Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Σφαγή της Μόσχας: ΑΝ Ο ΕΝΤΟΛΕΑΣ ΗΤΑΝ Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΓΕΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ; di Giorgio Cattaneo


Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΝΤΟΛΕΑΣ ΤΗΣ Σφαγής της Μόσχας:
Ο ΜΥΣΤΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΓΕΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ


Υπάρχουν εικόνες που μιλούν από μόνες τους. Για παράδειγμα, η πομπή των Ρωμαίων πολιτών μπροστά από τη ρωσική πρεσβεία. Εκατοντάδες λουλούδια τοποθετήθηκαν μπροστά από τις πύλες, στη μνήμη των θυμάτων του Δημαρχείου του 
Crocus City Hall. Μια γυναίκα, συγκινημένη: «Έχουμε ήδη δει αυτά τα πράγματα στην Ιταλία το 1944: οι ηττημένοι Ναζί ήταν αδίστακτοι. Από θυμό, υποχωρώντας άφησαν πίσω τους ένα ίχνος σφαγών κατά του άμαχου πληθυσμού». Είναι γεγονός: ο εγχώριος τρόμος εκρήγνυται στη Ρωσία τη στιγμή που ο ουκρανικός στρατός χάνει δραματικά έδαφος στο πεδίο της μάχης. Άλλο ένα άμεσο γεγονός που τραβάει τα βλέμματα: στις ευρωπαϊκές μας πόλεις, δολοφόνοι του ISIS σκοτώθηκαν γρήγορα. Καμία δυνατότητα ανάκρισής τους, αποκάλυψης συνεργών και υποκινητών. Στη Μόσχα, ωστόσο, οι φερόμενοι δολοφόνοι συνελήφθησαν και σύρθηκαν στο δικαστήριο: ταλαιπωρημένοι και ξυλοκοπημένοι μέχρι θανάτου, αλλά ζωντανοί και καλά.

Όπως πάντα, οι διαυγείς προβληματισμοί προέρχονται από έναν παρατηρητή όπως ο Ντμίτρι Κορέσκοφ : «Φοβόμουν την τρομοκρατία πριν από δύο χρόνια, όταν η σύγκρουση εξερράγη στο Ντονμπάς. Αντίθετα, έρχεται τώρα, όταν η Ουκρανία δείχνει ότι δεν μπορεί πλέον να αντέξει τη ρωσική στρατιωτική πίεση». Ένας άλλος αναλυτής, ο Davide Rossi , υπογραμμίζει πώς οι ηγέτες της Μόσχας δεν φαίνεται να πιστεύουν στην τζιχαντιστική «γνησιότητα» της επίθεσης, δεδομένων των πάρα πολλών δυτικών σκιών πίσω από την αδιαφανή άνοδο του ISIS. Μέσα σε αυτό το χάος είναι δύσκολο να φτάσουμε σε βεβαιότητες. Αλλά στο μεταξύ εμφανίζεται ένα όνομα: αυτό της Βικτόρια Νούλαντ, της διαβόητης «πολέμαρχης» που μόλις αποπέμφθηκε από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Πέρυσι στίς 22 Φεβρουαρίου – υπενθυμίζει ο Rossi – η Nuland είχε προκαλέσει τον «ασύμμετρο πόλεμο» εναντίον της Μόσχας, για να διορθώσει τις αποτυχίες στο πεδίο της μάχης».

Σκοτεινό προηγούμενο: η επίθεση που στοίχισε τη ζωή στην Darja Dugina, σύμφωνα με ορισμένους που αποδίδονται σε ένα περιθώριο των ουκρανικών υπηρεσιών, αν και το Κίεβο πάντα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη. «Ακόμα και πριν από αυτό: η Νούλαντ είχε επίσης ανακοινώσει ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream θα καταστρεφόταν εάν η Ρωσία επιτήθετο στην Ουκρανία». Πολλά στοιχεία συμπλέκονται, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν στις πιο διαφορετικές κατευθύνσεις. «Ωστόσο, ένα σημείο παραμένει: η παραβίαση της ασφάλειας υπήρξε – προσθέτει ο Ρόσι – παρά τη ρητή προειδοποίηση που απηύθυναν στους Ρώσους οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, οι οποίες είχαν σημάνει δυνατά τον συναγερμό για την τρομοκρατία, παραπέμποντας σε μια επίθεση που ετοιμαζόταν σε θέατρα και συναυλίες».

«Είναι έκπληξη – συνεχίζει ο Rossi – ότι ένα αποτελεσματικό σύστημα ασφαλείας (ειδικά σε μια χώρα που βρίσκεται σε πόλεμο αυτή τη στιγμή, όπως η Ρωσική Ομοσπονδία) θα μπορούσε να έχει αφήσει ένα κενό αυτού του είδους. Είναι αλήθεια ότι δεν μπορείς να ελέγξεις τα πάντα. Αλλά οι τέσσερις εκτελεστές έδρασαν ανενόχλητοι για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα». Και μιλώντας για προειδοποιήσεις: «Η ειδοποίηση που κυκλοφόρησε η Ουάσιγκτον για να βοηθήσει τη Μόσχα – σημειώνει ο Koreshkov – εγκρίνει μια υποψία: ήταν ίσως οι αμερικανοί 007 αναστατωμένα από τα σχέδια άλλων μυστικών υπηρεσιών, ίσως βρετανικών; Ήταν κάποιος στον ευρωπαϊκό χώρο του ΝΑΤΟ πιθανώς διατεθειμένος να σχεδιάσει μια καταστροφική σφαγή που προοριζόταν να κάνει τον ρωσικό πληθυσμό ανήσυχο, θέτοντας έτσι το Κρεμλίνο σε δύσκολη θέση στο εσωτερικό μέτωπο αμέσως μετά την επανεκλογή του Πούτιν στο δημοψήφισμα;

Η ημερομηνία της αιματηρής επίθεσης, η 22η Μαρτίου, έπεται εκείνης της σφαγής του ISIS που διαπράχθηκε στις Βρυξέλλες το 2016: η πρόθεση φαίνεται να είναι να αφήσουμε μια κατηγορηματική υπογραφή. Αλλά προσέξτε: «Πιστεύω ότι οι τρομοκράτες – λέει ο Koreshkov – έπρεπε να αναβάλουν την ενέδρα, λόγω των πολύ υψηλών επιπέδων ασφαλείας των προηγούμενων ημερών: αυτό αποδεικνύεται από την εκπληκτική ακύρωση της συναυλίας του τραγουδιστή Shaman, πολύ δημοφιλούς στή Ρωσία". Η εμφάνισή του αναμενόταν στις 9 Μαρτίου, παραμονές των εκλογών. «Ώστε αυτή ήταν η ημερομηνία που είχε αρχικά προγραμματιστεί για την επίθεση; Ο Shaman δεν είναι ένας οποιοσδήποτε τραγουδιστής. Τα τραγούδια του είναι γεμάτα πατριωτική ρητορική. Και ο σόουμαν προστατεύεται από ένα πολύ προσεκτικό δίκτυο ασφαλείας».

Ο Ντμίτρι Κορέσκοφ επιδεικνύει απαισιοδοξία: «Στον απόηχο της σφαγής της Μόσχας, για πρώτη φορά, η Ρωσία χρησιμοποίησε έναν υπερηχητικό πύραυλο Zirkon για να χτυπήσει ένα κέντρο διοίκησης στο Κίεβο, γεμάτο με Ουκρανούς στρατιωτικούς ηγέτες. Ένα μόνο Zirkon κοστίζει 200 ​​εκατομμύρια δολάρια: η χρήση του σημαίνει ότι θέλεις να επιδεινώσεις τη σύγκρουση». Ο Κορέσκοφ είναι επίσης απαισιόδοξος στο μέτωπο της τρομοκρατίας: «Φοβάμαι ότι κάποιες επιθέσεις, αντί για την Ευρώπη, θα μπορούσαν να χτυπήσουν τις ΗΠΑ την παραμονή των προεδρικών εκλογών».

Ίσως και η επιφυλακτικότητα του Πούτιν να πηγαίνει προς αυτή την κατεύθυνση: «Δεν πιστεύει στην αυτονομία του ISIS και προκαλεί τη συνενοχή του Κιέβου, αλλά προτιμά να αποφύγει να κατονομάσει τον πραγματικό υποκινητή», υπογραμμίζει πάντα ο Koreshkov. «Μέχρι στιγμής, η επιχείρηση των Τατζίκων θα ήταν εμφανής, ενώ η στρατολόγησή τους (διαδικτυακά) θα έκανε κάποιον να σκεφτεί τις μεθόδους που χρησιμοποιούσαν τα ουκρανικά 007. Αλλά θα μπορούσε να είναι λάθος κατεύθυνση: επειδή η Ουκρανία δεν έχει την επιχειρησιακή ικανότητα να πραγματοποιήσει μια σφαγή όπως αυτή στη Μόσχα, η οποία προετοιμάστηκε - εβδομάδες νωρίτερα - υπό τη μύτη των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών». Με άλλα λόγια: «Δεν μπορεί να αποκλειστεί ότι κάποιος μηχανισμός του Κιέβου μπορεί να βοήθησε τους δολοφόνους, οι οποίοι στην πραγματικότητα προσπαθούσαν να διαφύγουν στην Ουκρανία, αλλά οι άνδρες του Ζελένσκι σίγουρα δεν μπορούν να είχαν σχεδιάσει παρόμοια επίθεση».

Κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει σίγουρα σε σχέση με το παρελθόν
. Πρώτον, η αποπομπή της Νούλαντ από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μετά η προειδοποίηση στους Ρώσους για τον κίνδυνο επιθέσεων. Και στον απόηχο της σφαγής στη Μόσχα, η συγκλονιστική αποχή των ΗΠΑ για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που ζητήθηκε από τον ΟΗΕ: μια απόφαση άνευ προηγουμένου, που εξόργισε τον Νετανιάχου. Ergo: τα περιστέρια πέρασαν στην αντεπίθεση; Η αίσθηση είναι ακριβώς αυτή: μια δραματική και επικίνδυνη αναμέτρηση, χωρίς να γλυτώνουμε χτυπήματα.


Δεν υπάρχουν σχόλια: