies/content.asp?id=370&author_id=2

Δεν είμαστε πια οι ίδιοι άνθρωποι που μεγαλώσαμε μαζί στο γυμνάσιο στη διάρκεια της δικτατορίας. Μαζευτήκαμε τότε γύρω από ένα συγκρότημα ροκ, τους Peppers και αργότερα Ρέμπελους, που πρόλαβαν να παίξουν σε μερικές συναυλίες και να βγάλουν ένα δίσκο σαράντα πέντε στροφών στην εταιρεία Zodiac, λίγο πριν διαλυθούν μέσα σ’ αυτή την παρεξήγηση που ονομάσθηκε μεταπολίτευση. Πίσω μας είχαμε έναν κόσμο ουσιώδους αφέλειας που δεν τον ξαναβρήκαμε ποτέ, παρ’ όλο που τα πρώτα χρόνια της χούντας συνέχιζε ακόμα να υπάρχει – οι άνθρωποι έβγαζαν καρέκλες στους δρόμους της Κυψέλης, οι θερινοί κινηματογράφοι γέμιζαν στις ταράτσες, στα πάρτυ όλοι ντρεπόντουσαν με την άνεσή τους. Όμως αυτός ο κόσμος άρχισε να εξαφανίζεται σε όφελος της τηλεόρασης, των ντισκοτέκ και του φαινομενικού αντίβαρού τους, της αμφισβήτησης.


Μπήκαμε στη δικτατορία μικρά παιδιά που δεν ήξεραν να ερωτεύονται και να ντρέπονται, να ελπίζουν και να χαίρονται, και βγήκαμε από εκεί κάτι κουρασμένα παλληκάρια ασχέτως ηλικίας, υποψιασμένοι για τα πάντα, έτοιμοι να αναλύσουν το παραμικρό, ανίκανοι να ψωνισθούμε με κάτι, στρατιώτες ενός μέλλοντος που ερχόταν με σιγουριά αλλά δεν φάνηκε ποτέ, ενός μετά που μας έχει αρπάξει από το λαιμό και δε λέει να μας αφήσει ήσυχους ούτε δευτερόλεπτο. Εφτά ολόκληρα χρόνια μαθαίναμε ο ένας τον άλλο να περιφρονεί τον τόπο του και να θαυμάζει ένα μυθικό τόπο, αποτελούμενο από συγκροτήματα ροκ, φοιτητικές εξεγέρσεις, ξεσπάσματα της κραιπάλης, ελεύθερες σχέσεις, πρίγκηπες της παρακμής, χιλιάδες παιδικές χαρές για μεγάλους. Μάθαμε να περιμένουμε κάτι και ξεμάθαμε να βλέπουμε τι γινόταν γύρω μας. Την ώρα που ο Παττακός εκτελούσε το εθνοσωτήριο έργο του μαζεύοντας γόπες στην οδό Πατησίων και ο Καράγιωργας έχανε το χέρι του ώστε να γίνει αργότερα υπουργός ο Κατσιφάρας, εμείς φανταζόμαστε τη ζωή σαν ένα σόλο του Τζίμι Χέντριξ ή μια ροχάλα του Κον Μπεντίτ. Την ίδια στιγμή η Ελλάδα έπαιρνε την όψη της οδού Αχαρνών αλλά αυτό δεν μας ένοιαζε καθόλου, η Ελλάδα δεν υπήρχε για μας, όπως δεν υπήρχε και για όλους αυτούς τους αντιστασιακούς που ήρθαν αργότερα από το εξωτερικό μ’ αυτό το κουρασμένο-ύφος-του-ανθρώπου-που-ένοιωσε-τα-πάντα-στο-πετσί-του, την Ελλάδα τη χαρίζαμε στους χουντικούς μαζί με το δημοτικό τραγούδι. Εμείς οι ίδιοι, στρατιώτες του μέλλοντος, βάλαμε ένα χεράκι ώστε να την κρύψουμε για πάντα από τους εαυτούς μας και σχεδόν την τελειώσαμε μέσα μας.


Από την 21η Απριλίου και μετά η ελληνική κοινωνία εγκατέλειψε τον εαυτό της και δεν γύρισε πίσω ποτέ. Μέχρι τότε ήξερε να ζει και να πεθαίνει, να ερωτεύεται και να ματώνει, γνώριζε όλες αυτές τις εντάσεις που τις σάρωσε η χούντα, η τηλεόραση, η αντίσταση στη χούντα, η αντίσταση στην τηλεόραση, η κατανάλωση, η αντίσταση στην κατανάλωση, ο Νίκος Μαστοράκης, τα συγκροτήματα ροκ ως αντίσταση στον Νίκο Μαστοράκη. Χούντα και αντίσταση πήγαν μαζί και συνεχίζουν να πηγαίνουν μαζί κι εκείνο που χάθηκε είναι ο ρυθμός της καθημερινής ζωής που συνδεόταν πάντα σ’ αυτόν τον τόπο με τους αιώνες, αυτούς τους φτωχούς αιώνες που τους αφήσαμε πίσω για πάντα δημιουργώντας συγκροτήματα ροκ, συγκροτήματα ελεύθερων σχέσεων, συγκροτήματα πολιτιστικών συλλόγων, συγκροτήματα πλήξης, συγκροτήματα γκρίνιας FM stereo. Οι άνθρωποι δεν βγάζουν πια καρέκλες στους δρόμους, οι θερινοί κινηματογράφοι γκρεμίζονται, στα πάρτυ δεν ντρέπεται κανείς, η καχυποψία έχει εγκατασταθεί παντού, πολύ ωραία τα καταφέραμε. Οι Ρέμπελοι διαλύθηκαν τη στιγμή που ο Καραμανλής πάτησε το πόδι του στην Αθήνα, τα μέλη τους πήγαν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Εγώ έμεινα πίσω και νοιώθω πολύ αμήχανος όταν τους βλέπω – νομίζω άλλωστε ότι και σ’ αυτούς συμβαίνει το ίδιο.


Δεν είμαστε πια ο εαυτός μας και το ξέρουμε. Όλοι μας φτιάξαμε ένα συγκρότημα στη διάρκεια της δικτατορίας και τώρα το διαλύουμε συνεχώς, γιατί αυτό που επιθυμήσαμε – η μυθική ευρωπαϊκή παιδική χαρά – αποδείχθηκε εξ ίσου ξενέρωτο με τη χουντική αντιαισθητική πραγματικότητα. Οι συνταγματάρχες, αυτοί οι «κακοί του καφενείου» που πήραν την εξουσία, μας οδήγησαν στο στρατόπεδο της καχυποψίας, μας έχωσαν μέσα στην ιδεολογία από την οποία δεν βγήκαμε ποτέ, ακόμη και σήμερα που ιδεολογία μας είναι η διαφήμιση. Αν είναι να ξανακάνουμε κάποιο συγκρότημα, πρέπει να τα έχουμε υπ’ όψη μας όλα αυτά και να επιστρέψουμε πίσω, όχι με σημαίες και γελοία ταμπούρλα, να γυρίσουμε πίσω μέσα μας, χωρίς να το πούμε σε κανέναν. Διαφορετικά, πρέπει να μείνουμε αμήχανοι όπως είμαστε, αποφεύγοντας την πολλή παρέα.


(από το περιοδικό Ιστός 5, Πάσχα 1992)


Αμέθυστος

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξέρεις κατι Αμέθυστε;

Συνηθως ακουμε σημερα: "Η νεολαια χαλασε, η νεολαια δεν εχει ντροπή πια, η νεολαια δεν εχει πνευματικα ενδιαφεροντα"!

Εγω ομως σκεφτομαι το αλλο:

Μηπως η γενια...του ΠΟλυτεχνειου - ειναι οι γονεις της σημερινης Νεολαιας;

Τι στο καλο πηγε τοσο στραβά απο τους Ελληνες, που τοτε υποτιθεται αντισταθηκαν στην Χουντα και υποτιθεται εδωσαν την Ελευθερια στην Ελλαδα;

Θελω να πω...γιατι τα παιδιά αυτων των Ελληνων...ειναι σήμερα τοσο 'προβληματικα';

********************************

Αναγνωριζω τα λαθη μου και τις αμαρτιες μου, και δεν το παιζω ουτε 'ξερολας' ουτε 'υπερανω'.

Ομως...Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΝΕΟΛΑΙΑ..για να επανέλθει...να στρωσει...ετσι οπως τωρα ξεφυγε...

...μονο αν έρθει μια μεγαλη ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, 'αβάσταχτος' ΠΟΝΟΣ...μονο τοτε θα συνετιστει!

Εκτος αν ο Θεός μας στείλει καποιον Αγιο απο τον ΟΥρανο...να μας φερει στο σωστο δρομο!

Άλλο τρόπο δεν βλεπω!
Μαλλον θα το πιουμε το 'πικρο ποτηρι' μεχρι τέλους!

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Αμέθυστε, εχει ενα πολύ ωραιο άρθρο η Μονη Μελισσοχωριου - του Επισκόπου Σεραφειμ!

Αν θελεις μπορεις και εσυ να το αναδημοσιευσεις.

Ειδικα το σχολιο για τους Ρώσους, ότι ήθελαν να μας βοηθησουνε στην Μεσόγειο...δεν το γνωριζα

Μυρμιδόνας

Ανώνυμος είπε...

Α, ξεχασα να σου δωσω διευθυνση:

http://www.impantokratoros.gr/mht_seraphim_synodos.el.aspx

Θωμάς είπε...

Το παραπάνω άρθρο του Βακαλόπουλου δυστυχώς για την χώρα μας είναι εξαιρετικά επίκαιρο. Ακόμη και σήμερα κάποιοι μας πουλάνε παρελθόν για να μας κλέψουν το μέλλον. Σας παραθέτω αποσπάσματα από το άρθρο του Κωστα Καλφόπουλου στην Καθημερινη.

Τα ψηφιακά αρχεία της δημόσιας τηλεόρασης αναπαράγουν τελετουργικά το εξόφθαλμο «χουντικό κιτς», ενώ τα τηλεοπτικά αφιερώματα («Ρημέηκ», «Πανόραμα μιας εφταετίας» κ.ά.) μεταγλωττίζουν ιδεοληπτικά στις ασπρόμαυρες εικόνες ό,τι επί δεκαετίες έχει εγκαθιδρύσει, σε ασπρόμαυρη λογική και πρόσληψη, ο «μύθος από τα αριστερά».
Ομως: «Καμιά εμπορευματοποιημένη νοσταλγία δεν μπορεί να αναιρέσει το γεγονός ότι εκείνη την περίοδο η ελληνική κοινωνία γνώρισε μια στιγμιαία λάμψη που φώτισε ένα αίτημα ζωής και όχι ακριβώς διαμαρτυρίας, όπως συνέβη την ίδια εποχή στον «προηγμένο» δυτικό αιώνα. Η χούντα ανέλαβε να μαντρώσει αυτό το αίτημα και η μεταπολίτευση ανέλαβε να το εξαφανίσει, δίνοντάς του καταναλωτικές διαστάσεις, ψιθυρίζοντάς του στο αυτί ότι, αφού συνέπεσε χρονικά με το ευρωπαϊκό κίνημα διαμαρτυρίας, έπρεπε να το ακολουθήσει μέχρι τέλους, μέχρι το γιαπισμό» (Χρ. Βακαλόπουλος, «Πολυτέλεια και φαντασία», «Από το χάος στο χαρτί», Εστία, 1995).
Για περίπου σαράντα χρόνια, αυτή η «μαύρη τρύπα» στην πολιτική ιστορία της χώρας δεν έχει ούτε τομές ούτε συνέχεια: η μετάβαση από την παραδοσιακή στη νεωτερική κοινωνία έγινε σε καθεστώς εκτάκτου ανάγκης. «Σαν μέρος του λόγου τους και του δικού τους πόστου» (Δ. Σαββόπουλος, «Μυστικό τοπίο»), οι ιδεολογικοί μηχανισμοί του κράτους της Μεταπολίτευσης περιέφεραν σκόπιμα επί δεκαετίες το «τυμπανιαίο πτώμα της χούντας», σ' ένα 3D σίκουελ των «Κυνηγών» του Θ. Αγγελόπουλου.
Ετσι, κανείς δεν διανοήθηκε να συνδέσει τα «ελληνικά των καραβανάδων» με την ξύλινη, μονότονη και μονοτονική γλώσσα της Μεταπολίτευσης.