Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024

«Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ» Μαρτσέλο Βενετζιάνι

 « Αναρωτιέσαι γιατί είναι τόσο δύσκολο να κυβερνήσεις την Ιταλία...

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ 

Αναρωτιέσαι γιατί είναι τόσο δύσκολο να κυβερνάς την Ιταλία και να πετύχεις σπουδαία πράγματα όταν αναλαμβάνεις έναν ρόλο ευθύνης. Δεν είναι θέμα δεξιού ή αριστερού. μπείτε στο θέμα σαν να μπαίνατε σε βάρκα ή τζαμί, αφήνοντας τα παλιά παπούτσια δεξιά και αριστερά στην πόρτα. Μπείτε ελεύθερα, σαν ξυπόλητοι Καρμελίτες και θα μάθετε την αλήθεια.

Ο αδυσώπητος νόμος που σκοτώνει κάθε επιθυμία να επηρεάσουμε και να τροποποιήσουμε πράγματα, να σχεδιάσουμε και να εφαρμόσουμε, είναι ένας και ισχύει πάνω από όλα για τις κυρίαρχες τάξεις. primum, καλύψτε τον πισινό σας.

Αυτός είναι ο βασικός κανόνας που εκτρέπει τις προθέσεις και τις ενέργειες για να τις διοχετεύσουν όλες εκεί, στην πιο δύσκολη άσκηση ισορροπίας, πρόληψης και αυτοσυντήρησης. Το να καλύψεις τον πισινό σου είναι το a priori της εξουσίας , η προϋπόθεση για να είσαι μέλος της άρχουσας τάξης, όπως να βάλεις τις ζώνες ασφαλείας σου πριν φύγεις. Από την άλλη πλευρά, η αντιπολίτευση στην Ιταλία δεν πιέζει τους κυβερνώντες για γεγονότα και αποτελέσματα, αλλά στήνει ενέδρες για να τους κάνει να πέσουν. Άρα, πριν από τη χρηστή διακυβέρνηση, πρέπει να καλύπτουμε τους γλουτούς μας.

Και έτσι η προστασία του πυθμένα σας δεν είναι μια περιθωριακή και μετά τη δουλειά δραστηριότητα, μια αθλητική και μόνο προληπτική. αλλά είναι το πρώτο καθήκον, η πρώτη στάση που απαιτείται γιατί μόλις εδραιωθείς στην εξουσία, όποια κι αν είναι αυτή, βρίσκεσαι αμέσως τέλεια ήρεμα, σε θέση επισφάλειας και ευαλωτότητας, εν συντομία της εξάρτησης, αν όχι από εκβιασμό ή απειλή.

Σε σημείο που καταλαβαίνεις αμέσως δύο πράγματα: το πρώτο είναι να μην ξεπακετάρεις τις βαλίτσες σου, να μην κρεμάς ποτέ τα ρούχα σου στην ντουλάπα, να θυμάσαι ότι περνάς από εκεί. Και μετά: θυμηθείτε να μην αποφασίσετε, δηλαδή να κάνετε μια οριστική επιλογή, έστω και στοχαστική και χρήσιμη. Πρέπει πρώτα να λάβετε την εξουσιοδότηση να προχωρήσετε, να ξεπεράσετε τα διασταυρωμένα βέτο και τις επικρίσεις προδοτών υπαλλήλων, τις δικαστικές ενέδρες και μετά πρέπει να συμφωνήσετε, παρακαλώ και να καθυστερήσετε, να αραιώσετε τις ιδέες σας μέχρι να εκτραπούν, να τις φουσκώσετε με αέρα, να τις αδειάσετε από περιεχόμενο . Όταν είναι αγνώριστα και άχρηστα, τότε μπορούν να γίνουν αποδεκτά.

Με άλλα λόγια, η κύρια δραστηριότητα που θα απορροφήσει όλο τον χρόνο σας είναι η επιβίωση, η τελειοποίηση των τεχνικών επιβίωσης, οι στρατηγικές, οι σχέσεις και οι τελετές. Δηλαδή, πάλι, να καλύψεις τον πισινό σου . Η προτεραιότητά σας δεν πρέπει να είναι να κάνετε, αλλά να διαρκέσετε: μιά στοχαστική, εσωστρεφής, αυτοπροωθητική δραστηριότητα. Είναι ο αδυσώπητος νόμος της εξουσίας, όχι μόνο πολιτικός και θεσμικός, αλλά και ακαδημαϊκός, ακόμη και πολιτιστικός,  εφαρμόζεται ακόμη και σε τομείς που φαίνονται εξαιρούμενοι. Για παράδειγμα, η επιστημονική και πανεπιστημιακή έρευνα στην Ιταλία δεν απογειώνεται λόγω της ίδιας προληπτικής λογικής. Τότε αναρωτιόμαστε γιατί η έρευνα δεν σημειώνει πρόοδο στην Ιταλία ή γιατί πολλοί εγκαταλείπουν την Ιταλία. Επειδή τα μέσα υπερκαλύπτουν τους στόχους της έρευνας, καταλαμβάνουν τα εννέα δέκατα των πόρων και του διαθέσιμου χρόνου. Εφαρμόστε το ίδιο κριτήριο στην εξουσία: το πρώτο μέλημα είναι η διατήρηση της έδρας με κάθε μέσο και τρόπο. Το δεύτερο είναι να εξαλείψουμε τις παγίδες των άλλων, μποϊκοτάροντας κάθε πιθανή ανάπτυξη δυσκίνητων προσωπικοτήτων. Το τρίτο είναι να αποκτηθούν τα μέσα για την εκτέλεση των προγραμμάτων, ζητώντας χρήματα, άδειες και συμμόρφωση.

Αυτό που απομένει είναι αφιερωμένο στην εποικοδομητική άσκηση της εξουσίας: είναι το ένα δέκατο του χρόνου και των πόρων, το ίδιο μερίδιο που διατέθηκε για φιλανθρωπία. Επομένως λίγα επιτυγχάνονται. Η ενέργεια χρησιμοποιείται για να αντισταθεί, να μπλοκάρει χαμηλά, μεσαία και υψηλά χτυπήματα. Χάνεις από τα μάτια σου τον κύριο λόγο για τον οποίο βρίσκεσαι σε αυτό το μέρος, γιατί έλαβες αυτήν την εντολή, υπάρχουν εμπόδια ανάμεσα σε σένα και το πράγμα, εκβιαστές που σου ζητούν διόδια, συν κωπηλάτες. Ακόμη και η κρίση του κοινού και των μέσων ενημέρωσης προσαρμόζεται στον νόμο της ασπίδας : δεν αξιολογείστε ποτέ για το τι είστε, κάνετε ή προσπαθείτε να κάνετε, αλλά για το επίπεδο επιβίωσης που έχετε επιτύχει, ή μάλλον για την ικανότητα να καλύψετε τον πισινό σας. Η κρίση δεν είναι ποτέ: είναι καλός, δεν είναι καλός, καλά έκανε ή δεν το έκανε, έχει δίκιο ή έχει άδικο, αλλά αντέχει ή πέφτει, προστατεύεται ή όχι, σέ ποιον απαντά. Και αν μείνει όρθιος, δεν έχει σημασία αν αντιστέκεται λόγω των δυνατοτήτων του ή επειδή είναι λαστιχένια μαριονέτα (όταν ήμουν παιδί υπήρχε μια μαριονέτα που δεν πήγαινε ποτέ στο έδαφος, ο Ερκολίνο πάντα στεκόταν). Το σημαντικό είναι να στέκεσαι όρθιος, ακόμα και σαν μαριονέτα. αρκεί να καλύψεις τον πισινό σου . Αν προσπαθείς να θέσεις ένα πρόβλημα αποτελεσματικότητας ή αξιοπρέπειας ή που αφορά το δημόσιο συμφέρον, σε βλέπουν σαν Αρειανό ή τρελό: γιατί, πρέπει να καλύψεις τον κώλο σου και σκέφτεσαι να κυβερνήσεις, συνειδητοποιώντας , ή χειρότερα σε εκείνη την κωμική χίμαιρα που ονομάζετε συνοχή ή αξιοπρέπεια;

Αλλά εκτός Ιταλίας, στον υπόλοιπο κόσμο, είναι το ίδιο πράγμα; Το φοβάμαι, και όχι μόνο μεταξύ των χωρών που μοιάζουν περισσότερο με τη δική μας, αλλά μεταξύ των Αράβων, των Κορεατών και των Κινέζων, των Τούρκων και των Ρώσων. Αλλά σε εκείνα τα σημεία το να καλύπτεις τον πισινό σου είναι μια στρατηγική επιβίωσης, η ζωή διακυβεύεται. Εδώ, ωστόσο, υπάρχει η τέχνη και η φιλοσοφία του παρακουλισμού, η ανάπτυξη μιας εκλεπτυσμένης εθιμοτυπίας chiapperia, μια αυτοσυντηρούμενη εκδοχή της guapperia: si vis pacem para chiappem .

Τι να κάνουμε λοιπόν, να ξεφύγουμε από κάθε αποστολή, να καταφύγουμε στην τούνδρα των υποαπεννίνων ή στον βυθό της θάλασσας; Από αθλητικής πλευράς λέω: όσοι έχουν στομάχι αντιστέκονται, όσοι είναι ευαίσθητοι επιλέγουν να προχωρήσουν στο δάσος, στην εξοχή ή στη θάλασσα. Ή στο μοναστήρι. Όσοι ελπίζουν να αλλάξουν τα πράγματα θα πρέπει να σταματήσουν να ελπίζουν, αλλά να κάνουν ό,τι μπορούν για να αλλάξουν, με εργατική απόγνωση. Ενεργείτε σαν να πρέπει να πετύχετε, αλλά σκέφτεστε το κατόρθωμα ως ηρωικό και τολμηρό. Δύσκολη και λίγο σχιζοειδής επιλογή, αλλά δεν βλέπω άλλο τρόπο. Το μότο ισχύει τόσο για εκείνους που εγκαταλείπουν όσο και για εκείνους που αντιστέκονται: δεν ζεις μόνο με πισινό.


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

https://www-ariannaeditrice-it.translate.goog/articoli/la-trasformazione-bellica-della-nato?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp