Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Ανατομία του ιερέα του αύριο


Πρεσβυτεριανές χειροτονίες στη Γαλλία

Πώς θα είναι οι ιερείς των ενοριών σε λίγα χρόνια;
Αυτό είναι το ερώτημα στο οποίο επιδιώκει να απαντήσει η πρόσφατη έρευνα Bayard Etudes που διεξήχθη σε είκοσι πέντε επισκοπικά σεμινάρια.
Παρά τα πιθανά μειονεκτήματα αυτού του τύπου έρευνας, εμφανίζονται αρκετές τάσεις που υποδηλώνουν ότι το Βατικανό ΙΙ και η μετασυνοδική περίοδος σταδιακά ξεθωριάζει στην ομίχλη ενός μακρινού παρελθόντος.

Από τους 673 υποψηφίους για την ιεροσύνη που πήραν συνέντευξη από το Bayard Etudes σε 25 γαλλικά σεμινάρια, 434 (64%) συμφώνησαν να απαντήσουν στις ερωτήσεις που τέθηκαν. Η περίληψη αυτών των απαντήσεων δημοσιεύτηκε λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα του 2023.

Η πρώτη έκπληξη, αρκετά θετική πράγματι, είναι ότι οι μελλοντικοί ιερείς διεκδικούν μια ξεκάθαρη ιερατική ταυτότητα.

Ένα κλασικό όραμα της ιεροσύνης μοιράζεται η πλειονότητα των ερωτηθέντων, οι οποίοι αναφέρουν τον Άγιο John Vianney του Αρς (Santo Curato d’Ars ) ως πρότυπό τους και τονίζουν την επιθυμία τους να ταυτιστούν ξεκάθαρα ως ιερείς, δηλαδή ως άνθρωποι θυσίας.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων ιεροσπουδαστώνν σκοπεύουν να φορέσουν το ράσο τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις, ενώ οι μισοί λένε ότι θέλουν να το φορούν συνήθως.
Οι μελλοντικοί ιερείς δεν φαίνεται να θέλουν να επιλέξουν το look,  την εμφάνιση  «ζιβάγκο - τζιν - sneakers», και προτιμούν τον ρόλο του alter Christus από την αποδομημένη φιγούρα του ιερέα που κληρονομήθηκε από τη δεκαετία του εβδομήντα.


Όσον αφορά τη μελλοντική τους διακονία, το 70% πιστεύει ότι η καρδιά της αποστολής τους θα είναι πρώτα και κύρια ο εορτασμός των μυστηρίων -με την προσθήκη της προσευχή- παραμελώντας το ποιμενικό animation με την κιθάρα κρεμασμένη στον ώμο του.

Είναι ενδιαφέρον να σημειωθεί ότι οι ερωτηθέντες ιεροσπουδαστές που πήραν συνέντευξη απέρριψαν ορισμένες διατυπώσεις του ερωτηματολογίου που θεωρούσαν «κοσμικές» και εξέφρασαν τον φόβο τους να πέσουν σε «πνευματική χλιαρότητα».

Ένα σαφές και ανεπιφύλακτο ενδιαφέρον για την παραδοσιακή Λειτουργία

Ομοίως, η παραδοσιακή Λειτουργία είναι πολύ λιγότερο διχαστική για τους σημερινούς υποψηφίους για την ιεροσύνη απ' ό,τι για τους προκατόχους τους, οι οποίοι σημαδεύτηκαν περισσότερο από τους λειτουργικούς αγώνες της μετασυνοδικής εποχής: το 14% των ιεροσπουδαστών που ρωτήθηκαν θα θέλει να μπορεί να γιορτάζει και σύμφωνα με τα δύο τελετουργικά και το 7% θα ήθελε να χρησιμοποιεί τακτικά το παραδοσιακό Μυστήριο, ενώ το 34% πιστεύει ότι δεν έχει τίποτα ενάντια στην αρχαία Λειτουργία.

Αυτό απέχει πολύ από τον εξοστρακισμό που εφαρμόζει το motu proprio Traditionis Custodes, το οποίο εμφανίζεται μακριά από τις φιλοδοξίες των νεαρών υποψηφίων για την ιεροσύνη.
Γενικότερα, όταν ρωτήθηκαν για το Βατικανό ΙΙ, το 24% από αυτούς λέει ότι είναι μια όμορφη κληρονομιά, ακόμα κι αν η εφαρμογή της οδήγησε σε καταχρήσεις: μια πρωτόγνωρη αξιολόγηση, τόσο πραγματική όσο και διακριτική.

Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για την αρχαία λειτουργία έχει έναν λόγο: το 47% των ιεροσπουδαστών που ερωτήθηκαν είχαν τακτική ή περιστασιακή επαφή με μια παραδοσιακή ενορία ή κοινότητα αρκετά ορατή και δυναμική ώστε να τους προσελκύει και να τους κάνει να προβληματιστούν.

Όσον αφορά το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας στην Εκκλησία, το 32% των απαντήσεων επιμένει στο γεγονός ότι η Εκκλησία δεν πρέπει να «προωθεί την ομοφυλοφιλία ως ίση με την ετεροφυλοφιλία». Και το 19% αναφέρεται στη διδασκαλία της Κατήχησης της Καθολικής Εκκλησίας ..., σαφώς σε αντίθεση με ό,τι προτείνεται από τη Διακήρυξη Fiducia supplicans, η οποία επιτρέπει τη μη τελετουργική ευλογία των ομόφυλων ζευγαριών.

Αυτό που δεν υπογραμμίζει η έρευνα είναι το γεγονός ότι η ιεραρχία είναι ολοένα και πιο προβληματική σε σχέση με τις φιλοδοξίες των μελλοντικών ιερέων, οι οποίοι, σε αντίθεση με τους περισσότερους προκατόχους τους, δεν έχουν πραγματικό κόμπλεξ για την Παράδοση: είναι σίγουρα αλήθεια ότι για να την προχωρήσουμε καλύτερα να κοιτάξετε στον καθρέφτη.

Κι αν η αληθινή άνοιξη της Εκκλησίας δεν ήταν απλώς ένα γλυκό όνειρο;


ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΜΝΗΜΟΤΕΧΝΙΚΕΣ. Η ΑΛΗΘΙΝΗ ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ. ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ Η ΠΡΩΤΗ;

Δεν υπάρχουν σχόλια: