Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

Γιώργος Φίλης. Φίλης Γιώργος: Άκρως προβληματική η κατάσταση για την Τουρκία / Ενημέρωση & Σκέψη


Ο καθηγητής Γιώργος Φίλης μίλησε για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
 "Αυτό που εγώ θέλω να πω είναι ότι αυτό το οποίο γίνεται αυτή τη στιγμή είναι πολύ πολύπλοκο, γιατί πρέπει να δεις ακριβώς ποιος βολεύεται από αυτό. Έχει αρκετές αναγνώσεις δηλαδή αυτό που συμβαίνει μπορεί κάποιος να το διαβάσει, ότι το Πακιστάν προχωράει σε μία κίνηση, αν και το Ιράν το ξεκίνησε, το Πακιστάν προχωράει με την ανταπόδοση αυτή που έκανε σε μία υπενθυμιστική κίνηση στο Ιράν, καθίστε καλά γιατί ενώ εσείς ασχολείστε με το κέντρο της Μέσης Ανατολής, της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, του γεωπολιτικού χώρου, Μέση Ανατολή και Βόρεια Αφρική, MENA, Middle East and North Africa, δηλαδή με το Παλαιστινιακό κτλ., μπορεί να τη βρείτε από την ανάποδη. Ενώ μοιράζετε βαλλιστικούς πυραύλους στη Συρία και στο Ιράκ και απειλείτε το Ισραήλ, μπορεί να σας έρθουν από τα ανατολικά σας σύνορα", είπε αρχικά ο κ. Φίλης. Και πρόσθεσε: 

"Άρα λοιπόν, αυτό το οποίο συμβαίνει είναι ένα επεισόδιο μέσα σε αυτό που έχουμε πει από τις 7 Οκτωβρίου, όταν ξεκίνησε η ιστορία με τη Χαμάς, ότι θα δούμε να ανοίγουν σιγά σιγά τα μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και το παιχνίδι αυτό είναι αναμόχλευση όλων των παλαιών, αρχαίων και νεότερων διαφόρων θρησκευτικών, πολιτισμικών και γεωπολιτικών των χώρων, των κρατών, των φυλών, των θρησκειών αυτού του μωσαϊκού της συγκεκριμένης περιοχής, με την εμπλοκή των περιφερειακών και των παγκόσμιων δυνάμεων. Όταν το Ιράν το κάνει αυτό, θα έπρεπε να αντιλαμβάνονται ότι θα υπάρξει απάντηση και ειδικά όταν πρόκειται για το Πακιστάν, το οποίο πρώτον και κύριον είναι πυρηνική δύναμη, ενώ το Ιράν έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει πυρηνικό οπλισμό λόγω των πλατφορμών που έχει, δηλαδή έχει βαλλιστικούς πυραύλους κλπ., δεν γνωρίζω προσωπικά αν όντως έχει πυρηνικά αυτή τη στιγμή ή θα αναπτύξει ή μπορεί κάποιος να του έχει δώσει. Αυτό δυστυχώς θα το λύσει η ιστορία και θα το δούμε τι ακριβώς γίνεται. Ελπίζω να μην το λύσει η ιστορία". 

Σε ότι αφορά την Τουρκία, ο κ. Φίλης είπε: "Αυτό πηγαίνει πάρα πολύ και όλη η συζήτηση η οποία έχει ανοίξει μεταξύ Ιράν και Πακιστάν για το ποια είναι τα συμφέροντά τους και πώς είναι, μας θυμίζει τη νέα προσέγγιση ασφαλείας της Τουρκίας ότι θα χτυπάει τις απειλές από το 2016 και μετά, από το πραξικόπημα μετά την προσπάθεια, θα τη χτυπάει στην πηγή τους και θα χτυπάει εκτός των συνόρων της. Βλέπουμε δηλαδή ότι εκτραχύνεται η κατάσταση και οδηγούμαστε σε όλη την ευρύτερη περιοχή, σε μία τέτοιου τύπου αντιμετώπιση των διεθνών σχέσεων και των απειλών που καταλαβαίνουμε όλοι μας ότι όντως μπορεί να οδηγήσει σε έναν Αρμαγεδδώνα, τουλάχιστον στην περιοχή, για να μην πούμε για το πώς θα εμπλακούν οι άλλοι. Σκεφτείτε τώρα πόσο, αν όντως η κατάσταση εκτραχυνθεί στη συγκεκριμένη περιοχή, σε τι δύσκολη θέση θα βρεθεί η Τουρκία. Γιατί η Τουρκία έχει μια ειδική σχέση με το Πακιστάν, με πυρηνική τεχνολογία, στρατιωτική
 συνεργασία κτλ, την οποία την έχουμε στηλιτεύσει τουλάχιστον την πλευρά του Πακιστάν εμείς στην Ελλάδα, διότι δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι με το κράτος του Πακιστάν και βλέπουμε πολλές φορές το Πακιστάν να πηγαίνει να κάνει κοινές ασκήσεις στο Αιγαίο με την Τουρκία και βέβαια ταυτοχρόνως το Πακιστάν ή με το Ιράν προσπαθούν να τα βρει ο κ. Ερντογάν για να φτιάξει ένα κοινό μέτωπο κατά του Ισραήλ και της Δύσης αναφορικά με όλα τα ζητήματα. Και όλα αυτά σε συνεργασία βέβαια, υπό τις ευλογίες και την ομπρέλα τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας. Δηλαδή είναι μια κατάσταση άκρως προβληματική για την Τουρκία. Δεν είναι τυχαίο ότι η Τουρκία ενεπλάκη άμεσα και προσπάθησε εν πάση περιπτώσει ο κ. Φιντάν με τις δηλώσεις του για να ηρεμήσουν τα πνεύματα, διότι αν γίνει κάτι τέτοιο θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο την κατάσταση και η Τουρκία θα βρεθεί ακόμα σε πιο δύσκολη θέση επειδή πατάει σε πάρα πολλές βάρκες".

1 σχόλιο:

χαλαρωσε είπε...

https://alopsis.gr/%ce%bf%ce%b9-%ce%ad%ce%bc%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%b5%cf%82-%cf%84%ce%b1%cf%85%cf%84%cf%8c%cf%84%ce%b7%cf%84%ce%b5%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b5%ce%bd%ce%bf%cf%86%cf%85%ce%bb%ce%af%ce%b1-%cf%84/