Σάββατο 23 Μαρτίου 2024

Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΤΡΙΑΔΑ ΚΑΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΟΠΑΘΕΙΑ

Η διατήρηση των Πολιτών σε κατάσταση άγνοιας, μέσω του χαμηλού επιπέδου της παιδείας, της προπαγάνδας των ΜΜΕ, της επιβολής της «woke κουλτούρας» (με την οποία «βιάζει» την ψυχική υγεία των Πολιτών, ενώ διαλύει τον πυρήνα της κοινωνίας, την οικογένεια) κλπ., καθιστά την κυριαρχία της κυβέρνησης κοινωνιοπαθών σταθερή – ενώ το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία αυτιστικών Πολιτών που δεν διαθέτουν καθόλου υγιείς αντιστάσεις, σημειώνοντας πως ο αυτισμός είναι μία αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς επίσης από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά.

. Βασίλης Βιλιάρδος

Άποψη

Ορισμένες φορές η ψυχολογία βοηθάει στην κατανόηση της πολιτικής, των πολιτικών, της κοινωνίας και των ανθρώπων – οπότε έχει νόημα η ενασχόληση μαζί της.

Εν προκειμένω, έχει ενδιαφέρον το ότι, ένα μόνο ιδίωμα κάνει μία προσωπικότητα επικίνδυνη: η απουσία ενσυναίσθησης, όπου η λέξη αυτή υποδηλώνει την επέκταση της αίσθησης του ατόμου πέρα από τον εαυτό του. Με απλά λόγια, το να μπορεί κανείς να δει μέσα από τα μάτια του άλλου, καθώς επίσης να αντιληφθεί και να κατανοήσει σε βάθος τις σκέψεις του άλλου – να μπορεί να μπαίνει στη θέση του άλλου.

Η «σκοτεινή τριάδα» τώρα, περιλαμβάνει τρία χαρακτηριστικά της ανθρώπινης προσωπικότητας: το ναρκισσισμό, το μακιαβελισμό και την ψυχοπάθεια – τα οποία ονομάζονται «σκοτεινά», λόγω των κακών συμπεριφορών τους.

Ο ναρκισσισμός με τη σειρά του, χαρακτηρίζεται από μεγαλοπρέπεια, κυριαρχία στους άλλους, υπερηφάνεια, εγωισμό και έλλειψη ενσυναίσθησης – ενώ έχει σημαντική σχέση με την ψυχοπάθεια.

Ο μακιαβελισμός χαρακτηρίζεται από χειραγώγηση και εκμετάλλευση των άλλων, απουσία ηθικής, κυνικότητα, μη συναισθηματική σκληρή αναισθησία και υψηλότερο επίπεδο εγωιστικού προσωπικού ενδιαφέροντος.

Η ψυχοπάθεια
δε, χαρακτηρίζεται από μία συνεχή αντικοινωνική συμπεριφορά, παρορμητικότητα, εγωισμό, πονηρά και μη συναισθηματικά γνωρίσματα – καθώς επίσης ασυνειδησία, χωρίς τύψεις. Το συγκεκριμένο άτομο πιστεύει στη διαπροσωπική χειραγώγηση, ως το κλειδί για την επιτυχία στη ζωή – ενώ έχει χαμηλά επίπεδα ενσυναίσθησης, σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα παρορμητικότητας και αναζήτησης συγκίνησης.

Τέλος, η κοινωνιοπάθεια είναι μια αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας που χαρακτηρίζει άτομα με έλλειψη ενσυναίσθησης – σε συνδυασμό με περιφρόνηση προς αυτούς που θεωρούν κατωτέρους τους.

Επίσημα ονομάζεται αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας – ενώ επηρεάζει τον τρόπο σκέψης, την αντίληψη και τις σχέσεις του ατόμου με τους ανθρώπους γύρω του. Το συγκεκριμένο άτομο είναι δυσλειτουργικό και συμπεριφέρεται καταστροφικά, χωρίς να έχει αίσθηση του «σωστού» και του «λάθους» – ενώ συχνά παραβλέπει τα δικαιώματα, τις επιθυμίες και τα συναισθήματα των άλλων.

Το ενδιαφέρον είναι εδώ το ότι, τα κοινωνιοπαθή άτομα προσελκύονται ιδιαίτερα από την πολιτική – όπου επιδεικνύουν αυταρχικότητα, αυτοπροβολή και διπροσωπία, παραβλέποντας τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Πολιτών. Χαρακτηρίζονται δε από ένα σύμπλεγμα ανωτερότητας – το οποίο όμως υποκρύπτει βαθιά ριζωμένα αισθήματα μειονεκτικότητας.

Μια κυβέρνηση τώρα κοινωνιοπαθών ατόμων, θεωρεί ως κυριότερη απειλή της τους Πολίτες – επειδή μπορούν να της προκαλέσουν προβλήματα αντιδρώντας, εάν τους καταπιέσει σημαντικά. Ως εκ τούτου, προσπαθεί να πάρει σταδιακά όσες περισσότερες ελευθερίες, δικαιώματα και πλούτο των Πολιτών μπορεί – θέτοντας εκβιαστικά διλήμματα που διχάζουν την κοινωνία, επιβάλλοντας περιορισμούς και εκμεταλλευόμενη μία πραγματική ή φανταστική κρίση.

O μακιαβελισμός της δε, της δημιουργεί την ανάγκη να λάβει μέτρα αυτοπροστασίας, όπως είναι ο έλεγχος της Δικαιοσύνης, των ΜΜΕ κλπ. – έτσι ώστε να αυξήσει σταδιακά την εξουσία της πάνω στους Πολίτες, με τις μικρότερες δυνατές πιθανότητες να επαναστατήσουν. Είναι δεδομένο πάντως το ότι, η εκλογική διαδικασία σε χώρες με μονοκομματικές κυβερνήσεις όπως η Ελλάδα, παραδίδει τους Πολίτες ανυπεράσπιστους στο νικητή των εκλογών και απόλυτο μονάρχη – σχεδόν σαν ιδιοκτησία του.

Η διατήρηση εδώ των Πολιτών σε κατάσταση άγνοιας, μέσω του χαμηλού επιπέδου της παιδείας, της προπαγάνδας των ΜΜΕ, της επιβολής της «woke κουλτούρας» (με την οποία «βιάζει» την ψυχική υγεία των Πολιτών, ενώ διαλύει τον πυρήνα της κοινωνίας, την οικογένεια) κλπ., καθιστά την κυριαρχία της κυβέρνησης κοινωνιοπαθών σταθερή – ενώ το αποτέλεσμα είναι η δημιουργία αυτιστικών Πολιτών που δεν διαθέτουν καθόλου υγιείς αντιστάσεις, σημειώνοντας πως ο αυτισμός είναι μία αναπτυξιακή διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς επίσης από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά.


Η σκοτεινή τριάδα και η κοινωνιοπάθεια – The Analyst

Δεν υπάρχουν σχόλια: