Κυριακή 27 Μαΐου 2012

ΧΩΜΑΤΑΔΕΣ. Ο κ. ΖΗΖΙΟΥΛΑΣ ΜΑΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΗ ΚΑΙ ΣΤΗ ΓΗ ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΨΟΥΜΕ

Η ΔΙΑΣΠΟΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΟΥΝ ΤΟ ΟΡΘΟΔΟΞΟ ΠΡΩΤΕΙΟ

Ο μεγάλος (στην ηλικία) θεολόγος Ζηζιούλας εμφανίστηκε μπρός στους λιγοστούς οπαδούς του, στην Ακαδημία του Βόλου, για να τους ακούσει για άλλη μία φορά να ψέλνουν τα τροπάρια που τους έμαθε και για να επιβεβαιώσει το πρωτείο του. Παρότι όμως εγέρασε και άσπρισε το μαλλί του, υπερασπίζεται την θεολογία «του» με σθένος, επαναφέρει στην τάξη άμεσα τους άτακτους μαθητές του, είτε με το καλό, είτε με το κακό, και δεν επιτρέπει καμμία «αερολογία» να αμφισβητήση το έργο της ζωής του.
Μας έδωσε και ένα πρακτικό παράδειγμα της υπερβάσεως του εθνικισμού. Τα Σκόπια είναι Μακεδονία και όσοι αντιδρούν στην αλήθεια αυτή είναι εθνικιστές. Και πραγματικά όταν ονόμασε τα Σκόπια Μακεδονία δεν αντέδρασε κανείς. Το βάρος της κατηγορίας για εθνικισμό είναι μεγαλύτερο γι’αυτούς και από τον Σταυρό της πίστεως μας.
Γι’αυτό και την εγκατέλειψαν την πίστη. Όλη η θεολογία του Ζηζιούλα, και η υπεράνθρωπη προσπάθεια να ενώσει τις εκκλησίες, στηρίζεται στην κατάργηση της Αγιότητος. Περιέργως όλοι οι μορφωμένοι άνθρωποι μισούν την Αγιότητα, ακόμη και σήμερα που αληθινή μόρφωση δέν προσφέρεται πλέον.
«Ο κάθε τοπικός επίσκοπος διαθέτει γή, μέσα στα όρια της οποίας είναι πρώτος. Έχει δε συγκεκριμένα και γνωστά όρια. Δεν υπήρξε ποτέ στην Ιστορία επίσκοπος χωρίς Γή. Στην χειροτονία παίρνουν προς εκμετάλλευση και διοίκηση κάποια Γή. Όπως οι αρχαίοι Φεουδάρχες, με προσωπικό στρατό, αποτελούμενο από Ιερείς, διακόνους και λαϊκούς που υπηρετούν τους ναούς. Κοινός σκοπός η διατήρηση της εξουσίας (του πρωτείου) και η άντληση χρήματος απο τους υποτελείς του Φέουδου, οι οποίοι όμως με την σειρά τους υποδύονται τους Χριστιανούς. Απόδειξη της νέας νοοτροπίας, που λέγεται και κληρικαλισμός, οι πιστοί δεν μοιράζουν την περιουσία τους στους φτωχούς αλλά την προσφέρουν στην Εκκλησία. Για να την μοιράσει με την γνωστή οικονομία στους φτωχούς.
Ο πρώτος αυτός, της Ορθοδοξίας πλέον, έχει το νόημα της υπερβάσεως των διαιρέσεων που προκαλεί η ιστορία. Γι’ αυτό και στην Εκκλησία δεν υπάρχει ούτε Έλλην, ούτε Εβραίος, ούτε Μακεδών. Ούτε Αρσεν, ούτε θηλυ.
Ο πρώτος βοηθά στην διάκριση ανάμεσα στην διαίρεση και στην διαφορά. Ενότης σημαίνει την αποδοχή της διαφοράς, διά της ελλείψεως της διαιρέσεως. Όπως και στην Αγία Τριάδα ο Πατήρ.
Ένας βασικός λόγος που εξοβελίζεται η Ουσία του Θεού είναι η αντικατάσταση της ουσίας με την περιουσία. Με την Γή την οποία καλείται να διαφεντέψει ο πρώτος.
Ταυτόχρονα όμως ο πρώτος ομολογεί πως δεν είναι δυνατόν να λύσει και όλες τις διαιρέσεις, παρότι αυτός είναι ο ρόλος του. Διότι μόνον στα έσχατα θα υπερβαθούν οι διαιρέσεις που προκαλεί η ιστορία. Γι’αυτό η Εκκλησία είναι εσχατολογική. Η Εκκλησία αντανακλά το όραμα των εσχάτων και στα Μυστήρια και στον Λόγο της. Έτσι λοιπόν ο Πρώτος απλώς υπάρχει, προΐσταται της εσχατολογικής ελπίδος όλων μας ότι με χρόνια με καιρούς θα λύσουμε τις διαιρέσεις μας.
Αυτή η τελευταία θεολογική τριβή περί πρωτείου είναι περισσότερο πρακτικής φύσεως, δεν διατρίβεται με την Συμβολική της Εκκλησίας. Διότι η πίστη μας είναι Συμβολική. Συμβάλλει στην εγκαθίδρυση του πρώτου γύρω απο τα πόδια μας. Χωρίς καμμία αμφισβήτηση ή αερολογία.
Έτσι λοιπόν το σύστημα ολοκληρώνεται σιγά-σιγά και αποκαλύπτεται για άλλη μία φορά πώς, όπως ο Άγιος Μάξιμος με την μάχη του εναντίον του Μονο-φυσιτισμού ευθύνεται για την γέννηση του Μωαμεθανισμού ο οποίος παιδεύει επικίνδυνα τον πολιτισμό μας, εμείς σήμερα εμποδίζουμε και καθυστερούμε την ένωση, επειδή δέν μπορούμε να δούμε μία τόσο απλή αλήθεια! Απο την πρώτη Εκκλησία υπήρχε ιεραρχία και πρωτείο. Αυτά που ακούγονται περι αδελφότητος είναι μπαρούφες! Αερολογίες. Ο άνθρωπος τελικώς δεν θέλει ούτε ευτυχία, θέλει μία καλή ησυχία για να’ χει την σιγουριά του, κάτω απο μία θεία εξουσία!
Το πρωτείο λοιπόν ανήκει στην Φύση της Εκκλησίας, στην ίδια την Δομή της Ευχαριστίας. Διότι η Ευχαριστία κάτω απο την ακτίνα των εσχάτων να φωτίζει μόνο τον ΠΡΩΤΟ είναι η ουσία της Εκκλησίας. Όπως το βεβαιώνει και ο Άγιος Ιγνάτιος Αντιοχείας. Ο μόνος Άγιος της Εκκλησίας του Ζηζιούλα!»
Αυτό είναι το συστηματάκι. Με τα δύο γνωστά apriori του Κάντ, τον χώρο και τον χρόνο, όπου χώρος, ο επίσκοπος με την Γή του και χρόνος η ιστορία, πορευόμαστε πρός τα έσχατα! Ολα τα άλλα, περί αφέσεως αμαρτιών, περί πεντηκοστής, Αγιότητος, Αγίου πνεύματος, είναι αερολογίες μάταιες. Μόνον η Ανάσταση μετράει, διότι επιβεβαίωσε όσα υποσχέθηκε στον Σταυρό ο Κύριος. Τετέλεσται. Τελείωσε η αμαρτία. Να με θυμάστε και να υπακούτε τους αντιπροσώπους μου! Η Εκκλησία δεν είναι εκ του κόσμου τούτου, γι’αυτό είναι εσχατολογική. Περιγράψαμε όσο μπορούσαμε καλύτερα την νέα Εκκλησία η οποία θα λύσει τα προβλήματα της ανθρωπότητος.
Αδελφέ ήλιε, αδελφή σελήνη, μόνον εσύ μας έμεινες. Δέν έχουμε άλλα αδέλφια, δέν έχουμε κοινό πατέρα, μας παρέδωσαν στην Ιεραρχία να μας φυλάει απο την αμαρτία. Μέχρι να πεθάνουμε.
Αυτό ήταν. Τετέλεσται και η Εκκλησία δια χειρός της Εκκλησιολογίας. Ο πρώτος μας απείλησε και ας τον πάρουμε επιτέλους στα σοβαρά! Θα αφήσει αυτός ποτέ την εσχατολογία, αυτή την ίδια την θεολογία Του, την οποία βασανίστηκε και έφτιαξε με κόπο, διαβάζοντας στις βιβλιοθήκες τα πάντα; Θα καταστρέψει αυτός την θεολογία «του» για αερολογίες; Ποτέ!
Ο ψευδο-προφήτης γέρασε αλλά έγινε πιο σκληρός δικτάτορας. Οι οπαδοί του τον τρέμουν. Ακόμη και το δεξί του χέρι, ο Καλαϊτζίδης. Αυτό το δράμα επιτρέπουμε να κλέψει την παράσταση! Το αξίζουμε. Αιώνια μας η Μνήμη.
Αμέθυστος

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

!!!

Ανώνυμος είπε...

Τὸ «Κείµενο τῆς Ραβέννας» παρουσιάστηκε ὡς ἀποτέλεσµα τῆς 10ης Γενικῆς Συνελεύσεως τῆς Μικτῆς Ἐπιτροπῆς Διαλόγου, ποὺ συνῆλθε ἀπὸ 8-14 Ὀκτωβρίου 2007 στὴ Ραβέννα τῆς Ἰταλίας. Τὸ κείµενο ὅμως αὐτὸ εἶναι λανθασµένο στὸν πυρήνα του καὶ ἀπολύτως ἀπαράδεκτο, διότι ἔχει ὡς βάση του τὴν λεγοµένη Εὐχαριστιακὴ Ἐκκλησιολογία, ἡ ὁποία ἀνάγει ἕνα, βασικὸ µέν, ἀλλ᾽ ἐπιµέρους παρ᾽ ὅλα αὐτά, θέµα σὲ ἀπόλυτη ἀλήθεια περὶ τῆς φύσεως τῆς Ἐκκλησίας, ὑποστηρίζοντας ὅτι ἡ θεία Εὐχαριστία περιέχει καὶ φανερώνει ὅλη τὴν ἀλήθεια περὶ τῆς Ἐκκλησίας.
Τὴν ἰδέα τῆς Εὐχαριστιακῆς Ἐκκλησιολογίας τὴν εἰσηγήθηκε πρῶτος ὁ Ρῶσος θεολόγος πρεσβύτερος Νικόλαος Ἀφανάσιεφ, ὁ ὁποῖος ὑποστήριξε ὅτι ἡ Ἐκκλησία εἶναι πλήρης καὶ καθολικὴ ὁπουδήποτε τελεῖται τὸ Μυστήριο τῆς θείας Εὐχαριστίας. Μιὰ τοπικὴ Ἐκκλησία, ὅταν συνέρχεται σὲ εὐχαριστιακὴ σύναξη καὶ ἔχει ἀποστολικὴ διαδοχή, εἶναι ἡ Μία, Ἁγία, Καθολικὴ καί Ἀποστολικὴ Ἐκκλησία, διότι ὁ Χριστὸς εἶναι ὅλος παρὼν στὸ Μυστήριο τῆς Εὐχαριστίας της. Ἡ Ἐκκλησία, εἶπε ὁ Ἀφανάσιεφ, εἶναι στὴν πληρότητά της ἐκεῖ ὅπου τελεῖται ἡ εὐχαριστιακὴ σύναξη... Ἡ προκρούστεια Εὐχαριστιακη Ἐκκλησιολογια ἐξοστρακίζει τὸν Μοναχισµὸ ἀπὸ τὴν ζωὴ τῆς Ἐκκλησίας καὶ ἀρνεῖται τὴν θεολογικὴ διδασκαλία τοῦ ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαµᾶ, ἡ ὁποία ἀνέκαθεν ἦταν κόκκινο πανὶ γιὰ τοὺς Παπικούς...
ὁ λόγος γιὰ τὸν ὁποῖο τὴν ἐπινόησε ὁ Ἀφανάσιεφ εἶναι τὸ νὰ διευκολυνθεῖ ἡ ἕνωση τῶν Ἐκκλησιῶν.
Ἐπειδὴ µὲ τοὺς θεολογικοὺς διαλόγους, λέει ὁ Ἀφανάσιεφ, δὲν πρόκειται ποτὲ νὰ βγεῖ κάποιο θετικὸ ἀποτέλεσµα ἀλλὰ ἁπλῶς ἀναξέονται παλιὲς πληγές, γι᾽ αὐτὸ ἡ κάθε Ἐκκλησία ἂς ἀναγνωρίσει στὶς ἄλλες τὴν καθολικότητα µόνο µὲ τὴν προϋπόθεση ὅτι τελοῦν µὲ ἀποστολικὴ διαδοχὴ τὴν θεία Εὐχαριστία. Ἔτσι οἱ χωρισµένες Ἐκκλησίες µποροῦν νὰ ἑνωθοῦν διὰ τῆς ἀγάπης, χωρὶς νὰ εἶναι ἀπαραίτητο νὰ συµφωνήσουν στὰ θέµατα τῆς πίστεως. Ἡ κάθε Ἐκκλησία θὰ κρατήσει τὰ δόγµατά της µόνο γιὰ τὸν ἑαυτό της! Aὐτὴ εἶναι σὲ πολὺ γενικὲς γραµµὲς ἡ θεωρία τοῦ Ἀφανάσιεφ, τὴν ὁποία ἔθεσαν ὡς βάση τοῦ Κειµένου τῆς Ραβέννας οἱ δύο πλευρὲς καὶ ἡ ὁποία βολεύει πλήρως τὸν Παπισµὸ στὸ νὰ κρατήσει ἀπείρακτες τὶς πλάνες του. Στὴν θεωρία ὅμως τοῦ Ἀφανάσιεφ ὑπῆρχε ἕνα κενό. Ὄχι µόνο δὲν προέβλεπε τὴν θέση ἑνὸς Πρώτου σὲ παγκόσµιο ἐπίπεδο ἀλλὰ καὶ τὴν ἀπαξίωνε. Ἦταν ἕνα ἀπὸ τὰ θετικὰ τῆς λαθεµένης θεωρίας του, πράγµα βέβαια ποὺ δὲν βόλευε τὸν Παπισµό. Ἔ! Αὐτὸ τὸ κενὸ φρόντισε ὁ Μητροπολίτης Περγάµου νὰ τὸ συµπληρώσει, διορθώνοντας τὴν θεωρία τοῦ Ἀφανάσιεφ. Ὅπως τὸ δηλώνει ρητὰ στὸ παραπάνω κείµενό του (σελ. 20 καὶ ἑξῆς), «οἱ θέσεις τοῦ Αfanasιef πρέπει νὰ διορθωθοῦν σ᾽ αὐτὸ τὸ σηµεῖο». Καὶ διορθώθηκαν ὄντως, διότι ἔτσι ἐµφανίζονται στὸ Κείµενο τῆς Ραβέννας, ὅπου αὐθαίρετα ἡ διάταξη τοῦ 34ου ἀποστολικοῦ κανόνα περὶ τοῦ πρώτου τῇ τάξει τῆς ἐπαρχιακῆς διοικήσεως ἐπεκτείνεται καὶ σὲ παγκόσµιο ἐπίπεδο. Μὲ τὸν τρόπο αὐτὸ δηµιουργεῖται τὸ ὑπόβαθρο γιὰ ἀναγνώριση τῆς παγκόσµιας ἐξουσίας τοῦ πάπα, µὲ τὴν διαφορὰ µόνον ὅτι ντύνεται µὲ ἔνδυµα συνοδικότητας καὶ δὲν ἀναφέρεται στὸ ὑποτιθέµενο πρωτεῖο τοῦ Πέτρου ἀλλὰ στὸ γεγονὸς ὅτι ὁ πάπας εἶναι προεστὼς τῆς Εὐχαριστίας τῆς πρώτης τῇ τάξει τοπικῆς ἐκκλησίας τῆς Ρώµης.
ΠΗΓΗ: περιοδ. «Ο ΣΩΤΗΡ», ἀρ. τ. 2018, 01.03.2011,Στοιχειοθεσία «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑΣ»