« Ποτέ σαν αυτή τη φορά δεν θα θέλαμε να κάνουμε λάθος
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ, ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ
Ποτέ περισσότερο δεν θα θέλαμε να κάνουμε λάθος από αυτή τη φορά. Θα θέλαμε, σε μελλοντική αναφορά - αν παραμείνουν ίχνη από τις σκέψεις μας - να ειπωθεί: αυτός ο τρελός δεν κατάλαβε τίποτα, ένας παρανοϊκός συνωμοσιολόγος, ένας αρνητής με προκατάληψη, ένας ακατάλληλος ανίκανος να καταλάβει την εποχή του. Αναφερόμαστε στην επίθεση που εξαπέλυσε η δυτική αλυσίδα διοίκησης, η δυτική ιεραρχία, που υποστηρίζεται στην Ευρώπη από τους πιστούς εκτελεστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Γνωρίζουμε εδώ και μερικά χρόνια για την τεχνοεπιστημονική δέσμευση και τις προσπάθειες των ολιγαρχών να αντικαταστήσουν τις φυσικές τροφές με τεχνητές, αντικαθιστώντας έτσι την ανθρώπινη διατροφή που συνδέεται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία με βιομηχανικά και συνθετικά προϊόντα. Γίνεται όλο και περισσότερος λόγος για τεχνητό κρέας, ενώ η χημεία παρεμβαίνει σε μεγάλο βαθμό σε ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα καλλιέργειας, διατήρησης και επεξεργασίας όλων των πρώτων υλών που προορίζονται για τρόφιμα: από σπόρους και εδάφη έως γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, τις μονοκαλλιέργειες, τα βιομηχανικά ζιζανιοκτόνα χωρίς τά οποία είναι αδύνατο να επιτευχθούν παραγωγικά αποτελέσματα, τα οποία έχουν αλλάξει αμετάκλητα τη γεωργία προς όφελος των πολυεθνικών του κλάδου, υπονομεύοντας τα συμφέροντα και την επιβίωση εκατομμυρίων μικρομεσαίων αγροτών.
Η δέσμευση των ισχυρών για αλλαγή των παμφάγων διατροφικών συνηθειών του ανθρώπινου είδους είναι ολοένα και πιο ξεκάθαρη, αποθαρρύνοντας την αναπαραγωγή, τις τυπικές καλλιέργειες των διαφόρων περιοχών του κόσμου, την κατανάλωση κρέατος μέχρι τις έντονες εκστρατείες για την προώθηση της τροφής με βάση τα έντομα. Η πιο κοινή αιτιολόγηση συνδέεται με το κλίμα, τη νέα πράσινη ψευδοθρησκεία που επινοήθηκε για να αλλάξει ανθρωπολογικά τον άνθρωπο ξεκινώντας από τις πρωταρχικές του συμπεριφορές. Γινόμαστε ολοένα και περισσότερο μάρτυρες της έκρηξης εξεγέρσεων και διαμαρτυριών από αγρότες και κτηνοτρόφους σχεδόν παντού στον κόσμο και στην Ευρώπη, από την Ιρλανδία στη Γερμανία, από τη Γαλλία στην Πολωνία, από την Αυστρία στην Ολλανδία, όπου επιθέσεις από τις κυβερνήσεις στις κατηγορίες που συνδέονται με την παραγόμενη γη έφεραν τήν γέννηση ενός αγροτικού κόμματος που συνέβαλε στην ανατροπή της κυβέρνησης της Ολλανδίας.Αγρότες έτοιμοι να παραλύσουν τη Γερμανία: Ο Scholz κινδυνεύει επίσης
Παντού, οι κυβερνητικές αποφάσεις – που λαμβάνονται για την προσαρμογή, την πρόβλεψη ή ακόμα και την υπέρβαση των κανονισμών και των οδηγιών της ΕΕ, εξυπηρετώντας την ολιγαρχική βούληση – δεν περιορίστηκαν στη φορολογία ή στην επιβολή ασφυκτικών κανόνων όπως στο παρελθόν. Έχουν εισαγάγει ανοιχτά απαγορεύσεις και περιορισμούς με στόχο τον προγραμματισμένο τερματισμό μεγάλου μέρους των γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων. Η φύση μιας πολιτικής, οικονομικής και ανθρωπολογικής επιχείρησης (αλλά αυτό αποσιωπάται...) είναι εμφανής και έχει ως στόχο πρώτα να ακρωτηριάσει, μετά να τον καταστήσει ασύμφορο και τελικά να καταστρέψει τον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, που ονομάζεται πρωτογενής. Ακριβώς λόγω της βαθιάς σύνδεσής του με τη φύση του ανθρώπου και την παρουσία του στον κόσμο.
Προφανώς, κάποιος στην κορυφή -οι συνήθεις ύποπτοι- αποφάσισε έτσι. Φτάνει η γεωργία, σταματήστε την αναπαραγωγή, ναι σε τεχνητές τροφές, στα έντομα, στη βιομηχανία και στη χημεία αντί για τη γη και τους ρυθμούς της. Η Ευρώπη έχει από καιρό εγκαταλείψει, σεβόμενη την «ελεύθερη» αγορά και την μετεγκατάσταση (που δεν ισχύει μόνο για τη βιομηχανία), δηλαδή την παγκοσμιοποίηση, τη δική της αγροτική πολιτική. Παρά τους περιορισμούς της, την σαφή προτίμηση για τις παραγωγές της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης, που συχνά τιμωρούσε την Ιταλία, αναπολεί κανείς την παλιά ΚΓΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική), η οποία, αν μη τι άλλο, διέθετε κονδύλια και σημασία στον τομέα στο πλαίσιο τής επισιτιστικής αυτάρκειας της Ευρωπαϊκής Κοινότητας που έγινε Ένωση.
Ποιος νοιάζεται, μπορεί να σκεφτούν κάποιοι: τίποτα περισσότερο από μια οικονομική ανασυγκρότηση σύμφωνα με την εποχή. Αυτό δεν ισχύει απολύτως. Εάν ολοκληρωθεί η επιχείρηση συρρίκνωσης και προοδευτικής καταστροφής της αγροτικής οικονομίας, θα είναι ένα από τα καθοριστικά βήματα στην ανθρώπινη ιστορία. Η ιστορία του είδους μας γνώρισε μια θεμελιώδη αλλαγή μεταξύ δέκα και οκτώ χιλιάδων ετών πριν, στην αυγή της νεολιθικής περιόδου. Μέχρι τότε, οι ανθρώπινες φυλές αποτελούνταν από νομάδες κυνηγούς και συλλέκτες. Με το τέλος των παγετώνων, οι συνήθειες άλλαξαν, οι άνθρωποι εγκαθίσταντο, έχτισαν τα πρώτα χωριά και τις πρώτες μόνιμες κατοικίες, άρχισαν να καλλιεργούν τις παρακείμενες εκτάσεις και να εκτρέφουν ζώα με τα οποία συμπλήρωναν τη διατροφή τους.Έγιναν θεματοφύλακες της γνώσης που καθημερινά ήταν ευρύτερη και πιο διαφοροποιημένη, σε σημείο να νιώθουν την ανάγκη για γραφή, για να θεμελιώνουν μύθους, ιστορίες και πρακτικές γνώσεις. Επινόησαν –αν μπορούμε να το πούμε– την τέχνη, μαζί με ολοένα καινούργια εργαλεία και μηχανισμούς. Εξοπλίστηκαν με νόμους για να δομήσουν μια περίπλοκη κοινωνική οργάνωση. Η σημασία της γεωργίας - η οποία παρέμεινε η κύρια ανθρώπινη δραστηριότητα στην Ευρώπη μέχρι τη βιομηχανική ανάπτυξη του 19ου αιώνα - και οι συνέπειες της εισαγωγής της την έκαναν τη μηχανή που θα πυροδοτούσε σημαντικούς μετασχηματισμούς. Εκτός από τη γραφή, τη μεταλλουργία, τις κατασκευές, τη συντήρηση αγαθών και τροφίμων. Από την προϊστορία ο άνθρωπος μπήκε στην ιστορία. Ακόμη και η έννοια της ιδιοκτησίας χρονολογείται από εκείνη την μακρινή επανάσταση. Ίσως το σύνθημα του Νταβός «δεν θα έχεις τίποτα και θα είσαι ευτυχισμένος» προκαλεί μια ανθρωπολογική παλινδρόμηση με επικεφαλής τους άρχοντες του κόσμου.
Επομένως, η προοδευτική διάλυση της γεωργίας θα απαιτούσε τουλάχιστον μια σαφή συζήτηση, μια ανάλυση των συνεπειών και μια αξιολόγηση των επιπτώσεων. Ας αναλογιστούμε την ευκολία με την οποία οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί υπέταξαν τους Ινδιάνους της Αμερικής σε σημείο εξόντωσης, πληθυσμούς άγριους και μαχητικούς, αλλά νομάδες, αφιερωμένους αποκλειστικά στο κυνήγι και τη συλλογή, χωρίς γραφή, με πολύ μέτριες τεχνολογικές γνώσεις. Όποιος ελέγχει την τεχνολογία κυριαρχεί στον κόσμο και τον αλλάζει κατά βούληση. Το τέλος της κτηνοτροφίας και της καλλιέργειας των καλλιεργειών θα ήταν το τέλος μεγάλου μέρους της ιστορίας του είδους μας, με κάθε είδους συνέπειες.
Ακόμη και το πανόραμα θα άλλαζε εντελώς, το τοπίο στο οποίο έχουμε συνηθίσει, προσαρμοσμένο από τον άνθρωπο εδώ και χιλιετίες στις αγροτικές ανάγκες, στα βοσκοτόπια, μέχρι του σημείου να χτίζει ολόκληρους πολιτισμούς κατά μήκος των πλωτών οδών, κοντά στις πιο εύκρατες ζώνες, διαμορφώνοντας τις διάφορες περιοχές με την ποικιλία των γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων. Για να μείνουμε στην Ιταλία, ας σκεφτούμε την «ανθρώπινη» ομορφιά του τοπίου του Langhe, του Chianti και των αμέτρητων άλλων λοφωδών περιοχών που ταιριάζουν σε αμπέλια. Και μετά το τοπίο των ελαιόδεντρων, τα περιβόλια, τα αλπικά λιβάδια που σκίζονται από τους θάμνους για να κάνουν βοσκοτόπια, το γεωμετρικό θαύμα - αυθεντική τέχνη υλικών - του τοπίου των σιτηρών, τη σκληρή ομορφιά των φτωχών βοσκοτόπων, αφιερωμένων στα πρόβατα.
Όλα αυτά θα μπορούσαν σύντομα να δώσουν τη θέση τους σε κάτι πολύ διαφορετικό, πολύ παρόμοιο με την προαστιακή έρημο. Αν πιστεύουμε ότι όλα αυτά είναι πολύ μακρινά χρονικά, μην ανησυχούμε, απλώς συμβουλευτείτε τη νομοθεσία της ΕΕ που γίνεται αμέσως υποχρεωτικό θετικό δίκαιο των κρατών μελών. Η προτίμηση για τα έντομα, με τη μορφή τροφής και αλευριού, είναι τόσο σαφής που η ιταλική κυβέρνηση έπρεπε να περιορίσει τη ζημιά με τέσσερα διατάγματα στα οποία, μη μπορώντας, ορθότερα, μη έχοντας τη βούληση και τα νομικά μέσα να αντιταχθεί στη νομοθεσία τής Ένωσης, δηλαδή μή κατέχοντας κυριαρχία, έχει τουλάχιστον κατορθώσει τα τρόφιμα που περιέχουν συστατικά που προέρχονται από έντομα νά είναι εφοδιασμένα με ειδική ετικέτα που νά υποδεικνύει την προέλευση, τον τύπο και την ποσότητα.
Στην Ιταλία η εμπροσθοφυλακή των νέων καιρών είναι η Emilia Romagna. Η Μπολόνια γίνεται η πρώτη «ακίνητη» ιταλική πόλη, με απαγόρευση ταχύτητων που ξεπερνούν τα 30 χιλιόμετρα την ώρα ως φόρο τιμής στις κλιματικές αυταπάτες. Ένα παράδειγμα μιας «έξυπνης» πόλης που σχεδιάστηκε στο Νταβός. Η περιοχή Bonaccini και Schlein έχει εγκρίνει κονδύλια για αγρότες και κτηνοτρόφους που συμφωνούν να εγκαταλείψουν τις δραστηριότητές τους. Οι σοδειές θα τελειώσουν σε μία από τίς σιταποθήκες της Ιταλίας, ανάμεσα στις πιο εύφορες και πλουσιότερες εκτάσεις στην Ευρώπη, που κατοικείται από εργατικές, εφευρετικές και ικανές γενιές. Το περιφερειακό πρόγραμμα προβλέπει τη σταδιακή εγκατάλειψη της γεωργίας μέσω εικοσαετούς μηνιαίας αποζημίωσης που υπολογίζεται με βάση την εγκαταλειμμένη επιφάνεια.
Το έργο είναι μέρος της ατζέντας της ΕΕ που ονομάζεται «νόμος για την αποκατάσταση της φύσης» – το Newspeak ανεστραμμένο, ως συνήθως – που θα υποχρεώσει τα κράτη μέλη να «αποκαταστήσουν», δηλαδή να αφαιρέσουν τουλάχιστον το είκοσι τοις εκατό από την ανθρώπινη δραστηριότητα έως το 2030. Εκατοντάδες χερσαίες και θαλάσσιες περιοχές και, έως το 2050, όλα τα «οικοσυστήματα». Η Ευρώπη μπαίνει σε μια εντυπωσιακή οικονομική αλλά και πολιτιστική αυτοκτονία και σε μια ανθρωπολογική αλλαγή γιγαντιαίας μεταϊστορικής σημασίας. (1)
Η Emilia Romagna είναι μια από τις πλουσιότερες ευρωπαϊκές περιοχές. Μέχρι τώρα. Αυτή η περιοχή - μετά θα είναι η σειρά των άλλων - αναγκάζεται με τον καιρό να απαρνηθεί τις εξαιρετικές, αρχαίες γεωργικές και κτηνοτροφικές παραδόσεις της, μεταξύ των οποίων αριστεία παγκόσμιας κλάσης όπως η παραγωγή τυριού παρμεζάνας, ζαμπόν Πάρμας, χοιρινού και βοείου κρέατος, κρασιών που ξεχωρίζουν όπως Lambrusco, Trebbiano και Sangiovese. Οι αγρότες πρέπει να σταματήσουν να εργάζονται: αγρότες και εργαζόμενοι θα διογκώσουν τις τάξεις της ανεργίας. Εκτός από το εισόδημα, θα χαθεί ένας θησαυρός γνώσεων, δεξιοτήτων, ιδιοκτησίας γης και διατήρησης, ένα ουσιαστικό μέρος της κοινής μας ταυτότητας, του τρόπου ζωής του λαού μας και όλων των άλλων λαών που επλήγησαν από το αντιαγροτικό τσουνάμι.
Ολόκληρη η Ευρώπη απειλείται, καθώς γνωρίζουν οι Γερμανοί αγρότες που έχουν αποκλείσει αυτοκινητόδρομους με τα τρακτέρ τους κατά τη διάρκεια των ολοένα και πιο εκτεταμένων διαδηλώσεων. Αυτό που σκοπεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με τον περιβαλλοντισμό της πολυθρόνας, είναι να αναγκάσει όλα τα «κατεστραμμένα» οικοσυστήματα (δηλαδή που υπόκεινται σε ανθρώπινη δραστηριότητα!) – να επιστρέψουν στην αρχική τους κατάσταση. Αν εφαρμοστεί κυριολεκτικά, αυτό θα σήμαινε την επιστροφή της υπαίθρου στην κατάσταση που είχε στη Μεσολιθική περίοδο, πριν από τη μεγάλη νεολιθική επανάσταση. Σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, τουλάχιστον το σαράντα τοις εκατό των γεωργικών, κτηνοτροφικών και ποιμενικών εκτάσεων θα κατέστούν μη παραγωγικές επειδή δεν θα επιτρέπονται πλέον δραστηριότητες που διήρκεσαν χιλιετίες και διαμόρφωσαν τον οικονομικό, αστικό, πολιτιστικό και ανθρώπινο ιστό των πληθυσμών μας.
Ένα μεγάλο μέρος της επικράτειας θα γίνει ερημιά, όπου χωράφια, στάβλοι, περιβόλια, αμπέλια θα εξαφανιστούν μόλις λειτουργήσουν πλήρως, ίσως αντικατασταθούν από βιομηχανίες για την «παραγωγή» και τη μετατροπή των εντόμων, στις οποίες θα εργαστούν οι πληθυσμοί που προορίζονται να αντικαταστήσουν Ευρωπαίους καί θά τρέφονται μέ τά έντομα. Εφιάλτες, απελπιστική απαισιοδοξία; Μπορεί. Δεν μας αρέσει ο ρόλος της Κασσάνδρας και ελπίζουμε με όλη μας την καρδιά να κάνουμε λάθος. Ωστόσο, το απελπισμένο τραγούδι του Βρετανού ποιητή William Blake την αυγή της πρώτης βιομηχανικής επανάστασης ηχεί στα αυτιά μας, απαίσια. «Και χτίστηκε η Ιερουσαλήμ εδώ / ανάμεσα σε αυτούς τους σκοτεινούς σατανικούς μύλους; (…) Δεν θα σταματήσω να δίνω την πνευματική μάχη, /Ούτε θα ησυχάσει το σπαθί μου στο χέρι μου, /μέχρι να χτίσουμε την Ιερουσαλήμ /στην πράσινη και ευχάριστη γη της Αγγλίας.
Roberto PECCHIOLI
ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΤΟ ΦΑΝΤΑΖΟΤΑΝ ΜΕΧΡΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΤΙ Η ΝΕΩΤΕΡΙΚΟΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΑΚΥΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΦΥΣΗΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΧΕΣΗ ΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΦΥΣΗ. ΕΠΟΜΕΝΩΣ ΟΛΑ ΤΑ ΝΟΜΟΘΕΤΗΜΑΤΑ ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΕΤΕΡΟΤΗΤΟΣ ΠΑΝΕ ΠΟΛΥ ΒΑΘΕΙΑ. ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΓΗΣ ΣΕ ΕΝΑ ΓΙΓΑΝΤΙΑΙΟ ΠΕΙΡΑΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ ΣΕ ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΟΥΣ ΠΛΑΝΗΤΕΣ, ΧΡΗΣΙΜΟΥΣ ΣΕ ΠΡΩΤΕΣ ΥΛΕΣ.
1 σχόλιο:
Na mou to thymyyheitai. I Elladiki Ekklisia tha paei me to meros ayton pou theloun na mas kanoun entomofagous. Idi xero ta epixeirimata. I thesmiki Orthodoxia einai stin proti grammi tis Neas Taxis. AM Ysterografo. Tha thymithoume tous Fragous tou Mesaiona gia tous afeleis. Kai tha poun oti afou oi kakoi Amerikanoi exoun trakter kai kombines emeis oi Romioi prepei na eimaste enantion ton kakon farmers na poume.
Δημοσίευση σχολίου