Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024

Η στέρηση της Θείας Κοινωνίας - π. Βασίλειος Θερμός

Το επιτίμιο που χρησιμοποιεί κατά συρροή η συντριπτική πλειονότητα των πνευματικών είναι η στέρηση της Θείας Κοινωνίας. Για οποιαδήποτε ηλικία, σχεδόν για οποιοδήποτε αμάρτημα.

Έπειτα από τόσο μαζική και τόσο μακροχρόνια εφαρμογή αυτού του επιτιμίου, είναι καιρός να αναρωτηθούμε για την αποτελεσματικότητά του. Τι πετύχαμε; Πόσο φέρνει τους ανθρώπους πλησιέστερα στον Θεό; Πόσο τους θεραπεύει;

Σήμερα οι άνθρωποι στην πλειονότητά τους ψυχράνθηκαν προς την εκκλησιαστική ζωή και γι' αυτό μεταλαμβάνουν σπανιότατα. Επομένως, η στέρηση της Θείας Κοινωνίας χάνει το νόημά της αφού δε δημιουργεί κάποιο αίσθημα έλλειψης.

Εξ' άλλου στην εξομολόγηση προσέρχονται και <<χριστιανοί>> που δεν έχουν κοινωνήσει ποτέ στη ζωή τους, για να εξαγορεύσουν αμαρτήματα που διέπραξαν πριν από πολλά χρόνια. Οι άνθρωποι αυτοί ουσιαστικά χρειάζεται ν' αρχίσουν μυστηριακή ζωή εκ του μηδενός. Η επιβολή του επιτιμίου της αποχής αδιακρίτως δεν έχει άλλο αποτέλεσμα από το να εξαφανίζονται. Η πρώτη τους εξομολόγηση ήταν και η τελευταία.

Μεγάλη μερίδα πνευματικών αισθάνονται την ανάγκη απλώς να ησυχάσουν την συνείδηση τους με την επιβολή κάποιου επιτιμίου. Άλλοι, λιγότεροι, προσπαθούν με αυτό να <<αποδώσουν δικαιοσύνη>>. Δυστυχώς ελάχιστοι θέτουν στον εαυτό τους το ερώτημα: Αυτό τον συγκεκριμένο άνθρωπο πως θα τον κάνω να στραφεί προς τον Θεό; Πως θ' αγαπήσει τον Θεό περισσότερο, αφού η αγάπη αυτή είναι το ισχυρότερο αντίδοτο κατά της αμαρτίας;

 
---------
π. Βασίλειος Θερμός 
Oδύνη σώματος Χριστού- Εκδόσεις Ακρίτας 


ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ.

Από το “Ημερολόγιο” του Αλεξάνδρου Σμέμαν

«Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου, 1982

Ο κληρικαλισμός δημιουργεί ασφυξία• ανάγει ένα μέρος του εαυτού του σ’ ολόκληρο τον ιερό χαρακτήρα της Εκκλησίας• μεταβάλλει τη δύναμή της σε ιερή εξουσία για να ελέγχει, να καθοδηγεί, να διοικεί• σ’ εξουσία για να επιτελεί μυστήρια, και γενικά, μετατρέπει την κάθε εξουσία σε «θεόσδοτη εξουσία»! Ο κληρικαλισμός αποσπά κάθε «ιερότητα» από τους λαϊκούς: αποδείξεις; το τέμπλο, η θεία Κοινωνία (μόνο κατόπιν αδείας), η Θεολογία...

Και όσο περισσότερο ο κληρικαλισμός «κληρικοποιεί» (η παραδοσιακή εικόνα του επισκόπου ή του ιερέα – που επιτείνεται από τα ρούχα του, τα μαλλιά του, κ.λπ., κι ο επίσκοπος από τις πανάκριβες στολές!), τόσο περισσότερο η ίδια η Εκκλησία θα εκκοσμικεύεται, θα υποτάσσεται πνευματικά σ’ αυτόν τον κόσμο. Στην Καινή Διαθήκη, ο ιερέας παρουσιάζεται ως ο ιδανικός λαϊκός. Σχεδόν όμως αμέσως μετά αρχίζει ο αυξανόμενος ριζικός χωρισμός του από τους λαϊκούς• κι όχι μόνο χωρισμός, αλλά αντίθεση κι αντιπαράθεση προς τους λαϊκούς…

Ο ιερέας αντί να είναι ο «τύπος των πιστών» (Α' Τιμοθ. 4, 12), εμφανίζεται με την εικόνα του «κυρίου πάσης ιερότητος» (master of all sacrality) που ξεχωρίζει από τους πιστούς, που διανέμει τη χάρη κατά βούληση.

Αυτή είναι η ρίζα της αντίθεσης στη συχνή θεία Κοινωνία από κάποιους κληρικούς – η προστασία της θείας Κοινωνίας με την εξομολόγηση, την άφεση, με την «εξουσία που μου έχει δοθεί...» κ.λπ. Είναι σαφές πως αυτός ο αγώνας μεγαλώνει τώρα υπό την επίδραση κάποιων κληρικών πού έχουν καταληφθεί από την εξουσία τους, από την «ιερότητά» τους. Τίποτε δεν απειλεί τόσο την εξουσία τους όσο η επιστροφή της Ευχαριστίας στην Εκκλησία, η αναγέννησή της ως το «Μυστήριο της Εκκλησίας», κι όχι ως ένα από «τα μέσα εξαγιασμού...».

Η τραγωδία της θεολογικής παιδείας βρίσκεται στο γεγονός πως νέοι άνθρωποι που θέλουν να γίνουν ιερείς αναζητούν –συνειδητά ή ασυνείδητα– αυτόν τον χωρισμό, αυτή την εξουσία, αυτό το ανέβασμα πάνω από τους λαϊκούς. Η δίψα τους αυτή ενισχύεται και γεννάται από ολόκληρο το σύστημα της θεολογικής παιδείας, τον κληρικαλισμό. Πώς μπορεί να τους κάνει κανείς να καταλάβουν, όχι μόνο με το μυαλό τους, αλλά μ’ ολόκληρη την ύπαρξή τους, πως πρέπει ν’ απομακρυνθούν από την εξουσία, από κάθε εξουσία, η οποία υπήρξε ανέκαθεν ένας πειρασμός που προέρχεται πάντοτε από τον Διάβολο; Ο Χριστός μάς απελευθέρωσε απ’ αύτη την εξουσία –«εδόθη μοι πάσα εξουσία εν ουρανώ και επί γης...» (Ματθ., 28,18)– αποκαλύπτοντας το Φως της εξουσίας ως εξουσία αγάπης και Ουσιαστικής αυτοπροσφοράς. Ο Χριστός δεν έδωσε στην Εκκλησία «εξουσία», αλλά το Άγιο Πνεύμα: «Λάβετε Πνεύμα Άγιον...». Η εξουσία, εν Χριστώ, επέστρεψε στον Θεό, κι ο άνθρωπος θεραπεύτηκε από το «διοικείν και διατάζειν».

Στο εξηκοστό πρώτο έτος της ζωής μου, ξαφνικά αναρωτιέμαι: Πώς τα πάντα έχουν τόσο πολύ διαστρεβλωθεί; Και φοβούμαι!»

Φοβερό; Κι όμως αυτός ο άνθρωπος με την τόσο βαθειά απέχθεια, και συμβιβασμό ταυτόχρονα με την “ψεύτικη ζωή” του, υπήρξε και θεωρείται ακόμα, ένας στυλοβάτης της σύγ­χρονης “ακαδημαϊκής” θεολογίας μας. Πώς να μην κλάψου­με πικρά; Πώς κατασκευάσαμε έναν τέτοιο φτιαχτό “θεολογι­κό” κόσμο; Και πώς να μην αρνηθούμε ολόκληρη την εκκλη­σιαστική πατερική μας κληρονομιά, εφόσον αυτός είναι ο σκοπός αυτού του φτιαχτού κόσμου!;

Ο ΙΕΡΕΥΣ ΝΟΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΕΧΕΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΔΙΑΤΑΖΕΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΝΕΥΜΑ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΑΠΌ ΤΗ ΜΙΑ ΈΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΝΈΟ ΕΥΧΑΥΡΙΣΤΙΡΙΑΚΗ ΘΕΟΛΟΓΙΑ ΟΠΩΣ ΛΈΤΕ ΚΑΙ ΣΩΣΤΆ ΕΊΝΑΙ ΕΊΝΑΙ ΕΤΣΙ ΑΠΌ ΤΟΝ ΑΚΡΆΤΑ ΚΛΗΡΙΚΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΔΕΣΠΟΤΙΣΜΟ Η ΕΚΚΛΗΣΊΑ ΕΊΜΑΙ ΕΓΏ ΕΊΠΕ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΡΙΝ ΜΕΡΙΚΆ ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΌ ΤΗΝ ΆΛΛΗ ΤΗΝ ΚΑΤΆ ΓΡΆΜΜΑ ΝΟΜΙΚΉ ΤΉΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΝΟΝΩΝ ΤΗΝ ΙΣΟΠΈΔΩΣΗ ΤΟΥ ΑΛΛΟΎ ΧΑΡΗΝ ΤΗΣ ΑΛΉΘΕΙΑ ΥΠΟΤΊΘΕΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΥΠΕΡΒΑΛΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΠΥΡΟΒΟΛΟΝ ΤΑΣ ΑΔΙΑΚΡΙΤΑ ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΊ ΒΡΙΣΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΜΈΣΗ ΤΙ ΝΑ ΚΆΝΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΕΊΝΑΙ ΟΔΡΟΜΟΣ ΜΈΣΑ ΣΤΗ ΖΏΣΑ ΕΚΚΛΗΣΊΑ; ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΜΙΛΟΥΝ ΑΛΛΆ ΕΡΜΗΝΕΎΟΥΝ ΚΑΤΆ ΤΟ ΔΟΚΟΎΝ. ΕΜΕΙΣ ΩΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΊ ΤΙ ΝΑ ΚΆΝΟΥΜΕ ΟΙ ΜΌΝΟΙ ΟΙ ΟΠΟΊΟΙ ΈΜΕΙΝΑΝ ΕΊΝΑΙ ΟΙ ΜΑΚΑΡΙΣΤΟΙ ΓΕΡΟΝΤΕΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΜΕ. ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑ; ΤΙ ΝΑ ΚΆΝΟΥΜΕ;

amethystos είπε...

Nά ταξιδέψουμε αδελφέ. Νά γνωρίσουμε τόν Κύριο. Νά μάς γνωρίσει καί ο Κύριος. Νά γίνουμε αληθινοί.Νά αρχίσουμε νά διαβάζουμε γι' αυτή τήν μακρυνή μας Πατρίδα πού θέλουμε νά επισκεφθούμε. Αυτούς πού Τόν γνώρισαν.Υπάρχουν αυτοί πού Τόν γνωρισαν καί έγραψαν γιά τήν πορεία τους καί τήν γνωριμία τους. Οπως ο Αγιος Συμεών ο Νέος Θεολόγος.Νά μελετήσουμε τό Ευαγγέλιο μέ τό φώς τού Αγίου Ιωάννου τού Χρυσοστόμου. Καί νά καθαρίσουμε τό Νού μας από τίς κακοδοξίες τής εποχής μας πού τόν βρωμίζουυν σάν μούχλα μέ τόν Αγιο Γρηγόριο Παλαμά ο οποίος θά μάς φωτίσει τό σκότος.Φεύγουμε γιά τήν Βασιλεία καί σωζόμαστε.