« Στο μυθιστόρημα του Ντοστογιέφσκι ο Χριστός εμφανίζεται ως ένας αινιγματικός και μυστηριώδης χαρακτήρας…
C RISTO, ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΟΝ D OSTOEVSKIJ ΚΑΙ C ARAVAGGIO
Ο Χριστός στην Τέχνη. Στη νουβέλα του Ντοστογιέφσκι, «Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής» από το μυθιστόρημα «Οι αδελφοί Καραμάζοφ» , ο Χριστός εμφανίζεται ως ένας αινιγματικός και μυστηριώδης χαρακτήρας που φτάνει στη Σεγκόβια κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Ιεράς Εξέτασης. Η παρουσία του συγκλονίζει την πόλη και τον Μεγάλο Ιεροεξεταστή, ο οποίος τον αιχμαλωτίζει και προσπαθεί να τον ανακρίνει. Ο Χριστός δεν απαντά στις ερωτήσεις, αλλά αναπάντεχα σηκώνεται και τον φιλά. Ωστόσο, ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής καταλήγει να τον καταδικάσει ως αιρετικό.
Δεκαπέντε αιώνες μετά τον θάνατό του;;;, ο Χριστός επιστρέφει στη γη. Ποτέ δεν αναφέρεται ονομαστικά, αλλά αναφέρεται πάντα έμμεσα. Αν και εμφανίζεται κρυφά, αναγνωρίζεται μυστηριωδώς από όλους, ο κόσμος τον αναγνωρίζει και τον αναγνωρίζει ως σωτήρα, ωστόσο φυλακίζεται αμέσως με εντολή του Μεγάλου Ιεροεξεταστή, όπως μόλις πέτυχε την ανάσταση ενός επτάχρονου κορίτσι, στο ανοιχτό ακόμα λευκό φέρετρο. Ο Ιεροεξεταστής:
«Είναι ένας ηλικιωμένος σχεδόν ενενήντα χρονών, ψηλός και ευθύς, με αδύναμο πρόσωπο και βυθισμένα μάτια, μέσα στα οποία όμως λάμπει μια σπίθα φωτιάς…»
Είναι ο ίδιος ιεροεξεταστής που έχει συλλάβει τον Ιησού και αμέσως μετά πηγαίνει κοντά του στη φυλακή όπου τον έκλεισαν, ξεκινώντας με αυτά τα λόγια:
""Είσαι εσύ? Είσαι εσύ?" Μη λαμβάνοντας απάντηση, προσθέτει γρήγορα: «Μην απαντάς, σκάσε! Και μετά, τι θα μπορούσες να πεις; Ξέρω πολύ καλά τι θα έλεγες. Αλλά δεν έχετε το δικαίωμα να προσθέσετε τίποτα σε αυτό που έχετε ήδη πει κάποτε. Γιατί ήρθες να μας ενοχλήσεις; Γιατί και εσύ ξέρεις ότι ήρθες να μας εκνευρίσεις. Ξέρεις όμως τι θα γίνει αύριο; Δεν ξέρω ποιος είσαι ούτε θέλω να μάθω αν είσαι πραγματικά Αυτός ή μοιάζεις με Αυτόν, αλλά αύριο θα σε καταδικάσω, θα σε κάψω στην πυρά σαν τον πιο πονηρό των αιρετικών...»[. ..]
Στον πίνακα του Καραβάτζιο, «The Flagellation of Christ», ο Χριστός απεικονίζεται να μαστιγώνεται κατά τη διάρκεια της τελευταίας του νύχτας στη γη. Ο πίνακας δείχνει τη σκληρότητα και τη βία του μαστιγώματος, με τον Χριστό να παρουσιάζεται με ρεαλιστικό και ανθρώπινο τρόπο, με τα σημάδια των ξυλοδαρμών στο σώμα του.[ ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟ ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ Η ΝΕΟΟΡΘΟΔΟΞΙΑ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΘΕΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ]
Ο Χριστός στην Τέχνη: Και τα δύο έργα παρουσιάζουν ένα πολύ ανθρώπινο όραμα του Χριστού, ο οποίος παρουσιάζεται ως ένας ευάλωτος και πονεμένος άνθρωπος. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες σημαντικές διαφορές μεταξύ των δύο έργων. Στο διήγημα του Ντοστογιέφσκι ο Χριστός παρουσιάζεται ως ένας μυστηριώδης και αινιγματικός χαρακτήρας, ενώ στον πίνακα του Καραβάτζιο παρουσιάζεται με πολύ πιο συγκεκριμένο και απτό τρόπο. Επιπλέον, ενώ το διήγημα του Ντοστογιέφσκι εστιάζει στη σημασία της πίστης και της προσωπικής επιλογής, ο πίνακας του Καραβάτζιο εστιάζει περισσότερο στη σωματική ταλαιπωρία του Χριστού.
«Σας έχουμε ήδη κρίνει και καταδικάσει. Έχουμε το δικαίωμα να κρίνουμε γιατί αγαπάμε την ανθρωπότητα περισσότερο από όσο έχετε αγαπήσει ποτέ εσείς».
Ο Χριστός στην Τέχνη: Και τα δύο έργα συνέχισαν να έχουν διαρκή επίδραση στον πολιτισμό και την κοινωνία, αποτελώντας μέρος της ιστορίας και της συλλογικής μας ταυτότητας. Το «The Grand Inquisitor» έχει μελετηθεί και συζητηθεί ευρέως, ενώ το «The Flagellation of Christ» έχει γίνει ένα από τα πιο διάσημα και εμβληματικά έργα τέχνης όλων των εποχών.
«Μη νομίζετε ότι ήμασταν αχάριστοι. Οχι δεν είμαστε. Αλλά τα λόγια σου ήταν πολύ δύσκολα για εμάς και το δώρο σου, η ελεύθερη βούληση, ήταν πολύ βαρύ για να το κουβαλήσουμε».
("Ο Μεγάλος Ιεροεξεταστής")
Ο Roberto Longhi ήταν Ιταλός ιστορικός τέχνης και κριτικός τέχνης, γνωστός για τις αναλύσεις και τις ερμηνείες του στα έργα του Καραβάτζιο. Ακολουθούν μερικά αποσπάσματα από τον Longhi για το "The Flagellation of Christ":«Ο πίνακας είναι ένα από τα πιο δυνατά έργα του Καραβάτζιο. Η μορφή του Χριστού, που παριστάνεται σε μια εξαιρετικά δραματική στάση, παρουσιάζεται με εξαιρετικό ρεαλισμό, με τα σημάδια των χτυπημάτων στο σώμα του. Η έκφραση του προσώπου είναι έντονη και βαθιά, και μεταφέρει τα βάσανα και την αποφασιστικότητα του Χριστού».
«Ο πίνακας χαρακτηρίζεται από μια έντονη αντίθεση φωτός και σκιάς, που αναδεικνύει τα σχήματα και τους όγκους των χαρακτήρων και το φόντο. Η σύνθεση του πίνακα είναι πολύ δυναμική, με τους χαρακτήρες να κινούνται με φυσικό και πιστευτό τρόπο μέσα στο χώρο».
«Το Flagellation of Christ είναι ένα έργο που είχε τεράστιο αντίκτυπο στην ιστορία της τέχνης και συνεχίζει να είναι ένα από τα πιο διάσημα και εμβληματικά έργα του Caravaggio. Είναι μια απόδειξη της ζωγραφικής ικανότητας και του καλλιτεχνικού οράματος του καλλιτέχνη, ο οποίος κατάφερε να συλλάβει την ουσία των φιγούρων του και να μεταφέρει τα συναισθήματα και τα συναισθήματα των χαρακτήρων με εξαιρετική ένταση».
Και στα δύο έργα, μεταξύ Καραβάτζιο και Ντοστογιέφσκι, ο Χριστός παρουσιάζεται ως ένας χαρακτήρας που αγαπά την ανθρωπότητα και κατανοεί τον ανθρώπινο πόνο και την αδυναμία. Στον πίνακα του Καραβάτζιο, ο Χριστός παρουσιάζεται να δέχεται τα βάσανα και τον θάνατό του με θάρρος και αποφασιστικότητα, ενώ στο διήγημα του Ντοστογιέφσκι ο Χριστός δείχνει την αγάπη του για την ανθρωπότητα φιλώντας τον Ιεροεξεταστή.
«CRISTO, TRA DOSTOEVSKIJ E CARAVAGGIO» - Inchiostronero (www-inchiostronero-it.translate.goog)
ΑΥΤΟΣ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΜΑΣ ΕΜΕΙΝΕ ΣΗΜΕΡΑ. ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ. Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΣΩΤΗΡΑΣ ΚΑΙ Η ΣΩΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ. Η ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΖΗΤΟΥΣΕ ΑΚΟΜΗ ΔΥΣΚΟΛΟΤΕΡΗ. ΕΤΣΙ ΛΟΙΠΟΝ...ΠΡΟΤΙΜΗΣΑΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ. ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΣΑΤΑΝΑ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟ.
1 σχόλιο:
" ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΟΛΕΜΗΣΕΙ ΤΟΝ ΣΑΤΑΝΑ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΔΙΑΒΟΛΙΚΟ ΑΝΘΡΩΠΟ. "
Μηπως το σωστο ειναι : " Δυστυχως δεν μπορουμε να πολεμησουμε τον σατανα ουτε τον διαβολικο ανθρωπο ". Διαφορετικα...
καλημερα και χρονια πολλα
AV
Δημοσίευση σχολίου