Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

«ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ ΑΥΤΟΥ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ» - Λορέντζο Μέρλο

 Ο Σωκράτης είχε αναγνωρίσει ότι η γνώση τής γνώμης δεν οδηγεί στην αλήθεια


Ο Δίας νικά τους Γίγαντες, εγκαθιδρύοντας τάξη και ιεραρχία στον κόσμο (Giulio Romano, Hall of the Giants, 1534)

ΚΟΣΜΟΓΟΝΙΑ ΑΥΤΩΝ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ

Στο ξόρκι της ιστορικής γνώσης, εκλαμβανόμενη λανθασμένα σάν γνώση, την καλλιεργούμε με την πεποίθηση ότι θα μας οδηγήσει τελικά στην αλήθεια, στη γαλήνη, στην ειρήνη. Με αυτόν τον τρόπο, η μάζα των δεδομένων που τήν περιέχει καλύπτει τη διαμαντένια καρδιά της αληθινής γνώσης που υπάρχει ήδη μέσα μας. Η οποία δεν μπορεί να είναι σε αυτό που υποτίθεται και λογικά συσκευασμένο γιατί δεν ξέρει τι να κάνει με τη λογική και άρα με την επιστημονική μέθοδο

Πατέρας

Ο Σωκράτης είχε αναγνωρίσει ότι αυτά πού ξέρουμε δεν οδηγούν στην αλήθεια, στη γνώση. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο Πλάτωνας, ο γνωστός φιλοσοφικός λόγος, ξέρω ότι δεν ξέρω , πρέπει να αποδοθεί στον φιλόσοφο που θεωρείται ο πατέρας της δυτικής σκέψης.

Αν υπήρξε πατέρας, σίγουρα ήταν επίσης απείρως προδομένος και περιφρονημένος. Ή, πιο φροϋδικά, τα παιδιά του δεν απελευθερώθηκαν ποτέ από το οιδιπόδειο σύμπλεγμα. Για να μην αναγνωρίσουν τον λόγο του γονιού, συνεχίζουν να μιλούν εναντίον του, διαιωνίζοντας έτσι έναν ανταγωνισμό και μιά σύγκρουση που αναπόφευκτα οδηγεί στον τίτλο της τυφλότητας αυτού που γνωρίζει . Σοβαρή παθολογία, πολιτισμικά μεταδοτική, υπαρξιακά μοιραία, πνευματικά στείρα που μολύνει μέσω του τύπου, που  εξαπλώθηκε παντού στους δρόμους, στα σπίτια, στα σχολεία, στα πανεπιστήμια. Όσοι πάσχουν από τη νόσο υποφέρουν από ένα μόνο σύμπτωμα, πιστεύουν ότι οι γνώσεις τους συνεπάγονται γνώση.

Όλα μια οικογένεια


Είναι μια παραβολή, μια αντανάκλαση της θετικιστικής τροπικότητας που περιέχει τη σκέψη και την πράξη αυτής της άθλιας εποχής. Αν προηγουμένως το do ut des αφορούσε επίσης το δώρο και την εξουσία, τώρα η εμπορευματοποίηση του απολυταρχισμού έχει γίνει σκοπός για την επίτευξή του, μιά ενσαρκωμένη καταστασιοκρατία
(situazionismo, φτιάχνω κατάσταση, μιά απελευθέρωση τής δημιουργικής ενέργειας, γίνομαι πρόσωπο). Αυτή η παραβολή είναι επίσης, και πάνω από όλα, η κόρη της υλιστικής και μηχανιστικής αντίληψης του κόσμου. Μια έμφυτη σύλληψη που τήν κάνει να ζει ως ο μόνος αληθινός, εφικτός, προάγγελος προόδου.

Ο θετικισμός, ο υλισμός, ο μηχανισμός και ο ορθολογισμός συνθέτουν ένα συμπαγές μπλόκο, βράχο ταυτότητας, δύσκολο να τον χαράξεις(γιά τήν δημιουργία χαρακτήρα. Αντιστοιχεί σε μια ασυνείδητη θρησκεία. Οι αφοσιωμένοι ιππότες του προσκυνούν και με σταυροφορική αναίδια επιβάλλουν τα δόγματα, τα τελετουργικά και τα άσματα του.[Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΖΗΛΩΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΕΡΒΑΤΙΚΟΥ ΕΓΩ. ΕΓΩ ΕΙΜΙ Ο ΩΝ, ΣΑΝ ΘΕΟΣ]

Θεϊκό δικαίωμα

Για τους υπερασπιστές της αλήθειας που έχει πέσει μέσα τους με θεϊκό δικαίωμα ή ίσως πιο αυτοαναφορικά, για τον λογικό-ορθολογικό-επιστήμονα, τό πέρασμα σε αφορισμούς, καψίματα, ανακρίσεις, εξοντώσεις, γκετοποιήσεις, περιθωριοποίηση, χλευασμό, ποινικοποίηση, καταδίκη, στις εκτελέσεις των αιρετικών, είναι τό σωστό χρέος.

Στην πλάτη του Σωκράτη, θα μπορούσε κανείς να συμπεράνει ότι ο πιο περιορισμένος είναι αυτός που γνωρίζει, και που κάνει τη γνώμη του γνώση, και αυτή τήν γνώση άμβωνα από τον οποίο θα διεκδικήσει το δικαίωμά του στην κρίση, το οποίο θεωρείται αναμφισβήτητο.

Είναι ένας διανοητικός απολυταρχισμός, με συνηθισμένους πρακτικούς-υπαρξιακούς στοχασμούς, που διαπράττεται αλαζονικά με ένα πρόσωπο οίκτου, συχνά υπό την αιγίδα μιας περιφρονημένης λεγόμενης κοινής λογικής, ακόμη πιο συνηθισμένα μεταμφιεσμένης σε ψευδή ανοχή.

Τα σκουπιδια

Ο διαιτητής της αλήθειας, με το δικαίωμα του σκουπιδιού, όποτε είναι δυνατόν αυτοαποκαλείται καθηγητής, γιατρός, ακαδημαϊκός, επιφανής ή με παρόμοιους τίτλους. Στην κατηγορία του δεν ξέρεις ποιος είμαι εγώ , βρίσκουμε τους don, τους ειδικούς, τους τεχνικούς, τους ειδικούς, τους ικανούς, τους ερευνητές, τους επιστήμονες. Από τήν πλίνθο από την οποία διακηρύσσουν στους ανθρώπους πώς είναι πραγματικά τα πράγματα, πιστεύουν ότι τα βλέπουν όλα. Αλλά λόγω τού σάκου στο κεφάλι της μοναδικής σκέψης της θετικιστικής κουλτούρας, του διαφεύγει η ειρωνία τού εαυτού του. Η τυποποίηση της φαντασίας που συνεπάγεται δεν αφαιρεί το βάρος του καθηγητή και των ομοίων του, όπως λέει: «είναι δημοκρατικό». Και το καμαρώνει, σαν να είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο . Μια φόρμουλα που έχει αποσιωπήσει την κριτική σκέψη όλων για πολύ καιρό[ΜΗΝ ΚΡΙΝΕΤΕ ΙΝΑ ΜΗ ΚΡΙΘΕΙΤΕ]. Και δικαίως, πρέπει να ειπωθεί: η αφοσίωση στον υλισμό έχει δημοψηφιστική πλειοψηφία, βουλγαρικού τύπου.

Μικρές παραλείψεις

Αυτός που γνωρίζει είναι απόλυτα ταυτισμένος με τη μορφή που του έχει επιφυλάξει η ιστορία, τόσο που πιστεύει ότι είναι ο ιδιοκτήτης της ζωής που τον εμψυχώνει. Ένας πρό-λογος που τον εμποδίζει να αναγνωρίσει στον διπλανό του έναν εαυτό που είναι πανομοιότυπος με τον εαυτό του εκτός από τυπικές διαφορές, όπως ακριβώς είναι δύο φύλλα του ίδιου κλάδου. Στην πραγματικότητα, θεωρεί τον εαυτό του όχι μόνο διαφορετικό από τους άλλους, αλλά αναγκαστικά ξεχωριστό. Αλλά αυτό δεν είναι ακόμα το επιστέγασμα της συζήτησης. Στην κορυφή της άθλιας καταγωγής, στην αρχή του εορτασμού της αναλυτικής σκέψης, υπάρχει η απουσία της επίγνωσης ότι είναι αναπόσπαστο μέρος ενός ενιαίου κοσμικού οργανισμού, ότι όλοι είναι ιστορικοί απόγονοι ενός νου που έχει σκεφτεί όλα όσα ονομάζουμε πραγματικότητα. Η αναλυτική σκέψη είναι αυτή που πιστεύει όχι μόνο ότι μπορεί να χωρίσει την πραγματικότητα σε μέρη, αλλά και ότι μπορεί έτσι να προσδιορίσει τη φύση και τα χαρακτηριστικά της σε ένα τραπέζι, αγνοώντας αμυδρά ότι αυτό που υπάρχει υπάρχει με αυτόν τον τρόπο λόγω των σχέσεων με όλα τα υπόλοιπα και ότι παρατηρείται επηρεάζεται από την κατάσταση και τα συμφέροντα του παρατηρητή. Δύο παραλείψεις τόσο μικρής σημασίας που αν τις υποδείξεις σε αυτόν που ξέρει, τις αγνοεί και κάνει ότι δεν τις ακούει.

Θα σας δώσω την προέλευση

Ο καθηγητής, ο γιατρός, ο ειδικός και ο έμπειρος στη σκέψη και στην προφορά της, ο δεν ξέρεις ποιος είμαι , λένε κάτι ακόμα ανώτερο από τις δύο παραλείψεις. Σε αυτή την κολλώδη ανωτερότητα δεν υπάρχει επίγνωση της σχέσης με την υπαρξιακή καταγωγή κάποιου. Προέλευση που, αστεία, νομίζουν ότι μπορούν να αποκαλύψουν με τα δεδομένα τους, τη λογική τους, τους αλγόριθμους, την τεχνητή νοημοσύνη τους, με την επίπεδη, απάνθρωπη γνώση τους.

Μαγεμένοι από το δυϊστικό και ορθολογιστικό ξόρκι, έχουν δώσει όλη τους την ευφυΐα στη λογική, παραμένοντας όμως ανίκανοι να αναγνωρίσουν στα παράδοξά της και την πλάνη της, αν χρησιμοποιηθούν για τον σκοπό της γνώσης, που είναι ακριβώς εξειδικευμένη και μόνο ιστορική.

Heisenberg ποιος;


Η λογική κάνει τον κόσμο επίπεδο, τον αποβιώνει, τον παραμορφώνει, τον κάνει εμπόρευμα και προϊόν, αδρανή ύλη, δεν βλέπει τις σκέψεις, την καρδιά και το μυαλό. Τον σκοτώνει. Είναι ανώφελο να τους δείχνουμε τους όγκους της πραγματικότητας στις σχέσεις. Θα κοιτάξουν το δάχτυλο και θα προσθέσουν όλες τις εξηγήσεις που έχουν, για να δείξουν κάτι που τους φαίνεται πλήρες, εξαντλητικό και αναμφισβήτητο. Σαν να παρακολουθείς τις σταγόνες της καταιγίδας να κινούνται μέσα στην καταιγίδα. Αλλά αυτό το «όλα» που πιστεύουν δεν είναι τίποτα. Στο επίπεδο σύμπαν τους λείπει η πλευρά που η λογική και ο ορθολογισμός μας εμποδίζουν να δούμε, η πλευρά της μαγείας. Αυτό που η κβαντική φυσική, όπως λέει ο Werner Karl Heisenberg, κλονίζει την οριστικότητα της κλασικής, μηχανιστικής φυσικής.

«Η κλασική φυσική ξεκίνησε από την πίστη - ή μάλλον από την ψευδαίσθηση; – ότι θα μπορούσαμε να περιγράψουμε τον κόσμο, ή τουλάχιστον ένα μέρος του, χωρίς καμία αναφορά στον εαυτό μας».[…]

«Οι επιτυχίες που πέτυχε οδήγησαν στη γενική ιδέα μιας αντικειμενικής περιγραφής του κόσμου. Η αντικειμενικότητα έχει γίνει το πρώτο κριτήριο για την αξιολόγηση κάθε επιστημονικού αποτελέσματος».[…]

«Αλλά ξεκινά από τη διαίρεση του κόσμου σε «αντικείμενο» και στον υπόλοιπο κόσμο και από το γεγονός ότι τουλάχιστον για τον υπόλοιπο κόσμο χρησιμοποιούμε κλασικές έννοιες για την περιγραφή μας. Είναι ένα αυθαίρετο όραμα και μιά ιστορικά άμεση συνέπεια της επιστημονικής μας μεθόδου […]». (1)

Οι συνάψεις ενός μυαλού δεν χρειάζονται φυσική ή ηλεκτρική επαφή, δεν ξέρουν τι να κάνουν με τη λογική, ούτε με τον χωροχρόνο. Δεν υπόκεινται σε κανένα ντετερμινισμό. Έχουν να κάνουν με το άπειρο.

Η λεγόμενη επίδειξή τους, εκτός από το ότι δεν ξέρεις ποιος είμαι, εκφράζει την αστρική απόσταση από αυτό που στην πραγματικότητα σημαίνει μαγεία, πνευματικότητα, λεπτή ενέργεια. Από αυτό τό οποίο, οι παραδόσεις σοφίας σε όλο τον κόσμο είναι γνωστές εδώ και χιλιάδες χρόνια.

Σκυλάκια

Ο κόσμος τους είναι κλεισμένος στο κουτάκι στο οποίο όμορφες και περιποιημένες αυτοαναφορικές κατηγορίες, χωρίς ντροπή, τον εκθέτουν στους αδαείς και τους τσαρλατάνους. Σάν τήν πανάκεια που έκαναν  με το καπέλο τους οι φακίρηδες τής επαρχίας για τους χωρικούς, τους λούτους, τους κατεργάρηδες, τους σκάρτους, τους απολίτιστους και τους φύλακες τών βοδιών τού χωριού.. Μια πανάκεια για όλες τις ελλείψεις γνώσης. Αλλά είναι ένα είδος ματαιοδοξίας. Πέρα από αυτά υπάρχει το κενό που κρύβεται κάτω από την κουβέρτα της αυτοαναφορικότητας. Ένα κενό που επιβάλλεται από τα ωμά όργανά τους -τα οποία πιστεύουν ότι είναι εξελιγμένα- ακατάλληλα για να χειριστούν αυτό που δεν μπορούν καν να συλλάβουν.

Και είναι ακριβώς το μικρό κουτί στο οποίο νομίζουν ότι περιείχαν τον κόσμο που είναι το χώμα από το οποίο δημιουργείται το μυστήριο. Το λογικό λουρί που περιορίζει τη δημιουργικότητά τους, παρά την αποφασιστικότητά τους, τους εμποδίζει να αναγνωρίσουν το μονοπάτι που το αποκαλύπτει. Δεν υποψιάζονται ότι το μυστήριο εξαφανίζεται όταν αναγνωρίζεται η αυτοαναφορικότητα της πολύμαθης γνώμης που λανθασμένα με τη γνώση αναγνωρίζεται. Αλλά «τι λέω», δεν ξέρουν πώς να τεντώσουν το λάστιχο του ορίζοντά τους, δεν ξέρουν πώς να βγουν στην ανοιχτή θάλασσα και να μην δουν πια στεριά. Δεν ξέρουν πώς να ξεπεράσουν τις ιστορικές αλήθειες και τη δική τους βιογραφία.

Κοσμογονία αυτού που ξέρει

Η κοσμογονία αυτού που ξέρει συγκεντρώνεται στους χρυσούς κανόνες του πίνακα της πίστης του. Αυτό που οι εχθροί του, οι κατώτεροι και οι τσαρλατάνοι  αποκαλούν επίσης εντολές του μεγαλομανή .

Δεν θα έχετε άλλη πραγματικότητα από τη μετρήσιμη και ποσοτικοποιήσιμη. Θα προσκυνήσετε τον εαυτό σας και για αυτό θα παραιτηθείτε από τη δημιουργικότητά σας.Με την αφοσιωμένη χρήση του εξοπλισμού που έχετε στη διάθεσή σας θα γιορτάσετε τον μοναδικό αυθεντικό κόσμο, τον αντικειμενοποιημένο, τον ίδιο για όλους.
Μόνο η επιστημονική μέθοδος είναι σε θέση να διακρίνει τι είναι αληθινό και τι δεν είναι.
Με πρωτόκολλα και αλγόριθμους, στατιστικά και ερωτηματολόγια θα δείξετε ότι γνωρίζετε και εξουσιάζετε τον κόσμο.
Μόνο η γνωστική πληροφορία και η συσσώρευση δεδομένων οδηγεί στη γνώση.
Μόνο η μελέτη των δεδομένων μας επιτρέπει να ξεφύγουμε από προτάσεις.
Για τη γνώση, οι συγκινήσεις και τα συναισθήματα δεν είναι απαραίτητα.
Τιμωρήστε όσους ισχυρίζονται ότι οι σχέσεις δημιουργούν μυαλό.
Μην φάτε το μήλο που θα σας αποκάλυπτε την αυτοαναφορικότητα του βαβυλωνιακού σας κάστρου, του κτιρίου σας στο οποίο κατοικεί ο μόνος παγκόσμιος νόμος.
Μη σταματάς να φλυαρείς. Μείνε αποφασισμένος. Τα λογικά σας επιχειρήματα θα πείσουν τον κόσμο, γιατί η εμπειρία είναι μεταδοτική.
Η μαγεία είναι ανοησία. Δεν γίνεται να εξαφανιστούν τα πράγματα.
Η ύλη δεν είναι ενέργεια.
Ο αληθινός κόσμος είναι μόνο ο διπλός.
Δεν θα έχετε άλλο κόσμο εκτός από τον αντικειμενικό, που έχετε δημιουργήσει.
Μην σταματήσετε να πιστεύετε ότι μπορείτε να ξετυλίξετε το μυστήριο της ζωής, με τον Μικρό Μηχανικό(τόν μικρό Πρίγκιπα)  που σας έχει παρασχεθεί.
Επιμένεις να πιστεύεις ότι οι δηλώσεις σου είναι αλήθεια για όλους, δηλαδή να μην βλέπεις ότι το ερώτημα δεν είναι αν είναι αλήθεια ή όχι; Αλλά με ποιους όρους είναι;
Συνεχίστε να πιστεύετε ότι είστε ο συγγραφέας των ιδεών σας. Είναι ο τρόπος για να μην εκτροχιαστείτε από το σωστό μονοπάτι, για να συνεχίσετε να ανταλλάσσετε το μικρό κουτί στο οποίο βρίσκεστε ως σύμπαν.
Επομένως, μην αμφιβάλλετε ότι οι ιδέες είναι ήδη εκεί και ότι το μόνο που κάνετε είναι να συλλέγετε εκείνες που είναι χρήσιμες για την ομιλία σας.
Συνεχίζετε επίσης να πιστεύετε ότι το πλήγμα των τυπικών διαφορών δεν δημιουργείται από ένα μόνο φως.
Και επίσης να μην βλέπεις ότι όλες οι περιγραφές της πραγματικότητας -όσο επιστημονικές θέλεις- όχι μόνο δεν είναι πραγματικότητα, αλλά είναι αλληγορίες, αναλογίες και αμοιβαίες μεταφορές.
Μην καθυστερείτε μπροστά σε αιρετικές δηλώσεις όπως παραπάνω όπως παρακάτω , απορρίψτε τις, μαστιγώστε τις, καταδικάστε τις, σκοτώστε τις.
Μην πέσετε στον πειρασμό να αφήσετε τον παρατηρητή να κάνει την πραγματικότητα.
Ούτε αυτό το συναίσθημα δεν έχει καμία σχέση με το ποιος είσαι.
Συνεχίστε να πιστεύετε ότι είστε συνεπείς και αφήστε την ασυνέπεια στους αμαρτωλούς του παράλογου.
Μην χρησιμοποιείτε το όνομα της επιστήμης μάταια, είναι ήδη το παν.
Θυμηθείτε να γιορτάσετε την επιστημονική μέθοδο.
Μην διαπράττετε αιρετικές πράξεις, όπως να υποστηρίζετε την ιδέα ότι τίποτα δεν λύνεται ποτέ, ότι όλα είναι πάντα παρόντα εκεί, ότι μόνο η περίσταση - που περιλαμβάνει τα πάντα - φτιάχνει τον κόσμο που περιγράφετε.
Μην κλέβετε άλλες αλήθειες, μην ερευνάτε άλλα σύμπαντα. Δεν υπάρχουν.
Μην σταματάς να αναλύεις, στην ανάλυση υπάρχει η μόνη θεμιτή έρευνα.
Η λογική, ο ορθολογισμός και η ύλη είναι τα μόνα μέσα για τη διερεύνηση της πραγματικότητας.
Αφήστε τούς λόγους του Ηράκλειτου στους άπιστους: «όσο μακριά κι αν περπατήσετε ή ακόμα και αν καλύψετε ολόκληρο το μονοπάτι, δεν θα μπορούσατε ποτέ να βρείτε τα όρια της ψυχής, ο λόγος της είναι τόσο βαθύς». «Η ψυχή έχει έναν αυτοαυξανόμενο λογότυπο». Και επίσης του Αριστοτέλη: «Η ψυχή είναι κατά κάποιο τρόπο τα πάντα».
Στην αβεβαιότητα του διλήμματος, μην τρέμετε, παραμείνετε προσκολλημένοι στη γραμμική σκέψη.

πες μου μια ιστορία

Ο καθηγητής δεν υποψιάζεται ότι η αφήγηση κάνει τήν πραγματικότητα και ότι πρόκειται για μεταφορά, και μη βλέποντάς το καταντά να πιστέψει στην αλήθεια που γεννά η δική του αφήγηση.

«Ο Ολλανδός μαθηματικός και πατέρας του διαισθητισμού Lorentz Brouwer μας διδάσκει ότι κάθε απόδειξη πρέπει να ταυτίζεται με την πρόταση που σκοπεύει να αποδείξει. Αυτή η προοπτική εξαλείφει την ανάγκη να προϋποθέσουμε τη δυνατότητα αποφασιστικότητας a priori και περιορίζεται στον ταυτισμό της απόδειξης με την επίσημη κατασκευή της ίδιας της πρότασης. Η απόδειξη δεν είναι πλέον στην υπηρεσία της αλήθειας, η οποία, όπως εξηγεί ο Gödel, μπορεί να αποκρυσταλλωθεί μόνο με ανώμαλο τρόπο, αποφεύγοντας κάθε επισημοποίηση» (1)

Βάλε τα δυνατά σου
Αυτό το άρθρο θα μπορούσε επίσης να έχει διαφορετικό τίτλο:

Κορόιδο κοσμογονία.
Trattoria cosmogony.
Κοσμογονία του ντιβανιστή(ψυχαναλυτή).
Κοσμογονία του καλού μαθητή.
Κοσμογονία των κήπων.
Πανεπιστημιακή κοσμογονία.
Κοσμογονία του καθηγητή, ή του ανόητου.

Λορέντζο Μέρλο

Σημείωση
1.Werner Heisenberg, Φυσική και φιλοσοφία , Μιλάνο, Il Saggiatore, 1963, σελ. 60, 61


ΣΗΜΕΙΩΣΗ: OI ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΙΤΑΝΕΣ ΠΟΥ ΝΙΚΗΣΕ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΙΣΕ Ο ΔΙΑΣ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΩΣΕΙ ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, ΗΤΑΝ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΜΑΝΕΙΣ, ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΣΗΣ.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

https://www-nuovogiornalenazionale-com.translate.goog/index.php/italia/opinioni/16853-arriviamo-a-proibire-shakepeare-ma-non-il-fentanyl.html?_x_tr_sl=it&_x_tr_tl=el&_x_tr_hl=el&_x_tr_pto=wapp