ΈΝΑ ΣΎΣΤΗΜΑ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΘΑΝΆΤΟΥ
ΣΤΟΝ Χούμζα Γιουσάφ, τόν νεότερο πρωθυπουργό της Σκωτίας - μουσουλμάνος παρεμπιπτόντως, κάτι που δεν βλάπτει - πηγαίνει το ευρωπαϊκό βραβείο για την πιο μεγαλειώδη έμπνευση του 2024 που μόλις ξεκίνησε: Μια ξεκαρδιστική, παραληρηματική πρωτοβουλία με επίκαιρο έμφυλο υπόβαθρο. Πράγμα, αν υπήρχε, για να το προτείνεις για το βραβείο Ιg Nobel για την πολιτική. Πρόκειται για ένα βραβείο που είναι αφιερωμένο στους εισηγητές θέσεων ή παράλογων πειραμάτων που, ωστόσο, "δίνουν τροφή για σκέψη". Και δεν υπάρχει αμφιβολία γι 'αυτό.


Ερασιτέχνης. Στη θέση του θα πήγαινα ακόμα πιο βαθιά. Χρειάζεται θάρρος, κύριε πρωθυπουργέ. Για παράδειγμα, θα απαγόρευα όλες τις τηλεοπτικές εκπομπές τύπου CSI, ντοκιμαντέρ για ανεξιχνίαστα εγκλήματα, εκπομπές για άγνωστους αγνοούμενους. Στην Ιταλία, θα ήθελα να κλείσω τις δραστηριότητες της RIS στην Πάρμα και όλων των επιστημονικών κέντρων έρευνας, πριν από την παραδειγματική σύλληψη του στρατηγού Luciano Garofano, ενός επιφανούς προκατόχου φυλετικού μίσους. Είναι όλοι αυτοί, κύριε πρωθυπουργέ, που διέδωσαν την ψευδή είδηση της ύπαρξης του αρσενικού και θηλυκού στην ταυτοποίηση των προσώπων, συν με την προσθήκη του φυλετικού παράγοντα – καυκάσιος, μεσογειακός, καποειδής και ούτω καθεξής.
Tertium non datur. Από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζονται μόνο δύο γενετικές παραλλαγές και είναι ασθένειες: το σύνδρομο Turner, με επιπλέον Χ σέ 45 χρωμοσωμάτων και το σύνδρομο Klinefelter, ένα επιπλέον Χ σέ 47. Τα υπόλοιπα είναι παραληρηματικές ψευδαισθήσεις.
Είναι βέβαιο ότι αυτό, όπως και άλλες πρωτοβουλίες, μας κάνει να σκεφτόμαστε. Τουλάχιστον μάς φέρνει πίσω σε ένα ανέκδοτο για τον Λένιν που αναφέρεται σε μια βιογραφία του Τρότσκι. Λέγεται ότι ο Λένιν παρουσίασε κάποτε ένα συγκεκριμένο εμπορικό σχέδιο για μια συγκεκριμένη περιοχή της Ρωσίας. Όταν οι τεχνικοί που ήταν υπεύθυνοι για την επαλήθευση τον πληροφόρησαν ότι το σχέδιο ήταν ανέφικτο λόγω γεωλογικών, περιβαλλοντικών και κλιματικών προβλημάτων, ο ηγέτης των σοβιέτ απαντούσε: Αν το επιχειρηματικό μου σχέδιο έρχεται σε σύγκρουση με την πραγματικότητα, τόσο το χειρότερο με την πραγματικότητα.
Η αυταπάτη, κύριε πρωθυπουργέ, είναι μια προσωπική πραγματικότητα, η βεβαιότητα της οποίας δεν υπονομεύεται ποτέ ούτε από συγκεκριμένη εμπειρία ούτε από βάσιμα τεκμηριωμένα επιχειρήματα περί του αντιθέτου. Το ζήτημα, ωστόσο, είναι ότι, αν το παραλήρημα θεσμοθετηθεί και μοιραστεί με νόμο, μετατρέπεται σε συλλογικό εφιάλτη.

Αντριάνο Σεγκατόρι
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου