Τρίτη 19 Μαρτίου 2024

Μητροπολίτης Ταμασού Ησαΐας: "θα πράξω, ό,τι μου υπαγορεύει η αρχιερατική μου συνείδηση, ώστε να επικρατήσει η κάθαρση και η στήριξη, όλων εκείνων των ψυχών, οι οποίες ταλανίζονται."

                                  

Προς
το Χριστεπώνυμο Πλήρωμα
της Μητροπολιτικής Περιφέρειας
Ταμασού και Ορεινής
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά,


«Ἐκ γάρ πολλῆς θλίψεως καί συνοχῆς καρδίας» (Β΄ Κορ. β΄4), απευθύνομαι προς όλους σας, ένεκα και του Εσπερινού της Συγχωρήσεως, εξαιτίας των όσων προέκυψαν, εκ της όλης αναστροφής ενοίκων της Ιεράς Μονής Οσίου Αββακούμ στο Φτερικούδι, και δεινά ταλαιπωρούν τις συνειδήσεις του Χριστεπωνύμου Πληρώματος της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας, και όχι μόνο.

Αναμφίβολα, ουδείς αναπαύεται εκ του σκανδάλου τούτου και των συνεπειών του. Πολύ περισσότερο, ο ευσεβής Κλήρος και λαός της Εκκλησίας μας και εκείνοι, τους οποίους έταξε ο Κύριος να ποιμαίνουν τον λαό του.

Και, εκ καρδίας, καταθέτω, ότι, προσωπικά, συνέχομαι από «θλίψιν βαρυτάτην, ἄχρι θανάτου». Και τούτο, διότι, «κρίμασιν οἷς οἶδε Κύριος», εις εμέ έλαχε ο κλήρος αυτά τα δυσήκουστα να επισυμβαίνουν στην Επισκοπή μου και ο αντίκτυπος όλων αυτών των τραγικών γεγονότων να πλήττει και να λογίζεται και στο πρόσωπό μου.

Ωστόσο, το σκάνδαλο, το οποίο αποκαλύφθηκε, συνιστά δοκιμασία, η οποία επιμερίζεται σε όλους και, προπάντων, στους Ποιμένες της Εκκλησίας μας.

Από εσάς, πατρικά σας παρακαλώ, κρατηθείτε και μη σας παρασύρει το ρεύμα των γεγονότων ή η εργολαβία των εχθρών της Εκκλησίας. «Ἀνένδεκτόν ἐστι τοῦ μή ἐλθεῖν τά σκάνδαλα» (Λουκ. ιζ΄1), μας προειδοποίησε το στόμα του ιδρυτή της Εκκλησίας μας Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.

Ναι, η Εκκλησία ανέκαθεν γνώρισε και θα γνωρίζει σκάνδαλα, γιατί αποτελείται και από ανθρώπους με αδυναμίες, που υπόκεινται και στις επιβουλές του πονηρού δαίμονα.

Και αλλού ο Απόστολος Παύλος θα μας προειδοποιήσει σχετικά, ότι θα εισέλθουν μέσα στην Εκκλησία «λύκοι βαρεῖς» (Πράξ. κ΄29) ή και θα αναδειχθούν, δυστυχώς, προερχόμενοι από τα στελέχη της Εκκλησίας, «ἄνδρες λαλοῦντες (ή και πράττοντες) διεστραμμένα» (Πράξ. κ΄30), προκειμένου να παρασύρουν τα μέλη της Εκκλησίας.

Η Εκκλησία, τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, διά μέσου των αιώνων γνώρισε θύελλες και κλυδώνια, αλλά ουδέποτε καταποντίστηκε, γιατί στο πηδάλιό της ευρίσκεται ο Οιακοστρόφος Ιδρυτής της, Κύριός μας Ιησούς Χριστός.

Και ο σημερινός κλύδωνας, είναι βέβαιο, ότι και αυτός θα παρέλθει και η δύναμη του Παναγίου Πνεύματος, το οποίο συγκροτεί όλον τον θεσμό της Εκκλησίας, θα χορηγήσει σε όλους μας την παράκληση και την παραμυθία.

Το κατ’ εμέ, ως Επίσκοπος της τοπικής μας Εκκλησίας, πράττω και θα πράξω, ό,τι μου υπαγορεύει η αρχιερατική μου συνείδηση, ώστε να επικρατήσει η κάθαρση και η στήριξη, όλων εκείνων των ψυχών, οι οποίες ταλανίζονται.

Προσωπικά, καταθέτω εν ειλικρινεία, ότι, παρά τη δεινή δοκιμασία, την οποία μου προκαλεί το εν λόγω σκάνδαλο, θερμές αναπέμπω προς τον εν Τριάδι Θεό τις νυχθήμερες προσευχές μου, επιζητώντας το έλεος και τη συγγνώμη, τόσο από τον Κύριο, όσο και από εσάς, για όσα άθελά μου επισυμβαίνουν, γι’ αυτό και προς όλους σας, πατρικά απευθυνόμενος, σας καλώ να επιζητείτε και εσείς το έλεος και τη χάρη του Θεού και να καταθέτετε τη δέηση και τη συγγνώμη «ὑπέρ τῶν ἐπηρεαζόντων ὑμᾶς».

Ευχόμενος σε όλους Καλό Στάδιο και στήριξη από τον Κύριο των δυνάμεων, διατελώ,

Μετά πατρικών ευχών

ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας


ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΟΡΤΗΣ ΘΑ ΜΠΕΙ ΜΠΡΟΣ ΚΑΙ Η ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ. ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΥΤΗ Η ΕΙΔΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ; ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΩΣ; Η ΟΥΣΙΑ ΤΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ; Η ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ Η ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ; ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ;
ΚΑΙ ΟΙ ΜΩΡΕΣ ΠΑΡΘΕΝΕΣ ΕΠΙΖΗΤΟΥΣΑΝ ΤΟ ΕΛΕΟΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΤΟ ΒΡΗΚΑΝ. ΔΕΝ ΕΙΠΑΝ ΤΟ ΗΜΑΡΤΟΝ. ΑΘΕΛΑ ΜΑΣ ΔΕΝ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ. Η ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ Η ΑΥΤΟΣΥΝΕΙΔΗΣΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΑΝΤΙΚΑΘΙΣΤΟΥΝ ΤΗΝ ΖΩΗ ΜΕΤΑ ΘΑΝΑΤΟΝ, ΜΕΤΑ ΤΑ ΣΥΜΒΑΝΤΑ. ΜΑΛΙΣΤΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΣΤΗΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΨΕΥΔΑΙΣΘΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ ΧΩΡΙΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΑΡΕΤΩΝ. ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΓΕΓΟΝΟΤΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΡΞΕΩΣ.

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βικέτος: Ο Ησαΐας είναι ο ηθικός αυτουργός-Ποιες οι άλλες «αμαρτωλές» μονές

https://www.sigmalive.com/news/local/1204211/viketos-o-isaias-einai-o-ithikos-aftourgospoies-oi-alles-amartoles-mones?utm_source=webpush&utm_medium=link&utm_campaign=BrowserNotif

«Ο Μητροπολίτης Μόρφου, με όλο τον σεβασμό, θα έπρεπε να είχε αντιληφθεί αυτά που γίνονται στη Μονή Αββακούμ γιατί πήγαινε πολύ συχνά. Κάποιοι λένε μάλιστα ότι ήταν ο πνευματικός του Νεκτάριου. Αν ήταν όντως πώς και δεν είχε διαγνώσει το ποιόν του Νεκτάριου; Όπως δεν το είχε διαγνώσει και ο Ταμασού Ησαΐας, που μέχρι πρότινος του έπλεκε το εγκώμιο...

amethystos είπε...

Ευχαριστουμε φίλε. Οσο γιά τόν Μόρφου ισχύει πλήρως ότι αγαπάει ο θεός τόν κλέφτη αγαπάει και τόν νοικοκύρη.

Ανώνυμος είπε...

Επίσης νομίζω ότι και σε αγίους ανθρώπους χαρισματούχους με διάκριση (δεν ξέρω αν ανήκει σε αυτούς ο Μόρφου) ο Κύριος δεν τα αποκαλύπτει όλα, αλλά μόνο ό,τι θέλει.

amethystos είπε...

Ο Μόρφου αδελφέ; Διαθέτει καλές δημόσιες σχέσεις.Αυτός μπήκε ανάμεσα στόν Αγιο Πορφύριο καί τόν Αγιο Παίσιο. Δέν είναι μικρό πράγμα.

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή; Έχει χαρίσματα επειδή μπήκε ανάμεσα στόν Αγιο Πορφύριο καί τόν Αγιο Παΐσιο ή το αντίθετο; Συγνώμη, δέν κατάλαβα.

amethystos είπε...

Δέν γνωρίζεις τήν ιστορία φίλε, συγγνώμη. Κυκλοφόρησε μιά φήμη ή ένα γράμμα ότι ο Αγιος Πορφύριος έβαλε κανόνα στόν Αγιο Παίσιο γιατί τόχε παρακάνει μέ τίς προφητείες. Δέν μπορούμε νά μιλήσουμε γιά χαρίσματα. Επιδειξίας είναι.

Ανώνυμος είπε...

Όχι δεν το γνωρίζω αυτό το γεγονός. Τον μόνο που γνωρίζω είναι ο Άγιος Παΐσιος... Έχω προσωπικά θαύματα και θαυμαστά γεγονότα.

amethystos είπε...

Ο Αγαπημένος μας Γέροντας.