Τετάρτη 23 Μαΐου 2012

Η Ευρωζώνη προετοιμάζεται για την έξοδο της Ελλάδας από το Ευρώ!


Φαίνεται ότι ο Λουκάς Παπαδήμος είχε… άνωθεν πληροφόρηση σχετικά με τον αν γίνονται προετοιμασίες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ αφού λίγες ώρες μετά τις περιβόητες δηλώσεις του ήρθε και το Γιούρογκρουπ να το επιβεβαιώσει.

Όπως μεταδίδει το Reuters, αξιωματούχοι της ευρωζώνης συμφώνησαν πως κάθε χώρα μέλος θα πρέπει να ετοιμάσει ένα δικό της σχέδιο ετοιμότητας, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να αποχωρήσει από την νομισματική ένωση.

Η συμφωνία ολοκληρώθηκε στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης του Eurogroup Working Group (EWG), που ξεκίνησε στις 1300 την Δευτέρα, και κράτησε σχεδόν μια ώρα.

Εκτός από την μαρτυρία των δυο αξιωματούχων, το Reuters έχει δει ένα υπόμνημα που συνέταξε μια από τις χώρες μέλη, και που περιέχει λεπτομέρειες αναφορικά με τα σημεία που θα πρέπει να προσέξουν οι χώρες της ευρωζώνης.

Το EWG αποτελείται από αξιωματούχους οι οποίοι προετοιμάζουν τις συναντήσεις των υπουργών Οικονομικών, και παράλληλα συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο του μηχανισμού στήριξης EFSF.

Όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος που γνωρίζει τι διημείφθη στην εν λόγω τηλεδιάσκεψη, «το EWG συμφώνησε πως κάθε χώρα μέλος της ευρωζώνης θα πρέπει να ετοιμάσει ένα σχέδιο ανάγκης, ξεχωριστά η κάθε μια, για τις πιθανές συνέπειες μιας εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. μέχρι σήμερα δεν έγινε καμία προετοιμασία σε επίπεδο ευρωζώνης, για τον φόβο των διαρροών».

Τα παραπάνω επιβεβαίωσε και ένα δεύτερος αξιωματούχος,

Το υπόμνημα μιλάει για τα πιθανά κόστη στο κάθε κράτος, από την έξοδο της Ελλάδας, και αναφέρει πως αν είναι να συμβεί, τότε συμφέρει να επιδιωχθεί ένα «φιλικό διαζύγιο». Παράλληλα, αναφέρεται πως αν η Ελλάδα αποφασίσει τελικά να αποχωρήσει, η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να την στηρίξουν βοηθώντας την να το κάνει.

Σχετικό δημοσίευμα και στην Zeit

H γερμανική εφημερίδα Die Zeit αναφέρει σήμερα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δημιουργήσει μια ομάδα κρίσης για να διαχειριστεί ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μετά τις εκλογές που θα διεξαχθούν τον ερχόμενο μήνα.

Η εφημερίδα αναφέρει πως επικεφαλής της ομάδας είναι ο Γεργκ Άσμουσεν, o Γερμανός διευθυντής της ΕΚΤ, ο οποίος έχει υποβαθμίσει αναφορές ότι η ΕΚΤ προετοιμάζεται για μια έξοδο της Ελλάδας. Προσθέτει ότι και η γερμανική κεντρική τράπεζα, η Μπούντεσμπανκ, έχει δημιουργήσει ανάλογη ομάδα.

Πάντως εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας διαψεύδεται κάθε τέτοιος σχεδιασμός. Ενδεικτική είναι η δήλωση του μέλους του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ Άντερς Λίπστοκ: «Δεν συζητήσαμε ποτέ επισήμως μια έξοδο. Ίσως να υπήρξαν κάποιες ανεπσίσημες συζητήσεις μελών του συμβουλίου εκτός του συμβουλίου» δήλωσε ο Λίπστοκ στο πρακτορείο Bloomberg.

«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας»

Κύμα ζημιών θα αντιμετωπίσουν οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι οποίες έχουν συνολική έκθεση 1,19 τρισ. δολ. σε ομόλογα Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ιταλίας και Ιρλανδίας, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Δημοσίευμα του Bloomberg επισημαίνει ότι παρά τα όσα έχουν γίνει τα δύο τελευταία χρόνια για την προάσπιση των χρηματοπιστωτικών οργανισμών και παρά τα φτηνά δάνεια της ΕΚΤ, οι ευρωπαϊκές τράπεζες παραμένουν εξαιρετικά ευάλωτες στον κίνδυνο μετάδοσης, στη μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων, αλλά και το κύμα εταιρικών πτωχεύσεων στις υπερχρεωμένες χώρες.

«Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας» υποστηρίζει ο Jacques- Pascal Porta, διαχειριστής κεφαλαίων για την Ofi Gestion Privee και συμπληρώνει:

«Θα είναι μία καταστροφή που θα αφήσει ανοιχτή την πόρτα και για άλλες καταστροφές.

Η αξιοπιστία του ευρώ θα αποδυναμωθεί και θα δημιουργηθεί προηγούμενο.

Γιατί να μην αποχωρήσει η Ισπανία ή η Ιταλία ή ακόμη και η Γαλλία;»

Το δημοσίευμα αναφέρεται στο αποτέλεσμα των εκλογών της 6ης Μαΐου και τονίζει ότι, για πρώτη φορά, Ευρωπαίοι ηγέτες και κεντρικοί τραπεζίτες αναφέρονται ανοιχτά στο ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Επισημαίνει ότι ο άμεσος κίνδυνος για τις τράπεζες της Ευρώπης και για την ευρωζώνη θα είναι η μαζική φυγή τραπεζικών καταθέσεων από τα υπερχρεωμένα κράτη όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Ιταλία που είναι και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης.

www.antinews.gr

Πηγή : Greek National Pride

Δεν υπάρχουν σχόλια: