Δευτέρα 15 Ιουνίου 2020

Ο αληθινός εαυτός μας

                                
Ταξιδεύουμε με οχήματα τις σκέψεις, τις αποφάσεις, τις προσδοκίες και τα συμφέροντα προσώπων που συνήθως αγνοούμε…
  • Από τον Παναγιώτη Λιάκο
«Σαυτὸν ἴσθι». Δελφικό παράγγελμα. Η προσταγή του Απόλλωνα, όπως φαινόταν εγχάρακτη στο Μαντείο των Δελφών, είναι ξεκάθαρη. Να είσαι ο εαυτός σου. Ή μήπως να γνωρίζεις τον εαυτό σου; Η λέξη ἴσθι γραμματικά αναγνωρίζεται ως το β΄ πρόσωπο προστακτικής ενεστώτα του ρήματος εἰμί (είμαι, υπάρχω). Είναι επίσης το β΄ πρόσωπο προστακτικής ενεστώτα του ρήματος οἶδα (γνωρίζω). Και οι δύο ερμηνείες («να είσαι ο εαυτός σου» και «να γνωρίζεις τον εαυτό σου») δύνανται να θεωρηθούν ορθές (αν και η αιτιατική «σαυτὸν» δείχνει να αποτελεί αντικείμενο του ἴσθι υπό την έννοια του γνωρίζω). Ούτως ή άλλως, ύπαρξη είναι η καθαρή, ανόθευτη και πλήρης γνώση της φύσεως των πραγμάτων, των όντων και των ιδεών. Να είσαι σημαίνει να γνωρίζεις. Στο πεδίο της νόησης εκδηλώνεται γνήσια το Ον.
Να είμαστε ο εαυτός μας. Αυτονόητη η προτροπή. Όμως ουσιαστικά παραμένει ανέφικτη – για τους περισσότερους. Είμαστε αυτό που πράττουμε, ό,τι αισθανόμαστε και όσα σκεφτόμαστε, φοβόμαστε, ελπίζουμε, προσπαθούμε να ελέγξουμε ή να απωθήσουμε. Το δέντρο της δικής μας ζωής είναι στεριωμένο σε έδαφος το οποίο δεν μας ανήκει και οι ρίζες του απλώνονται στον απέραντο χρόνο και σε αναρίθμητα πρόσωπα, που κυλούν ως προγονική μνήμη στις φλέβες μας ή μας έχουν επηρεάσει με την αυτοθυσία, τον ηρωισμό, τα κείμενα, τις μουσικές, τις ανακαλύψεις και τις πράξεις τους. Πολύς ο θόρυβος των άλλων και συχνά καλύπτει τον εντελώς προσωπικό, μοναδικό ρυθμό μας.
Αυτό που αναγνωρίζουμε ως δικό μας «εαυτό» στο μεγαλύτερο ποσοστό είναι οι άλλοι και ο χρόνος μας είναι το άλλοτε. Δεν ζούμε στο υπαρκτικό κέντρο μας, απέχουμε από το τώρα. Ταξιδεύουμε με οχήματα τις σκέψεις, τις αποφάσεις, τις προσδοκίες και τα συμφέροντα προσώπων που συνήθως αγνοούμε. Διαβάζουμε ένα βιβλίο και ζούμε μέσα σε μια πλοκή, σε έναν κόσμο στον οποίο δρουν χαρακτήρες που έπλασε ο συγγραφέας – κι αυτός με τη σειρά του εμπνεύστηκε τον κόσμο και τα όντα που έφτιαξε από αφηγήσεις και περιπέτειες άλλων. Τίποτε από την εμπειρία μιας ανάγνωσης δεν είναι δικό μας, αλλά εκείνη την ώρα γινόμαστε εμείς οι χαρακτήρες του έργου. Είμαστε διαρκώς ένας αγωγός για να διεκπεραιωθούν μέσα από αυτόν πληροφορίες και βιώματα του κτιστού κόσμου και να ταξιδέψουν σε προορισμό άγνωστο.
Αν μετρήσουμε την ημέρα μας και επεξεργαστούμε στατιστικά τις εμπειρίες μας ταξινομώντας τις αυθεντικά δικές μας, εκείνες που προκύπτουν από τη δική μας δράση, βούληση και σκέψη, και στην άλλη πλευρά βάλουμε ό,τι ανήκει σε άλλους και πηγάζει από εκείνους, θα διαπιστώσουμε πως το εγώ μας δεν είναι συμπαγές. Συνήθως βρίσκεται σε κατάσταση ρευστή, ενώ ταυτόχρονα λειτουργεί σαν καθρέφτης του περιβάλλοντος. Πόσο ευτυχισμένοι, πλήρεις και σταθεροί μπορούμε να είμαστε όταν απέχουμε από την ίδια τη ζωή μας; Πώς μπορεί να επικρατήσει γαλήνη στο φουρτουνιασμένο μυαλό μας όταν θαλασσοδερνόμαστε σε τρικυμίες που συνέβησαν κάποτε σε μακρινά, άγνωστα κι απροσπέλαστα πελάγη;
Πρώτο χρέος του ανθρώπου είναι η γνώση του εαυτού και η νομιμοφροσύνη προς αυτόν. Να γνωρίσουμε ποιοι είμαστε και να πράττουμε καταπώς πλαστήκαμε δίχως να μας προδίδουμε για να κάνουμε κάποιο «καλό» σε κάποιον άλλον. Αν δεν έχουμε επίγνωση της φύσης μας, δεν μπορούμε να έχουμε γνώση ούτε του αγαθού ούτε των άλλων. Άρα, η άγνοια μας εμποδίζει να πράξουμε το καλό, ακόμα κι αν το επιδιώκουμε.
Τα παραπάνω ισχύουν μια φορά για καθέναν ξεχωριστά και χίλιες φορές για όλους μαζί. Τα σύνολα έχουν υποχρέωση στην ανθρωπότητα και στον Θεό τον ίδιο να γνωρίσουν την ψυχή τους, να συντονιστούν με τη φύση τους. Εμείς, οι Ελληνες, δεν επιτρέπεται να μαϊμουδίζουμε Ανατολή και Δύση, να αποξηραινόμαστε σε ηλιοκαμένες ερήμους ή να σαπίζουμε σ’ ανήλιαγους, ομιχλώδεις δρυμούς.
Είμαστε η φυλή στην οποία έλαχε αυτή η γωνιά της Γης, την οποία κάθε τόσο ποτίζουμε από το υστέρημα του αίματός μας. Γράφουμε ιστορία κρατώντας στο δεξί χέρι τη γραφίδα και στο αριστερό το όπλο μας, που επικυρώνει τη θέλησή μας να κάνουμε πράξη όσα υποστηρίζουμε.
Να γνωρίζουμε ότι είμαστε Ελληνες, να είμαστε Ελληνες, να ζήσουμε και να πεθάνουμε ελληνικά.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

H Γαλλία: "ωραία" χώρα της Δύσης - ένα είναι το πιο δυναμικό της στοιχείο: η αγάπη προς τη διαχρονική Ελλάδα. Η Κίνα: "ωραία" χώρα της Ανατολής - ένα είναι το πιο δυναμικό της, πνευματικά, στοιχείο: η αγάπη του λαού της προς τη διαχρονική Ελλάδα... Κι εμείς εδώ στην Ελλάδα, να μη μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, γοητευμένοι από ψευδο-ηγεμονικές φυσιογνωμίες, που προδίδουν συνεχώς την ψυχή μας...

amethystos είπε...

Ψηφίζουμε οικογένειες νά μάς κυβερνήσουν. Μαφιόζους. Οι οποίες πολεμούν η μία τήν άλλη.Είμαστε τό μοναδικό έθνος τό οποίο κυβερνάται, μέ τήν θέλησή μας, από τήν μαφία. Δέν έχουμε καμμία ελπίδα. Δέν είναι ακριβώς ανίκανοι. Αυξάνουν τήν δύναμη καί τήν δόξα τής οικογένειάς τους μέ αληθινή τέχνη. Αν ήταν Ελληνες θά ευημερούσαμε. Πρέπει νά προσέχουμε όταν ψηφίζουμε ακόμη καί στή πιό μικρή επαρχία τήν οικογενειακή ιστορία τών υποψηφίων. Γι' αυτή θά δουλέψουν. Αλλά νομίζω είναι αργά πιά.

Ανώνυμος είπε...

Για να ξέρεις την οικογενειακή ιστορία, φιλε μου, του κάθε πολιτικού υποψήφιου, ή πρέπει να εργάζεσαι σε μυστικές υπηρεσίες και να παρακολουθείς κατά πόδας, τους εν λόγω, ή πρέπει να διαβάζεις φυλλάδες κουτσομπολίστικες που σχολιάζουν κάποια γεγονότα. Αν είσαι ένας απλός άνθρωπος, και δεν συντρέχουν αυτά τα δυο, πού στον κόρακα θα ξέρεις τις οικογενειακές, βρόμικες ιστορίες; Άρα; άρα αν δεν πουλάς ωμά την ψήφο σου, προν ίδιον όφελος, (κοινώς για βόλεμα, διορισμό κλπ) ψηφίζεις στα κουτουρού, στην καλή περίπτωση...και έτσι πηγαίνει η Ελλάδα, (με μια ανεπαίσθητη σπρωξούλα από τον καθένα μας), όλο και πιο πολύ κατά Διαόλου...όπως το είπατε και σείς, με 500.000 νέους Έλληνες ξενιτεμένους και όλο το ζηλωτικό Ισλαμαμπάντ φερμένο στη Χώρα μας, πλέον ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ...

amethystos είπε...

Ισως στην Αθήνα. Στήν επαρχία είναι γνωστά τά πάντα. Τό πνεύμα λείπει. Η ευθύνη τής ψήφου. Η οποία αντικαθίσταται μέ τήν δικαιολογία.

Ανώνυμος είπε...

Σιγά μην είναι γνωστά τα πάντα. Ποιος ασχολείται; Πρέπει και να ΘΕΣ και ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΑΙ. Γνωρίζω ανθρώπους στην επαρχία (και άντρες και γυναίκες) που ΠΟΤΕ δεν ασχολήθηκαν όχι με το τί κουμάσι είναι ο υποψήφιος πολιτικός της πόλης τους, αλλά... ούτε με το τι κάνει το ΠΑΙΔΙ τους, δεν βρίσκουν καιρό να ασχοληθούνε...

amethystos είπε...

Βλέπεις;. Είναι όλα γνωστά. Δέν χρειάζεται ούτε ψάξιμο.